DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

The DAV Class 4 Maths Solutions and DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions of Capacity offer comprehensive answers to textbook questions.

DAV Class 4 Maths Ch 7 Brain Teasers Solutions

Question 1.
Tick (✓) the correct answer.
(a) The unit to measure the length of a railway track is-
(i) metre
(ii) centimetre
(iii) kilometre
(iv) gram
Answer:
(iii) kilometre

(b) 3 m 3 cm = __________ cm
(i) 33
(ii) 303
(iii) 330
(iv) 3300
Answer:
(ii) 303

(c) For a family of three, rice needed for one meal is __________
(i) 4\(\frac{1}{2}\) kg
(ii) 1500 g
(iii) \(\frac{1}{4}\) kg
(iv) 1000 g
Answer:
(iii) \(\frac{1}{4}\) kg

(d) Which of following is not sold by measuring capacity?
(i) milk
(ii) petrol
(iii) apples
(iv) oil
Answer:
(iii) apples

(e) The smallest unit of weight is-
(i) milligram
(ii) gram
(iii) centimetre
(iv) millimetre
Answer:
(i) milligram

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 2.
Which unit of measurement will you choose to express the following?
(a) length of a railway track
(b) Weight of an apple
(c) ink in a pen
(d) height of a 10-year old boy.
Answer:
(a) km
(b) gram
(c) ml
(d) cm, m

Question 3.
Fill in the blanks.
(a) 7 kg = __________g
(b) 10 m = __________cm
(c) 72 l = __________ml
(d) 2 kg 5 g __________g
(e) 3 m 3 cm = __________cm
(f) 9 l 352 ml = __________ ml
(g) 7050 ml = __________l __________ml
(h) 325 cm = __________m __________cm
(i) 1575 g = __________kg __________ g
(j) 7 km = __________m
Answer:
(a) 7000
(b) 1000
(c) 72000
(d) 2005
(e) 303
(f) 9352
(g) 7 l 50 ml
(h) 3 m 25 cm
(i) 1 kg 575 g
(j) 7000

Question 4.
Find the sum of:
(a) 3 kg 520 g, 7 kg 95 g and 11 kg
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 1
21 kg 615 g

(b) 11m 70 cm, 9 m 95 cm and 16 m 2 cm
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 2
37 m 67 cm

Question 5.
Find the difference of:
(a) 49 kg and 31 kg 286 g
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 3
17kg 714 g

(b) 13l 479 ml and 9l 293 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 4
4l 186 ml

Question 6.
A basket contained 65 kg 750 g of fruits. Out of which 42 kg 150 g are apples, 9 kg 750 g are pears and rest are mangoes. Find the weight of mangoes.
Answer:
To get the wt. of mangoes, we have to subtract the wt. of apples and pears from total wt.
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 5
13 kg 850 g of mangoes.

Question 7.
A tall tower is painted in red, white and black colour, 25 m 50 cm is painted black, 15 m 75 cm is painted red and 10 m 25 cm is painted white. Find the height of the tower.
Answer:
To get total height we have to add the length of colours. m cm
Length of black colour = 25m 50cm
Length of red colour = 15m 75cm
Length of white colour = 10m 25cm
Height of tower = 51 m 50 cm
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 6
51 m 50 cm is the height of tower.

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 8.
For a family of three, how much of each given item would you buy for one meal? Circle your answer.
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 7
Answer:
Paneer – 600 g
Potatoes – 400 g

Additional Questions

Question 1.
Convert the following into millilitres.
(a) 19 l 10 ml
Answer:
19 1 10 ml
= 19 × 1000 ml + 10 ml
= 19010 ml

(b) 90 l
Answer:
= 90 × 1000
= 90,000 ml

(c) 101 l 37 ml
Answer:
= 101 × 1000ml + 37 ml
= 101037 ml

Question 2.
Convert the following into litres.
(a) 177800 ml
(b) 7580 ml
(c) 90003 ml
Answer:
(a) 177800 ml
= 177800 – 1000 l
= 177 l 800 ml

(b) 7580 ml
= 7580 – 1000 l
= 7 1 580 ml

(c) 90003 ml
= 90003 ÷ 1000
= 90 1 3 ml

Question 3.
Add:
(a) 126 1 26 ml and 39 1 36 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 8
165l 062 ml

(b) 60 1 7 ml and 80 1 230 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 9
140l 237 ml

(c) 76 1 152 ml, 36 1 56 ml and 50 1 36 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 10
162l 244 ml

Question 4.
Subtract:
(a) 36 l 56 ml and 96 l 78 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 11
60l 022 ml

(b) 156 l 840 ml and 130 l 970 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 12
25l 870 ml

(c) 15 l 480 ml and 96 l 20 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 13
80 l 540 ml.

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 5.
A shopkeeper ordered for 90 l 70 ml of milk. But he received only 87 1 26 ml of milk. Due to leakage in packet of milk, some milk got wasted. Find the amount of milk got wasted.
Answer:
To get wasted milk we have to subtract
Quantity of milk ordered = 90l 070ml
Quantity of milk he received = 87l 026ml
Milk got wasted = 3l 044 ml
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 14
3 l 44 ml of milk.

Question 6.
Fill in the blanks.
(a) 72 l 36 ml = __________ ml
Answer:
72036

(b) Unit of measuring petrol = __________
Answer:
Litre

(c) The smallest unit of capacity = __________
Answer:
millilitre

(d) The biggest unit of capacity = __________
Answer:
kilolitres.

11 Scientifically Proven Health Benefits Of Green Apples

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer – Natural Resources: Vegetation and Wildlife

These DAV Class 8 SST Book Solutions and DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer – Natural Resources: Vegetation and Wildlife are thoughtfully prepared by experienced teachers.

DAV Class 8 SST Ch 3 Question Answer – Natural Resources: Vegetation and Wildlife

DAV Class 8 SST Ch 3 Solutions – Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Something to Know

A. Tick (✓) the correct option.

Question 1.
Which term is used for the plant community which grows without human interference?
(a) plantation
(b) natural vegetation
(c) agriculture
(d) gardening
Answer:
(b) natural vegetation

Question 2.
Which vegetation grows in hot and humid regions of the world?
(a) Tropical Evergreen Forests
(b) Tropical Deciduous Forests
(c) Mediterranean Forests
(d) Temperate Softwood Forests
Answer:
(b) Tropical Deciduous Forests

Question 3.
The most common trees of Tropical Deciduous Forests are-
(a) Ebony and mahogany
(b) sal and teak
(c) cork and olive
(d) oak and chestnut
Answer:
(b) sal and teak

Question 4.
Trees of Mediterranean Forests have –
(a) broad leaves
(b) needle shaped leaves
(c) spiny and waxy leaves
(d) small size leaves
Answer:
(c) spiny and waxy leaves

Question 5.
The area under forests is depleting due to-
(a) natural calamity
(b) human interference
(c) climatic change
(d) water shortage
Answer:
(b) human interference

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

B. Fill in the blanks.

Question 1.
The assemblage of plant species in an environment is known as ________ .
Answer:
natural vegetation

Question 2.
________ and ________ are two important factors for the plant growth.
Answer:
Temperature, rainfall

Question 3.
Humus helps to maintain ________ of the soil.
Answer:
fertility

Question 4.
Hardwood trees have broad leaves to permit ________ of surplus moisture.
Answer:
transpiration

Question 5.
Teak is the commercially important trees of the ________ forests.
Answer:
monsoon

C. Write a technical term or an appropriate word for each of the following statements.

Question 1.
The forests which do not shed all their leaves at the same time.
Answer:
Tropical Deciduous Forests

Question 2.
In this forest, summers are dry and moderate rain falls in winter.
Answer:
Mediterranean Forests

Question 3.
Conical shaped trees are common in these forests.
Answer:
Temperate Software Forests

Question 4.
The act or process of creating hew forests by planting saplings.
Answer:
Afforestation

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 5.
The Temperate Softwood Forests found in the southern slopes of Himalayas.
Answer:
Mountain Forests

D. Answer the following questions in brief.

Question 1.
Why are the Tropical Rain Forests known as evergreen forests?
Answer:
All the trees of these forests do not shed their leaves at the same time. Hence, the forests always appear seen. That is why, such forests are lown as evergreen forests.

Question 2.
Why do the Tropical Deciduous Forests shed their leaves during the summer season? Name two such trees.
Answer:
The Tropical Deciduous Forests shed their leaves during the summer season to conserve moisture.
Trees- Sal, Teak

Question 3.
Write any three characteristic features of the trees found in Mediterranean Forests.
Answer:
The features of these forests are:

  • Trees of these forests are widely scattered and have spiny, waxy, small and leathery textured leaves.
  • They have long roots and thick bark. As a result of this, trees are able to retain moisture in the dry summer season.
  • The important trees of these forests are corcle, olive and citrus fruit trees.
  • The animals commonly found in these forests are golden jackal, mouflon, bezoar goat, aardwolf and Mediterranean gecko.

Question 4.
Distinguish between a national park and a wildlife sanctuary.
Answer:
National Park : A national park is a well-defined area for the protection of wildlife. Visitors can only visit the park. No one has a right to use any forest products. Collection of firewood, timber from any part of the forest is totally prohibited. Wildlife Sanctuary: It is a declared protected area in which limited human activities are permitted. Hunting of animals and cutting of trees are banned.

Question 5.
Suggest any three important measures for the protection of forests.
Answer:
Forests are very important for the survival of life on the earth. Hence, their conservation must be given top priority.
Following measures can be taken in this regard:

  • Afforestation or large scale plantation of trees should be encouraged.
  • ‘Each one plant one’ policy should be adopted.
  • Efficient utilisation of forests products and usage of substitutes of wood.
  • Enforcement of a number of laws/ guidelines to protect and prohibit deforestation.
  • Discouraging shifting cultivation which causes forest loss, (any three)

E. Answer the following questions.

Question 1.
What is meant by natural vegetation? How do temperature and rainfall affect its distribution? Explain with examples.
Answer:
The assemblage of plant species in an environment is known as natural vegetation.
Temperature and rainfall are two important factors for the growth of plants. In the areas where rainfall is heavy, the forests are thick and dense. As the rainfall decreases, the size and concentration of trees also reduce. Shrubs and short trees are common in the areas of low rainfall or in desert areas. In cold regions, the growing season is very short. Therefore, plants occur in scattered patches in the form of mosses and lichens.

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 2.
Highlight any five points of distinction between Tropical Deciduous Forests and Coniferous Forests.
Answer:

Tropical Deciduous Forests Coniferous Forests
(1) These forests are commonly found in India, Myanmar, South China, East Brazil and central parts of America. (1) These forests are common in the higher latitude of the northern hemisphere and high mountains in Europe, Asia, North Canada and USA.
(2) These forests are also called monsoon forests. (2) These forests are also called mountain forests.
(3) Trees of these forests shed their leaves during the dry season to conserve moisture. (3) Trees of these forests do not shed their thick needle-shaped leaves.
(4) Trees are medium in height 30-40 metres. (4) Trees of these forests are tall and conical in shape.
(5) Common trees are sal, teak, sandalwood, bamboo and shisham. (5) Common trees are pine, fur, spruce, cedar, deodar and walnut.

Question 3.
‘Forests are essential for maintaining an ecological balance.’ Justify the statement with suitable arguments.
Answer:
Animals, such as birds, fishes and animals, make forests as their natural habitat. It is the most important part of the natural ecosystem. Wildlife varies from place to place due to climatic variations. For example, in India, there is a rich variety of birds and animals. The balckbuck, peacock, lion and Bengal tiger are found in India. Australia is famous for kola bear, emu and kookarbura.

Wildlife is very essential to maintain the ecological balance on the earth’s surface. Wildlife is important for its aesthetic values and ecological balance. The beauty of wild animals boosts tourism and creates jobs for the people. Animals’ behaviour changes at the time of natural disasters like tsunami and earthquake. If this information can be harnessed for imparting early warning system, then life of lots of people can be saved. Dead and decaying plants and animals also produce humus, which is helpful to maintain the fertility of the soil.

Question 4.
Explain the importace of wildlife.
Answer:

  • All forms of wildlife are an integral part of our ecosystem. They help in maintaining the ecological balance on the earth’s surface.
  • Dead and decaying plants and animals produce humus, which is helpful to maintain the fertility of the soil.
  • Birds like vultures are scavenges and they help in cleansing the evnironment.

Question 5.
How are human beings responsible for the depletion of vegetation and wildlife?
Answer:
(i) In various parts of the world, wild animals are hunted for various purposes like meat, skin, horns, etc. This disturbs the ecological balance of the environment.

(ii) Rapid rise in population has placed huge demands on various uses of land to meet human needs like agriculture, habitations, industries, roads, etc. It has led to deforestation on a large-scale. Deforestation has also led to the loss of natural habitats, plants and animals.

(iii) Pollution results in climate change and global warming which in turn cause damage to forest resources on account of localisation and tolerance to heat intensity. It also poses a serious threat to wildlife.

Value Based Question

Chipko Movement
The Chipko Movement was based on the Gandhian philosophy of non¬violence and aimed at the protection and conservation of forests from destruction. This agitation inspired the women. They hugged the trees and said if the trees were to be cut, they would have to first kill the women embracing them. Women were the worst affected by this deforestation as it was causing water shortage, landslide, shortage of firewood and fodder. They believed in traditional relationship of forest and humans. For them it was the fight for survival.

Question 1.
Why is the Chipko Movement called a fight for survival?
Answer:
Forests are the main source of livelihood especially in mountaneous regions. In 1970s and 1980s, there was a resistance by the people against cutting of trees. This movement started in 1974 in Garhwal. When the treecutters tried to cut trees, people put their arms around the trees and refused to move. This movement gradually spread throughout India and came to be known as the Chipko Movement. ‘Chipko’ means to hug or to embrace. As the villagers hugged the trees, it prevented the trees from falling. The huge success of this movement saved thousands of trees from being fallen.

Question 2.
Mention any three lessons which all of us learn from this movement.
Answer:

  • This movement realised us that forest conservation is essential for the continuation of the economic activities.
  • Fighting spirit as a peaceful manner was an admirable example of struggle.
  • This movement illustrates ‘unity is our strength’which contains valuable inspiration.

Map Skill

On an outline political map of the world, mark and name the following-
(a) Yellowstone National Park in USA
(b) Badhavgarh National Park of India
(c) Kaziranga National Park of India
(d) Ecrins National Park of France
(e) Charles Darwin National Park of Australia
Answer:
DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer -1

Something to Do

Question 1.
Prepare a tabular chart on National Parks of India, giving information under the following columns:
Answer:

Name of the National Park Location (State) Bird/Animal which is protected
1. Ranthambhor Rajasthan Leopards, Nilgai, Cranes
2. Gir Gujarat Indian lions
3. Manas Assam Elephants, golden langur
4. Corbett Uttarakhand Tigers, crocodiles

Question 2.
Paste pictures of trees/plants with medicinal value in your scrapbook. Which of these plants have you grown in your school or plan to grow?
Answer:
Do yourself.

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 3.
Collect some specimen of leaves from the neighbourhood and classify them on the basis of their texture, size and broadness. Paste them in your scrapbook.
Answer:
Do yourself.

DAV Class 8 Social Science Chapter 3 Question Answer – Natural Resources: Vegetation and Wildlife

A. Tick (✓) the correct option.

Question 1.
Shrubs and short trees are found in the areas of
(a) moderate rainfall
(b) low rainfall
(c) high rainfall
(d) cold climate
Answer:
(b) low rainfall

Question 2.
In cold regions, plants occur in scattered patches in the form of
(a) shrubs
(b) short trees
(c) mosses and lichens
(d) thorns and scrubs
Answer:
(c) mosses and lichens

Question 3.
Tropical evergreen forests grow in the areas whose rainfall is
(a) 200 cm
(b) 100-200 cm
(c) 75-100 cm
(d) 50 cm
Answer:
(a) 200 cm

Question 4.
Hardwood trees like mahogany, ebony, rosewood, rubber, etc. are found in
(a) Monsoon Forests
(b) Mediterranean Forests
(c) Tropical Rainforests
(d) Mountain Forests
Answer:
(c) Tropical Rainforests

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 5.
Eucalyptus is common in
(a) India
(b) USA
(c) Japan
(d) Australia
Answer:
(d) Australia

Question 6.
Citrus fruit trees grow in
(a) Tropical Rainforests
(b) Mountain Forests
(c) Monsoon Forests
(d) Mediterranean Forests
Answer:
(d) Mediterranean Forests

Question 7.
The Project-Tiger was launched in.
(a) 1973
(b) 1971
(c) 1970
(d) 1969
Answer:
(a) 1973

Question 8.
In India, temperate softwood forests are found in the
(a) rainier parts of the peninsular plateau
(b) southern slopes of the Himalayas
(c) areas of the Western Ghats
(d) upper parts of Assam
Answer:
(b) southern slopes of the Himalayas

Question 9.
What are tropical deciduous forests commonly known as? (DAV Board)
(a) Monsoon forests
(b) Evergreen forests
(c) Coniferous forests
(d) Mountain forests
Answer:
(a) Monsoon forests

Question 10.
Which of the following is a characteristic of the leaves of trees found in the Mediterranean forests? (DAV Board)
(a) Waxy and small leaves
(b) Broad leaves
(c) Small leaves
(d) Needle-shaped leaves
Answer:
(a) Waxy and small leaves

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

B. Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Mention major vegetation belts of the world.
Answer:
(i) Tropical hardwood forests
(ii) Mediterranean forests
(iii) Temperate softwood forests

Question 2.
Name four types of trees which commonly grow in the tropical deciduous forests.
Answer:
Sal, teak, sandalwood and bamboo.

Question 3.
Where are the Mediterranean forests found in the world?
Answer:
The Mediterranean forests are found in regions around the Mediterranean Sea. The main areas are shores of Europe, Asia, North Africa and South Western parts of South Africa.

Question 4.
Name some animals of Indian softwood forests.
Answer:
Kashmir stag, spotted deer and Tibetan antelope.

Question 5.
Where are tropical evergreen forests found in India?
Answer:
In India, tropical evergreen forests are found in the Western Ghats, Andaman and Nicobar islands, Kerala and the North-Eastern parts of the country.

Question 6.
Mention the climatic conditions required for the growth of tropical evergreen forests.
Answer:
The climatic conditions required for the growth of these forests are heavy and well-distributed rainfall (200 cm).

Question 7.
Name some of the typical trees found in tropical evergreen forests.
Answer:
Mahogany, ebony, rosewood, rubber and palm.

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 8.
Why are tropical deciduous forests known as monsoon forests?
Answer:
Tropical deciduous forests are known as monsoon forests because they are common in the monsoon areas of the world.

Question 9.
Name the countries where monsoon forests are found.
Answer:
India, Myanmar, South China, East Brazil and central parts of America.

Question 10.
Mention the climatic conditions required for the growth of tropical deciduous forests.
Answer:
These forests thrive in regions where the climate in hot, with distinct wet and dry seasons; Rainfall ranges between 100-200 cm.

Question 11.
Name some typical trees that grow in tropical deciduous forests.
Answer:
Sal, teak, sandalwood, bamboo and Shisham.

Question 12.
Which animals are commonly found in Mediterranean forests?
Answer:
The animals commonly found in Mediterranean forests are golden jackal, mouflon, bezoar goat, aardwolf and Mediterranean gecko.

Question 13.
Why are softwood forests commonly known as coniferous forests?
Answer:
Softwood forests are commonly known as coniferous forests because the shape of the trees is conical.

Question 14.
Describe the importance of softwood trees.
Answer:
Softwood trees are commercially valuable trees and are used for various purposes, such as making of pulp, plywood, etc.

Question 15.
Name some of the birds and animals found in India.
Answer:
Black buck, peacock, lion and Bengal tiger.

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 16.
Name the three animals for which Australia in famous.
Answer:
Kola bear, emu and kookaburra.

Question 17.
Give two reasons due to which our wildlife suffers severely.
Answer:
(i) Deforestation
(ii) Urbanisation

Question 18.
What is Project Tiger?
Answer:
Project Tiger is a wildlife conservation project. It was launched in 1973 in Corbett National Park. It aims at tiger conservation in specially constituted tiger reserves throughout India.

C. Short Answer Type Questions

Question 1.
Write three characteristics of the tropical rain forests.
Answer:

  • The tropical rain forests are confind to tropical regions where heavy rainfall occurs throughout the year.
  • All trees of these forests donot shed their leaves at the same time. Hence, the forests always appear to be green and are therefore, known as evergreen forests.
  • These forests are characterised by dense growth of vegetation. Trees have broad leaves.

Question 2.
Explain the importance of forests.
Answer:

  • Forests are renewable resources and play a major role in enhancing the quality of environment.
  • They modify local climate, control soil erosion, regulate stream flow, provide livelihood for many communities and offer scenic view for recreation.
  • Forests control wind force and temperature and causes rainfall.
  • They provide humus to the soil and shelter to the wildlife. Forests are, thus, very important for the survival of life on the earth.

Question 3.
Explain how temperature and rainfall affect distribution of natural vegetation.
Answer:

  • Temperature and rainfall are two important factors for the growth of vegetation. In the areas where rainfall is heavy, the forests are thick and dense.
  • With moisture and rainfall the density of fruits declines. In moderate rainfall areas, grasslands are found.
  • Shrubs and short trees are common in the areas of low rainfall or in desert areas.
  • In cold regions, the growing season is very short, therefore, plants occur in scattered patches in the form of mosses and lichens.

Question 4.
Mention three characteristic features of monsoon forests.
Answer:

  • The vegetation in these forests is not as dense as that in the tropical evergreen forests.
  • These forests have predominantly broad-leafed trees and they shed their leaves during the dry season to conserve moisture.
  • Trees are medium in height upto 30-40 metres.

DAV Class 8 SST Chapter 3 Question Answer - Natural Resources: Vegetation and Wildlife

Question 5.
State any three characteristics of temperate softwood forests. (DAV Board 2013)
Answer:

  • Most of the trees are tall and conical in shape. Due to their shape, the snow cannot accumulate on them.
  • These trees do not shed their thick needle-shaped leaves and hence, look evergreen.
  • Trees of these forests (pine, fir, spruce, cedar, devadar, silver fir, etc.) have commercial importance and are used for various purposes, such as making pulp, plywood, etc.

Question 6.
Why are tropical evergreen forests known as tropical rain forests? Name two areas where they are found. Also mention any two typical trees found in these forests. (DAV Board 2013)
Answer:

  1. Tropical evergreen forests are known as tropical rain forests because they are confined to tropical regions where heavy rainfall occurs throughout the year.
  2. These forests are spread in the areas of the Zaire basin in Africa, the Amazon basin in South America and many parts of South-East Asia.
  3. Two typical trees found in these forests are mahogany and rosewood.

Question 7.
Name the National Park where the “Project Tiger’ was launched in India for the first time. Highlight any two reasons for starting this project. (DAVBoard 2013)
Answer:
The “Project Tiger’ was launched in 1973 in Corbett National Park.
Two reasons for starting this project:
(i) The tiger population had dwindled to 1,827 from an estimated 55,000 at the turn of the century.
(ii) The trade in tiger skin and the use of their bones in traditional medicines, the tiger population on the verge of especially in the Asian countries left extinction.

D. Long Answer Type Questions

Question 1.
Distinguish between Mediterranean forests and Coniferous forests.
Answer:

Mediterranean forests Coniferous forests
(i) These forests are found in the areas which have dry summer and moderate rainfall during winter. (i) These forests are confined to tropical regions where heavy rainfall occurs throught the year.
(ii) Trees of these forests have spiny, waxy, small and leathery textured leaves. (ii) Trees of these forests have broad leaves to permit transpiration of surplus moisture.
(iii) Imported trees in this forests are cork, olive citrus etc. (iii) Imported trees in these forests are mahogony, ebony, rosewood, rubber etc.
(iv) Wildlife includes Barbary macaque, Greek tortoise, Iberian lynx, Great bustard, etc. (iv) Wildlife includes elephant, lemur, monkey, deer, etc.

Question 2.
What is the threat to vegetation and wildlife? What is the need to conserve them? What are the steps taken by the Government to preserve them?
Answer:
(i) Forest and wildlife are important resources. Climate change and human interferences in the animal and plant kingdoms can cause huge loss of their natural habitats. Certain species have become endangered and many have become extinct now.

(ii) Needless to say that both plants and animals are integral parts of the ecosystem. Plants provide food, oxygen, and shelter to humans and animals. Animals provide important products such as milk, meat, honey, etc. They also maintain the ecological balance on the earth’s surface.
Hence, we should not disturb the natural number of species being on the earth. A single extinction can affect the ecosystem badly. So, animals and plants obviously need to be conserved.

(iii) The Government has taken several measures to preserve forest and wildlife. Some of these are:
Hunting of wild animals and birds has been banned.
Poachers and hunters are penalised. National parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves have been established in different parts of the country.
Social awareness being created about importance of trees and social forestry.

Test Your Skills

1. Give a brief description of the major types of forests.
2. What are national parks and wildlife sanctuaries?
3. Under which climatic conditions to tropical deciduous forests grow?
4. Make a list of the wildlife found in different types of forests.
5. Make a list of the trees found in different types of forests.

Essential Emergency-Kit Supplies You Need In The Event Of A Natural Disaster

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 11 Writing Skills

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 11 Writing Skills can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 11 Writing Skills

Question 1.
Read the following paragraph:
My Birthday Gift
Last week, I celebrated my tenth birthday with my friends and parents. I got many beautiful gifts on the occasion. But the gift that I liked the most is a bicycle. It was presented to me by my grandfather. It is a blue coloured bkycle with steel handle. it has a pink basket for keeping my things. Its height is just fine for me. it has two gears also, so it is easy to ride. I ride my new bicycle daily. It is the best birthday gift I have ever got.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Now write a paragraph on any other birthday gift that you liked [e.g. a wrist watch, a story book, a games CD, a dress, etc.]
Answer:
Last week on 25th April, I celebrated my birthday. It was a memorable event. All my friends enjoyed much. I got a lot of presents. I was happy. This time I got a very valuable gift from my uncle. It was a pack of story books. It contained story books of different writers. It had some classical stories, stories from Panchtantra etc. I liked it very much. Each book is a treasure in itself. I have started reading one by one. I really thank to my uncle for this gift.

Question 3.
Imagine that you went to a zoo last week as part of a school outing. Taking hints from the questions given below, write a paragraph describing your visit.

  • When did you start from the school?
  • How many of your friends/teachers accompanied you?
  • How did you go there?
  • When did you reach the zoo?
  • How was the weather?
  • Who bought the tickets?
  • Which birds/animals did you see?
  • Were there any birds/animals that you expected to see but could not see?
  • When and where did you have lunch?
  • Did you, or any of your friends, feed or tease the caged birds/animals?
  • Did your teacher scold you/your friend for this?
  • When did you come back to the school?
  • Did you enjoy this visit?

Answer:
A Visit to the Zoo
Last Sunday our school organised a visit to the zoo. We travelled in a bus. There were 40 students accompanied by 4 teachers. We reached the zoo at 10 A.M. Weather was cloudy and so pleasant. We bought tickets and entered the zoo. Animals were also enjoying the weather. We saw lions, bears, deer, rhinoceros, zebra, snakes, birds. All these animals and birds were of rare species. We also saw how they play, how they are fed, how they follow the instructions of their masters. It was really a nice trip.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 11 Writing Skills

Question 4.
Write a paragraph (on similar lines as the previous one) on A Visit to a Circus.
Answer:
A Visit to a Circus
Last week I along with my parents and my younger brother went to visit a circus. Circus is a unique show of wonderful activities, aerobics, etc. performed by animals like elephants, lions, monkeys, bears as well as human beings. The show started at 6 pm. First we saw bear riding cycle, then a lion performing dance, bears riding motorbikes. After the shows of animals started performances of men and women. Girls walking over hanging ropeways, doing other dangerous acts. It was really enjoying as well as amazing. The show ended at 9 pm.

Question 5.
Ruchi’s examination is over. She wants to invite her cousin Neelu, who Lives in Sonipat, to spend a week with her. Complete Ruchi’s letter by filling in the blanks.
123/ABC, Krishna Park
Delhi-110032
27 February 20
Dear Neelu
Finally, our exams are over! I can’t tell you how relaxed and happy I am feeling today. After the hard work of almost 10 months, it’s now time for us to ____________. Why don’t you ____________ for a week? I bet we’ll have lots of fun! I’ll take you for a joy ride on the Metro ____________ to the zoo, the National Science Museum and Nehru Planetarium. I have also requested my mother to ____________ educational toys for us so that ____________. I am already feeling so excited about this programme.
I hope ____________
Your loving cousin
Ruchi
Answer:
enjoy; come here; from Rajiv Chowk; buy; we can play and learn with enjoyment; you would like to come and enjoy.

Question 6.
Neelu has accepted Ruchi’s invitation to stay for a week. She now writes a letter to her friend Pooja telling her about her plan. Write the letter on Neelu’s behalf.
Answer:
456-XYZ Colony
Sonipat, Haryana
3 March 20
Dear Pooja
I am really excited after reading Ruchi’s invitation. I shared her plan with my parents and they have allowed me to go to spend my vacation with her. My younger sister is also ready to go with me. In fact my parents will also come with me and will stay for a few days. It would be really a fun vacation. I am excited to see Metro and its ride. I have heard Delhi is known for its flyovers and wide roads.
We will reach on Sunday morning. I wish you come to Delhi too. We all will enjoy this vacation.
Yours lovingly
Neelu

Question 7.
Write about ten sentences on My Best Friend.
Answer:
My Best Friend
David in my best friend. He joined my school last month. In a very short time he has developed friendship with me. Prior to this school he was in Jammu. His father has been trasferred here. David is not only intelligent but also very soft spoken, helpful, kind and submissive. He is always nicely dressed. He behaves well even with peons and gardeners. Bus Staff are also very happy with him. I like such a nice friend and really feel proud to have David as my best friend.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 11 Writing Skills

Question 8.
Describe the following scene in a short paragraph.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 11 Writing Skills 1
Answer:
It is the Krishna-Radha Park of my locality. It is a big one in the area. So people prefer it for their outings. Some boys and girls like to play ball, hide and seek. There are many trees. Some people come with their pets. During ‘ winter we enjoy sunshine and during summer we enjoy shades in morning and evening. It is really nice place and a place for get-together.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 10 Reading for Understanding can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 10 Reading for Understanding

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 10 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Read the following poem:
The Wind
Who has seen the wind?
Neither I nor you;
But when the leaves hang trembling
The wind is passing through.
Who has seen the wind?
Neither you nor I;
But when the trees bow down their heads
The wind is passing by. —Christina Rossetti

(a) Answer the following questions.
(i) Has the poetess seen the wind?
(ii) How does the poetess know that the wind is passing by?
Answer:
(i) No, poetess has not seen the wind.
(ii) When the leaves hang trembling.
the trees bow down their heads.

(b) Match the following with their correct meanings:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding 1
Answer:
(i) leaves shake because of wind
(ii) leaves become dry and fall.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding

Question 2.
Read the following passage:
Most of us know that plants have life. But very few of us Know that plants can hear tool In 1960 an Indian scientist working on plants found that plants responded to music and grew taller and stronger than plants that grew without any music. The scientist noticed that rice growing in paddy fields grew strong, healthy and produced more when Indian music was played to them. In most cases harvests went up between 25 and 60 per cent! Later, a scientist in the USA tried to find out what kind of music plants prefer. To her surprise, she found that the plants did not like rock music at all. In fact all her plants died when a shrill rock number was played. On the other hand, her plants loved classical music, especially Indian classical, and some plants even flowered when soft jazz music was played.
(a) Write (T) for true and (F) for false statements.
(i) Plant can hear.
Answer:
True

(ii) Plants that grew with music did not seem to be any different from those that grew without music.
Answer:
False

(iii) A scientist in the USA found that her plants preferred rock music.
Answer:
False

(iv) Some plants flowered when Indian music was played to them.
Answer:
True

(b) Answer the following questions.
(i) What happened to the rice in the paddy field when music was played to it over a period of time?
(ii) What kind of music did the plants like?
Answer:
(i) They grew strong, healthy and produced more.
(ii) Classical music, especially Indian classical, some plants even like soft jazz music.

(c) Choose and tick (✓) the most appropriate title for the passage.
(i) Indian Music
(ii) Plant
(iii) I Can Hear You!
(iv) Music for Plants
Answer:
(iv) Music for Plants

Question 3.
Read the following poem.

The Cow
The friendly cow all red and white,
I love with all my heart.
She gives me cream with all her might,
To eat with apple-tart.
She wanders lowing here and there,
And yet she cannot stray,
All in the pleasant open air,
The pleasant light of day;
And blown by all the winds that pass
And wet with all the showers,
She walks among the meadow grass
And eats the meadow flowers. —R. L. Stevenson

(a) Tick (✓) the correct option.
The colour of the cow is ______

  • black and white
  • red and white
  • brown and white

Answer:
red and white

(ii) The poet gets ______ from the cow.

  • apple-tart
  • apples
  • cream

Answer:
apple-tart

(iii) The cow has for its food ______

  • cream
  • meadow flowers
  • meadow grass

Answer:
meadow flowers.

(b) Match the words with their meanings.

(i) might making a low noise
(ii) wander to lose way
(iii) lowing power
(iv) stray to move here and there

Answer:
(i) power
(ii) to move here and there
(iii) making a low noise
(iv) to lose way.

(c) Fill in the blanks:
The poet finds the cow to be a ______ creature. He enjoys the cream from its milk with ______. He feels that the cow ______ here and there in all kinds of weather but does not ______. The cow enjoys the open air and the pleasant ______. It even bears the blowing and also get wet in the ______. But in spite of all this, the cow continues to walk in the ______ eating the ______.
Answer:
friendly; apple-tart; wanders; stray; light; wind; showers; meadow grass; meadow flowers.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding

Question 4.
Read the following passage.

The Chameleon
The chameleon is a strange looking lizard that moves very slowly. But this slow movement is only to befool its prey. It can actually catch and swallow its prey in one twentyfjfths of a secondi The chameleon is also famous for changing its colour according to the background, making it impossible for people to spot it. It changes its colour with the help of special colour cells on its skin. These cells can help it look green, brown or beige, according to the surroundings. Another surprising feature of this creature is that it can move its two eyes independently in any direction. And when it spots an insect, its tongue, which is almost as long as its body, shoots at an amazing speed and catches the prey and pulls ¡t into its mouth in less time than it takes us to blink!

(a) Answer the following questions.
(i) Why does the chameleon move very slowly?
Answer:
The chameleon moves very slowly to fool its prey.

(ii) Pick lines from the text that suggest that the chameleon can hunt its prey very fast.
Answer:
It can actually catch and swallow its prey in one twenty-fifths of a second.

(iii) Why is it difficult to spot a chameleon?
Answer:
Because it changes its colour very fast.

(iv) What is special about the chameleon’s eyes.
Answer:
It can move its two eyes indepen-dently in any direction.

(b) Find words from the passage which mean the opposite of the following:
(i) fast — ______
(ii) possible — ______
(iii) ordinary — ______
(iv) short — ______
Answer:
(i) slow
(ii) impossible
(iii) special
(iv) long.

(c) Match the words in Column A with their correct meaning in Column B.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding 2
Answer:
(i) to spot
(ii) feature
(iii) speed.

Question 5.
Read the following story.

The Geese and the Tortoise
Two geese and a tortoise were good friends, They lived in a small lake in 3 jungle. But as summer approached, the lake started drying up The three friends were worried as they could not live Without water We must leave this place and go to some other lake, said the first goose I know there a lake at the other orner of the jungle Let us go there’ replied the seir goose. But the tortoise was upset after listening to this and said, ‘I cannot fly like you. How will I go there?’ The geese loved the tortoise as a true friend and immediately thought of a plan. ‘We will hold a stick ¡n our beaks from the two sides. You hold it in your mouth from the centre. And then we can all fly together.’ ‘But remember,’ warned the first goose, ‘you must not open your mouth or speak anything or else you will fall and die.’ The tortoise agreed. So the geese and the tortoise flew up in the sky as planned. On the ground below, some people saw this sight and started making fun of the tortoise hanging on a stick. The tortoise got angry and opened its mouth to speak something. But before ¡t could realise, it fell down to the ground and died. The geese were saddened by the loss of their friend due to its foolishness.

(a) Tick (✓) the correct option.
(i) Where did the geese decide to go?

  • to another jungle
  • to another lake
  • to a village

Answer:
to another lake

(ii) How did the geese hold the stick?

  • with their beaks
  • with their claws
  • on their wings

Answer:
with their beaks

(iii) Why did the tortoise fall down?

  • the stick broke
  • the geese left the stick and flew away
  • the tortoise opened its mouth

Answer:
the tortoise opened its mouth.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 10 Reading for Understanding

(b) Answer the following questions.
(i) Why did the geese and the tortoise have to leave their lake?
(ii) What was the plan proposed by the geese?
(iii) What did the first goose warn the tortoise against?
(iv) Why did the tortoise open its mouth?
Answer:
(i) The geese and the tortoise had to leave their lake because it was drying up.
(ii) They planned that they would hold the stick with their beaks and the tortoise would hold it in his mouth. Thus they could fly together.
(iii) The first goose warned the tortoise against opening its mouth.
(iv) The tortoise opened its mouth to say something to the people who were making fun to see them.

(c) The following words have two meanings each. Use them in sentences of your own to show that you understand the two meanings.
(i) leave ____________________________
____________________________

(ii) fly ____________________________
____________________________

(iii) stick ____________________________
____________________________
Answer:
leave

  • Today I am on leave.
  • He wants to leave now.

fly

  • The fly is a small insect.
  • The plain is flying now.

stick

  • Stick the ticket here.
  • This stick is not long.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 9 Subject and Predicate can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 9 Subject and Predicate

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 9 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Read the following:
The monkeys took away the basket full of fruits.
Discuss with your friend and try to find out what the sentence is about.
Is it a bout

  • the monkeys,
  • the basket,or
  • the fruits?

The above sentence Is about the monkeys. Let us divide the sentence into two:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate 1
The first part tells us what/who the sentence is about—the monkeys.
The second part provides us more information about the first part—took away the basket full of fruits.
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 9 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Divide the following into subject and precicate.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate 2
(a) I bought a book of fairy tales yesterday.
(b) Cinderella had two step-sisters.
(c) The two sisters were very cruel to her.
(d) Snow White was a beautiful princess.
(e) She was very lonely.
(f) Her step-mother wanted to kill her.
(g) Thumbelina could sleep inside a match box.
(h) Rapunzel was locked inside a castle.
(i) She had beautiful golden hair.
(j) All these pretty ladies in the fairy tales become happy at the end.
Answer:
(a) Subject: I
Predicate: bought a book of fairy tales yesterday.

(b) Subject: Cinderella
Predicate: had two step-sisters.

(c) Subject: The two sisters
Predicate: were very cruel to her.

(id) Subject: Snow White
Predicate: was a beautiful princess.

(e) Subject: She
Predicate: was very lonely.

(J) Subject: Her step-mother
Predicate: wanted to kill her.

(g) Subject: Thumbelina
Predicate: could sleep inside a match box.

(h) Subject: Rapunzel
Predicate: was locked inside a castle.

(i) Subject: She
Predicate: had beautiful golden hair.

(j) Subject: All these pretty ladies in the fairy tales
Predicate: become happy at the end.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate

Question 2.
Read the following sentences from D.3 ‘ The Magic Room’ (Unit-Adventure) of My English Reader and underline the subject in each sentence.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate 3
(a) It was a wet and rainy day.
Answer:
It

(b) Poppy looked out of the window.
Answer:
Poppy

(c) Her parents were on a long holiday.
Answer:
Her parents

(d) Aunt Bella had gone out to visit her friend.
Answer:
Aunt Bella

(e) A rusted key lay on a small table.
Answer:
A rusted key

(f) The walls were decorated with sparkly silver and gold stars.
Answer:
The walls.

Question 3.
Match the subjects in Column A with their predicates in Column B.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate 4
Answer:
(a) makes and maintains aeroplanes.
(b) decorates the houses or offices.
(c) makes web pages.
(d) edits the news programmes.
(e) collect news.
(f) makes animations and cartoons,
(g) organises and manages an event/ function.
(h) composes the music of a song.
(i) designs the layout of a building.
(j) studies the behaviour of people.

Do It Yourself

Question 1.
Fill in the blanks with appropriate subject/predicate. One is done as an example.
(a) Who is your best friend?
(b) My father and I ______________________
(c) His shoes ______________________
(d) ______________________ hoists the national flag at the Red Fort on 15 th August every year.
(e) Rohit’s friends ______________________
(f) ______________________ roarded loudly.
(g) ______________________ is blue.
(h) ______________________ was the hero of the movie?
Answer:
(b) enjoyed the movie
(c) are old
(d) The Prime Miniter
(e) are naughty
(f) The lion
(g) His shirt
(h) Akshay Kumar.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 9 Subject and Predicate

Question 2.
Read the following:

  • Open the door.
  • Show me your notebook.

The above sentences are command sentences. Can you find the subject in these sentences?
In command sentences, the subject is not mentioned; it is understood.
The above two sentences actually mean:
You open the door.
You show me your notebook.
‘You’ is the subject in these sentences.
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 8 Sentences can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 8 Sentences

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Read the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 1
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Read the following and put a tick (✓) against the correct sentences. Put a cross (X) against the group of words that do not make sense (and, therefore, are not sentences).
(a) Sheetal is the tallest girl in the class.
(b) Gunjan is a good singer.
(c) Tanmay has won the quiz contest.
(d) decoared their class the kids on the Diwali eve of.
(e) Ridhi has
(f) Maan, Payal and Gaurav are good friends.
(g) The actress played her part very well.
(h) Avinash in class
(i) Children are often fascinated by super heroes.
(j) Reema very performed well exams in her.
Answer:
(a) ✓
(b) ✓
(c) ✓
(d) ✗
(e) ✗
(f) ✓
(g) ✓
(h) ✗
(i) ✓
(j) ✗

Question 3.
Rewrite the following group of words as proper sentences beginning with a capital letter and ending with a full stop.
(a) riya is a pretty girl
(b) akhil loves working on his computer
(c) alok plays the flute beautifully
(d) we visited the science museum yesterday
(e) the astronauts reached back safely
(f) the new satellite was launched success-fully
Answer:
(a) Riya is a pretty girl.
(b) Akhil loves working on his computer.
(c) Alok plays the flute beautifully.
(d) We visited the science museum yesterday.
(e) The astronauts reached back safely.
(f) The new satellite was launched successfully.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Read the following sentences.
I am Mohit. I am ten years old. I study in DAV Public School. I like playing video games, studying on the computer and reading detective stories. All the above sentences tell us something about MohjthlS age, his school and his hobbies.These sentences are Telling sentences or Statements.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Read the passage A.1 ‘Man Learns to Fly’ (Unit-Adventure) of My English Reader and identify, and write ten ‘telling sentences’.
Answer:
(a) People were determined to fly like birds.
(b) In 1783, two brothers, Jacques and Joseph Montgolfier, made a balloon.
(c) It was made of thin linen and paper.
(d) They filled it with hot air and released it.
(e) It rose to a height of five hundred metres.
(f) It came down onto the ground.
(g) The two brothers sent up another balloon with a basket carrying three animals.
(h) The balloon travelled through the air.
(i) It gently came down.
(j) The two brothers, themselves went up in the hot air balloon.

Question 3.
Put the words in the brackets at their proper places to form correct statements. One example is done for you.
(a) Once a lion and a bear were/over a/deer, [fighting, dead].
Answer:
Once a lion and a bear were fighting over a dead deer.

(b) Both to eat the dead, [wanted, animal]
Answer:
Both wanted to eat the dead animal,

(c) A was watching fight, [fox, their]
Answer:
A fox was watching their fight.

(d) He quietly the deer went away, [ate, and]
Answer:
He quietly ate the deer and went away.

(e) When the lion and the bear got, they decided to the prey, [tired, share]
Answer:
When the lion and the bear got tired, they decided to share the prey.

(f) But were to see that their meal had already vanished, [they, surprised]
Answer:
But they were surprised to see that their meal had already vanished.

Question 4.
Rearrange the following words to make proper statements. One example is given for you.
(a) Crow a set off a on around world the tour
Answer:
A crow set off on a tour around the world.

(b) many he saw countries places and
Answer:
He saw many places and countries.

(c) reached one day he covered a land with ice
Answer:
One day he reached a land covered with ice.

(d) there saw he a penguin
Answer:
He saw a penguin there.

(e) a large like it looked bird black and white
Answer:
It looked like a black and white large bird.

(f) crow was the surprised see to it
Answer:
The crow was surprised to see it.

(g) had seen bird he never any like it
Answer:
He had never seen any bird like it.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 3 Solutions

Question 1.
Read the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 2
(a) Are you going to the market?
(b) Is she a teacher?
(c) Am I late?
(d) Was the news channel launched last week?
(e) Were the ladies singing at the function?
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences

Question 2.
Look at the example given below and form questions from the following statements. One example is given for you.
(a) Tanu is present in the class.
Answer:
Is Tanu present in the class?

(b) The children are playing hide and seek.
Answer:
Are the children playing hide and seek?

(c) Siddhant was browsing the internet.
Answer:
Was Siddhant browsing the internet?

(d) The students were rehearsing the play.
Answer:
Were the students rehearsing the play?

(e) This video game is very expensive.
Answer:
Is this video game very expensive?

(f) They will go to the library in the evening.
Answer:
Will they go to the library in the evening?

(g) The table is made of glass.
Answer:
Is the table made of glass?

(h) I am very talkative.
Answer:
Am I very talkative?

(i) Rahul will deliver a speech in the morning assembly tomorrow.
Answer:
Will Rahul deliver a speech in the morning assembly tomorrow?

(j) The debate competition will be held on Tuesday.
Answer:
Will the debate competition be held on Tuesday?

(k) The stars were shining brightly.
Answer:
Were the stars shining brightly?

(l) The thief was caught red-handed.
Answer:
Was the thief caught red-handed?

Question 3.
We can also form questions with the help of words like—who, what, why, where, how, etc. For examples,
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 3
Who is she?
(She is a journalist.)
What is she doing?
(She is reporting an incident).

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 4
Where is your homework notebook?
(It is in my bag.)

Why have you not completed your homework?
(I was absent yesterday.)

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 5
When was Mahatma Gandhi born?
Answer:
(He was bom on 2nd October.)

Where was he born?
Answer:
(He was bom at Porbandar.)

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 4 Solutions

Question 1.
Fill in the blanks with correct questions. Take questions from the Aid Box.

Aid Box

  • Where has she gone, aunty?
  • Is Sanchi at home?
  • When will she be back?
  • Why, aunty?
  • Will she come to my house to study in the evening?

Pooja : Aunty, _______________________________________?
Mrs. Mehta : No dear, she has gone out.
Pooja : _______________________________________?
Mrs. Mehta: She has gone to the market to buy some books.
Pooja: _______________________________________?
Mrs. Mehta: She will be back in about fifteen minutes, dear.
Pooja: _______________________________________?
Mrs. Mehta: I am afraid, she will not be able to study in the evening today.
Pooja: _______________________________________?
Mrs. Mehta: Sanchi has to attend her cousin’s birthday party in the evening. But she will surely come to your house tomorrow.
Pooj a: Thank you, aunty. I’ll see Sanchi tomorrow then. Bye aunty.
Mrs. Mehta: Take care, dear.
Answer:
Pooja: Aunty, Is Sanchi at home? Mrs. Mehta: No dear, she has gone out. Pooja: Where has she gone, aunty?
Mrs. Mehta: She has gone to the market to buy some books.
Pooja: When will she be backl
Mrs. Mehta: She will be back in about fifteen minutes, dear.
Pooja: Will she come to my house to study in the evening?
Mrs. Mehta: I am afraid, she will not be able to study in the evening today.
Pooja: Why, aunty?
Mrs. Mehta: Sanchi has to attend her cousin’s birthday party in the evening. But she will surely come to your house tomorrow.
Pooja: Thank you, aunty. I’ll see Sanchi tomorrow then. Bye aunty.
Mrs. Mehta: Take care, dear.

Question 2.
Tick (✓) the correct option from the boxes to form questions that match with the answers given below:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 6
(a) Which/Who is your favourite book?
My favourite book is Alice in Wonderland.
Answer:
Which

(b) What/Who ¡s your favourite author?
My favourite author is Ruskin Bond.
Answer:
Who

(c) Where/When is Rashmi Standing?
Rashmi is standing at a bus stop.
Answer:
Where

(d) Where/Why is she standing there?
She is waiting for a bus.
Answer:
Why

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 7

(e) When/Why do we wear woollens?
We wear woollens in winter.
Answer:
When

(f) When/Why do we wear woollens?
We wear woollens to keep ourselves warm.
Answer:
Why.

Question 3.
Form questions for the following statements using the question words given in the brackets. One example is done for you.
(a) When will the train arrive? (When)
Answer:
The train will arrive at 5:40 p.m. sharp.

(b) _______________________________________ (Which)
The whale is the largest animals in the world.
Answer:
Which is the largest animals in the world?

(c) _______________________________________ (What)
It is half past two.
Answer:
What is the time?

(d) _______________________________________ (Have)
Yes, I have read the book.
Answer:
Have you read the book?

(e) _______________________________________ (Where)
I have come from Australia.
Answer:
Where have you come from?

(f) _______________________________________ (How many)
I have over hundred story books.
Answer:
How many story books do you have?

(g) _______________________________________ (Who)
M.S. Dhoni is the captain of the Indian cricket team.
Answer:
Who is the captain of the Indian Cricket Team?

(h) _______________________________________ (How)
We are going Goa by air.
Answer:
How are you going to Goa?

(i) _______________________________________ (When)
We are going to Goa in December.
Answer:
When are you going to Goa?

(j) _______________________________________ (Why)
The baby is crying because she is hungry.
Answer:
Why is the baby crying?

Question 4.
Read the passage A.l ‘Man Learns to Fly’ (Unit-Adventure) of My English Reader with your partner. Frame five questions about flying and flights?
Answer:
(a) What did man always desire?
(b) What did the two brother fill the balloon with?
(c) Which success encouraged the two brothers?
(d) Which experiments proved to be dangerous?
(e) Why did a great crowd gather?

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 5 Solutions

Question 1.
Read the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 8
All the above sentences are Command sentences. Command sentences either order somebody, advice somebody or request somebody. These sentences begin with a capital letter and end with a full stop.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Unjumble the words to form proper commands. Do not forget to begin the command with a capital letter and end with a full stop.
(a) down sit
_______________________________________
Answer:
Sit down.

(b) on your stand legs hind
_______________________________________
Answer:
Stand on your hind legs.

(c) the to spectators bow
_______________________________________
Answer:
Bow to the spectators.

(d) through ring the leap
_______________________________________
Answer:
Leap through the ring.

(e) the mount stairs
_______________________________________
Answer:
Mount the stairs.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 8 Worksheet 6 Solutions

Question 1.
Look at the sign borads given below and write appropriate commands. One example is given for you.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences 9
Answer:
(b) Do not smoke
(c) Use the dusbin
(d) Cross the road
(e) Do not waste water
(f) No parking.

Question 2.
Read the following situations. Write advice/suggestion that you will offer to your friend in such situations. One example is given for you.
(a) Situation: Your friend is running high fever.
Your Advice: Consult your doctor.
(b) Situation: Your friend throws litter in the classroom.
Your Advice: _______________________________________
(c) Situation: Your friend does not eat green vegetables/your friend eats a lot of junk food.
Your Advice: _______________________________________
(d) Situation: Your friend bullies small children in the school.
Your Advice: _______________________________________
(e) Situation: Your friend does not take part in any game or activity.
Your Advice: _______________________________________
Answer:
(b) Use the dustbin.
(c) Do not eat junk food.
(d) Do not bully small children.
(e) Take part in games or activity.

Do It Yourself

Question 1.
Identify the following sentences and write S for statements, Q for questions and C for commands in the space provided.
(a) How can I reward you, my young friend?
Answer:
Q

(b) Give me your magic cap.
Answer:
C

(c) This magic cap will not make you happy.
Answer:
S

(d) Do you have some Harry Potter novels?
Answer:
Q

(e) I have all of them.
Answer:
S

(f) Show me the latest Harry Potter novel.
Answer:
C

(g) Give me thirty cans of Tropicana Pineapple juice.
Answer:
C

(h) Why do you need so many of them?
Answer:
Q

(i) There is a get-together at our house.
Answer:
S

(j) Why don’t you read some story book?
Answer:
Q

(k) Bring that fat book lying on the shelf.
Answer:
C

(l) It contains the world’s best fairy tales.
Answer:
S.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 8 Sentences

Question 2.
Rewrite the following story using capital letters, full stops or questions marks wherever necessary.
a hawk was trying to catch a pigeon just then a noble man captured the hawk the helpless hawk pleaded to be set free
‘why should I set you free’ said the noble man
‘i have never harmed you why, then, do you want to harm me’ to this the noble man replied ‘has this pigeon ever harmed you in any way’ the hawk realised its mistake and apoligised to the pigeon and the noble man.
Answer:
A hawk was trying to catch a pigeon. Just then a noble man captured the hawk. The helpless hawk pleaded to be set free.
‘Why should I set you free?’ said the noble man.
‘I have never harmed you.’‘Why then, do you want to harm me?’
To this the noble man replied, ‘Has this pigeon ever harmed you in any way?’ The hawk realised its mistake and apologised to the pigeon and the noble man.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 7 Fixing Words (Articles)

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 7 Fixing Words (Articles) can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 7 Fixing Words (Articles)

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 7 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Read the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 7 Fixing Words (Articles) 1
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 7 Fixing Words (Articles) 2
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Put ‘a’ or ‘an’ before the following words.
__________ box
__________ elephant
__________ ant
__________ child
__________ coconut
__________ axe
__________ orange
__________ eye
__________ dress
__________ bottle
__________ inkpot
__________ owl
__________ boy
__________ building
__________ book
__________ uncle
__________ assistant
__________ bulb
Answer:
a box
an elephant
an ant
a child
a coconut
an axe
an orange
an eye
a dress
a bottle
an inkpot
an owl
a boy
a building
a book
an uncle
an assistant
a bulb

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 7 Fixing Words (Articles)

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 7 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Read the following sentences.
(a) I bought a bicycle yesterday.
Answer:
The bicycle is of blue colour.

(b) We went to a restaurant yesterday.
Answer:
The restaurant is famous for Chinese food.

(c) My grandma narrated me a story.
Answer:
The story was about a prince and a giant.

(d) The Nile is the longest river in the world.
Answer:
For self-attempt

(e) Ancient people believed that the moon was made of cheese.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Fill in the blanks with ‘a, ‘an’ or ‘the’.
(a) I enjoyed __________ new movie very much.
Answer:
the

(b) We went to __________ forest near Bhopal.
Answer:
a

(c) Nishu read __________ interesting story yesterday.
Answer:
an

(d) Prashant is one best student of the class.
Answer:
the

(e) Rohan gifted his sister umbrella on her birthday.
Answer:
an

(f) My niece has __________ puppet. __________ puppet dances when she touches it.
Answer:
a, The

(g) The teacher told us that History is __________ important subject.
Answer:
an

(h) __________ Nehru Planetarium is __________ great sources of knowledge.
Answer:
The, a

(i) Last evening, I happened to see __________ elephant. elephant had huge ears.
Answer:
an, The

(j) Would you like to eat __________ apple or __________ banana?
Answer:
an, a

(k) Vinay has __________ uncle who is __________ scientist.
Answer:
an, a

(l) __________ wedding ceremony of my brother went off nicely.
Answer:
The.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 7 Fixing Words (Articles)

Do It Yourself

Question 1.
Tick (✓) the correct option.
Karan went to an/a zoo last weekend. It was hot so he took the/an umbrella along. He purchased a/the ticket and went inside a/the Zoo. A/The first animal he saw was ran/a I elephant. It was huge and was holding a/the sugarcane in its think. In the/a next cage was a/an gorilla enjoying some bananas. To beat the/a scorching heat, Karan thought of buying the/an ice-cream. He went to the/an ice-cream vendor and asked for a/an orange candy. He took outthe/a ten-mpee note from his pocketand paid for an/the ice-cream. He went on to see more animals. He saw | a/the lion, an/a pair of tigers and even the/a giraffe. He enjoyed the/a day thoroughly and reached back home late evening.
Answer:
Karan went to a zoo last weekend. It was hot so he took an umbrella along. He purchased a ticket and went inside the zoo. The first animal he saw was an elephant. It was huge and was holding a sugarcane in its trunk. In the next cage was a gorilla enjoying some bananas. To beat the scorching heat, Karan thought of buying an ice-cream. He went to the ice-cream vendor and asked for an orange candy. He took out a ten-rupee note from his pocket and paid for the ice-cream. He went on to see more animals. He saw a lion. A pair of tigers and even a giraffe. He enjoyed the day thoroughly and reached back home late in the evening.

Question 2.
Read the story and fill in the blanks with appropriate articles.

The Elephant’s Teeth
Once upon __________ time, in __________ forest near Allahabad, there lived __________ mouse. It was hungry and happened to find __________ small nut. But __________ mouse was unable to eat or bite __________ nuts as it was too hard to cut into two. __________ mouse was sad and prayed to God. ‘O God! What plight I am faced with! My teeth are so small that I cannot even have __________ food I got!’ Immediately, God replied back, to the mouse, ‘My dear mouse, I made you as I made other animals and I love you. Go and see teeth of other animals. I will give you whichever kind of teeth you like.’ Go and see __________ teeth of other animals. I will give you whichever kind of teeth you like.’ So __________ mouse set out looking at __________ teeth of many animals but it did not like any. Finally, it saw __________ elephant and was amazed at __________ elephant’s long white tusk. __________ little mouse asked elephant whether it liked its long teeth. __________ elephant replied, ‘My friend, these tusks which you see are just for show. I cannot use them to chew __________ food as you can. Besides, I have to bear __________ weight of __________ teeth at all the time.’ Hearing this __________ mouse thanked God for giving him __________ teeth he had.
Answer:
a; a; a; a; the; the; The; the; the; the; the; an; the; The; the; The; the; the; the; the; the.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 6 Prepositions can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 6 Prepositions

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 6 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Look at the pictures and read the sentences.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 1
(a) The cherries are the bowl.
(b) The rats jumped the river.
(c) The boy is standing the bench.
Do you think the above sentences make sense? Now compare these sentences with the following:
(d) The cherries are In the bowl.
(e) The rats jumped into the river.
(f) The boy is standing on the bench.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
A few prepositions are mentioned below:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 2
Answer:
For self-attempt

Question 3.
Look at the following pictures and note the usage of prepositions.
(a) The puppy ¡s ¡n the basket.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 3

(b) The puppy ¡s sitting on the table.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 4

(c) The puppy ¡s sitting near the basket.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 5

(d) The puppy is behind the basket.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 8

(e) The puppy is sitting between the two baskets.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 6

(f) The puppy is sitting among the kittens.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 7

(g) The puppy is sitting under the fan.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 9

(h) The puppy is sitting under the table.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 10

(i) The puppy is sleeping beside its mother.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 11

(j) The puppy is jumping over the box.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 13

(k) The puppy is going into the kennel.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 12

(l) The puppy is running around the basket.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 14
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions

Question 4.
Underline the prepositions in the following sentences.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 15
(a) The little boy hid behind his mother.
(b) The people gathered in the stadium.
(c) Humpty Dumpty sat on a wall.
(d) Don’t stand near the electric pole.
(e) The books were arranged on the shelf.
(f) The books were arranged in the book rack.
(g) Distribute the chocolates among the students.
(h) Distribute the chocolates between the two brothers.
(i) The princess was locked inside the castle.
(j) July comes after June.
(k) The birds flew over the field.
(l) Rohit is sitting beside his father.
(m) The river water is flowing above the danger mark.
(n) The river water is flowing below the danger mark.
(o) The shooter aimed at the target.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 16
Answer:
(a) behind
(b) in
(c) on
(d) near
(e) on
(f) in
(g) among
(h) between
(i) inside
(j) after
(k) over
(l) beside
(m) above
(n) below
(o) at.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 6 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Observe the picture and tick (✓) the correct option in the following sentences.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 17
(a) The ball is under/below 1 the table.
Answer:
under

(b) The basket is in/on the table.
Answer:
on

(c) The apples are into/in the basket.
Answer:
in

(d) The wall clock is between/among calendar and the painting.
Answer:
between

(e) The painting is hanging near/on the window.
Answer:
near

(f) There is a computer at/in the comer of the room.
Answer:
in

(g) There is a penstand on/in the table beside/behind the computer.
Answer:
on, beside

(h) There is a shoerack behind/below the curtain.
Answer:
behind.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions

Question 2.
Look at the picture carefully and fill in the blanks with appropriate prepositions from the Aid box given on the next page.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 18
(a) Kitten 1 is _________________ sitting the drawer.
(b) Kitten 2 is _________________ sitting the carpet.
(c) Kitten 3 is _________________ sleeping the bed.
( d) Kitting 4 is _________________ jumping the cushion.
(e) Kitten 5 is _________________ sitting the table.
(f) Kitten 6 is _________________ running a mouse.
(g) Kitten 7 is _________________ running the bottle of milk.
(h) Kitten 8 is _________________ sitting the television.
(i) Kitten 9 is _________________ looking the cookie jar.
(j) Kitten 10 is _________________ jumping of the box.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 19
Answer:
(a) inside
(b) on
(c) under
(d) over
(e) near
(f) after
(g) around
(h) in front of
(i) at
(j) out.

Question 3.
The following sentences have been taken from A.2 ‘Nina is the Winner’ (Unit-Regard for Values) of My English Reader. Underline all the prepositions.
(a) Nina was running ahead of all the participants and just behind her was Medha.
Answer:
ahead, behind

(b) The chief guest called Nina to the stage.
Answer:
to

(c) The girl behind Medha crossed the finishing point.
Answer:
behind

(d) The spectators sat on chairs around the racing track.
Answer:
on, around.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 6 Worksheet 3 Solutions

Question 1.
Answer the following questions. Encircle the prepositions in your answer. One example is done for you.
(a) Where do you keep your school shoes?
Under the almirah or sometimes on the shelf near the staircase.

(b) Where do you keep your school dress?
____________________________________
Answer:
(in)the almirah.

(c) Where do you keep your books?
____________________________________
Answer:
On the bookshelf or sometimes(on) the reading desk.

(d) Where do you keep your pens/pencils/ stationery?
____________________________________
Answer:
(In) the geometry box or sometimes (in) the school bag.

Question 2.
Dhruv has lost his new set of sketch pens. Can you suggest some places where he could have kept them? One example is given below:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 20
(a) in his bag.
(b) _________________
(c) _________________
(d) _________________
(e) _________________
(f) _________________
Answer:
(b) on the bookshelf
(c) in the cupboard
(d) in the drawer
(e) under books
(f) in the almirah.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions

Question 3.
Read the following sentences:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 21
(a) I went to the market with my sister.
(b) The necklace is made of gold.
(c) I have bought this marker pen for you.
(d) Could you please collect my dress from the tailor?
The underlined words in the above sentences are also Prepositions.

Do it Yourself

Question 1.
Underline the prepositions in the following story.
A sparrow family lived in a nest on the top of a mango tree in front of a small hut. The family included the father sparrow, the mother sparrow and three baby sparrows. Chichi, the youngest among the three babies, was also the naughtiest of them all. She would often play pranks on the people of the village and tease little children. She would pluck leaves or small fruits from the trees and throw them at people’s heads. Sometimes she would pick small children’s marbles, put them in her beak, and fly over the fields across the village before finally throwing them into the river. Everybody in the village was tired of Chichi’s mischiefs. Even Chichi’s parents scolded her for being so naughty.
Answer:
A sparrow family lived m a nest on the top of a mango tree in front of a small hut. The family included the father sparrow, the mother sparrow and three baby sparrows. Chichi, the youngest among the three babies, was also the naughtiest of them all. She would often play pranks on the people of the village and tease little children. She would pluck leaves or small fruits from the trees and throw them at people’s heads. Sometimes she would pick small children’s marbles, put them m her beak, and fly over the fields across the village before finally throwing them into the river. Everybody m the village was tired of Chichi’s mischiefs. Even Chichi’s parents scolded her for being so naughty.

Question 2.
Complete the following poem by filling the blanks with appropriate prepositions given in the Aid Box.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 6 Prepositions 22
Ants
Look _________________ the little black ants,
Creeping _________________ the comer,
In a line, one _________________ the other,
They march steadily _________________ the pail.
Don’t you dare go _________________ one,
Or touch its tiny tail,
For then it will surely sting you,
And make you cry and wail.
—Ambika Lai
Answer:
at, along, behind, on, near.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 5 Verbs can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 5 Verbs

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 5 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Read the following:
Amit is a talented boy. He makes beautiful paintings, writes poetry and sings songs. He even acts in the school plays.

All the underlined words tell us what the person, Amit, does. These words are called Doing words or Action words or Verbs.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Match the people in Column A with the action words associated with them in the Column B.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 1
Answer:
(a) teaches
(b) dances
(c) drives
(d) paints
(e) cooks
(f) stitches
(g) treats
(h) ploughs

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs

Question 3.
Read the words given below and circle the verbs.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 2
Answer:
climb; play; catch; hit; fly; swim; cut; draw; run.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 5 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Write a few actions that you can perform with the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 3
(a) your hands
write, _____________, _____________

(b) your feet
dance, _____________, _____________

(c) your mouth
speak, _____________, _____________
Answer:
(a) eat, brush
(b) walk, hop
(c) drink, eat.

Question 2.
Find at least ten action words in the following verb grid. One is done for you.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 4
Answer:
PUSH; FLY; DRAW; DIG; BITE; DRINK; EAT; CARRY; DRINK

Question 3.
Read the story, A.2 ‘The God of River’ (Unit-Nature Cares) of My English Reader and find out ten action words mentioned there.
Answer:
(a) cleaned
(b) catch
(c) collected
(d) went
(e) threw
(f) replied
(g) flowed
(h) dug
(i) drinks
(j) started.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 5 Worksheet 3 Solutions

Question 1.
You have already learnt that verbs express actions. Now observe the following sentences:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 6
(a) I think the question is easy.
(b) Mira likes fruits.
(c) Canyouhearme?
(d) Should we invite her for the party?
The bold words in the above sentences do not express any physical action.
Rather, they express actions that happen mentally.
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs

Question 2.
Read the following words and put them in appropriate boxes.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 7
Answer:

Words expressing physical actions Words expressing mental actions
move, look, jump, eat, throw, listen feel, imagine, suggest, believe, wish, think

Question 3.
Fill in the blanks with verbs given in the Aid Box.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 8
I wake up at 6:00 a.m. in the morning.
I _____________ my teeth, _____________ my face and _____________ a bath. I _____________ break-fast and _____________ for school. I _____________ the school bus and school in time. I _____________ there for the whole day and _____________ during the recess. I _____________ back at 3:00 p.m. and _____________ my homework. Then I _____________ for about an hour and _____________ with my friends in the evening.
Answer:
brush; clean; take; eat; leave; board; reach; study; play; come; finish; sleep; go

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 5 Worksheet 4 Solutions

Question 1.
Read the following sentences.
(a) Riya is a good dancer.
(b) They are my friends.
(c) A table has four legs.
(d) I have many pets.
The words ‘is’, ‘are’, ‘has’, ‘have’, tell what people or things ‘are’ or what they ‘have’. These words are also Verbs. Similarly, am, are, was, were, had are all verbs.
Answer:
For self-attempt

Question 2.
Sometimes, a verb is also made up of more than one word. Example,
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 9

  • The sun is shining.
  • Rohit was talking on phone.
  • My cousin will be visiting us tomorrow.

Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs

Question 3.
Underline the verbs in the following sentences. One example is done for you.
(a) He broke a chair.
(b) Sania won the title.
(c) Niti has bought a new laptop.
(d) Anshu is reading a comic book.
(e) Ravi is a tall boy.
(f) The designer made a new dress.
(g) Ritu invited Reema to her birthday.
(h) Neha loves ice-cream.
(i) Close the windows.
(j) We will go for a picnic tomorrow.
(k) Are you listening to me?
(l) Mangoes are yellow.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 10
Answer:
(b) won
(c) has bought
(d) is reading
(e) is
(f) made
(g) invited
(h) loves
(i) Close
(j) will go
(k) Are, listening
(l) are.

Do it Yourself

Question 1.
Underline the verbs in the following riddles and solve the riddles.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 5 Verbs 11
(a) I have a face and two hands. I tell you the time. What am I?
Answer:
Clock

(b) I have teeth. But I cannot bite. What am I?
Answer:
Comb

(c) I swim in water. I quack when I talk to my friends. Who am I?
Answer:
Frog

(d) I am bright. I twinkle at night. What am I?
Answer:
Star

(e) I have wheels. I run on rails. I carry passengers. What am I?
Answer:
Train.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words

Regular use of DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 4 Describing Words can result in improved reading comprehension and vocabulary.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Pdf Chapter 4 Describing Words

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 4 Worksheet 1 Solutions

Question 1.
Match the following pictures with their description.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 1
Answer:
Do it yourself.

Question 2.
Read the following:
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 2

  • Alladinwasa poor boy.
    What kind of a boy?— poor
  • He lived in a small hut.
    What kind of a hut? — small
  • One day he found a magic lamp.
    What kind of a lamp? — magic

The words ‘poor’, ‘small’ and ‘magic’ tell us something about the nouns Alladin, hut and lamp respectively.
Similarly,

  • A powerful genie lived inside the lamp.
  • He had black eyes and a big , round belly.
  • He promised to grant Alladin three wishes.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 3
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words

Question 3.
Read the following extracts from the A.3 ‘Dolphins’ (Unit-Animal World) and A.2 ‘The God of River’ (Unit- Nature Cares) of My English Reader and underline the describing words.
(a) Dolphins are usually gentle but sometimes they get angry. When they are angry, they make loud, clapping noise with their jaws. Dolphins are often very helpful.
(b) He was tall and fair and held a golden pot in his hand. But he looked sad.
Answer:
(a) gentle; angry; loud; clapping
(b) tall, fair, sad

Question 4.
Fill in the blanks with suitable
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 4
Cinderella was a ________ girl. She had _______ hair and ________ eyes. She lived with her ________ step-sisters.They both were _______ and ____ . They did not like Cinderella. Even her step-mother was _______ towards her.
Answer:
beautiful; golden; blue; two; fat; ugly; cruel.

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 4 Worksheet 2 Solutions

Question 1.
Read the following story. Some nouns (naming words) have been underlined. Encircle the describing words for each of the underlined nouns.
The Poor Lady and the Little Lamb
Once upon a time there lived an (old)lady. She was very poor. She led a lonely life. One day she got a little lamb with green eyes and white fur. The kind lady started looking after the lovely lamb. Then, one day, a man who had red eves and a long beard came to the old lady’s small hut. He told the lonely lady that he was the owner of the lovely lamb. The lady heard this and became sad. Seeing this the man told her that he had come there only to see if the elderly lady was taking proper care of the small lamb. He did not want to take the innocent lamb back. The old lady thanked the kind man and lived happily thereafter.
Answer:
lonely; little; green; white; kind; lovely; red; long; small; lonely; lovely; elderly; small; innocent; old; kind.

Question 2.
Work with your partner and write at least five describing words each for the following. One example is given for you.
(a) bag—
(i) new bag
(ii) tom bag
(iii) big bag.
(iv) _____________
(v) _____________

(b) grapes
(i) _____________
(ii) _____________
(iii) _____________
(iv) _____________
(v) _____________

(c) house
(i) _____________
(ii) _____________
(iii) _____________
(iv) _____________
(v) _____________

(d) day
(i) _____________
(ii) _____________
(iii) _____________
(iv) _____________
(v) _____________

(e) king
(i) _____________
(ii) _____________
(iii) _____________
(iv) _____________
(v) _____________

(f) neighbour
(i) _____________
(ii) _____________
(iii) _____________
(iv) _____________
(v) _____________
Answer:
(a) – (iv) small bag
(v) black bag.

(b) —(i) sweet grapes
(ii) sour grapes
(iii) ripe grapes
(iv) unripe grapes
(v) costly grapes.

(c) —(i) big house
(ii) new house
(iii) pink house
(iv) my house
(v) painted house.

(d)—(i) hot day
(ii) rainy day
(iii) sunny day
(iv) black day
(v) bright day.

(e)—(i) kind king
(ii) cruel king
(iii) brave king
(iv) popular king
(v) great king.

(f)—(i) kind neighbour
(ii) helpful neighbour
(iii) fat neighbour
(iv) quarrelsome neighbour
(v) cruel neighbour.

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words

DAV Class 3 English Practice Book Chapter 4 Worksheet 3 Solutions

Question 1.
The following groups of words contain one wrong describing word. Underline it. The first one has been done for you.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 5
(a) Chocolate—soft, tasty, sweet, harmful, slow.
(b) dress—new, red, clever, costly, neat
(c) book—soft, holy, interesting, good, old
(d) movie—exciting, rich, boring, enter-taining, long
(e) baby—naughty, active, cute, thick, innocent
Answer:
(b) clever
(c) soft
(d) rich
(e) thick.

Question 2.
Add at least one describing word before the underlined nouns and rewrite the sentences in the space provided. One example is given for you.
(a) The princess was sleeping on her bed.
Answer:
The pretty princess was sleeping on her comfortable bed.

(b) The lady gave the boy some money.
Answer:
The kind lady gave the hungry boy some money.

(c) The clouds covered the sky.
Answer:
The dark clouds covered the vast sky.

(d) The nightingale sang a song.
Answer:
The little nightingale sang a melodious song.

(e) The baby broke the inkpot.
Answer:
The sweet baby broke the small inkpot.

(f) The soldier killed the enemy.
Answer:
The brave soldier killed the foreign enemy.

(g) The student solved the question.
Answer:
The intelligent student solved the tough question.

Do It Yourself

Question 1.
Circle the describing words in the following story.
A rich man once employed a mahout for his pet elephant. The mahout was a cruel man and did not love the elephant. One day he went to a busy market riding on the elephant. He felt thirsty and bought a tender coconut to drink its sweet juice. He broke the coconut on the elephant’s head. The elephant was very angry. He was a clever creature and thought of teaching the heartless mahout a lesson. On the way back, the elephant saw a big coconut tree laden with green and juicy coconuts. The elephant plucked a huge coconut with its long trunk and gave the mahout mighty blow on the head with the coconut.
Answer:
rich; his; cmel; one; busy; tender; sweet; clever; heartless; big; green; juicy; huge; long; mighty.

Question 2.
Draw and Describe
Draw a doll/clown/genie or any other thing (noun) of your choice and then describe it to your friends. One example is given for you.

My Doll
My doll has big, green eyes and long hair. She is wearing a white lacy dress and pink shoes. She has a small, round purse In her hand.
DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words 6
Answer:
For self-attempt

DAV Class 3 English Practice Book Solutions Chapter 4 Describing Words

Question 3.
Let us play a game. Divide yourselves Into two Teams—A and B. A member from Team A will whisper a noun to a member from Team B. This member will now describe the noun to his team-mates without disclosing its name. His team-mates will have to guess the noun from the description. Example,
the noun given is — apple
description — I am round and red.
I am sweet and juicy.
Do not forget to use as many describing words as possible.
Answer:
For self-attempt