Dust of Snow Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find Dust of Snow Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

Dust of Snow Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Dust of Snow Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How does the poet react to crow and hemlock tree?
Answer:
Crow and hemlock tree are considered inauspicious in the west. They are generally taken /is bad omen. But the poet did not take them in negative way. They saved his day. His negative outlook changed to the positive

Question 2.
What made the poet change his mood?
Answer:
A crow on the hemlock tree shook down the dust of snow on the poet. The falling dust of snow on the poet has changed his mood.

Question 3.
What do the ‘Hemlock’ tree and ‘Crow’ represent? What does the dust of snow metaphorically stand for?
Answer:
The poet was going somewhere in a snowy morning. He was upset. All the trees were covered with snow dust. A crow sitting on a hemlock tree shook the tree in such a way that some dust of snow fell on the poet. This changed his mood and he became happy and relaxed.

Question 4.
Narrate a simi lar experience of your life when nature intervened and changed your mood. Discuss.
Answer:
Normally, people thought both crow and hemlock tree are auspicious. But when the dust of snow from hemlock tree fell on poet he took it in other way. He was depressed and sorrowful but the moment the crow shook the hemlock tree and dust of snow fell on him, he felt unburdened and relieved.

Dust of Snow Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Good things come in small packages’. How does the poem, ‘Dust of Snow’, illustrate this idea?
Answer:
In the poem, the falling of a dust of snow on the poet when a crow shook it off a hemlock tree ushers a profound reaction. It arouses feelings about the greatness of nature, illustrating that nature is the bedrock of human responses. Previously, the poet had treated his heart as a body organ but following this incident, he undergoes a change of mood, with the heart becoming the repository of this change.

He realizes that human beings are rooted to the earth and linked to even the ordinary things, like a crow, hemlock tree, or a drop of snow. The commonplace augur’s happiness, thereby proving that good things are to be sought in small packages and seemingly inconsequential ways.

Question 2.
Simple moment proves to be very significant and saves rest of the day of poet from being wasted. Explain
on the basis of the poem ‘Dust of SnowTM.
Answer:
‘Dust of Snow’ is a beautiful poem written by Robert Frost. This poem conveys that even a simple moment has a large significance. The poet mentioned crow and hemlock tree in this poem. Crow signifies his depressive and sorrowful mood and hemlock tree is a poisonous tree. Both these signify that the poet was not in a good mood and so he describes the dark, depressive and bitter side of nature to present his similar mood.

The poet says that once he was in a sad, depressive mood and was sitting under a hemlock tree. A crow, sitting on the same tree, shook off the dust of snow, small particles of snow that remained on the surface after the snowfall, on the poet. This simple action changed the poet’s mood. He realised that he had just wasted a part of his day repenting and being lost in sorrow. But the change in his mood made him realise that he should utilize the rest of the day in some useful activity. His sorrow was washed away by the light shower of dust of snow. His spirit was revived and he got ready to utilize the rest of the day.

Question 3.
The poet was sad and depressed. But one comical incident lifts his spirits. He is full of joy and happiness again. Based on your reading of the poem, write a paragraph on the topic — Happiness is relative.
Answer:
No one is always happy. It is just a passing phase of one’s life. It varies from time to time and place to place. It depends on certain people who you are close to. There are times when we are extremely happy or sorrowful. In most circumstances, our happiness is decided l>y certain moments in our life. Some light moments can really enliven our mood. The actions of our friends can make us happy or sometimes sorrowful. We must also realize that on every cloud there is a silver lining. This means that every sorrowful moment is followed by a period of joy and happiness.

Dust of Snow Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Question 1.
The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree

(a) ‘Me’ in the above stanza refers to the poet
Answer:
Robert Frost

(b) The ongoing season is
Answer:
winter

(c) The poet seems to be talking about a snow-covered mountain top. (True/False)
Answer:
False

(d) The word in the stanza that means the same as ‘ice’ is
Answer:
snow

Question 2.
Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.

(a) The poet seems to be in a mood.
Answer:
sad/despairing

(b) The dust of snow falling on the poet seems to have ………..
Answer:
changed his mood

(c) The literacy device used in the line 1 is alliteration. (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the stanza means same as ‘regret’.
Answer:
rued