The Proposal Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find The Proposal Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

The Proposal Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

The Proposal Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Who is Lomov? Why does he visit Chubukov?
Answer:
Value Points

  • Lomov is a wealthy youngman.
  • Visits Chubukov to seek the hand of his wealthy daughter.

Question 2.
What makes Chubukov misunderstand the purpose of Lomov’s visit?
Answer:

  • Chubukov – misunderstands that Lomov had come to borrow money
  • Lomov – had come to trouble him with a request for help
    – he didn’t reveal his purpose of coming directly.

Question 3.
Why does Natalya quarrel with Lomov? What is the result?
Answer:
Lomov fought with Natalya for a piece of land. Both of them wanted to have a claim for the same piece of land, i.e., Oxen Meadows. The second time they fought for their dogs to establish the supe-riority of one over the other. Lomov and Natalya are not able to decide whose dog is superior as Natalya is proud of her dog, Squeezer who is young and belongs to a pedigree, whereas Lomov considers it to be uppershot and boasts of his pet ‘Guess’ who he thinks is a first rate dog. But Natalya considers ‘Guess’ to be old and as ugly as a worn out cab horse.
Or
Value Points

  • Chubukov’s strange remarks
  • His behaviour towards Lomov
  • His reaction at the dress of Lomov
  • His eccentric behaviour
  • Sudden change in the behaviour

Question 4.
Why is Chubukov surprised at Lomov’s wearing of a formal evening dress when Lomov comes to meet him?
Answer:
Chubukov is surprised at Lomov’s wearing of a formal evening dress as there was no formal occasion known to him. He asked Lomov if he was going somewhere in such a nice dress. Lomov told him that he had come to his house to propose Natalya.

Question 5.
Chubukov says to Lomov, “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.” Is he sincere in saying so? Give reasons.
Answer:
Chubukov says to Lomov, “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.” No, he is not sincere in saying so. He didn’t have a good opinion about him. He thought that he had come there to ask for some money. He changed his stand only when he came to know that Lomov wanted to marry Natalya, his daughter. It was something that Chubukov always wanted.

Question 6.
What was Lomov’s opinion about Squeezer?
Answer:
Lomov’s opinion about Squeezer was not positive. He considered Squeezer a bad hunter. Lomov was sure that dog’s lower jaw was shorter than the upper one. He thought it to be of inferior quality.

Question 7.
With what request does Lomov come to Chubukov? What is his state of mind at that time?
Answer:
Lomov came to Chubukov to request him to allow him to propose to his daughter Natalya. At that time he was suffering from weakness. His limbs became numb. Whenever he was excited, his heart started palpitating. His foot often became numb and he was unable to bear the shock in life.

Question 8.
Why did Chubukov thank Lomov for proposing to his daughter?
Answer:
Chubukov was overjoyed to know that Lomov wanted to propose to his daughter Natalya. He thanked him for taking this decision. He was happy as Natalya had passed the marriage age.

Question 9.
Why was Chubukov sure that Natalya would give her consent for the proposal?
Answer:
Chubukov was sure that Natalya would give her consent for the proposal because Natalya was in love with Lomov. Therefore, she would give her consent for the marriage proposal. Moreover, she wanted to get married.

Question 10.
What is the ailment that Lomov is suffering from?
Answer:
Lomov is suffering from weakness or depression. His limbs become numb. Whenever he is excited his heart starts palpitating. His foot often becomes numb and he is unable to bear the shock in life.

Question 11.
Whose dog turns out to be superior? How?
Answer:
Lomov and Natalya are not able to decide whose dog is superior as Natalya is proud of her dog, Squeezer who is young and belongs to a pedigree, whereas Lomov considers it to be uppershot and boasts of his pet ‘Guess’ who he thinks is a first-rate dog. But Natalya considers ‘Guess’ to be old and as ugly as a worn out cab horse.

Question 12.
How does Chubukov appreciate ‘Squeezer’?
Answer:
In order to quieten the boastful arguments of Lomov regarding his pet dog ‘Guess’. Chubukov appreciates Squeezer saying that he is pure-breed, firm on his feet and has well sprung ribs.

The Proposal Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Chubukov was thinking of refusing Lomov’s proposal without even knowing of later’s intentions.When he came to know that Lomov had come to ask for the hand of his daughter, he showered love and blessings on Lomov. Was he really sincere or was it just an example of his dual personality? Do you like such kind of people? Give your opinion in 120-150 words.
Answer:
Chubukov is a very diplomatic person. Thinking that Lomov had come to borrow some money, he posed himself to be very sweet and wanted to refuse him somehow. But when Lomov disclosed his real intention of marrying his daughter, he changed colours and started showing exaggerated love.

He was not sincere. In fact he possesses a dual personality. I don’t like such selfish persons. They can do anything to fulfil their interests. In fact, we can say that they are opportunists. These persons can even go to the extent of harming others in their self-interest. Most often they become successful in deceiving others but they end up being hated by all.

Question 2.
Natalya and her father both accused Lomov of telling a lie regarding the Oxen-Meadows but when Natalya came to know that Lomov had come to propose her, she at once wanted him back. This shows her selfishness. What traits of Natalya’s character are revealed here? Do you like her?
Answer:
Both Chubukov and her daughter Natalya have a dual personality. Natalya welcomed him warmly and talked with him pleasantly. But when Lomov referred to the Oxen Meadows, a disputed piece of land, as ‘My Oxen Meadows, she objected strongly saying that the land belonged to them. The argument went on for some time. When she came to know that Lomov wanted to marry her, she at once changed her tactics and hysterically told her father to bring Lomov back.

Like her father, she also turned out to be very selfish. As she was about to pass the marriage age, she was desperate to get married. In spite of the differences in their thought and opinions, she agreed to marry him. I don’t like Natalya as she is too self-centered, short tempered and eccentric. Just to settle down in her life, she agreed to marry Lomov, with whom she had much differences. One should always be honest in one’s behaviour. Never compromise on your values.

Question 3.
Throughout the play, the characters tried to overpower each other by insulting and abusing. They were angered very easily. Do you think it is very necessary to learn how to manage our anger? What are the harms of being too ill-tempered? Suggest some ways to keep your calm in even the worst of the situations.
Answer:
Throughout the play, the characters are seen arguing and hurling abuses at each other over petty issues. They are angered very easily and never hesitate to blame the other person for nothing. The important thing to learn here is how to control our anger. Some people get easily excited and lose control. But anger has many ill-effects too. The person who gets angry easily is prone to many diseases like high blood pressure, nervous breakdown, heart attack, etc. So it is of utmost importance to maintain one’s calm even in the worst of the situation.
Follow these simple rules to manage your anger.

  • Take deep breaths to keep stress at bay.
  • Count till 10 to minimise your angry feelings.
  • Have a glass of cold water to calm your nerves.
  • More importantly, avoid retaliating at once.

Question 4.
Forgiveness is the foundation of cordial relationship. Do you agree? How is this message conveyed in the play The Proposal? How can forgiveness be inculcated in the students in the schools?
Answer:
Yes it is true that forgiveness is the foundation of all the cordial relationships in our society. Most of the time enmity is developed due to communication gap or misunderstanding. Lack of tolerance and mismanagement of anger lead to enmity. Whenever there is any disagreement or difference of opinion, one must sit together and sort out the issue amicably. One must forgive another. We make fences and spoil relationships. Anton Chekov has conveyed this message in the play ‘The Proposal’. Lomov and Chubukov are neighbours. They have a controversy on the issue of ownership of the Oxen Meadows.

They also have a difference of opinion on the superiority of the breed of their dogs. Lomov wants to resolve the issue and visits Chubukov with a purpose to propose Natalya. On the other hand, when Chukubov sees Lomov, he suspects that he must have come for borrowing money. It is only the lack of forgiveness that creates unnecessary misunderstandings and leads to quarrel on petty issues. The matter is not sorted out until they forgive each other. Forgiveness should be inculcated amongst the students in our schools through examples from real life and literature.

The Proposal Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
“Now, you know, you should not forget all about your neighbours, my darling. My dear fellow, why are you so formal in your get-up! Evening dress, gloves, and so on. Can you be going anywhere, my treasure?”

(a) Chubukov asked Lomov why he was so in his get-up.
Answer:
formal

(b) Lomov should not forget all about his
Answer:
neighbours

(c) Lomov was Chubukov’s most valuable treasure. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘official’ in the extract.
Answer:
Formal

Question 2.
“I’ve been hoping for it for a long time. It’s been my continual desire, [sheds a tear] and I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.”

(a) Chubukov has been hoping for Lomov’s marriage for his daughter Natalya.
Answer:
proposal

(b) Chubukov loved Lomov like his own
Answer:
son

(c) Chubukov’s continual desire was to get his daughter married with Ivan Lomov. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the antonym of ‘devil’ in the extract.
Answer:
angel

Question 3.
‘And it’s impossible for me not to marry. In the first place, I’m already 35—a critical age, so to speak. In the second place, I ought to lead a quiet and regular life.’

(a) Lomov is years old.
Answer:
35

(b) Lomov thinks that it is impossible for him to marry because he has reached a ………… age.
Answer:
critical

(c) Lomov ought to lead a quiet and regular life. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the antonym of ‘possible’ in the extract.
Answer:
impossible

Question 4.
“But you can see from the documents, honoured Natalya Stepanovna. Oxen Meadows, it’s true, were once the subject of dispute, but now everybody knows that they are mine. There’s nothing to argue about.”

(a) Oxen Meadows were once the subject of …………..
Answer:
dispute

(b) Lomov told Natalya that everybody know about the of Oxen Meadows.
Answer:
ownership

(c) According to Lomov, the documents say that Natalya cannot be the owner of the Oxen Meadows. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘to plead’ in the extract.
Answer:
to argue.

Question 5.
“I can make you a present of them myself, because they’re mine! your behaviour, Ivan Vassilevitch, is strange, to say the least!”

(a) Natalya can make a present of to the Lomovs.
Answer:
Oxen Meadows

(b) Ivan Vassilevitch Lomov’s behaviour is
Answer:
strange

(c) Natalya claims that Oxen Meadows are hers. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘peculiar’ in the extract.
Answer:
strange.

Question 6.
“If it wasn’t, madam, for this awful excruciating palpitation, if my whole inside wasn’t upset, I’d talk to you in a different way! [Yells] Oxen Meadows are mine.”

(a) Lomov told Natalya that his whole inside was ……………..
Answer:
upset

(b) Lomov had an awful, …………….. palpitation.
Answer:
excruciating.

(c) Lomov yelled that Oxen Meadows were not his. [True/False]
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘pleasant’ in the extract.
Answer:
Awful.

Question 7.
‘But, please, Stephen Stepanovitch, how can they be yours? Do be a reasonable man! My aunt’s grandmother gave the Meadows for the temporary and free use of your grandmother’s peasants. The peasants used the land for forty years and got accustomed to it as if it was their own, when it happened that

(a) Lomov’s aunt’s grandmother gave the ……………… for the temporary and free use of Chubukov’s grandfather’s peasants.
Answer:
Meadows

(b) The peasants had used the land for years.
Answer:
40

(c) Lomov wanted Stephen Stepanovitch Chubukov to be a reasonable man. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of ‘used to’ in the extracts.
Answer:
accustomed to.

Question 8.
Chubukov : And that blind hen, yes, that turnip-ghost has the confounded cheek to make a proposal, and so on! What? A proposal!
Natalya : What proposal?
Chubukov : Why, he came here to propose to you.

(a) Lomov was called the ……….. hen.
Answer:
blind

(b) Lomov made a ………….. to Chubukov for marrying his daughter Natalya.
Answer:
proposal

(c) Lomov was called the blind dog. (True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘confused’ in the extract.
Answer:
confounded

Question 9.
Chubukov : (Yells) He’s coming. I tell you. ‘Oh, what a burden, Lord, to be the father of a grown-up daughter! I’ll cut my throat I will, indeed! We cursed him, abused him, drove him out; and it’s all you…. you!

(a) Chubukov ……………… when he saw Lomov come to his house.
Answer:
yelled

(b) As a father of a grown-up daughter, his duty is to find a ………… match.
Answer:
perfect

(c) Chubukov was right to drive Lomov out of the house. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘praised’ in the extract.
Answer:
abused

Question 10.
Natalya – Papa gave 85 roubles for his Squeezer, and Squeezer is heaps better than Guess!
Lomov – Squeezer better than Guess? What an idea! [laughs] Squeezer better than Guess!
Natalya – Of course he’s better! Of course, Squeezer is young, he may develop a bit, but on
points and pedigree he’s better than anything that even Volchanetsky has got.

(a) Natalya and Guess are fighting over the of their dogs.
Answer:
supremacy.

(b) Natalya thought that her dog, Squeezer was better than Lomov’s dog
Answer:
Guess

(c) Squeezer costs 85 roubles. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of ‘ancestry’ in the extract.
Answer:
pedigree.

Question 11.
“Natalya – There’s some demon of contradiction in you today, Ivan Vassilevitch. First you, pretend that the Meadows are yours; now, that Guess is better than Squeezer. I don’t like people who don’t say what they mean becuase you know perfectly well that Squeezer is a hundred times better than your silly Guess.”

(a) Ivan Vassilevitch is …………..
Answer:
Lomov

(b) Natalya says that her dog Squeezer is a better than Guess.
Answer:
hundred times

(c) There is some demon of contradiction in Lomov. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of “opposing ideas.”
Answer:
demon of contradiction

Question 12.
Lomov : Excuse me, my heart…. Let’s take the facts. You will remember that on the Marusinsky hunt my Guess ran neck-and-neck with the count’s dog, while your Squeezer was left a whole verst behind.
Chubukov : He got left behind because the Count’s whipper-in hit him with his whip.

(a) On the Marusinsky hunt, Lomov’s Guess ran with the count’s dog.
Answer:
neck-and-neck.

(b) ‘Marusinsky hunt’ is a famous dog ……………. in Russia.
Answer:
race

(c) Chubukov’s dog Squeezer got behind becuase count’s whipper-in hit him with an iron rod. (True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘equal’ in the extract.
Answer:
neck-and-neck.

Question 13.
Chubukov : Yes really, what sort of a hunter are you, anyway? You ought to sit at home with your palpitation, and not go tracking animals. You could go hunting, but you only go to argue with people and interfere with their dogs and so on. Let’s change the subject in case I lose my temper. You’re not a hunter at all, anyway!

(a) Lomov’s habit was to …………. with people and interfere with their dogs.
Answer:
argue

(b) Chubukov wanted to change the subject of his discussion as he was getting ……….. with Lomov.
Answer:
irritated

(c) Lomov was very brave as he was a good hunter. ( True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘heart beating’ in the extract.
Answer:
palpitation

Question 14.
“Chubukov : Who’s dead? [Looks at Lomov] So he is! My word! Water! A doctor! [Lifts a tumbler to Lomov’s mouth] Drink this! No, he doesn’t drink. It means he’s dead, and all that. I’m the most unhappy of men! Why don’t I put a bullet into my brain?

(a) Lomov ……….. to be dead.
Answer:
pretends

(b) Chubukov feels that he is the most of men as his would-be-son-in-law Lomov was found unconscious.
Answer:
unhappy

(c) A doctor was called for to examine Lomov whether he was dead. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the antonym of ‘happy’ in the extract.
Answer:
unhappy.

Question 15.
Chubukov : Kiss each other!
Lomov : Eh? Kiss whom? [They kiss] Very nice, too. Excuse me, what’s it all about? Oh,
now I understand my heart stars I’m happy. Natalya Stepanovna…. [Kisses her hand]
My foot’s gone to sleep.

(a) Chubukov feels that Lomov is the right for his daughter.
Answer:
choice

(b) Lomov was happy, as he wanted to marry
Answer:
Natalya

(c) Natalya was not happy to marry Lomov as she did not love him deeply. (True/False)
Ans.
False

(d) Find the antonym of ‘misunderstand’ in the extract.
Answer:
understand