Fire and Ice Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find Fire and Ice Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

Fire and Ice Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Fire and Ice Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How can fire destroy the world?
Answer:’
Fire’ symbolizes passion or hatred. It will lead to conflicts and ultimately result in the destruction of the world. Fire represents desire that is fervent, consuming, always wanting more. Ice represents hatred that ¡s hard and cold.

Question 2.
What message does the poet wish to convey through the poem ‘Fire and ‘Ice’?
What is the central idea of the poem ‘Fire and ‘Ice’?
Answer:
The poet presents two possibilities about the end of the world. It will be either due to ‘Fire and ‘Ice’ he prefers the first as he believes the world will end in fire but the ice will not go away.

Question 3.
What does the poet think about the end of the world?
Answer:
The poet thinks about the end of the world that people think fire is the main cause of destruction. But by the end of the poem he says that both Fire and Ice are equally destructive. Both have the same power of causing destruction.

Question 4.
What do ‘Fire’ and ‘Ice’ symbolize in the poem ‘Fire’ and ‘Ice’?
Answer:
‘Fire’ and ‘Ice’ are symbolized here. ‘Fire’ stands for conflict, fury, intolerance, insensitivity while ‘Ice stands for greed, avarice, lust, rigidity, coldness, indifference, hatred, etc.

Fire and Ice Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
It is a Hobson’s Choice that the poet faces in the poem ‘Fire and Ice’. Illustrate this thought, with the help of examples from the poem.
Answer:
The poem talks about the end of the world by fire, which symbolizes greed in humanity. Others feel that the end will come about by ice, which symbolizes hate. Thus humanity faces a choice which is really no choice, because the end result is destruction in both cases. The choices are illustrated on a personal level, as both of them affect individual destruction equally.

The poet uses a tight and clipped method of presenting the choices to emphasize the importance of his message of there being no alternatives. The theme of the poem, based on destruction through greed and hatred, illustrates the proverb Hobson’s Choice, gives the poem a profound and meaningful undercurrent.

Question 2.
Today’s world is conflict ridden. People fight over various issues and there is no peace in the world. Explain/Describe based on your reading of the poem ‘Fire’ and ‘Ice’.
Answer:
Hatred is a predominant issue in today’s world. Neighbour hates his neighbour, brother hates his brother None is willing to forgive each other or tolerate each other As a result of the hatred we live in a very fragmented world. If hatred continues to rule our lives and world, nothing will remain intact. All our achievements will perish and the world will come to an end If we have to save the world we need to learn how to forget and forgive. For this we need to have enormous amount of love and compassion and be willing to tolerate the differences and learn to get along with each other

Fire and Ice Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Question 1.
Some say the world will end in fire
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favour fire.

(a) The above stanza debates whether the world will end in
Answer:
fire or ice

(b) Both the elements mentioned in the first stanza have one similarity i.e. both can
Answer:
end the world

(c) The poet favours those who believe that fire would cause final destruction. (True/False)
Answer:
True

(d) The word that rhymes with ‘fire’ is ……………..
Answer:
desire

Question 2.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great And would suffice.

(a) ‘Ice’ in the above stanza refers to feelings of ………..
Answer:
coldness/hatred

(b) Both ice and fire will be enough for ………..
Answer:
destruction

(c) The poet wishes that the world should end twice. (True/False)
Answer:
False

(d) Pick up the antonym of ‘inadequate’ from the above stanza.
Answer:
‘suffice’.