ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions

Mental Maths
Question 1.
Fill in the blanks:
(i) A fraction is a number which represent a ………… of whole.
(ii) A proper fraction lies between 0 and …………
(iii) A mixed fraction can be converted into ………… fraction.
(iv) Fractions having different denominations are called …………
(v) In two like fractions, the fraction having smaller numerator is …………
(vi) \(\frac{144}{180}\) reduced to simplest form is …………..
(vii) \(7 \frac{2}{5}\) + ………… = 12
(viii) \(\frac{42}{56}=\frac{6}{\dots . .}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 1

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) Two fractions with same numerator are called like fractions.
(ii) A fraction in which the numerator is greater than is denominator is called an improper fraction.
(iii) Every improper fract on can be converted into a mixed fraction.
(iv) Every fraction can be represented by a point on a number line.
(v) In two unlike fractions with same numerator, the fraction having greater denominator is greater.
(vi) \(\frac{1}{2}, \frac{1}{3} \text { and } \frac{1}{4}\) are like fractions.
(vii) \(5-1 \frac{3}{4}=4 \frac{1}{4}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 2

Multiple Choice Questions
Choose the correct answer from the given four options (3 to 17):
Question 3.
In the given figure, the shaded part is represented by the fraction :
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 3
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 4

Question 4.
In the given figure, the shaded region is represented by the fraction :
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 5
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 6

Question 5.
The two consecutive integers between which the fraction \(\frac{5}{7}\) lies are
(a) 5 and 7
(b) 5 and 6
(c) 6 and 7
(d) 0 and 1
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 7

Question 6.
Which of the following pairs of fractions are not equivalent?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 8
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 9

Question 7.
The fraction equivalent to \(\frac{45}{81}\) is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 10
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 11

Question 8.
The fraction which is not equal to \(\frac{4}{5}\) is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 12
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 13

Question 9.
Which of the following fractions is not in the lowest form?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 14
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 15

Question 10.
A pair of like fraction is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 16
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 17

Question 11.
Which of the following fractions is the greatest?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 18
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 19

Question 12.
Which of the following fractions is the smallest?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 20
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 21

Question 13.
Which of the following is a false statement?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 22
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 23

Question 14.
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 24
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 25

Question 15.
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 26
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 27

Question 16.
Anshul eats \(\frac{4}{7}\) of a pizza. The fraction of the pizza left is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 28
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 29

Question 17.
The fraction whose numerator is the smallest odd prime number and denominator is the smallest composite number is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 30
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 31

Higher Order Thinking Skills (Hots)
Question 1.
Write all proper fractions whose sum of numerator and denominator is 12.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 32

Question 2.
The given figure represents the preferences of the students during breakfast in a hostel mess. If the total number of students in the mess is 540, then with reference to the given figure, answer the following questions:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 33
(i) What is the number of students who prefer coffee?
(ii) Whose number is greater, milk drinkers or
orange juice drinkers and by what number?
(iii) What is the total number of students who drink
mango shake or coffee? Is it equal to milk drinker?
(iv) Is the sum of all fractions in the given figure equal to 1 ?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 34
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 35
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Objective Type Questions 36

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment