ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress

Question 1.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) The fraction \(\frac{2}{3}\) lies between 2 and 3.
(ii) To find an equivalent fraction to a given fraction, we may add or subtract the same (non-zero) number to its numerator and denominator.
(iii) To add or subtract like fractions, we add or subtract the numerators while keeping the denominator same.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 1

Question 2.
How many natural numbers are there between 102 and 112? What fraction of them are prime numbers?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 2

Question 3.
Match the equivalent fractions from each row:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 3
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 4
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 5

Question 4.
Replace by an appropriate symbol ‘< or >’ between the given fractions:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 6
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 7
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 8
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 9

Question 5.
Arrange the following fractions in descending order : \(\frac{7}{30}, \frac{13}{15}, \frac{9}{10}, \frac{3}{5}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 10
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 11

Question 6.
Simplify: \(2 \frac{1}{2}-3 \frac{1}{4}+5 \frac{5}{6}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 12

Question 7.
Evaluate the following:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 13
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 14

Question 8.
Asha and Samuel have bookshelves of the same size partly filled with books. Asha’s shelf is \(\frac{5}{6}\) full and Samuel’s shelf is \(\frac{3}{5}\) full. Whose bookshelf is more full and by what fraction?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 15
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 16

Question 9.
A farmer uses four out of five equal strips of his land for wheat crop and \(\frac{1}{7}\) of his land for cereal crop. What fraction of his land is available for other crops?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 17
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Check Your Progress 18

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment