ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test

Question 1.
A game consists of spinning an arrow which comes to rest at one of the regions 1, 2 or 3 (shown in the given figure). Are the outcomes 1, 2 and 3 equally likely to occur? Give reasons.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q1
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q1.1

Question 2.
In a single throw of a die, find the probability of getting
(i) a number greater than 5
(ii) an odd prime number
(iii) a number which is multiple of 3 or 4.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q2

Question 3.
A lot consists of 144 ball pens of which 20 are defective and the others are good. Rohana will buy a pen if it is good, but will not buy it if it is defective. The shopkeeper draws one pen at random and gives it to her. What is the probability that :
(i) She will buy it?
(ii) She will not buy it?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q3

Question 4.
A lot consists of 48 mobile phones of which 42 are good, 3 have only minor defects and 3 have major defects. Varnika will buy a phone if it is good but the trader will only buy a mobile if it has no major defect. One phone is selected at random from the lot. What is the probability that it is
(i) acceptable to Varnika?
(ii) acceptable to the trader?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q4

Question 5.
A bag contains 6 red, 5 black and 4 white balls. A ball is drawn from the bag at random. Find the probability that the ball drawn is
(i) white
(ii) red
(iii) not black
(iv) red or white.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q5

Question 6.
A bag contains 5 red, 8 white and 7 black balls. A ball is drawn from the bag at random. Find the probability that the drawn ball is:
(i) red or white
(ii) not black
(iii) neither white nor black
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q6

Question 7.
A bag contains 5 white balls, 7 red balls, 4 black balls and 2 blue balls. One ball is drawn at random from the bag. What is the probability that the ball drawn is :
(i) white or blue
(ii) red or black
(iii) not white
(iv) neither white nor black?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q7

Question 8.
A box contains 20 balls bearing numbers 1, 2, 3, 4,……, 20. A ball is drawn at random from the box. What is the probability that the number on the ball is
(i) an odd number
(ii) divisible by 2 or 3
(iii) prime number
(iv) not divisible by 10?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q8

Question 9.
Find the probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3,……35 is a
(i) prime number
(ii) multiple of 7
(iii) multiple of 3 or 5.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q9

Question 10.
Cards marked with numbers 13, 14, 15,…..60 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from the box. Find the probability that the number on the card is
(i) divisible by 5
(ii) a number which is a perfect square.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q10

Question 11.
The box has cards numbered 14 to 99. Cards are mixed thoroughly and a card is drawn at random from the box. Find the probability that the card drawn from the box has
(i) an odd number
(ii) a perfect square number.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q11

Question 12.
A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is four times that of a red ball, find the number of balls in the bags.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q12

Question 13.
A bag contains 18 balls out of which x balls are white.
(i) If one ball is drawn at random from the bag, what is the probability that it is a white ball?
(ii) If 2 more white balls are put in the bag, the probability of drawing a white ball will be \(\\ \frac { 9 }{ 8 } \) times that of the probability of white ball coming in part (i). Find the value of x.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q13

Question 14.
A card is drawn from a well-shuffled pack of 52 cards. Find the probability that the card drawn is :
(i) a red face card
(ii) neither a club nor a spade
(iii) neither an ace nor a king of red colour
(iv) neither a red card nor a queen
(v) neither a red card nor a black king.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q14

Question 15.
From the pack of 52 playing cards, blackjacks, black kings and black aces are removed and then the remaining pack is well-shuffled. A card is drawn at random from the remaining pack. Find the probability of getting
(i) a red card
(ii) a face card
(iii) a diamond or a club
(iv) a queen or a spade.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q15

Question 16.
Two different dice are thrown simultaneously. Find the probability of getting:
(i) sum 7
(ii) sum ≤ 3
(iii) sum ≤ 10
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q16

Question 17.
Two dice are thrown together. Find the probability that the product of the numbers on the top of two dice is
(i) 6
(ii) 12
(iii) 7
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Chapter Test Q17

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS

Choose the correct answer from the given four options (1 to 28):

Question 1.
Which of the following cannot be the probability of an event?
(a) 0.7
(b) \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \)
(c) -1.5
(d) 15%
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q1

Question 2.
If the probability of an event is p, then the probability of its complementary event will be
(a) p – 1
(b) p
(c) 1 – p
(d) \(1- \frac { 1 }{ p } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q2

Question 3.
Out of one digit prime numbers, one selecting an even number is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
(c) \(\\ \frac { 4 }{ 9 } \)
(d) \(\\ \frac { 2 }{ 5 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q3

Question 4.
Out of vowels, of the English alphabet, one letter is selected at random. The probability of selecting ‘e’ is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 26 } \)
(b) \(\\ \frac { 5 }{ 26 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q4

Question 5.
When a die is thrown, the probability of getting an odd number less than 3 is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 6 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(d) 0
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q5

Question 6.
A fair die is thrown once. The probability of getting an even prime number is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 6 } \)
(b) \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q6

Question 7.
A fair die is thrown once. The probability of getting a composite number is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 6 } \)
(c) \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \)
(d) 0
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q7

Question 8.
If a fair dice is rolled once, then the probability of getting an even number or a number greater than 4 is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(c) \(\\ \frac { 5 }{ 6 } \)
(d) \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q8

Question 9.
Rashmi has a die whose six faces show the letters as given below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q9
If she throws the die once, then the probability of getting C is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 6 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q9.1

Question 10.
If a letter is chosen at random from the letters of English alphabet, then the probability that it is a letter of the word ‘DELHI’ is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 26 } \)
(c) \(\\ \frac { 5 }{ 26 } \)
(d) \(\\ \frac { 21 }{ 26 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q10

Question 11.
A card is drawn from a well-shuffled pack of 52 playing cards. The event E is that the card drawn is not a face card. The number of outcomes favourable to the event E is
(a) 51
(b) 40
(c) 36
(d) 12
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q11

Question 12.
A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of hearts. The number of outcomes favourable to E is
(a) 4
(b) 13
(c) 48
(d) 51
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q12

Question 13.
If one card is drawn from a well-shuffled pack of 52 cards, the probability of getting an ace is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 52 } \)
(b) \(\\ \frac { 4 }{ 13 } \)
(c) \(\\ \frac { 2 }{ 13 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 13 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q13

Question 14.
A card is selected at random from a well- shuffled deck of 52 cards. The probability of its being a face card is
(a) \(\\ \frac { 3 }{ 13 } \)
(b) \(\\ \frac { 4 }{ 13 } \)
(c) \(\\ \frac { 6 }{ 13 } \)
(d) \(\\ \frac { 9 }{ 13 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q14

Question 15.
A card is selected at random from a pack of 52 cards. The probability of its being a red face card is
(a) \(\\ \frac { 3 }{ 26 } \)
(b) \(\\ \frac { 3 }{ 13 } \)
(c) \(\\ \frac { 2 }{ 13 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q15

Question 16.
If a card is drawn from a well-shuffled pack of 52 playing cards, then the probability of this card being a king or a jack is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 26 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 13 } \)
(c) \(\\ \frac { 2 }{ 13 } \)
(d) \(\\ \frac { 4 }{ 13 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q16

Question 17.
The probability that a non-leap year selected at random has 53 Sundays is.
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 365 } \)
(b) \(\\ \frac { 2 }{ 365 } \)
(c) \(\\ \frac { 2 }{ 7 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 7 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q17

Question 18.
A bag contains 3 red balk, 5 white balls and 7 black balls. The probability that a ball drawn from the bag at random will be neither red nor black is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(c) \(\\ \frac { 7 }{ 15 } \)
(d) \(\\ \frac { 8 }{ 1 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q18

Question 19.
A bag contains 4 red balls and 5 green balls. One ball is drawn at random from the bag. The probability of getting either a red ball or a green ball is
(a) \(\\ \frac { 4 }{ 9 } \)
(b) \(\\ \frac { 5 }{ 9 } \)
(c) 0
(d) 1
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q19

Question 20.
A bag contains 5 red, 4 white and 3 black balls. If a. ball is drawn from the bag at random, then the probability of the ball being not black is
(a) \(\\ \frac { 5 }{ 12 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
(c) \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q20

Question 21.
One ticket is drawn at random from a bag containing tickets numbered 1 to 40. The probability that the selected ticket has a number which is a multiple of 5 is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
(b) \(\\ \frac { 3 }{ 5 } \)
(c) \(\\ \frac { 4 }{ 5 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q21

Question 22.
If a number is randomly chosen from the numbers 1, 2, 3, 4, …, 25, then the probability of the number to be prime is
(a) \(\\ \frac { 7 }{ 25 } \)
(b) \(\\ \frac { 9 }{ 25 } \)
(c) \(\\ \frac { 11 }{ 25 } \)
(d) \(\\ \frac { 13 }{ 25 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q22

Question 23.
A box contains 90 cards numbered 1 to 90. If one card is drawn from the box at random, then the probability that the number on the card is a perfect square is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \)
(b) \(\\ \frac { 9 }{ 100 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 9 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 100 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q23

Question 24.
If a (fair) coin is tossed twice, then the probability of getting two heads is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(c) \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
(d) 0
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q24

Question 25.
If two coins are tossed simultaneously, then the probability of getting atleast one head is
(a) \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
(b) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(c) \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
(d) 1
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q25

Question 26.
Lakshmi tosses two coins simultaneously. The probability that she gets almost one head
(a) 1
(b) \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
(c) \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
(d) \(\\ \frac { 1 }{ 7 } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q26

Question 27.
The probability of getting a bad egg in a lot of 400 eggs is 0.035. The number of bad eggs in the lot is
(a) 7
(b) 14
(c) 21
(d) 28
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q27

Question 28.
A girl calculates that the probability of her winning the first prize in a lottery is 0.08. If 6000 tickets are sold, how many tickets she has bought?
(a) 40
(b) 240
(c) 480
(d) 750
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability MCQS Q28

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

Question 1.
Arun scored 36 marks in English, 44 marks in Civics, 75 marks in Mathematics and x marks in Science. If he has scored an average of 50 marks, find x.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q1

Question 2.
The mean of 20 numbers is 18. If 3 is added to each of the first ten numbers, find the mean of new set of 20 numbers.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q2

Question 3.
The average height of 30 students is 150 cm. It was detected later that one value of 165 cm was wrongly copied as 135 cm for computation of mean. Find the correct mean.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q3

Question 4.
There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest girls. The average weight of the students in the class is 44 kg and the average weight of the girls is 40 kg. Find the average weight of boys.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q4

Question 5.
The contents of 50 boxes of matches were counted giving the following results
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q5
Calculate the mean number of matches per box.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q5.1

Question 6.
The heights of 50 children were measured (correct to the nearest cm) giving the following results :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q6
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q6.1

Question 7.
Find the value of p for the following distribution whose mean is 20.6 :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q7
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q7.1

Question 8.
Find the value of p if the mean of the following distribution is 18.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q8
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q8.1

Question 9.
Find the mean age in years from the frequency distribution given below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q9
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q9.1

Question 10.
Calculate the Arithmetic mean, correct to one decimal place, for the following frequency distribution :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q10
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q10.1

Question 11.
The mean of the following frequency distribution is 62.8. Find the value of p.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q11
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q11.1

Question 12.
The daily expenditure of 100 families is given below. Calculate f1, and f2, if the mean daily expenditure is Rs 188.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12.2

Question 13.
The measures of the diameter of the heads of 150 screw is given in the following table. If the mean diameter of the heads of the screws is 51.2 mm, find the values of p and q
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13.2

Question 14.
The median of the following numbers, arranged in ascending order is 25. Find x, 11, 13, 15, 19, x + 2, x + 4, 30, 35, 39, 46
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q14

Question 15.
If the median of 5, 9, 11, 3, 4, x, 8 is 6, find the value of x.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q15

Question 16.
Find the median of 17, 26, 60, 45, 33, 32, 29, 34, 56 If 26 is replaced by 62, find the new median.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q16

Question 17.
The marks scored by 16 students in a class test are : 3, 6, 8, 13, 15, 5, 21, 23, 17, 10, 9, 1, 20, 21, 18, 12
Find
(i) the median
(ii) lower quartile
(iii) upper quartile
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q17

Question 18.
Find the median and mode for the set of numbers: 2, 2, 3, 5, 5, 5, 6, 8, 9
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q18

Question 19.
Calculate the mean, the median and the mode of the following distribution :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q19
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q19.1

Question 20.
The daily wages of 30 employees in an establishment are distributed as follows :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q20
Estimate the modal daily wages for this distribution by a graphical method.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q20.1

Question 21.
Using the data given below, construct the cumulative frequency table and draw the ogive. From the ogive, estimate ;
(i) the median
(ii) the interquartile range.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21
Also, state the median class
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21.2

Question 22.
Draw a cumulative frequency curve for the following data :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22
Hence determine:
(i) the median
(ii) the pass marks if 85% of the students pass.
(iii) the marks which 45% of the students exceed.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22.2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22

Question 1.
A bag contains a red ball, a blue ball and a yellow ball, all the balls being of the same size. Anjali takes out a ball from the bag without looking into it. What is the probability that she takes out
(i) yellow ball?
(ii) red ball?
(iii) blue ball?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q1

Question 2.
A box contains 600 screws, one-tenth are rusted. One screw is taken out at random from this box. Find the probability that it is a good screw.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q2

Question 3.
In a lottery, there are 5 prized tickets and 995 blank tickets. A person buys a lottery ticket. Find the probability of his winning a prize.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q3

Question 4.
12 defective pens are accidentally mixed with 132 good ones. It is not possible to just look at a pen and tell whether or not it is defective. One pen is taken out at random from this lot. Determine the probability that the pen is taken out is a good one.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q4

Question 5.
If the probability of winning a game is \(\\ \frac { 5 }{ 11 } \), what is the probability of losing ?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q5

Question 6.
Two players, Sania and Sonali play a tennis match. It is known that the probability of Sania winning the match is 0.69. What is the probability of Sonali winning?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q6

Question 7.
A bag contains 3 red balls and 5 black balls. A ball is drawn at random’ from in the bag. What is the probability that the ball drawn is?
(i) red?
(ii) not red?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q7

Question 8.
There are 40 students in Class X of a school of which 25 are girls and the.others are boys. The class teacher has to select one student as a class representative. She writes the name of each student on a separate card, the cards being identical. Then she puts cards in a bag and stirs them thoroughly. She then draws one card from the bag. What is the probability that the name is written on the card is the name of
(i) a girl?
(ii) a boy?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q8

Question 9.
A letter is chosen from the word ‘TRIANGLE’. What is the probability that it is a vowel?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q9

Question 10.
A letter of the English alphabet is chosen at random. Determine the probability that the letter is a consonant.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q10

Question 11.
A bag contains 5 black, 7 red and 3 white balls. A ball is drawn at random from the bag, find the probability that the ball drawn is:
(i) red
(ii) black or white
(iii) not black.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q11

Question 12.
A box contains 7 blue, 8 white and 5 black marbles. If a marble is drawn at random from the box, what is the probability that it will be
(i) black?
(ii) blue or black?
(iii) not black?
(iv) green?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q12
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q12.1

Question 13.
A bag contains 6 red balls, 8 white balls, 5 green balls and 3 black balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the ball is :
(i) white
(ii) red or black
(iii) not green
(iv) neither white nor black.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q13
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q13.1

Question 14.
A piggy bank contains hundred 50 p coins, fifty Rs 1 coins, twenty Rs 2 coins and ten Rs 5 coins. It is equally likely that one of the coins will fall down when the bank is turned upside down, what is the probability that the coin
(i) will be a 50 p coin?
(ii) will not be Rs 5 coin?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q14

Question 15.
A carton consists of 100 shirts of which 88 are good, 8 have minor defects and 4 have major defects. Peter, a trader, will only accept the shirts which are good, but Salim, another trader, will only reject the shirts which have major defects. One shirt is drawn at random from the carton. What is the probability that
(i) it is acceptable to Peter?
(ii) it is acceptable to Salim?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q15

Question 16.
A die is thrown once. What is the probability that the
(i) number is even
(ii) the number is greater than 2?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q16

Question 17.
In a single throw of a die, find the probability of getting:
(i) an odd number
(ii) a number less than 5
(iii) a number greater than 5
(iv) a prime number
(v) a number less than 8
(vi) a number divisible by 3
(vii) a number between 3 and 6
(viii) a number divisible by 2 or 3.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q17
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q17.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q17.2

Question 18.
A die has 6 faces marked by the given numbers as shown below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q18.1
The die is thrown once. What is the probability of getting
(i) a positive integer.
(ii) an integer greater than – 3.
(iii) the smallest integer ?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q18

Question 19.
A game of chance consists of spinning an arrow which comes to rest pointing at one of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (shown in the adjoining figure) and these are equally likely outcomes. What is the probability that it will point at
(i) 8?
(ii) an odd number?
(iii) a number greater than 2?
(iv) a number less than 9?
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q19
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q19.1

Question 20.
Find the probability that the month of January may have 5 Mondays in
(i) a leap year
(ii) a non-leap year.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q20

Question 21.
Find the probability that the month of February may have 5 Wednesdays in
(i) a leap year
(ii) a non-leap year.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q21

Question 22.
Sixteen cards are labelled as a, b, c,…, m, n, o, p. They are put in a box and shuffled. A boy is asked to draw a card from the box. What is the probability that the card drawn is:
(i) a vowel
(ii) a consonant
(iii) none of the letters of the word median.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q22

Question 23.
An integer is chosen between 0 and 100. What is the probability that it is
(i) divisible by 7?
(ii) not divisible by 7?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q23

Question 24.
Cards marked with numbers 1, 2, 3, 4, 20 are well shuffled and a card is drawn at random.
What is the probability that the number on the card is
(i) a prime number
(ii) divisible by 3
(iii) a perfect square? (2010)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q24

Question 25.
A box contains 25 cards numbered 1 to 25. A card is drawn from the box at random. Find the probability that the number on the card is :
(i) even
(ii) prime
(iii) multiple of 6
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q25

Question 26.
A box contains 15 cards numbered 1, 2, 3,…..15 which are mixed thoroughly. A card is drawn from the box at random. Find the probability that the number on the card is :
(i) Odd
(ii) prime
(iii) divisible by 3
(iv) divisible by 3 and 2 both
(v) divisible by 3 or 2
(vi) a perfect square number.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q26
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q26.1

Question 27.
A box contains 19 balls bearing numbers 1, 2, 3,…., 19. A ball is drawn at random
from the box. Find the probability that the number on the ball is :
(i) a prime number
(ii) divisible by 3 or 5
(iii) neither divisible by 5 nor by 10
(iv) an even number.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q27
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q27.1

Question 28.
Cards marked with numbers 13, 14, 15, …, 60 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from the box. Find the probability that the number on the card drawn is
(i) divisible by 5
(ii) a perfect square number.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q28

Question 29.
Tickets numbered 3, 5, 7, 9,…., 29 are placed in a box and mixed thoroughly. One ticket is drawn at random from the box. Find the probability that the number on the ticket is
(i) a prime number
(ii) a number less than 16
(iii) a number divisible by 3.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q29

Question 30.
A box contains 90 discs which are numbered from 1 to 90. If one disc is drawn at random from the box, find the probability that it bears
(i) a two-digit number
(ii) a perfect square number
(iii) a number divisible by 5.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q30

Question 31.
Cards marked with numbers 2 to 101 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from this box. Find the probability that the number on the card is
(i) an even number
(ii) a number less than 14
(iii) a number which is a perfect square
(iv) a prime number less than 30.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q31
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q31.1

Question 32.
A bag contains 15 balls of which some are white and others are red. If the probability of drawing a red ball is twice that of a white ball, find the number of white balls in the bag.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q32

Question 33.
A bag contains 6 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is twice that of a red ball, find the number of balls in the bag.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q33

Question 34.
A bag contains 24 balls of which x are red, 2x are white and 3x are blue. A blue is selected at random. Find the probability that it is
(i) white
(ii) not red.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q34

Question 35.
A card is drawn from a well-shuffled pack of 52 cards. Find the probability of getting:
(i) ‘2’ of spades
(ii) a jack.
(iii) a king of red colour
(iv) a card of diamond
(v) a king or a queen
(vi) a non-face card
(vii) a black face card
(viii) a black card
(ix) a non-ace
(x) non-face card of black colour
(xi) neither a spade nor a jack
(xii) neither a heart nor a red king
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q35
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q35.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q35.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q35.3

Question 36.
All the three face cards of spades are removed from a well-shuffled pack of 52 cards. A card is then drawn at random from the remaining pack. Find the probability of getting
(i) a black face card
(ii) a queen
(iii) a black card
(iv) a heart
(v) a spade
(vi) ‘9’ of black colour
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q36

Question 37.
From a pack of 52 cards, a blackjack, a red queen and two black kings fell down. A card was then drawn from the remaining pack at random. Find the probability that the card drawn is
(i) a black card
(ii) a king
(iii) a red queen.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q37

Question 38.
Two coins are tossed once. Find the probability of getting:
(i) 2 heads
(ii) at least one tail.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q38

Question 39.
Two different coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting :
(i) two tails
(ii) one tail
(iii) no tail
(iv) at most one tail.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q39

Question 40.
Two different dice are thrown simultaneously. Find the probability of getting:
(i) a number greater than 3 on each dice
(ii) an odd number on both dice.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q40

Question 41.
Two different dice are thrown at the same time. Find the probability of getting :
(i) a doublet
(ii) a sum of 8
(iii) sum divisible by 5
(iv) the sum of at least 11.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q41
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 22 Probability Ex 22 Q41.1

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS

Choose the correct answer from the given four options (1 to 16):

Question 1.
If the classes of a frequency distribution are 1-10, 11-20, 21-30, …, 51-60, then the size of each class is
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 5.5
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q1

Question 2.
If the classes of a frequency distribution are 1-10, 11-20, 21-30,…, 61-70, then the upper limit of the class 11-20 is
(a) 20
(b) 21
(c) 19.5
(d) 20.5
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q2

Question 3.
If the class marks of a continuous frequency distribution are 22, 30, 38, 46, 54, 62, then the class corresponding to the classmark 46 is
(a) 41.5-49.5
(b) 42-50
(c) 41-49
(d) 41-50
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q3

Question 4.
If the mean of the following distribution is 2.6,
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q4
then the value of P is
(a) 2
(b) 3
(c) 2.6
(d) 2.8
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q4.1

Question 5.
The measure of central tendency of statistical data which takes into account all the data is
(a) mean
(b) median
(c) mode
(d) range
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q5

Question 6.
In a grouped frequency distribution, the mid-values of the classes are used to measure which of the following central tendency?
(a) median
(b) mode
(c) mean
(d) all of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q6

Question 7.
In the formula: \(\overline { x } =a+\frac { \sum { { f }_{ i }{ d }_{ i } } }{ \sum { { f }_{ i } } } \) for finding the mean of the grouped data, d’is are deviations from a (assumed mean) of
(a) lower limits of the classes
(b) upper limits of the classes
(c) mid-points of the classes
(d) frequencies of the classes
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q7

Question 8.
In the formula: \(\overline { x } =a+c\left( \frac { \sum { { f }_{ i }{ u }_{ i } } }{ \sum { { f }_{ i } } } \right) \), for finding the mean of grouped frequency distribution, ui =
(a) \(\frac { { y }_{ i }+a }{ c } \)
(b) \(c({ y }_{ i }-a)\)
(c) \(\frac { { y }_{ i }-a }{ c } \)
(d) \(\frac { a-{ y }_{ i } }{ c } \)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q8

Question 9.
While computing mean of grouped data, we assumed that the frequencies are
(a) evenly distributed over all the classes
(b) centred at the class marks of the classes
(c) centred at the upper limits of the classes
(d) centred at the lower limits of the classes
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q9

Question 10.
Construction of a cumulative frequency distribution table is useful in determining the
(a) mean
(b) median
(c) mode
(d) all the three measures
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q10

Question 11.
The times, in seconds, taken by 150 athletes to run a 110 m hurdle race are tabulated below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q11
The number of athletes who completed the race in less than 14.6 seconds is
(a) 11
(b) 71
(c) 82
(d) 130
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q11.1

Question 12.
Consider the following frequency distribution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q12
The upper limit of the median class is
(a) 17
(b) 17.5
(c) 18
(d) 18.5
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q12.1

Question 13.
Daily wages of factory workers are recorded as:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q13
The lower limit of the modal class is
(a) Rs 137
(b) Rs 143
(c) Rs 136.5
(d) Rs 142.5
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q13.1

Question 14.
For the following distribution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q14
The sum of lower limits of the median class and modal class is
(a) 15
(b) 25
(c) 30
(d) 35
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q14.1

Question 15.
Consider the following data:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q15
The difference of the upper limit of the median class and the lower limit of the modal class is
(a) 0
(b) 19
(c) 20
(d) 38
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q15.1

Question 16.
An ogive curve is used to determine
(a) range
(b) mean
(c) mode
(d) median
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency MCQS Q15.2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6

Question 1.
The following table shows the distribution of the heights of a group of factory workers.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q1
(i) Determine the cumulative frequencies.
(ii) Draw the cumulative frequency curve on a graph paper.
Use 2 cm = 5 cm height on one axis and 2 cm = 10 workers on the other.
(iii) From your graph, write down the median height in cm.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q1.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q1.2

Question 2.
Using the data given below construct the cumulative frequency table and draw the-Ogive. From the ogive determine the median.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q2
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q2.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q2.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q2.3

Question 3.
Use graph paper for this question.
The following table shows the weights in gm of a sample of 100 potatoes taken from a large consignment:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q3
(i) Calculate the cumulative frequencies.
(ii) Draw the cumulative frequency curve and from it determine the median weight of the potatoes. (1996)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q3.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q3.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q3.3

Question 4.
Attempt this question on graph paper.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q4
(i) Construct the ‘less than’ cumulative frequency curve for the above data, using 2 cm = 10 years, on one axis and 2 cm = 10 casualties on the other.
(ii) From your graph determine (1) the median and (2) the upper quartile
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q4.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q4.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q4.3

Question 5.
The weight of 50 workers is given below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q5
Draw an ogive of the given distribution using a graph sheet. Take 2 cm = 10 kg on one axis, and 2 cm = 5 workers along the other axis. Use a graph to estimate the following:
(i) the upper and lower quartiles.
(ii) if weighing 95 kg and above is considered overweight find the number of workers who are overweight. (2015)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q5.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q5.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q5.3

Question 6.
The table shows the distribution of scores obtained by 160 shooters in a shooting competition. Use a graph sheet and draw an ogive for the distribution.
(Take 2 cm = 10 scores on the x-axis and 2 cm = 20 shooters on the y-axis)
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q6
Use your graph to estimate the following:
(i) The median.
(ii) The interquartile range.
(iii) The number of shooters who obtained a score of more than 85%.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q6.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q6.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q6.3

Question 7.
The daily wages of 80 workers in a project are given below
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q7
Use a graph paper to draw an ogive for the above distribution.
(Use a scale of 2 cm = Rs 50 on x-axis and 2 cm = 10 workers on y-axis).
Use your ogive to estimate:
(i) the median wage of the workers.
(ii) the lower quartile wage of the workers.
(iii) the number of workers who earn more than Rs 625 daily. (2017)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q7.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q7.2

Question 8.
Marks obtained by 200 students in an examination are given below :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q8
Draw an ogive for the given distribution taking 2 cm = 10 marks on one axis and 2 cm = 20 students on the other axis. Using the graph, determine
(i) The median marks.
(ii) The number of students who failed if minimum marks required to pass is 40.
(iii) If scoring 85 and more marks are considered as grade one, find the number of students who secured grade one in the examination.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q8.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q8.2

Question 9.
The monthly income of a group of 320 employees in a company is given below
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q9
Draw an ogive of the given distribution on a graph sheet taking 2 cm = Rs. 1000 on one axis and 2 cm = 50 employees on the other axis. From the graph determine
(i) the median wage.
(ii) the number of employees whose income is below Rs. 8500.
(iii) If the salary of a senior employee is above Rs. 11500, find the number of senior employees in the company.
(iv) the upper quartile.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q9.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q9.2

Question 10.
Using a graph paper, draw an ogive for the following distribution which shows a record of the weight in kilograms of 200 students
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q10
Use your ogive to estimate the following:
(i) The percentage of students weighing 55 kg or more.
(ii) The weight above which the heaviest 30% of the students fall,
(iii) The number of students who are :
1. under-weight and
2. over-weight, if 55.70 kg is considered as standard weight.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q10.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q10.2

Question 11.
The marks obtained by 100 students in a Mathematics test are given below :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q11
Draw an ogive on a graph sheet and from it determine the :
(i) median
(ii) lower quartile
(iii) number of students who obtained more than 85% marks in the test.
(iv) number of students who did not pass in the test if the pass percentage was 35. We represent the given data in cumulative frequency table as given below :
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q11.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q11.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q11.3

Question 12.
The marks obtained by 120 students in a Mathematics test are given below
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q12
Draw an ogive for the given distribution on a graph sheet. Use a suitable scale for ogive to estimate the following:
(i) the median
(ii) the lower quartile
{iii) the number of students who obtained more than 75% marks in the test.
(iv) the number of students who did not pass in the test if the pass percentage was 40. (2002)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q12.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q12.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q12.3

Question 13.
The following distribution represents the height of 160 students of a school.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q13
Draw an ogive for the given distribution taking 2 cm = 5 cm of height on one axis and 2 cm = 20 students on the other axis. Using the graph, determine :
(i)The median height.
(ii)The interquartile range.
(iii) The number of students whose height is above 172 cm.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q13.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q13.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q13.3

Question 14.
100 pupils in a school have heights as tabulated below :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q14
Draw the ogive for the above data and from it determine the median (use graph paper).
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q14.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q14.2
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.6 Q14.3

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5

Question 1.
Draw an ogive for the following frequency distribution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q1
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q1.1
img src=”https://live.staticflickr.com/65535/48203680991_6d766978c8_o.png” width=”399″ height=”386″ alt=”ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q1.2″>

Question 2.
Draw an ogive for the following data:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q2
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q2.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q2.2

Question 3.
Draw a cumulative frequency curve for the following data:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q3
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q3.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.5 Q3.2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4

Question 1.
Draw a histogram for the following frequency distribution and find the mode from the graph :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q1
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q1.1

Question 2.
Find the modal height of the following distribution by drawing a histogram :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q2
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q2.1

Question 3.
A Mathematics aptitude test of 50 students was recorded as follows :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q3
Draw a histogram for the above data using a graph paper and locate the mode. (2011)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q3.1

Question 4.
Draw a histogram and estimate the mode for the following frequency distribution :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q4
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q4.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q4.2

Question 5.
IQ of 50 students was recorded as follows
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q5
Draw a histogram for the above data and estimate the mode.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q5.1

Question 6.
Use a graph paper for this question. The daily pocket expenses of 200 students in a school are given below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q6
Draw a histogram representing the above distribution and estimate the mode from the graph.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q6.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q6.2

Question 7.
Draw a histogram for the following distribution :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q7
Hence estimate the modal weight.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q7.1

Question 8.
Find the mode of the following distribution by drawing a histogram
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q8
Also, state the modal class.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q8.1
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.4 Q8.2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3

Question 1.
Find the mode of the following sets of numbers;
(i) 3, 2, 0, 1, 2, 3, 5, 3
(ii) 5, 7, 6, 8, 9, 0, 6, 8, 1, 8
(iii) 9, 0, 2, 8, 5, 3, 5, 4, 1, 5, 2, 7
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q1

Question 2.
Calculate the mean, the median and the mode of the numbers :
3, 2, 6, 3, 3, 1, 1, 2
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q2

Question 3.
Find the mean, median and mode of the following distribution:
8, 10, 7, 6, 10, 11, 6, 13, 10
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q3

Question 4.
Calculate the mean, the median and the mode of the following numbers:
3, 1, 5, 6, 3, 4, 5, 3, 7, 2
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q4

Question 5.
The marks of 10 students of a class in an examination arranged in ascending order are as follows:
13, 35, 43, 46, x, x +4, 55, 61,71, 80
If the median marks are 48, find the value of x. Hence, find the mode of the given data. (2017)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q5

Question 6.
A boy scored the following marks in various class tests during a term each test being marked out of 20:
15, 17, 16, 7, 10, 12, 14, 16, 19, 12, 16
(i) What are his modal marks?
(ii) What are his median marks?
(iii) What are his mean marks?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q6

Question 7.
Find the mean, median and mode of the following marks obtained by 16 students in a class test marked out of 10 marks:
0, 0, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 7, 8
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q7

Question 8.
Find the mode and median of the following frequency distribution :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q8
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q8.1

Question 9.
The marks obtained by 30 students in a class assessment of 5 marks are given below:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q9
Calculate the mean, median and mode of the above distribution.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q9.1

Question 10.
The distribution given below shows the marks obtained by 25 students in an aptitude test. Find the mean, median and mode of the distribution.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q10
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q10.1

Question 11.
At a shooting competition, the scores of a competitor were as given below :
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q11
(i) What was his modal score?
(ii) What was his median score?
(iii) What was his total score?
(iv) What was his mean?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q11.1

Question 12.
(i) Using step-deviation method, calculate the mean marks of the following distribution.
(ii) State the modal class.
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q12
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q12.1

Question 13.
The following table gives the weekly wages (in Rs.) of workers in a factory:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q13
Calculate:
(i) The mean.
(ii) the modal class
(iii) the number of workers getting weekly wages below Rs. 80.
(iv) the number of workers getting Rs. 65 or more but less than Rs. 85 as weekly wages.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Ex 21.3 Q13.1

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths