ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3

Question 1.
State which of the following fractions are proper, improper or mixed:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 1
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 2

Question 2.
Convert the following improper fractions into mixed numbers:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 3
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 4

Question 3.
Convert the following mixed number into improper fractions:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 5
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 6

Question 4.
Write the fractions representing the shaded regions. Are all these fractions equivalent?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 7
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 8

Question 5.
Write the fractions representing the shaded regions and pair up the equivalent fractions from each row:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 9
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 10
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 11
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 12
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 13
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 14
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 15

Question 6.
(i) Find the equivalent fraction of \(\frac{15}{35}\) with denominator 7.
(ii) Find the equivalent fraction of \(\frac{2}{9}\) with denominator 63.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 16

Question 7.
Find the equivalent fraction of \(\frac{3}{5}\) having
(i) denominator 30
(ii) numerator 27.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 17

Question 8.
Replace ‘…..’ in each of the following by the correct number.
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 18
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 19

Question 9.
Check whether the given pairs of fractions are equivalent:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 20
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 21
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 22

Question 10.
Reduce the following fractions to simplest form:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 23
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 24

Question 11.
Convert the following fractions into equivalent like fractions:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 25
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 26
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 27
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 28
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 29
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.3 30

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment