The DAV Class 6 Maths Book Solutions Pdf and **DAV Class 6 Maths Chapter 2 Worksheet 6 **Solutions of Factors and Multiples offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 6 Maths Ch 2 WS 6 Solutions

Question 1.

Find LCM of the following numbers by taking their multiples.

(a) 12, 9

Solution:

12, 9

Multiples of 12 are 12, 24, 36, 48 …..

Multiples of 9 are 9, 18, 27, 36, 45 …

Least common multiple of 12 and 9 is 36

Hence, the required LCM = 36.

(b) 4, 5, 2

Solution:

4, 5, 2

Multiples of 4 are 4, 8, 12, 16, 20, 24 …..

Multiples of 5 are 5, 10, 15, 20, 25, 30 …..

Multiples of 2 are 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 …..

Least common multiples of 4, 5 and 2 = 20

Hence, the required LCM = 20.

(c) 25, 15

Solution:

25, 15

Multiples of 25 are 25, 50, 75, 100 …..

Multiples of 15 are 15, 30, 45, 75, 90, 105 …..

Least common multiples of 25 and 15 is 75

Hence, the required LCM = 75.

Question 2.

Find the LCM by prime factorisation method.

(a) 10, 15, 6

Solution:

Prime factors of 10, 15 and 6 are

10 = 2 × 5

15 = 3 × 5

6 = 2 × 3

LCM = 2 × 3 × 5 = 30

Hence the required LCM = 30.

(b) 16, 12, 18

Solution:

Prime factors of 16, 12, 18 are

16 = 2 × 2 × 2 × 2

12 = 2 × 2 × 3

18 = 2 × 3 × 3

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 144

Hence the required LCM = 144.

(c) 25, 30, 40

Solution:

Prime factors of 25, 30, 40 are

25 = 5 × 5

30 = 2 × 3 × 5

40 = 2 × 2 × 2 × 5

LCM = 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 5 = 600

Hence, the required LCM = 600.

Question 3.

Find the LCM by common division method.

(a) 12, 15, 45

LCM = 2 × 2 × 3 × 3× 5 = 180

Hence, the required LCM = 180

(b) 24, 90, 48

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 720

Hence, the required LCM = 720

(c) 30, 24, 36, 16

Solution:

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 720

Hence, the required LCM = 720

(d) 16, 48, 64

Solution:

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 = 192

Hence, the required LCM = 192

(e) 35, 49, 91

Solution:

LCM = 5 × 7 × 7 × 13 = 3185

Hence, the required LCM = 3185

(f) 40, 48, 445

Solution:

LCM = 2 × 2 × 3 × 5 × 5 = 300

Hence, the required LCM = 300

(g) 12, 16, 24, 36

Solution:

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 144

Hence, the required LCM = 144

(h) 40, 48, 45

Solution:

LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 720

Hence, the required LCM = 720

Question 4.

Find the least number which when divided by 40, 50 and 60 leaves remainder 5 in each case.

Solution:

L.C.M. of 40, 50 and 60 is

L.C.M. = 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 5 = 600

Remainder is 5

Hence, the required number = 600 + 5 = 605

Question 5.

Three Haryana Roadways buses stop after 50, 100 and 125 km respectively. If they leave together, then after how many kilometers will they stop together?

Solution:

LCM of 50, 100 and 125 is

L.C.M. = 2 × 2 × 5 × 5 × 5 = 500

Hence, the required kilometers = 500 km

Question 6.

Four bells toll at intervals of 8, 9, 12 and 15 minutes respectively. If they toll together at 3 p.m., when will they toll together next?

Solution:

LCM of 8, 9, 12, 15

LCM = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 = 360 minutes

= \(\frac{360}{60}\) = 6 hours

Hence, the required time = 3 + 6 = 9 p.m.