The DAV Class 4 Maths Solutions and **DAV Class 4 Maths Chapter 8 Worksheet 5 **Solutions of Time and Calendar offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 4 Maths Ch 8 WS 5 Solutions

Question 1.

Solve the following word problems.

(a) A film-show starts at 8:30 p.m. It lasts for 2 hrs 20 min. At what time does it end?

Answer:

Starting time = 8 hrs 30 min

It ends after = 2hrs 20 min

Time taken = 10 hrs 50 min

10:50 p.m.

(b) Mr. Raj leaves for office at 7:45 a.m. He reaches there after 1 hr 10 min. At what time did he reach there? hrs mjn

Answer:

Raj leaves for office = 7hrs 45 min

He reaches his office = 1hrs 10 min

Time to reach = 8hrs 55min

8:55 a.m.

(c) Sheela studies Hindi for 1 hr 40 min and mathematics for 2 hrs 15 min. How long does she study? hrs min

Answer:

Sheela studies Hindi = 1hr 40min

Sheela studies Mathematics = 2hr 15min

Total time she studies = 3hrs 55min

3 hrs 55 min.

(d) My mother went for shopping at 10:10 a.m. She returned at 11:55 a.m. For how long did she do shopping?

Answer:

Mother went for shopping at 10:10 a.m.

Returned at 11:55 a.m.

Time she do shopping = 1hr 45min

1 hr 45 min.

(e) Amit watched hockey match with his friends for 1 hr 20 min. If the match ended at 10:35 a.m., at what time did it start?

Answer:

Duration for which Amit and his friends watched hockey is 1 hr 20 min.

Match ended = 10hrs 35min

Time at which match start = 9hrs 15min

(f) The T.V. news started at 7:30 a.m. and it ended at 8:05 a.m. For how long did the T.V. news last?

Answer:

Starting time = 7:30 am.

Ending time = 8:05 a.m.

35 minutes.

### DAV Class 4 Maths Chapter 8 Value Based Questions

Question 1.

At what time normally does Rohan come back from park after playing?

Answer:

Rohan goes to play in park = 4:15 p.m.

Duration for which he play = 1 hr 30 min

Time taken by Rohan is 5:45 p.m.

Question 2.

By how many minutes did Rohan reach late at home?

Answer:

Normally, Rohan reaches at home at 5:45 p.m.

Now, he reached home at 6:15 p.m.

Difference in time = 0hrs 30min

Question 3.

In what ways can you offer help to an injured person?

Answer:

Do it yourself.

**Word Problem**

Question 1.

Meena’s school starts at 7:30 a.m. and closes at 12:30 p.m. For how many hrs does the school work?

Answer:

We have to find the interval between 7:30 a.m. and 12:30 p.m.

Starting time = 7:30 a.m.

Closing time = 12:30 p.m.