Strategic Implementation and Control – Strategic Management MCQ

Strategic Implementation and Control – CS Executive Financial and Strategic Management MCQ Questions with Answers you can quickly revise the concepts.

Strategic Implementation and Control – Strategic Management MCQ

Question 1.
………. refers to the process of conducting research on a company and its operating environment to formulate a strategy.
(A) SWOT analysis
(B) Strategic implementation
(C) Strategic analysis
(D) Strategic turnaround
Answer:
(C) Strategic analysis

Question 2.
………… is a process through which a strategy is put into action.
(A) Strategic analysis
(B) Strategy implementation
(C) SWOT analysis
(D) Strategic turnaround
Answer:
(B) Strategy implementation

Question 3.
Strategic implementation is -……..
(A) Concerned with translating a strategic decision into action.
(B) Crafting a combination of strategies and picking out the best one.
(C) Primarily an intellectual process.
(D) Considered easier and less time consuming.
Answer:
(A) Concerned with translating a strategic decision into action.

Question 4.
The critical 7-S model was developed and created by reputed consulting firm:
(A) Mckinsey
(B) Bain & Co.
(C) A. T. Kearney
(D) Accenture
Answer:
(A) Mckinsey

Question 5.
……….. focuses on whether the strategy is being implemented as planned and the results produced are those intended.
(A) Strategic analysis
(B) Strategic control
(C) Strategy formulation
(D) Strategy implementation
Answer:
(B) Strategic control

Question 6.
Which of the following is NOT one ‘S’ as per McKinsey 7-S framework?
(A) Structure
(B) Shared values
(C) Staff
(D) Shared plan
Answer:
(D) Shared plan

Question 7.
…….. means crafting a combination of strategies and picking out the best one to achieve the organizational goals and objectives and thereby reaching the vision of the organization.
(A) Strategy implementation
(B) Strategic analysis
(C) Strategy formulation
(D) Strategic management
Answer:
(C) Strategy formulation

Question 8.
The way the organization is structured and who reports to whom
(A) Strategy
(B) Structure
(C) Staff
(D) System
Answer:
(B) Structure

Question 9.
Strategy implementation focuses on -……..
(A) Efficiency
(B) Co-ordination
(C) Crafting of strategies
(D) Supporting factors
Answer:
(A) Efficiency

Question 10.
The plan devised to maintain and build competitive advantage over the competition -………
(A) Strategy
(B) Style
(C) Skills
(D) Systems
Answer:
(A) Strategy

Question 11.
Which of the following is NOT included ‘g in McKinsey 7-S framework?
(A) Strategy
(B) Structure
(C) System
(D) Safety
Answer:
(D) Safety

Question 12.
Strategy formulation is primarily –
(A) An operational process
(B) An intellectual process
(C) Profit making activity
(D) Activity undertaken to fulfil needs
Answer:
(B) An intellectual process

Question 13.
McKinsey’s 7-S framework helps analyze organizations and improve their effectiveness. The seven elements to be coordinated are: shared values, structure, systems, style and what?
(A) strategy, service levels and specialization
(B) strategy, staff and skills
(C) service levels, stock and staff
(D) specialization, skills and standards
Answer:
(B) strategy, staff and skills

Question 14.
What does SBU stand for?
(A) Significant business undertaking
(B) Special bureaucratic use
(C) Standard business usage
(D) Strategic business unit
Answer:
(D) Strategic business unit

Question 15.
Strategy formulation requires –
(A) Conceptual intuitive and analytical skills.
(B) Motivation and leadership skills.
(C) An operational process.
(D) None of the above
Answer:
(A) Conceptual intuitive and analytical skills.

Question 16.
Maria is the Marketing Manager for Whole foods Ltd. She is working on the firm’s marketing plan. Her forecasts show that, if they carry on as they have been doing, they are likely to miss their sales revenue targets by ₹ 5,00,000. She needs some new ideas. What kind of analysis has :
Maria undertaken?
(A) PRESTCOM analysis
(B) SWOT analysis
(C) Strategic gap analysis
(D) Ratio analysis
Answer:
(C) Strategic gap analysis

Question 17.
Which of the following is Hard ‘S’ as per McKinsey Model?
(A) Style
(B) Strategy
(C) Staff
(D) Skills
Answer:
(B) Strategy

Question 18.
Which of the following is correct statement?
(A) Primarily, strategy formulation is an operational process and strategy implementation is an intellectual process.
(B) An organization’s culture is always an obstacle to successful strategy implementation.
(C) Resistance to change is an impediment in building of strategic supportive corporate culture.
(D) A corporate culture is always identical in all the organizations.
Answer:
(C) Resistance to change is an impediment in building of strategic supportive corporate culture.

Question 19.
An important activity in ……….. is taking corrective action.
(A) Strategy evaluation
(B) Strategy implementation
(C) Strategy formulation
(D) Strategy leadership
Answer:
(A) Strategy evaluation

Question 20.
Which of the following is Soft ‘S’ as per McKinsey Model?
(A) Strategy
(B) Shared Values
(C) Structure
(D) Systems
Answer:
(B) Shared Values

Question 21.
…………. are at the core of McKinsey 7-S model.
(A) Skills
(B) Staff
(C) Shared Values
(D) System
Answer:
(C) Shared Values

Question 22.
The emphasis on product design is very high, the intensity of competition is low, and the market growth rate is low in the ………… stage of the industry life cycle.
(A) Maturity
(B) Introduction
(C) Growth
(D) Decline
Answer:
(B) Introduction

Question 23.
Which of the following is benefit of McKinsey’s 7-S Framework Model?
(A) It is a diagnostic tool for under-standing the organizations which Eire non-effective.
(B) It also enhances employees’morale because they enjoy full freedom to work hard which leads to their empowerment and development.
(C) It becomes proposition to manage as a result of more divisions and departments.
(D) It is useful in those organizations where activities are geographically spread such as transport, insurance, banking, etc.
Answer:
(A) It is a diagnostic tool for understanding the organizations which Eire non-effective.

Question 24.
Change in culture, attitude, and mindset calls for:
(A) Engagement, involvement and motivation of employees
(B) Rigorous performance appraisal
(C) Performance benchmarking
(D) Organization design change
Answer:
(D) Organization design change

Question 25.
Vertical integration may be beneficial when:
(A) Lower transaction costs and improved coordination are vital and achievable through vertical integration.
(B) Flexibility is reduced, providing a more stationary position in the competitive environment.
(C) Various segregated specializations will be combined.
(D) The minimum efficient scales of two corporations are different
Answer:
(A) Lower transaction costs and improved coordination are vital and achievable through vertical integration.

Question 26.
………….. is the process of stimulating an activity so that it can be performed successfully.
(A) Communication
(B) Activation
(C) Acceptance
(D) Offer
Answer:
(B) Activation

Question 27.
Which types of problem is encountered in the process of resource allocation while activating the strategy?
(A) Power Play
(B) Commitments of past
(C) Resistance to changes
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 28.
When to organizations combine to increase their strength and financial gains along with breaking the trade barriers is called -…………..
(A) Hostile takeover
(B) Liquidation
(C) Merger
(D) Acquisition
Answer:
(C) Merger

Question 29.
……….e.g., production, selling, finance, etc., is the most widely used basis for grouping activities into administrative units and found in almost every business enterprise at some level or the other.
(A) Departmentation by product & equipment
(B) Departmentation by products or service
(C) Departmentation by process & equipment
(D) Departmentation by functions
Answer:
(D) Departmentation by functions

Question 30.
The functional structure would be found in which type of business?
(A) A business producing a single product or limited range of products
(B) A business producing a diverse range of products
(C) A business owning several subsidiary companies
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(A) A business producing a single product or limited range of products

Question 31.
Financial objectives involve all of the  following except:
(A) Growth in revenues
(B) Larger market share
(C) Higher dividends
(D) Greater return on investment
Answer:
(D) Greater return on investment

Question 32.
In a matrix organization, the functional departments like manufacturing, marketing, accounting and personnel constitute the …… while the project organization or product divisions form the ………….
(A) Vertical chains of command, Horizontal chains of command
(B) Horizontal chains of command, Vertical chains of command
(C) Vertical chains of command, Vertical chains of command
(D) Horizontal chains of command, Horizontal chains of command
Answer:
(A) Vertical chains of command, Horizontal chains of command

Question 33.
……………. is defined as a set of assumptions, beliefs, values and norms which are shared by people and groups in the organization and control the way they interact with each other and with stakeholders outside the organization.
(A) Strategy execution
(B) Organizational Culture
(C) Resistance to change
(D) Strategic control
Answer:
(B) Organizational Culture

Question 34.
Strategic leadership facilitates strategy execution through -…………
(A) Exploitation of core competencies
(B) Elimination of non-core competencies
(C) Non cohesive functioning
(D) Business integration
Answer:
(A) Exploitation of core competencies

Question 35.
Specialization is a feature of which organizational structure?
(A) Matrix
(B) Divisional
(C) Multi-divisional
(D) Functional
Answer:
(D) Functional

Question 36.
What is a strategic alliance?
(A) Any form of partnership between one firm and another
(B) Formal agreement committing two or more firms to exchange resources to produce products or services
(C) Formal agreement to share profits from a shared investment
(D) Formal agreement to share knowledge
Answer:
(B) Formal agreement committing two or more firms to exchange resources to produce products or services

Question 37.
Select true statement.
(A) Culture can facilitate communication, decision making and control and promotes co-operation and commitment.
(B) Culture, as a weakness can obstruct the smooth implementation of strategy by creating resistance to change.
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Question 38.
………… involves general monitoring of various sources of information to uncover unanticipated information having a bearing on the organizational strategy.
(A) Strategic Surveillance
(B) Appraisal System
(C) Strategy formulation
(D) Strategy implementation
Answer:
(A) Strategic Surveillance

Question 39.
……….. may be defined as a variation in the established way of life to which people are accustomed to in the organization.
(A) Change
(B) Resistance
(C) Decision
(D) Planning
Answer:
(A) Change

Question 40.
Overt, implicit, immediate or deferred such words are used in relation to -………
(A) Total quality management (TQM)
(B) Motivation
(C) Resistance to change
(D) Morale
Answer:
(C) Resistance to change

Question 41.
Transformational change in an organization refers to -………….
(A) Complete change in almost all aspects of the organization
(B) Incremental change in which necessary improvements are made in the existing organization
(C) No change in any aspect of the organization
(D) None of the above
Answer:
(A) Complete change in almost all aspects of the organization

Question 42.
What do we mean by the term ‘strategic change?
(A) The changes that inevitably result in organizations as they evolve in a changing environment
(B) Planned change
(C) The proactive management of change to achieve strategic objectives
(D) An important organizational change
Answer:
(C) The proactive management of change to achieve strategic objectives

Question 43.
………. is basically the ability to persuade others to achieve the defined objectives willingly and enthusiastically.
(A) Leadership
(B) Motivation
(C) Transactional Analysis
(D) Planning
Answer:
(A) Leadership

Question 44.
What are the major procedural requirements involved in the strategy implementation process?
(A) Licensing Requirements
(B) Company law Requirements
(C) FEMA Requirements
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 45.
Strategies may require changes in ………………
(A) Structure
(B) Motivation
(C) Resistance
(D) Sale price
Answer:
(A) Structure