MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Fibre to Fabric Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Fibre to Fabric Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Fibre is obtained from
(a) animals Silk is obtained from
(b) plants
(c) both(a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both(a) and (b)


Question 2.
Silk is obtained from
(a) Llama
(b) yak
(c) sheep
(d) cocoon

Answer

Answer: (d) cocoon


Question 3.
Which one of the following is a wool-yielding animal?
(a) Sheep
(b) Angora goat
(c) Camel
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Which of the following is not a wool-yielding animal?
(a) Goat
(b) Yak
(c) Sheep
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 5.
Yak wool is common in
(a) india
(b) america
(c) tibet
(d) china

Answer

Answer: (c) tibet


Question 6.
Which of the following wool-yielding animal is suitable for making Pashmina shawls?
(a) Kashmiri goat
(b) Angora goat
(c) Llama
(d) Alpaca

Answer

Answer: (a) Kashmiri goat


Question 7.
Sheep are
(a) herbivores
(b) omnivores
(c) carnivores
(d) parasite

Answer

Answer: (a) herbivores


Question 8.
Which of following breeds of Indian sheep is suitable for hosiery?
(a) Patanwadi
(b) Marwari
(c) Nali
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Patanwadi


Question 9.
Which of the following fibres are made into wool for sweaters?
(a) Shorter fibres
(b) Longer fibres
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Longer fibres


Question 10.
Which of the following article obtained from animal do not kill the animal?
(a) Leather jacket
(b) Silk saree
(c) Woollen shawl
(d) Ivory bangles

Answer

Answer: (c) Woollen shawl


Question 11.
Which of the following is not a type of silk?
(a) Tassar silk
(b) Moth silk
(c) Mooga silk
(d) Mulberry silk

Answer

Answer: (b) Moth silk


Question 12.
The caterpillars of silkworms feed on
(a) peepal leaves
(b) grass
(c) rose leaves
(d) mulberry leaves

Answer

Answer: (d) mulberry leaves


Question 13.
Silk yarn is obtained from
(a) caterpillar
(b) cocoon
(c) pupa
(d) none of these

Answer

Answer: (b) cocoon


Question 14.
Silkworms secrete fibre made of
(a) fat
(b) cellulose
(c) protein
(d) starch

Answer

Answer: (c) protein


Question 15.
Silk is obtained from silk worm which lives on
(a) mango leaves
(b) banana leaves
(c) mulberry leaves
(d) maple leaves

Answer

Answer: (c) mulberry leaves


Question 16.
Which type of wool is common in Ladakh and Tibet?
(a) Yak wool
(b) Sheep wool
(c) Angora wool
(d) Pashmina wool

Answer

Answer: (a) Yak wool


Question 17.
Pashmina shawl is found in
(a) Gujarat
(b) Kashmir
(c) Rajasthan
(d) South America

Answer

Answer: (b) Kashmir


Question 18.
Animal fibre is made up of
(a) cellulose
(b) protein
(c) nylon
(d) rayon

Answer

Answer: (b) protein


Question 19.
Which of the following processes is not a part of wool extraction.
(a) Shearing
(b) Scouring
(c) Sorting
(d) Reeling

Answer

Answer: (d) Reeling


Question 20.
Removal of wool from a sheep is known as
(a) rearing
(b) shearing
(c) sorting
(d) scouring

Answer

Answer: (b) shearing


Question 21.
Sericulture is
(a) rearing of silk worms
(b) rearing of sheep
(c) rearing of honeybees
(d) cotton plantation

Answer

Answer: (a) rearing of silk worms


Question 22.
The fleece is combed to remove
(a) burrs
(b) dust
(c) low quality hairs
(d) none of these

Answer

Answer: (a) burrs


Question 23.
The fibre obtained from cocoon of silk worm is
(a) cotton
(b) jute
(c) silk
(d) nylon

Answer

Answer: (c) silk


Question 24.
Which of the following not a natural fibre?
(a) Silk
(b) Cotton
(c) Polyester
(d) Wool

Answer

Answer: (c) Polyester


Question 25.
For how long do the caterpillars eat mulberry leaves?
(a) 10 to 15 days
(b) 20 to 25 days
(c) 25 to 30 days
(d) 5 to 10 days

Answer

Answer: (c) 25 to 30 days


Question 26.
Reeling of silk is
(a) a process of making silk reels
(b) spinning of silk fibres
(c) weaving of silk cloth
(d) the process of taking silk thread from cocoon

Answer

Answer: (d) the process of taking silk thread from cocoon


Fill in the Blanks

Question 1.
Wool is obtained from the _________ of sheep or yak.

Answer

Answer: Fleece


Question 2.
A fabric is made up of_________ .

Answer

Answer: fibres


Question 3.
The fibres are spun into ________ and then it is woven into

Answer

Answer: yarns, fabric


Question 4.
Fibres can be obtained from both _________ and ________

Answer

Answer: plants, animals


Question 5.
The wool-yielding animals have _________ on their body.

Answer

Answer: hair


Question 6.
The quality of wool depends upon the ________ of sheep.

Answer

Answer: breed


Question 7.
The fine hair provides the fibres for making _________ .

Answer

Answer: wool


Question 8.
Some breeds of sheep have only soft _________ .

Answer

Answer: under-hair


Question 9.
Wool commonly available in the market is _________ wool.

Answer

Answer: sheep


Question 10.
Angora goats are found in _________ regions such as _________ .

Answer

Answer: hilly; Jammu and Kashmir


Question 11.
Alpaca is found in _________ .

Answer

Answer: South America


Question 12.
Marwari breed of sheep is found in _________ .

Answer

Answer: Gujarat


Question 13.
Nowadays scouring is done by _________ .

Answer

Answer: machines


Question 14.
__________ of silk is the process of taking silk threads from cocoon.

Answer

Answer: Reeling


Question 15.
Mooga is a type of ______

Answer

Answer: silk


Question 16.
Wool is obtained from ………………….. of the sheep.

Answer

Answer: Fleece


Question 17.
………………….. wool is obtained from Angora goat.

Answer

Answer: Angora


Question 18.
Wool from the Kashmiri goat is used to prepare ………………….. shawls.

Answer

Answer: Pashmina


Question 19.
Silk and wool are ………………….. fibres.

Answer

Answer: Animal


Question 20.
Silk fibre is made up of a …………………..

Answer

Answer: Protein


Question 21.
Rearing of a silkworm to obtain the silk is called …………………..

Answer

Answer: Sericulture


Question 22.
Silk is obtain from ………………….. of the silk moth.

Answer

Answer: cocoon


True or False

Question 1.
Rampur bushair breed of Indian sheep has carpet quality wool.

Answer

Answer: False


Question 2.
Coarse wool is obtained from Marwari breed sheep.

Answer

Answer: True


Question 3.
Wool is obtained from skin of sheep.

Answer

Answer: False


Question 4.
Separation of wool of different textures is called shearing.

Answer

Answer: False


Question 5.
In India, camels and goat are generally reared for obtaining wool.

Answer

Answer: False


Question 6.
Shearing hurts the sheep.

Answer

Answer: False


Question 7.
After sorting, scouring is done in the process of making fibres into wool.

Answer

Answer: False


Question 8.
Hair of wool yielding animals cannot trap air.

Answer

Answer: False


Question 9.
The fur on the body of camels is also used as wool.

Answer

Answer: True


Question 10.
Yak is not a wool yielding animal.

Answer

Answer: False


Question 11.
Burrs are the large fluffy fibres.

Answer

Answer: False


Question 12.
The hairs of camel, llama and alpaca are processed to yield wool.

Answer

Answer: True


Question 13.
Silk fibres are spun into silk threads.

Answer

Answer: True


Question 14.
Weavers weave silk threads into woollen cloth.

Answer

Answer: False


Question 15.
A pile of cocoons is used for obtaining silk fibres.

Answer

Answer: True


Question 16.
Silkworms are caterpillars of silk moth.

Answer

Answer: True


Question 17.
In India, camels and goats are generally reared for obtaining wool.

Answer

Answer: False


Question 18.
Yak hair is not used to make woollen fabric.

Answer

Answer: False


Question 19.
Silk is obtained form the cocoon.

Answer

Answer: True


Question 20.
Silk is obtained from the leaves of mulberry plant.

Answer

Answer: False


Question 21.
Wool and silk are plant fibres.

Answer

Answer: False


Question 22.
Silk fibres are chemically protein in nature.

Answer

Answer: True


Question 23.
Mulberry silk moth is the most common silk moth.

Answer

Answer: True


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Camel wool (a) Morus alba
2. Angora wool (b) Cleaning wool
3. Kashmiri goat (c) Cutting off wool
4. Sheep wool (d) Baby blanket
5. Silkworm (e) Anthrax
6. Mulberry tree (f) Pashmina shawl
7. A disease (g) Woollen carpet
8. Scouring (h) Bombyx mori
9. Shearing (i) Woolly covering
10. Fleece (j) Woollen sweater
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Camel wool (g) Woollen carpet
2. Angora wool (d) Baby blanket
3. Kashmiri goat (f) Pashmina shawl
4. Sheep wool (j) Woollen sweater
5. Silkworm (h) Bombyx mori
6. Mulberry tree (a) Morus alba
7. A disease (e) Anthrax
8. Scouring (b) Cleaning wool
9. Shearing (c) Cutting off wool
10. Fleece (i) Woolly covering

Column A Column B
1. Sheep (a) The rearing of silkworm to get silk.
2. Burr (b) Wool
3. camel (c) Fur
4. Mulberry leaves (d) Silkworm
5. Sericulture (e) Fluffy fibres
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sheep (b) Wool
2. Burr (e) Fluffy fibres
3. camel (c) Fur
4. Mulberry leaves (d) Silkworm
5. Sericulture (a) The rearing of silkworm to get silk.

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Fibre to Fabric MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.