The Rattrap Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these The Rattrap Class 12 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap with Answers

Question 1.
The rattrap peddler left a note with the package. The note was signed as
(a) the peddler
(b) the thief
(c) the tramp
(d) captain Von Stahle

Answer

Answer: (d) captain Von Stahle


Question 2.
Where did the ironmaster and his daughter learn that the peddler was a thief?
(a) at the church
(b) at the market
(c) at a play
(d) in the house of a friend

Answer

Answer: (a) at the church


Question 3.
The daughter wanted the peddler to stay so that he could
(a) enjoy at least Christmas with them
(b) eat a meal with them
(c) play cards with them
(d) play a game of poker with them

Answer

Answer: (a) enjoy at least Christmas with them


Question 4.
The reaction of the iron master to the peddler’s lecture was that
(a) he shouted at him
(b) he made fun of him
(c) he laughed
(d) he slapped him

Answer

Answer: (c) he laughed


Question 5.
The tramp argued with the ironmaster saying that
(a) he could just go back
(b) he was smarter than them
(c) he could celebrate Christmas
(d) he did not want to marry Edla

Answer

Answer: (a) he could just go back


Question 6.
The reason for his unhappiness was that
(a) he looked ugly now
(b) he came to know he was a thief
(c) he had made a mistake in recognizing him
(d) he hated the way he looked

Answer

Answer: (c) he had made a mistake in recognizing him


Question 7.
The second thing of priority for the rattrap seller was to
(a) make him sleep comfortably
(b) take him to a doctor
(c) get him a better job
(d) to marry him to someone

Answer

Answer: (c) get him a better job


Question 8.
Sitting in the carriage with the young girl, the rattrap seller was deep in thought. He felt
(a) guilty at having stolen the crofter’s money
(b) ashamed at coming with the girl
(c) nervous and tense
(d) confident

Answer

Answer: (a) guilty at having stolen the crofter’s money


Question 9.
What made the peddler agree to go with the girl?
(a) Her beautiful looks
(b) Soft voice
(c) Stern expression
(d) Friendly manner

Answer

Answer: (d) Friendly manner


Question 10.
The young girl first suspected the peddler to be a
(a) smart young man
(b) foolish fellow
(c) thief
(d) insane person

Answer

Answer: (c) thief


Question 11.
Who was finally able to convince the peddler to go to the ironmaster’s house as a guest during Christmas?
(a) the blacksmith
(b) the apprentice
(c) the ironmaster’s daughter
(d) the guard at the iron mill

Answer

Answer: (c) the ironmaster’s daughter


Question 12.
The peddler was invited by the ironmaster to stay at his house. This made the peddler
(a) jump up with joy
(b) feel uncomfortable
(c) feel guilty
(d) feel alarmed

Answer

Answer: (b) feel uncomfortable


Question 13.
Who came to the iron-mill on a round of inspection?
(a) the policeman
(b) the ironmaster
(c) the caretaker
(d) the security guard

Answer

Answer: (b) the ironmaster


Question 14.
The peddler heard some hard thumping sounds coming from
(a) an iron mill
(b) a thresher
(c) a harvester
(d) a windmill

Answer

Answer: (a) an iron mill


Question 15.
What did the peddler realize when he walked and walked in the forest without coming to the end of the wood?
(a) felt sorry for himself
(b) felt very foolish at his decision
(c) he realized he had only been walking around in the same part of the forest
(d) he had to call up home now

Answer

Answer: (c) he realized he had only been walking around in the same part of the forest


Question 16.
What was the mistake made by the old man when the peddler was in his house?
(a) he asked his address
(b) called the police
(c) showed him where he had kept his thirty kroner
(d) abused him

Answer

Answer: (c) showed him where he had kept his thirty kroner


Question 17.
The old man told the peddler that he had been an
(a) milkman
(b) crofter
(c) carpenter
(d) Goldsmith

Answer

Answer: (b) crofter


Question 18.
The old man and the peddler played a game after supper. The game was
(a) rummy
(b) moulds
(c) Snakes and ladders
(d) Ludo

Answer

Answer: (b) moulds


Question 19.
The peddler often thought about people who
(a) had caught rats
(b) who had been tempted to touch the bait
(c) were thieves
(d) were priests

Answer

Answer: (b) who had been tempted to touch the bait


Question 20.
The rattrap peddler used to resort to
(a) thievery and begging
(b) teaching
(c) counselling
(d) preaching

Answer

Answer: (a) thievery and begging


Question 21.
Why did Edla plead her father not to send the Vagabond away?
(a) Because of her father
(b) Because he resembled her father’s friend
(c) Because she liked him
(d) Because of sympathy and his poor life condition

Answer

Answer: (d) Because of sympathy and his poor life condition


Question 22.
Why did the Peddler decline the invitation?
(a) Because he had stolen money
(b) He wanted to run
(c) He wanted to hide money
(d) He wanted to remain at the mill

Answer

Answer: (a) Because he had stolen money


Question 23.
Why did the Peddler feel like stealing?
(a) has to repay a loan
(b) has to buy a drink
(c) habitual of it
(d) due to others’ indifference to his needs

Answer

Answer: (d) due to others’ indifference to his needs


Question 24.
What made the Peddler finally change his heart?
(a) Edla’s words
(b) Edla’s appearance
(c) Edla’s father
(d) Edla’s goodness and care

Answer

Answer: (d) Edla’s goodness and care


Question 25.
Why did Peddler sign himself as Captain Von Stahle?
(a) He didn’t want to hurt them
(b) Because he forgets his name
(c) Because he wants to meet Edla’s expectations of him being an army man
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Because he wants to meet Edla’s expectations of him being an army man


Question 26.
From where did the Peddler get the material to make rattraps?
(a) Shops
(b) Roads
(c) Streets
(d) Stores

Answer

Answer: (d) Stores


Question 27.
Why did the Peddler have to resort to begging and thievery?
(a) He was habitual of it
(b) Miserable life
(c) Because of non-profitability of his business
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Because of non-profitability of his business


Question 28.
Why did the Peddler feel that he had fallen into the Rattrap?
(a) Because he fell into a pit
(b) Because he fell in love with Edla
(c) Because his heart is changed
(d) Because of his greedy action and pitiable circumstances

Answer

Answer: (d) Because of his greedy action and pitiable circumstances


Question 29.
Why did Edla have doubts about the Peddler?
(a) His behavior
(b) His words
(c) His fear and appearance
(d) None

Answer

Answer: (c) His fear and appearance


Question 30.
Why did the Peddler leave the stolen money in a Rattrap?
(a) Because of his plan
(b) To deceive them
(c) Because his heart was changed with Edla’s kindness
(d) None

Answer

Answer: (c) Because his heart was changed with Edla’s kindness


Question 31.
Why was the ironmaster so talkative and friendly with the Peddler?
(a) Because he knew him.
(b) He was his friend
(c) He was his neighbour
(d) Because of his resemblance to one of his old friend

Answer

Answer: (d) Because of his resemblance to one of his old friend


Question 32.
From where did the Peddler get the idea of the world being a Rattrap?
(a) From his friends’ situation
(b) From Crofter’s behavior
(c) From Edla’s words
(d) From his circumstances and miserable life condition

Answer

Answer: (d) From his circumstances and miserable life condition


Question 33.
What lightens the seriousness of the lesson?
(a) Peddler’s greed
(b) Peddler’s gossip
(c) Peddler’s tricks
(d) Peddler’s sense of humor

Answer

Answer: (d) Peddler’s sense of humor


Question 34.
What made the Peddler finally change his ways?
(a) Edla’s beauty
(b) His mistaken identity
(c) His greed
(d) Kindness and care

Answer

Answer: (d) Kindness and care


Question 35.
Why did the peddler have to take shelter?
(a) Because of his wishes
(b) Because he wants to steal
(c) Because he wants to be with his friends
(d) Because he had no home

Answer

Answer: (d) Because he had no home


Question 36.
In peddler’s view, what does the world look like?
(a) A Rat
(b) A Jungle
(c) A Jigsaw
(d) A Rattrap

Answer

Answer: (d) A Rattrap


Question 37.
What does the rattrap seller have to do to make his both ends meet?
(a) Peddling
(b) Selling
(c) Begging
(d) Thievery and begging

Answer

Answer: (d) Thievery and begging


Question 38.
What is the message of the story?
(a) Love and kindness are powerful reformers.
(b) Kindness is powerless
(c) Kindness encourages thieves
(d) Thieves need reprimand

Answer

Answer: (a) Love and kindness are powerful reformers.

Question 39.
Sweden Mines are rich in which ore?
(a) Brass
(b) Copper
(c) Steel
(d) Iron ore

Answer

Answer: (d) Iron ore


Question 40.
Which country does the author belong to?
(a) Singapore
(b) Sydney
(c) Sweden
(d) Switzerland

Answer

Answer: (c) Sweden


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 12 English The Rattrap MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.