MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Acids, Bases and Salts Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Acids, Bases and Salts Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Acids taste
(a) sour
(b) sweet
(c) bitter
(d) salty

Answer

Answer: (a) sour


Question 2.
Bases taste
(a) sweet
(b) sour
(c) bitter
(d) salty

Answer

Answer: (c) bitter


Question 3.
Colours of phenolphthalein indicator in acidic and basic medium, respectively are
(a) pink and colourless
(b) colourless and pink
(c) blue and red
(d) red and blue

Answer

Answer: (b) colourless and pink


Question 4.
The nature of bases is
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) all of these

Answer

Answer: (b) basic


Question 5.
Which of the following feel soapy on touching?
(a) Acid
(b) Base
(c) Salt
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Base


Question 6.
Which of the following is a natural indicator?
(a) China rose petal
(b) Turmeric
(c) Litmus
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
The most commonly used natural indicator is
(a) turmeric
(b) beetroot
(c) China rose petal
(d) litmus

Answer

Answer: (d) litmus


Question 8.
The correct way of making a solution of acid in water is to
(a) add water to acid
(b) add acid to water
(c) mix acid and water simultaneously
(d) add water to acid in a shallow container

Answer

Answer: (b) add acid to water


Question 9.
Which of the following is basic in nature?
(a) Lime water
(b) Baking soda
(c) Both (a) and (b)
(d) Lemon juice

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
Litmus is extracted from
(a) curd
(b) grapes
(c) lichens
(d) cabbage

Answer

Answer: (c) lichens


Question 11.
Calcium hydroxide is found in
(a) window cleaner
(b) lime water
(c) soap
(d) lime juice

Answer

Answer: (b) lime water


Question 12.
On adding phenolphthalein indicator to a colourless solution, no change is observed. The nature of the solution may be
(a) acidic or basic
(b) basic
(c) acidic or neutral
(d) basic or neutral

Answer

Answer: (c) acidic or neutral


Question 13.
Neutralisation reactioñ is a
(a) physical and reversible change
(b) physical and irreversible change
(c) chemical and reversible change
(d) chemical and irreversible change

Answer

Answer: (d) chemical and irreversible change


Question 14.
When a drop of vinegar solution is put on the litmus paper, it turns
(a) red
(b) blue
(c) green
(d) yellow

Answer

Answer: (a) red


Question 15.
Tap water is
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) depends on source

Answer

Answer: (d) depends on source


Question 16.
When phenolphthalein is added to a acidic solution, it gives
(a) pink colour
(b) red colour
(c) blue colour
(d) no colour

Answer

Answer: (d) no colour


Question 17.
A neutralisation reaction gives
(a) salt and water
(b) acid and salt
(c) base and salt
(d) acid and base

Answer

Answer: (a) salt and water


Question 18.
Our stomach contains
(a) hydrochloric acid
(b) sodium hydroxide
(c) sulphuric acid
(d) nitric acid

Answer

Answer: (a) hydrochloric acid


Question 19.
When we suffer from acidity, we should take
(a) iron tonic
(b) vitamins
(c) antacid
(d) lactocalamine

Answer

Answer: (c) antacid


Question 20.
When an ant bites, it injects
(a) acidic liquid
(b) basic liquid
(c) both (a) and (b)
(d) neutral liquids

Answer

Answer: (a) acidic liquid


Question 21.
Substances that have sour taste and turn blue litmus red are called
(a) acids
(b) bases
(c) salts
(d) water

Answer

Answer: (a) acids


Question 22.
Acid used in eye wash is
(a) carbonic acid
(b) acetic acid
(c) benzoic acid
(d) boric acid

Answer

Answer: (d) boric acid


Question 23.
Acid which is used as a source of vitamin C is
(a) citric acid
(b) carbonic acid
(c) boric acid
(d) tartaric acid

Answer

Answer: (a) citric acid


Question 24.
A base which is used for removing grease and stains from woollen clothes is
(a) ammonium hydroxide
(b) magnesium hydroxide
(c) sodium hydroxide
(d) calcium hydroxide

Answer

Answer: (a) ammonium hydroxide


Question 25.
Neutralisation is a reaction between
(a) two acids
(b) two bases
(c) one acid and one base
(d) one acid and one neutral substance

Answer

Answer: (c) one acid and one base


Question 26.
Sting of an ant contains
(a) vinegar
(b) common salt
(c) formic acid
(d) milk of magnesia

Answer

Answer: (c) formic acid


Question 27.
Lime water turns
(a) red litmus into blue
(b) blue litmus to red
(c) no change
(d) can’t predict

Answer

Answer: (a) red litmus into blue


Question 28.
Common salt is
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer

Answer: (c) neutral


Question 29.
Milk of magnesia is used as antacid because
(a) it is acidic
(b) it is basic
(c) it is neutral
(d) all of above

Answer

Answer: (b) it is basic


Question 30.
Colour of phenolphthalein in acidic solution is
(a) colourless
(b) pink
(c) yellow
(d) orange

Answer

Answer: (a) colourless


Question 31.
Process in which acids and bases react to form salt and water is called
(a) neutralisation
(b) hydrogenation
(c) sublimation
(d) all of these

Answer

Answer: (a) neutralisation


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
…………….. can cause damage to historical monuments, marble, statues, plants and animals.

Answer

Answer: Acid rain


Question 2.
…………….. helps to relieve indigestion.

Answer

Answer: Antacid


Question 3.
Organic matters release ……………..

Answer

Answer: acids


Question 4.
Salt may be …………….., …………….. or …………….. in nature.

Answer

Answer: acidic, basic, neutral


Question 5.
Plants do not grow well when the soil is either too …………….. or too ……………..

Answer

Answer: acidic, basic


Question 6.
When an ant bites, it injects …………….. acid.

Answer

Answer: formic


Question 7.
Detergent solution is …………….. substance.

Answer

Answer: basic


Question 8.
Chemical name of chuna is ……………..

Answer

Answer: calcium oxide


Question 9.
Phenolphthalein is a …………….. indicator.

Answer

Answer: man-made


Question 10.
The word acid comes from the Latin word …………….. which means ……………..

Answer

Answer: acere, sour


Question 11.
Citrus fruits contain …………….. acid.

Answer

Answer: citric


Question 12.
Milk of magnesia helps to …………….. food.

Answer

Answer: digest


Question 13.
China rose turns acidic solution …………….. and basic solution ……………..

Answer

Answer: dark pink, green


Question 14.
Spinach contains …………….. acid.

Answer

Answer: oxalic


Question 15.
Sugar is …………….. in nature.

Answer

Answer: neutral


Question 16.
are used to identify the nature of substances.

Answer

Answer: Indicators


Question 17.
Bases are to taste.

Answer

Answer: bitter


Question 18.
Acids are to taste.

Answer

Answer: sour


Question 19.
Antacid tablets contain which neutralise the excess acid formed in our body.

Answer

Answer: base


Question 20.
is the reaction between acid and base to form salt and water.

Answer

Answer: Neutralisation


Question 21.
If China rose indicator is added to a basic solution, it turns .

Answer

Answer: green


Question 22.
Lime water is in nature.

Answer

Answer: basic


True or False

Question 1.
Curd is a base.

Answer

Answer: False


Question 2.
Lime juice tastes sour.

Answer

Answer: True


Question 3.
Turmeric is a man-made indicator.

Answer

Answer: False


Question 4.
China rose petal is a natural indicator.

Answer

Answer: True


Question 5.
Litmus is called a natural dye.

Answer

Answer: True


Question 6.
Lactic acid is found in lemons.

Answer

Answer: False


Question 7.
Sodium/Potassium hydroxide is found in soap.

Answer

Answer: True


Question 8.
Litmus paper is available as red and yellow colour.

Answer

Answer: False


Question 9.
Litmus paper turns an acidic solution red and basic solution blue.

Answer

Answer: True


Question 10.
When added to a basic solution, phenolphthalein gives pink colour.

Answer

Answer: True


Question 11.
When the soil is too acidic, it is treated with bases like quick lime.

Answer

Answer: True


Question 12.
Organic matter releases acids.

Answer

Answer: True


Question 13.
A salt is formed when an acid and a base neutralise each other.

Answer

Answer: True


Question 14.
Acids turn blue litmus red.

Answer

Answer: True


Question 15.
Bases turn red litmus green.

Answer

Answer: False


Question 16.
Indicators bring about colour change in colour of a substance.

Answer

Answer: True


Question 17.
Soluble bases are known as alkali.

Answer

Answer: True


Question 18.
Phenolphthalein gives pink colour with acids.

Answer

Answer: False


Question 19.
Solutions which do not change the colour of an indicator are known as acidic solutions.

Answer

Answer: False


Question 20.
Turmeric contains a natural dye of yellow colour.

Answer

Answer: True


Question 21.
Acids produce hydroxide ions when dissolved in water.

Answer

Answer: False


Question 22.
Acids are bitter in taste.

Answer

Answer: False


Question 23.
Sting of an ant contains vinegar.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Tartaric acid (a) Soap
2. Calcium hydroxide (b) Oranges
3. Formic acid (c) Vinegar
4. Citric acid (d) Lime water
5. Lactic acid (e) Tamarind
6. Sodium hydroxide (f) Window cleaner
7. Oxalic acid (g) Milk of magnesia
8. Ammonium hydroxide (h) Curd
9. Acetic acid (i) Ant’s sting
10. Magnesium hydroxide (j) Spinach
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Tartaric acid (e) Tamarind
2. Calcium hydroxide (d) Lime water
3. Formic acid (i) Ant’s sting
4. Citric acid (b) Oranges
5. Lactic acid (h) Curd
6. Sodium hydroxide (a) Soap
7. Oxalic acid (j) Spinach
8. Ammonium hydroxide (f) Window cleaner
9. Acetic acid (c) Vinegar
10. Magnesium hydroxide (g) Milk of magnesia

Column A Column B
1. Vinegar (a) Salt
2. Fertiliser (b) Basic
3. Sodium chloride (c) Magnesium hydroxide
4. Lime water (d) Acetic acid
5. Milk of magnesia (e) Potassium nitrate
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Vinegar (d) Acetic acid
2. Fertiliser (e) Potassium nitrate
3. Sodium chloride (a) Salt
4. Lime water (b) Basic
5. Milk of magnesia (c) Magnesium hydroxide

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Acids, Bases and Salts MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.