Rain on the Roof Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find Rain on the Roof Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

Rain on the Roof Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

Rain on the Roof Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What is ‘a bliss’ for the poet in the poem Rain on the Roof?
Answer:
The poet loves rain as it brings his memories back. He thinks it is a bliss to hear the patter of the rain on the roof. When it rains, he lies in his cosy bed and enjoys the melodies of nature. The tinkling of rain gives him immense pleasure. It’s a bliss for him.

Question 2.
What does the poet dream of?
Answer:
The poet dreams of his childhood days. He is lost in reveries. He recalls his mother’s face. He feels as if his mother was fondly looking at him. He remembers how lovingly his mother used to tell him stories. His mind is flooded with thousands of memories.

Question 3.
“When the humid shadows hover over all the starry spheres.” What does the ‘shadows’ stand for? What does the poet want to convey?
Answer:
The humid shadows stand for the dark clouds. The poet imagines that the sky is full of stars and it was suddenly covered with the dark and humid clouds.

Question 4.
‘And the melancholy darkness gently weeps in rainy tears.’ What does the melancholy darkness mean and what does it do?
Answer:
The melancholy darkness stands for the clouds. The poet imagines that the clouds covering the sky are in the state of depression. The poet further imagines that the clouds are weeping in a gentle manner and their tears are falling down as rain drops.

Question 5.
How does the poet describe the falling rain in the poem ‘Rain on the Roof?
Answer:
The poet describes the falling rain as ‘the melancholy darkness gently weeps in rainy tears’. The falling of rain creates pleasant sound and provides immense pleasure. The poet loves to hear the melody of nature. He listens to the patter of soft rain on the wooden roof and is lost in reveries. He considers it a rare happiness to listen to the patter of the rain on the roof.

Question 6.
“And a thousand dreamy fancies into busy heart.” When does the ‘thousand dreamy fancies’ begin in the poet’s heart?
Answer:
When it rains, the poet gets into the cosy cottage. He lies in his bed and listens to the patter of soft rain on the roof. He enjoys the melody of nature. While listening to the sound of rain, his mind is flooded with memories. A thousand dreamy fancies flood his mind.

Question 7.
‘Now in memory comes my mother.’ When does the poet remember his mother? What does it show about him?
Answer:
When the poet is in his cosy cottage and enjoys the melody of nature, many childhood memories emerge in his mind. The most touching image that comes to his mind, is of his mother. He remembers her and revives her old memories.

Question 8.
‘As I list to this refrain.’ Which kind of refrain is the poet referring to?
Answer:
The poet remembers his childhood days while remembering his mother. The kind of refrain he refers to is the repetition of the sound of raindrops

Rain on the Roof Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow :

Question 1.
When the humid shadows hover
Over all the starry spheres
And the melancholy darkness
Gently weeps in rainy tears,
What a bliss to press the pillow
Of a cottage-chamber bed
And lie listening to the patter
Of the soft rain overhead!

(a) ‘Humid shadows’ in the first line refers to the ………….. which are laden with water.
Answer:
dark clouds

(b) In the above lines, rain has been compared to………….
Answer:
tears

(c) At the time of rainfall, the poet feels it to be a blessing to lie down in his bed and listen to the falling rain. (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the above lines that means the same as ‘sad’ is
Answer:
‘melancholy’

Question 2.
Every tinkle on the shingles
Has an echo in the heart;
And a thousand dreamy fancies
Into busy being start,
And a thousand recollections
Weave their air-threads into woof,
As I listen to the patter
Of the rain upon the roof.

(a) Every light ringing sound on his roof has …………..
Answer:
an echo in the heart

(b) The poet recollects many while listening to the patter of rain.
Answer:
memories

(c) In general ‘busy being’ refers to the animals. (True/False)
Answer:
False

(d) The word in the above stanza which means the same as ‘imaginations’ is ……………
Answer:
‘fancies’

Question 3.
Now in memory comes my mother,
As she used in years agone,
To regard the darling dreamers
Ere she left them till the dawn:
O! I feel her fond look on me
As I list to this refrain
Which is played upon the shingles
By the patter of the rain.

(a) In the above stanza, the poet is dreaming of……………
Answer:
his mother

(b) The poet still feels that his mother is …………..
Answer:
looking at him

(c) The poet’s mother has already left for her heavenly abode.(True/False)
Answer:
True

(d) …………….is the word in the passage which means ‘a repeated part of a song or a poem’.
Answer:
‘Refrain’