The Lake Isle of Innisfree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find The Lake Isle of Innisfree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

The Lake Isle of Innisfree Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

The Lake Isle of Innisfree Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Write three things that the poet would like to do when he goes back to Innisfree.
Answer:
Innisfree is a perfect little island that provides everything desired by the poet. The poet will build a small cabin of clay and fence. He will have nine rows of beans. He will also have a hive for the honeybees.

Question 2.
What does the poet hear in his ‘heart’s core’ even when he is far away from Innisfree?
Answer:
The poet is far away from the Island of Innisfree in London. He hears the lake water lapping the shore with low sounds in his heart’s core.

Question 3.
Where shall the poet go and why?
Answer:
The poet shall go to Innisfree. Innisfree is a quiet, natural place, full of beauty. He is fed up with . the chaotic life in the city. He wants to lead a peaceful life in the lap of nature. Innisfree is an ideal place for him, so he wants to go there.

Question 4.
How shall the poet live on the Island of Innisfree ?
Answer:
The poet will go to Innisfree in the lap of nature. He will build a small cabin there. He shall have nine rows of beans and a hive of bees. He will survive on the beans and the honey cultivated by himself.

Question 5.
How is the ‘roadway in London’ different from the Lake Isle of Innisfree?
Answer:
The roadway in London is dull and grey. But there is nature’s beauty all round in the Isle of Innisfree. The poet finds beautiful scenes all round. He hears the sweet sounds of the lake water.

Question 6.
“I will arise and go now, and go to Innisfree.” Where does the poet want to go and why?
Answer:
The poet wants to go to Innisfree which is a perfect island. The poet wants to go there because it will provide him with everything that he desires. He will get peace there.

Question 7.
“Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey bee.” Where does the poet wish to go? What does he want to do there?
Answer:
The poet wants to go to Innisfree. He wants to grow nine rows of beans there and have a hive for honeybee. He wishes to enjoy peaceful moments at Innisfree.

Question 8.
“And I shall have; some peace there, for peace comes dropping slow.” Where will the poet have some peace ? How?
Answer:
The poet shall have some peace at Innisfree. He is the poet of nature. He shall enjoy the natural beauty. The songs of cricket, the row of beans, the’ beehives shall be a source of joy for him.

Question 9.
“Midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow, And evening full of the linnet’s wings.” How would the poet enjoy his time at Innisfree?
Answer:
The poet would enjoy his mornings, evenings and midnights in the lap of nature. The midnight would look glimmering like the glowing of the glowworms and stars. He would enjoy his evenings watching the colourful wings of the flying linnets.

Question 10.
How will the poet enjoy his stay ‘night and day’ at Innisfree?
Answer:
The poet is fascinated by the beauty and peace at the Innisfree. He finds it an ideal place. He shall hear the lake water lapping the shore with low sounds. At night, he shall look and enjoy the glimmer. He shall enjoy seeing the moon glow purple. His stay at Innisfree will be joyful.

Question 11.
How does the poet miss the Isle of Innisfree?
Answer:
The poet spent his boyhood at his mother’s homeplaCe which was the location for his dreamplace, Innisfree. He keeps on hearing the sound of the waves. He feels as if that sound is calling him. He wants to escape the city and settle there in a peaceful environment. He misses Innisfree badly.

Question 12.
‘Lake water lapping with low sounds.’ Explain.
Answer:
The poet wants to go to Innisfree, an ideal peaceful island. He celebrates the beauty of place. I hear the lake water lapping with sounds by shore. This expression describes the beautiful natural environment in Isle of Innisfree.

The Lake Isle of Innisfree Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine bean-rows will I have there, a have for the honeybee,
And live alone in the bee-loud glade.

(a) The poet has a desire to go to ………….
Answer:
Innisfree

(b) There, at Innisfree, he wants to …………. of clay and small sticks.
Answer:
build a small cabin/room

(c) There the poet wants his surroundings to be peaceful with the buzzing of bees. (True/False)
Answer:
True

(d) ………… in the above stanza refers to ‘an open space’.
Answer:
‘glade’

Question 2.
And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow.
And evenings full of the linnet’s wings.

(a) In the morning, peace comes dropping from the
Answer:
veils

(b) Early in the morning peace is also felt when the cricket .
Answer:
sings

(c) He will get peace in the noon time because of the shining stars. (True/False)
Answer:
False

(d) …………… in the above stanza means ‘something which is shining’.
Answer:‘Glimmer’

Question 3.
And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;

(a) ‘There’ in the above lines refers to …………
Answer:
Innisfree

(b) At that place, the poet finds ultimate ……….
Answer:
peace

(c) The poet feels that he will experience ‘peace’ in the lap of nature. (True/False)
Answer:
True

(d) ………… in the above lines means the same as ‘face covering’.
Answer:
‘Veils’

Question 4.
I will arise, and go now, for always night and day
I hear the lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in deep heart’s core.

(a) The poet hears the low sounds of its shore.
Answer:
lake water lapping

(b) The figure of speech in line 2 is ………….
Answer:
Alliteration

(c) The low sound attracts him towards the lake. (True/False)
Answer:
True

(d)The word in the stanza means the same as ‘striking’.
Answer:
‘lapping’

Leave a Comment