Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 8 Electromagnetic Waves

Free PDF Download of CBSE Physics Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 8 Electromagnetic Waves. Physics MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physics Electromagnetic Waves MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Electromagnetic Waves Class 12 Physics MCQs Pdf

1. Maxwell in his famous equations of electromagnetism introduced the concept of
(a) ac current
(b) displacement current
(c) impedance
(d) reactance

Answer

Answer: b


2. The conduction current is same as displacement current when source is
(a) ac only
(b) dc only
(c) either ac or dc
(d) neither dc nor ac

Answer

Answer: c


3. If a variable frequency ac source is connected to a capacitor then with decrease in frequency the displacement current will
(a) increase
(b) decrease
(c) remains constant
(d) first decrease then increase

Answer

Answer: b


4. An electromagnetic wave can be produced, when charge is
(a) moving with a constant velocity
(b) moving in a circular orbit
(c) falling in an electric field
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: d


5. Which of the following statement is false for the properties of electromagnetic waves?
(a) Both electric and magnetic field vectors attain the maxima and minima at the same place and same time.
(b) The energy in electromagnetic waves is divided equally between electric and magnetic field vectors.
(c) Both electric and magnetic field vectors are parallel to each other and perpendicular to the direction of propagation of wave.
(d) These waves do not require any material medium for propagation.

Answer

Answer: c


6. Which of the following has/have zero average value in a plane electromagnetic wave?
(a) Both magnetic and electric fields
(b) Electric field only
(c) Magnetic field only
(d) None of these

Answer

Answer: a


7. A charged particle oscillates about its mean equilibrium position with a frequency of 109 Hz. The frequency of electromagnetic waves produced by the oscillator is
(a) 106 Hz
(b) 107 Hz
(c) 108 Hz
(d) 109 Hz

Answer

Answer: d


8. If E and B denote electric and magnetic fields respectively, which of the following is dimensionless?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 8 Electromagnetic Waves

Answer

Answer: a


9. The ultra high frequency band of radio waves in electromagnetic wave is used as in
(a) television waves
(b) cellular phone communication
(c) commercial FM radio
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: b


10. The waves used by artificial satellites for communication is
(a) microwaves
(b) infrared waves
(c) radio waves
(d) X-rays

Answer

Answer: a


11. Which of the following electromagnetic waves is used in medicine to destroy cancer cells?
(a) IR-rays
(b) Visible rays
(c) Gamma rays
(d) Ultraviolet rays

Answer

Answer: c


We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 8 Electromagnetic Waves will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Electromagnetic Waves MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment