No Men are Foreign Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find No Men are Foreign Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

No Men are Foreign Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

No Men are Foreign Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What does the poet ask us to remember in the first stanza of the poem ‘No Men Are Foreign’?
Answer:
In the poem ‘No Men Are Foreign’, the poet asks us to remember that under all uniforms, a single body breathes like ours. We all walk on the same land. We all live and work in the same way. So, we are not different from each other.

Question 2.
How does the poet compare life with others in stanza III of the poem ‘No Men Are Foreign’?
Answer:
The poet does not believe in narrow patriotism. He says human beings are equal. All the men have eyes like ours. These wake up and sleep equally. Love can win all. There is no difference among the nations.

Question 3.
“We are told to hate our brothers.” How does it affect us?
Answer:
The poet says that hatred pollutes our own air. When we hate others, we dispossess ourselves. We tend to betray and condemn ourselves. If we hate others, we defile our own earth. Hatred brings only destruction.

Question 4.
‘Are fed by peaceful harvest.’ What does it imply?
Answer:
The poet conveys that all men are equal. No men are foreign. All the men living across the world love peace. Peace is loved by all equally. It brings prosperity and harmony.

Question 5.
‘Remember they have eyes like ours that wake or sleep.’ Who are ‘they’? What does the poet convey through this line?
Answer:
‘They’ stands for the men across the world. The poet conveys through these lines that no men are foreign. There is no difference at all. People may belong to different countries or religions, follow a different lifestyle, speak a different language but they are all the same.

Question 6.
What message does the poet convey through the poem ‘No Men Are Foreign’?
Answer:
The poet conveys the message of universal brotherhood through the poem. He says that the people living in other parts of the world are like us in many ways. There are many common things among the nations. All live, work, eat, walk and sleep in the same way. All hate wars and love peace. We should not hate them as they are also humans like us.

Question 7.
How do all human beings live and suffer the same?
Answer:
The poet says that all live and suffer the same. The human body is the same everywhere. All are aware of sun, air and water. All prosper when there is peace. All starve when there is war. War destroys everyone equally.

Question 8.
‘Our hells of fire and dust outrage the innocence of air.’ Explain.
Answer:
The poet conveys that hatred pollutes the air we breathe in. If we fight among ourselves, we create hell only. All prosper in a peaceful environment. The war replaces the innocence of the environment with hatredness.

Question 9.
‘Patriotism does not mean hating the people of other countries.’ Do you agree? Explain.
Answer:
It is true that patriotism does not mean hating others. We should love our country and have equal respect for others. We should always remember that no men are foreigners and no countries are strangers.

Question 10.
“It is ourselves that we shall dispossess, betray, condemn.” What does the poet convey?
Answer:
The poet conveys that when we hate others, we hate ourselves. No men are foreigners, or strangers. We should not hate our brothers as they are like us in many ways. We should not wage a war against any country as we all are one.

No Men are Foreign Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Remember, no men are strange, no countries foreign
Beneath all uniforms, a single body breathes
Like ours: the land our brothers walk upon
Is earth like this, in which we all shall lie.

(a) On this earth, no two people are …………
Answer:
strangers

(b) It is a single body like ours that breathes under
Answer:
different uniforms

(c) One day all of us will rest in the same soil. (True/False)
Answer:
True

(d) The words and in the above stanza mean same as ‘unifamiliar or alien’.
Answer:
‘strange, foreign’

Question 2.
They, too, aware of sun and air and water,
Are fed’ by peaceful harvests, by war’s long winter starv’d.
Their hands are ours, and in their lines we read
A labour not different from our own.

(a) People of all countries are dependent on sun, air and water for their ………….
Answer:
survival

(b) Each and everyone has seen periods of …………. and periods of war.
Answer:
peace

(c) The division of labour is just superficial. Inside, we all are one in spirit and soul. (True/False)
Answer:
True

(d) The word …………….. in the above stanza means the same as ‘tranquil’.
Answer:
‘peaceful’

Question 3.
Remember they have eyes like ours that wake,
Or sleep, and strength that can be won
By love. In every land is common life
That all can recognise and understand.

(a) ‘They’ refers to …………..
Answer:
other people

(b) We can win all through
Answer:
love

(c) In every land people sleep during the day and wake up at night. (True/False)
Answer:
False

(d) ‘In every land’ implies
Answer:
‘all the other countries’

Question 4.
Let us remember, whenever we are told
To hate our brothers, it is ourselves
That we shall dispossess, betray, condemn
Remember, we who take arms against each other

(a) When we hate our countrymen, we are actually hating
Answer:
ourselves

(b) In reality, there is no hatred for anyone in anybody’s heart. We are all forced ………….. our brothers.
Answer:
to hate

(c) Terrorism, patriotism and militancy are some of the reasons for picking up arms against each other. (True/False)
Answer:
True

(d) …………… in the above stanza means the same as ‘cheat or deceive’.
Answer:
‘betray’

Question 5.
It is the human earth that we defile,
Our hells of fire and dust outrage the innocence
Of air that is everywhere our own,
Remember, no men are foreign, and no countries strange.

(a) …………. are responsible for spoiling the earth.
Answer:
Humans/Human beings

(b) Hatredness the air we live in.
Answer:
pollutes

(c) We can all truly prosper in a peaceful environment. (True/False)
Answer:
True

(d) …………. in the above stanza means the same as ‘a feeling of shock or anger’.
Answer:
‘Outrage’

Leave a Comment