MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Tiny organisms which cannot be seen with the naked eyes are called
(a) microorganisms
(b) animals
(c) fungi
(d) bacteria

Answer

Answer: (a) microorganisms


Question 2.
Microorganisms are also known as
(a) yeast
(b) microbes
(c) viruses
(d) Amoeba

Answer

Answer: (b) microbes


Question 3.
Fungus can be seen with a
(a) microscope
(b) telescope
(c) magnifying glass
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 4.
Microorganisms that causes disease are also known as
(a) pathogens
(b) fungi
(c) antigen
(d) microbes

Answer

Answer: (a) pathogens


Question 5.
Pathogens are also called
(a) germs
(b) antigen
(c) antibody
(d) carrier

Answer

Answer: (a) germs


Question 6.
Bacteria are ______ organisms.
(a) multicellular
(b) unicellular
(c) bicellular
(d) tricellular

Answer

Answer: (b) unicellular


Question 7.
Bacilli are the bacteria that are
(a) rod-shaped
(b) comma-shaped
(c) curved-shaped
(d) spiral

Answer

Answer: (a) rod-shaped


Question 8.
Spherical-shaped bacteria are called
(a) bacilli
(b) vibrio
(c) spirilla
(d) cocci

Answer

Answer: (d) cocci


Question 9.
Simple, plant-like microorganisms are called
(a) algae
(b) bacteria
(c) both (a) and (b)
(d) protozoa

Answer

Answer: (a) algae


Question 10.
Medium that transmits pathogens from an infected person to a healthy one is called
(a) fungi
(b) germs
(c) carrier
(d) none of these

Answer

Answer: (c) carrier


Question 11.
Medicine that kills or stops the growth of harmful disease-causing microbes is known as
(a) antibiotic
(b) antibody
(c) antigen
(d) vaccine

Answer

Answer: (a) antibiotic


Question 12.
The process in which sugar in the food is transformed into alcohol and carbon dioxide by using microorganisms is known as
(a) transformation
(b) beverage
(c) fermentation
(d) respiration

Answer

Answer: (c) fermentation


Question 13.
The fungus that is commonly used in bakery and beverage industries is
(a) Penicillium
(b) Yeast
(c) Agaricus
(d) Rhizopus

Answer

Answer: (b) Yeast


Question 14.
Giardia is listed under the category of
(a) fungi
(b) protozoa
(c) bacteria
(d) algae

Answer

Answer: (b) protozoa


Question 15.
Substance used to produce immunity against diseases in the living body is called
(a) immune
(b) vaccine
(c) antibody
(d) antigen

Answer

Answer: (b) vaccine


Question 16.
How much nitrogen is present in the atmosphere?
(a) 78%
(b) 88%
(c) 68%
(d) 58%

Answer

Answer: (a) 78%


Question 17.
Malaria is caused by which type of microbe?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Protozoa

Answer

Answer: (d) Protozoa


Question 18.
Common cold is caused by which type of microbe?
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Algae
(d) Fungi

Answer

Answer: (b) Virus


Question 19.
Which of the following diseases is caused by a fungus?
(a) Cholera
(b) Common cold
(c) Ringworm
(d) Dengue

Answer

Answer: (c) Ringworm


Question 20.
Antibiotics are effective against
(a) bacteria
(b) algae
(c) viruses
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) bacteria


Question 21.
Penicillin was discovered by
(a) Edward Jenner
(b) Louis Pasteur
(c) Alexander Fleming
(d) Robert Koch

Answer

Answer: (c) Alexander Fleming


Question 22.
Mushroom belongs to the group of
(a) algae
(b) viruses
(c) fungi
(d) none of these

Answer

Answer: (c) fungi


Question 23.
Amoeba belongs to
(a) algae
(b) fungi
(c) protozoa
(d) viruses

Answer

Answer: (c) protozoa


Question 24.
Scientist who discovered fermentation is
(a) Alexander Fleming
(b) Louis Pasteur
(c) John Mendel
(d) Edward Jenner

Answer

Answer: (b) Louis Pasteur


Question 25.
Microorganisms are
(a) unicellular
(b) multicellular
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 26.
The microorganisms that cause diseases in human beings, plants and animals are called
(a) carriers
(b) mosquitoes
(c) pathogens
(d) antibodies

Answer

Answer: (c) pathogens


Question 27.
Who discovered the vaccine for smallpox?
(a) Louis Pasteur
(b) Alexander Fleming
(c) Joseph Lister
(d) Edward Jenner

Answer

Answer: (d) Edward Jenner


Question 28.
The algae commonly used as a fertiliser are
(a) staphylococcus
(b) diatoms
(c) blue-green algae
(d) none of these

Answer

Answer: (c) blue-green algae


Question 29.
The microorganisms smaller than bacteria are
(a) viruses
(b) protozoan
(c) fungi
(d) algae

Answer

Answer: (a) viruses


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Bacteria, fungi, protozoa and _______ are the major four groups in which microorganisms are classified.

Answer

Answer: algae


Question 2.
Two microorganisms which live in symbiotic association in lichens are _______ and _______

Answer

Answer: algae, fungus


Question 3.
We use a _______ to see the microorganisms.

Answer

Answer: microscope


Question 4.
_______ are considered different from other microorganisms because they can multiply only by entering, the host organisms.

Answer

Answer: Viruses


Question 5.
The gas released during the preparation of bread is _______

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 6.
The disease caused by a protozoan and spread by an insect is _______

Answer

Answer: malaria


Question 7.
_______ are curved-shaped bacteria.

Answer

Answer: Vibrio


Question 8.
Saprophytes and _______ are the two main categories of fungi.

Answer

Answer: parasites


Question 9.
_______ are the threads of the multicellular fungi.

Answer

Answer: Hyphae


Question 10.
Yeast is a _______ fungus.

Answer

Answer: unicellular


Question 11.
Protozoa are _______ in nature.

Answer

Answer: heterotrophic


Question 12.
Flu, cough and cold are caused by _______

Answer

Answer: viruses


Question 13.
The first antibiotic discovered was _______

Answer

Answer: penicillin


Question 14.
_______ are the microorganisms that help in the process of decomposition.

Answer

Answer: Decomposers


Question 15.
The process of formation of curd from milk is known as the _______ of milk.

Answer

Answer: curdling


Question 16.
All microorganisms are ………………….. harmful.

Answer

Answer: not


Question 17.
Rhizobium is found in the root nodules of ………………….. plants.

Answer

Answer: leguminous


Question 18.
Alcohol is produced with the help of …………………..

Answer

Answer: yeast


Question 19.
………………….. is a single-celled microorganism.

Answer

Answer: Amoeba


Question 20.
The food material which is preserved by pasteurisation is …………………..

Answer

Answer: milk


Question 21.
Disease-causing microorganisms are called …………………..

Answer

Answer: pathogens


Question 22.
An edible fungus is …………………..

Answer

Answer: mushroom


Question 23.
The antibiotic, first discovered by Alexander Fleming is called …………………..

Answer

Answer: penicillin


Question 24.
As a result of nitrogen cycle, the percentage of nitrogen in the atmosphere remains more or less …………………..

Answer

Answer: constant


Question 25.
………………….. is used in the preparation of bakery products.

Answer

Answer: Yeast


True or False

Question 1.
Microbiology is the science of study of microbes.

Answer

Answer: True


Question 2.
All the microorganisms are harmful.

Answer

Answer: False


Question 3.
An instrument called microscope is required to see the microorganisms.

Answer

Answer: True


Question 4.
Bacteria have an organised nucleus.

Answer

Answer: False


Question 5.
Microorganisms are found in large number around us.

Answer

Answer: True


Question 6.
Viruses are the most useful microbes.

Answer

Answer: False


Question 7.
Anabaena is listed in the category of algae.

Answer

Answer: False


Question 8.
Algae tend to develop on wet surfaces.

Answer

Answer: True


Question 9.
Amoebic dysentery is caused by algae.

Answer

Answer: False


Question 10.
A fungi is used in the production of alcohol.

Answer

Answer: True


Question 11.
Jellies, jams and squashes are preserved by adding vinegar to them.

Answer

Answer: False


Question 12.
Salt is used as a food preservative.

Answer

Answer: True


Question 13.
Oxygen alone constitutes 78% of air.

Answer

Answer: False


Question 14.
Mushroom is a fungus.

Answer

Answer: True


Question 15.
Oxygen and nitrogen make up 78% of the air.

Answer

Answer: False


Question 16.
All microbes are disease-causing.

Answer

Answer: False


Question 17.
Virus can only multiply in living cells.

Answer

Answer: True


Question 18.
Foot and mouth disease is a bacterial disease in animals.

Answer

Answer: False


Question 19.
Bacteria can be killed by the use of antibiotics.

Answer

Answer: True


Question 20.
Edward Jenner discovered the process of fermentation.

Answer

Answer: False


Question 21.
Microorganisms can be seen with naked eyes.

Answer

Answer: False


Question 22.
The bread dough rises because of the growth of yeast cells.

Answer

Answer: True


Question 23.
Algae contain chlorophyll and thus are autotrophs.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Lactobacillus (a) Protozoa
2. Aspergillus (b) Small pox vaccine
3. Spirogyra (c) Fermentation
4. Paramecium (d) Nitrogen fixer
5. Robert Koch (e) Penicillin
6. Louis Pasteur (f) Algae
7. Edward Jenner (g) Fungi
8. Alexander Fleming (h) Preservatives
9. Salt and sugar (i) Bacteria
10. Blue-green algae (j) Anthrax bacterium
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Lactobacillus (i) Bacteria
2. Aspergillus (g) Fungi
3. Spirogyra (f) Algae
4. Paramecium (a) Protozoa
5. Robert Koch (j) Anthrax bacterium
6. Louis Pasteur (c) Fermentation
7. Edward Jenner (b) Small pox vaccine
8. Alexander Fleming (e) Penicillin
9. Salt and sugar (h) Preservatives
10. Blue-green algae (d) Nitrogen fixer

Column A Column B
1. Bread making a. Nitrogen fixation
2. Rhizobium b. Yeast
3. Alexander Fleming c. Bacteria
4. Proteus d. Viral disease
5. Polio e. Antibiotics
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Bread making b. Yeast
2. Rhizobium a. Nitrogen fixation
3. Alexander Fleming e. Antibiotics
4. Proteus c. Bacteria
5. Polio d. Viral disease

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Microorganisms: Friend and Foe MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.