MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Some Natural Phenomena Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Some Natural Phenomena Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Like charges
(a) attract each other
(b) repel each other
(c) no interaction takes place
(d) none of these

Answer

Answer: (b) repel each other


Question 2.
Earthquake of which magnitude of the following cause the maximum damage?
(a) 3.0
(b) 8.0
(c) 5.0
(d) 4.0

Answer

Answer: (b) 8.0


Question 3.
Lightning occurs due to
(a) wind
(b) rain
(c) electric discharge
(d) earthquake

Answer

Answer: (c) electric discharge


Question 4.
The shaking and trembling of earth is called
(a) tsunami
(b) volcano
(c) earthquake
(d) none of these

Answer

Answer: (c) earthquake


Question 5.
The magnitude of an earthquake is measured in
(a) Kelvin scale
(b) Celsius scale
(c) Decibel scale
(d) Richter scale

Answer

Answer: (d) Richter scale


Question 6.
Which is the sure test of charge on a body?
(a) Lightning
(b) Combination
(c) Repulsion
(d) Insulation

Answer

Answer: (c) Repulsion


Question 7.
Major earthquakes are less likely to occur in
(a) North-East India
(b) Rajasthan
(c) Rann of Kutch
(d) Odisha

Answer

Answer: (d) Odisha


Question 8.
Tsunami means
(a) floods
(b) earthquake
(c) earthquake under sea
(d) volcanic eruption under sea

Answer

Answer: (c) earthquake under sea


Question 9.
Lightning always follows
(a) rain
(b) thunder
(c) the easiest path
(d) a straight path

Answer

Answer: (b) thunder


Question 10.
The outermost layer of the earth is called
(a) mantle
(b) outer core
(c) crust
(d) inner core

Answer

Answer: (c) crust


Question 11.
Lightning conductor is used
(a) to destroy the buildings
(b) to protect the buildings
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to protect the buildings


Question 12.
Types of charges gained by rubbing objects are
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (b) 2


Question 13.
The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called
(a) lightning
(b) oscillation
(c) earthing
(d) electron movement

Answer

Answer: (c) earthing


Question 14.
Where is the lightninr conductor located?
(a) In the bo’oni of the building
(b) On the top of the building
(c) In the middle of the building
(d) Anywhere can be installed

Answer

Answer: (b) On the top of the building


Question 15.
The point from where the shock waves of an earthquake originate is called
(a) epicentre
(b) seismic focus
(c) focal depth
(d) none of these

Answer

Answer: (b) seismic focus


Question 16.
The epicentre of an earthquake is
(a) in the core of earth
(b) on the surface of earth
(c) in the middle of earth
(d) none of these

Answer

Answer: (b) on the surface of earth


Question 17.
Which of the following is not likely to cause tsunami?
(a) Nuclear explosion under sea
(b) Earthquake
(c) Volcanic eruption
(d) Lightning

Answer

Answer: (d) Lightning


Question 18.
The process of electric discharge can occur between
(a) two or more clouds
(b) clouds and the earth
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 19.
During lightning air is normally
(a) a good conductor
(b) a bad conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a good conductor


Question 20.
If two charged objects are brought close to each other then
(a) they will attract each other.
(b) they will repel each other.
(c) they may attract or repel depending on the charges they carry.
(d) there will be no effect between them.

Answer

Answer: (c) they may attract or repel depending on the charges they carry.


Question 21.
Which state of India was hit by a powerful earthquake on 26th January, 2001?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) Gujarat

Answer

Answer: (d) Gujarat


Question 22.
A major tsunami occurred on 26th December 2004 in which ocean?
(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) North Atlantic Ocean
(d) South Atlantic Ocean

Answer

Answer: (a) Indian Ocean


Question 23.
The like charges
(a) repel each other
(b) attract each other
(c) no interaction takes place
(d) all of these

Answer

Answer: (a) repel each other


Question 24.
Sparks can be seen on an electric pole when wires become
(a) loose
(b) tight
(c) wrinkled
(d) none

Answer

Answer: (a) loose


Question 25.
The epicenter of an earthquake is located
(a) deeper under the crust of the earth
(b) in the mantle of the earth
(c) on the surface of the earth
(d) in the core of the earth

Answer

Answer: (c) on the surface of the earth


Question 26.
Movement of the tectonic plates leads to
(a) flood
(b) earthquake
(c) lightning
(d) tsunami

Answer

Answer: (b) earthquake


Question 27.
The lightning conductor was first established by a scientist named
(a) Issac Newton
(b) Benjamin Franklin
(c) Robert Hooke
(d) Thales

Answer

Answer: (b) Benjamin Franklin


Question 28.
The SI unit of electric charge is
(a) watt
(b) joule
(c) coulomb
(d) ampere

Answer

Answer: (c) coulomb


Question 29.
Device which can be used to test whether an object is carrying a charge or not is known as
(a) electroscope
(b) microscope
(c) periscope
(d) telescope

Answer

Answer: (a) electroscope


Question 30.
As per convention, what is the charge on a glass rod when it is rubbed with a silk cloth?
(a) Positive
(b) Negative
(c) Either (a) or (b)
(d) No charge

Answer

Answer: (a) Positive


Question 31.
When an uncharged body B is brought in contact with a positively charged body A
(a) A loses its charge
(b) B acquires positive charge
(c) B acquire no charge
(d) B acquires negative charge

Answer

Answer: (d) B acquires negative charge


Question 32.
An earthquake of magnitude 8 or 9 on Richter scale is
(a) strong
(b) very weak
(c) mild
(d) not felt

Answer

Answer: (a) strong


Question 33.
An earthquake under the ocean can cause a
(a) tsunami
(b) lightning
(c) thunderstorm
(d) high tide

Answer

Answer: (a) tsunami


Question 34.
Which of the following is not a safe place during lightning?
(a) Open area
(b) Inside a house
(c) Elevated ridge
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 35.
During a thunderstorm, the charges that accumulate near the upper edges of the clouds are
(a) negatively charged
(b) positively charged
(c) neutral
(d) none of these

Answer

Answer: (b) positively charged


Question 36.
Name the scientist who showed that lightning and the spark from your clothes are essentially the same phenomena?
(a) Thomas Alva Edison
(b) Benjamin Franklin
(c) Franklin D. Roosevelt
(d) Isaac Newton

Answer

Answer: (b) Benjamin Franklin


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Lightning is an _________ on a huge scale.

Answer

Answer: electric spark


Question 2.
The electrical charges generated by rubbing two object is ___________ electricity.

Answer

Answer: static


Question 3.
The electrical charges can be transferred from a _________ object to another through a conductor.

Answer

Answer: charged, metal


Question 4.
The crust and mantle is broken into pieces known as __________

Answer

Answer: tectonic plates


Question 5.
___________ is an instrument that records seismic waves.

Answer

Answer: Seismograph


Question 6.
__________ is the sudden shaking and trembling of the earth.

Answer

Answer: Earthquake


Question 7.
Lightning is always followed by __________

Answer

Answer: thunder


Question 8.
__________is an earthquake under sea.

Answer

Answer: Tsunami


Question 9.
Transfer of charge to the earth is __________

Answer

Answer: earthing


Question 10.
Richter scale measure __________ of earthquake.

Answer

Answer: magnitude


Question 11.
When two bodies are rubbed against each other, they acquire __________ and __________ charges.

Answer

Answer: equal, unlike


Question 12.
___________ can be charged with static electricity.

Answer

Answer: Insulator


Question 13.
There are two kinds of charges __________ and __________

Answer

Answer: positive, negative


Question 14.
The uppermost layer of the earth is called __________

Answer

Answer: crust


Question 15.
All building especially tall building must be equipped with __________

Answer

Answer: lightning conductor


Question 16.
__________ can save buildings from destruction due to lightning.

Answer

Answer: Lightning conductor


Question 17.
When charges flow, they constitute __________

Answer

Answer: an electric current


Question 18.
The outer layer of the earth is __________

Answer

Answer: fragmented


Question 19.
Interaction of charges is called __________

Answer

Answer: lightning


Question 20.
Benjamin Franklin showed lightning in __________

Answer

Answer: 1752


Question 21.
A charged balloon ……………… another charged balloon.

Answer

Answer: repels


Question 22.
Bathing should be avoided during a thunderstorm to avoid contact with ………………

Answer

Answer: running water


Question 23.
Earthquakes can cause floods and ………………

Answer

Answer: landslides


Question 24.
Innermost layer of earth is called ………………

Answer

Answer: core


Question 25.
Most of the earthquakes are caused by the movement of the earth’s ………………

Answer

Answer: plates


True or False

Question 1.
We can predict an earthquake.

Answer

Answer: False


Question 2.
Richter scale is used to measure earthquake.

Answer

Answer: True


Question 3.
We cannot predict cyclones.

Answer

Answer: False


Question 4.
The electric charges produced by rubbing are called static charges.

Answer

Answer: True


Question 5.
The process of transferring charge from a charged object to the earth is called earthing.

Answer

Answer: True


Question 6.
A device used to protect tall buildings from lightning is called metal detector.

Answer

Answer: False


Question 7.
The plates of the outermost layer of the earth are always in continuous motion.

Answer

Answer: True


Question 8.
Any conductor can be used to make a lightning conductor.

Answer

Answer: False


Question 9.
An earthquake is a sudden shaking of the earth.

Answer

Answer: True


Question 10.
During earthquake, we should take shelter under a heavy table.

Answer

Answer: True


Question 11.
The waves are recorded by Richter scale.

Answer

Answer: False


Question 12.
A seismograph records waves.

Answer

Answer: True


Question 13.
The outermost layer of the earth is not fragmented.

Answer

Answer: False


Question 14.
An earthquake lasts for a long time.

Answer

Answer: False


Question 15.
A lightning conductor is fixed in the bottom of the building.

Answer

Answer: False


Question 16.
The outermost layer of earth is in one piece.

Answer

Answer: False


Question 17.
We should build heavy houses in a danger zone.

Answer

Answer: False


Question 18.
The plates of earth’s crust are continuously moving.

Answer

Answer: True


Question 19.
The lightning produces a sonic boom commonly called thunder.

Answer

Answer: True


Question 20.
A plastic strip can be used to make a lightning conductor.

Answer

Answer: False


Question 21.
The electric charges produced by rubbing are called static charges.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Earthquake (a) Loses charge
2. Tsunami (b) Plastic
3. Electron (c) Seismograph
4. Thunder (d) Protects buildings
5. Lightning rod (e) Power of earthquake
6. Richter scale (f) Loud sound due to lightning
7. Waves recorder (g) Negatively charged
8. Copper (h) Earthquake under sea
9. Bad conductor (i) Sudden shaking of the earth
10. Discharge (j) Conductor
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Earthquake (i) Sudden shaking of the earth
2. Tsunami (h) Earthquake under sea
3. Electron (g) Negatively charged
4. Thunder (f) Loud sound due to lightning
5. Lightning rod (d) Protects buildings
6. Richter scale (e) Power of earthquake
7. Waves recorder (c) Seismograph
8. Copper (j) Conductor
9. Bad conductor (b) Plastic
10. Discharge (a) Loses charge

Column A Column B
1. Electroscope (a) Static charge
2. Fault zone (b) Meeting of positive and negative charges
3. Electric discharge (c) Charge detecting device
4. Richter scale (d) Seismic zone
5. Rubbing (e) Earthquake
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Electroscope (c) Charge detecting device
2. Fault zone (d) Seismic zone
3. Electric discharge (b) Meeting of positive and negative charges
4. Richter scale (e) Earthquake
5. Rubbing (a) Static charge

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Some Natural Phenomena MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.