MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Electric Current and Its Effects Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Electric Current and Its Effects Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1
Which of the devices use a battery?
(a) Torch
(b) Transistor
(c) TV remote control
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Arrangement of cells in a device is
(a) side by side
(b) one after the other
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) (a) or (b)


Question 3.
In an electric circuit, the bulb glows only when the switch is in the
(a) ‘ON’ position
(b) ‘OFF’ position
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ‘ON’ position


Question 4.
When the switch is in the ‘ON’ position, the electric circuit is said to be
(a) closed
(b) open
(c) complete
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 5.
Which of the following precaution need not be taken while using electric appliances?
(a) Never touch lighted electric bulb connected to mains.
(b) Never experiment with the electric supply from mains.
(c) Never use any wire to replace fuse wire.
(d) Never turn switch in ‘ON’ position.

Answer

Answer: (d) Never turn switch in ‘ON’ position.


Question 6.
In a bulb there is a thin wire called
(a) filament
(b) coil
(c) element
(d) fuse wire

Answer

Answer: (a) filament


Question 7.
When the bulb gets fused, the electric current
(a) flows in the circuit
(b) does not flow in the circuit
(c) sometimes flows and sometimes not
(d) none of these

Answer

Answer: (b) does not flow in the circuit


Question 8.
A glowing bulb becomes warm due to the
(a) heating effect of current
(b) magnetic effect of current
(c) chemical effect of current
(d) physical effect of current

Answer

Answer: (a) heating effect of current


Question 9.
An electric iron is an example of
(a) heating effect of current
(b) magnetic effect of current
(c) chemical effect of current
(d) physical effect of current

Answer

Answer: (a) heating effect of current


Question 10.
The amount of heat produced in a wire depends on its
(a) material
(b) length
(c) thickness
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 11.
The electric current has
(a) magnetic effect
(b) heating effect
(c) chemical effect
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 12.
Which of the following is being used in place of fuses?
(a) MCB
(b) Nichrome
(c) Filament
(d) Switch

Answer

Answer: (a) MCB


Question 13.
Which of the following is not a reason for excessive currents in electrical circuits?
(a) Direct touching of wires
(b) Short circuiting
(c) Switch in ‘off position
(d) Overloading

Answer

Answer: (c) Switch in ‘off position


Question 14.
When electric current passes through a wire, it behave like a
(a) battery
(b) magnet
(c) fuse
(d) compass needle

Answer

Answer: (b) magnet


Question 15.
Fuse wire is generally made of
(a) tin and lead
(b) nickel and chromium
(c) nickel and copper
(d) chromium and silver

Answer

Answer: (a) tin and lead


Question 16.
A current carrying wire produces
(a) an electric effect
(b) a magnetic effect
(c) both electric and magnetic effects
(d) neither electric nor magnetic effect

Answer

Answer: (c) both electric and magnetic effects


Question 17.
A battery is a group of
(a) only two cells
(b) two or more cells
(c) only single cell
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) two or more cells


Question 18.
Who discovered magnetic effect of current?
(a) H.C. Oersted
(b) Michael Faraday
(c) Ohm
(d) Flemming

Answer

Answer: (a) H.C. Oersted


Question 19.
Circuit breaker device which can be used in place of fuse in domestic electric wiring is called
(a) CBD
(b) DCB
(c) MCD
(d) MCB

Answer

Answer: (d) MCB


Question 20.
The most suitable material for making the core of an electromagnet is
(a) iron
(b) brass
(c) aluminium
(d) steel

Answer

Answer: (a) iron


Question 21.
Key or switch in a circuit is placed
(a) left side of the battery
(b) right side of the battery
(c) anywhere in the circuit
(d) near the positive terminal of cell

Answer

Answer: (c) anywhere in the circuit


Question 22.
The coil of wire contained in a heater is known as
(a) component
(b) circuit
(c) element
(d) spring

Answer

Answer: (c) element


Question 23.
Which mark is necessary on electric appliances?
(a) ISI
(b) FICC
(c) AGMARK
(d) KSK

Answer

Answer: (a) ISI


Question 24.
An electromagnet acts like a magnet
(a) when a current is passed through the coil
(b) all the time
(c) only if a current does not pass through the coil
(d) none of these

Answer

Answer: (a) when a current is passed through the coil


Question 25.
An electric bell has a/an
(a) electromagnet
(b) hammer
(c) interrupter
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
A combination of two or more cells is called a ……………..

Answer

Answer: battery


Question 2.
In a battery, the …………….. terminal of one cell is connected to the …………….. terminal of another cell.

Answer

Answer: positive; negative


Question 3.
An electric iron works on the principle of …………….. effect of electric current.

Answer

Answer: heating


Question 4.
The crane in a junkyard separate iron from the junk by using …………….. effect of electric current.

Answer

Answer: magnetic


Question 5.
The bulb glows as the switch is moved to the …………….. position.

Answer

Answer: ‘ON’


Question 6.
When the bulb gets fused, its …………….. breaks.

Answer

Answer: filament


Question 7.
When the switch is in the ‘OFF’ position, the circuit is said to be …………….. or …………….. and no current flows through it.

Answer

Answer: open, incomplete


Question 8.
The needle of a compass is a tiny which points in …………….. direction.

Answer

Answer: magnet; north-south


Question 9.
When we bring a close to the needle, it gets ……………..

Answer

Answer: magnet; deflected


Question 10.
There is a maximum limit on the …………….. which can safely flow through a ……………..

Answer

Answer: current; circuit


Question 11.
Our body is a …………….. of electricity.

Answer

Answer: conductor


Question 12.
An electric cell produces electricity due to …………….. stored in it.

Answer

Answer: chemicals


Question 13.
A group of two or more cells is called a ……………………..

Answer

Answer: battery


Question 14.
A device that breaks the circuit is called a ……………………..

Answer

Answer: switch


Question 15.
In electric circuit, the current flows from …………………….. terminal to the terminal.

Answer

Answer: positive, negative


Question 16.
Metals are …………………….. conductors.

Answer

Answer: good


Question 17.
A device which converts electric energy into light energy is ……………………..

Answer

Answer: bulb


Question 18.
H.C. oersted discovered the …………………….. effect current.

Answer

Answer: magnetic


Question 19.
…………………….. is a safety device used in electric circuits.

Answer

Answer: Fuse


True or False

Question 1.
A battery is a combination of cells in which positive terminals of both the cells are connected to one other.

Answer

Answer: False


Question 2.
The key or switch can be placed anywhere in an electrical circuit.

Answer

Answer: True


Question 3.
CFLs increase wastage of power.

Answer

Answer: False


Question 4.
The wires used for making electric circuits normally become hot.

Answer

Answer: False


Question 5.
A glowing electric bulb becomes warm.

Answer

Answer: True


Question 6.
When the circuit is closed, the electric current does not flow throughout the circuit.

Answer

Answer: False


Question 7.
In an open circuit, the electric current flows throughout the circuit.

Answer

Answer: False


Question 8.
An electromagnet is a temporary magnet.

Answer

Answer: True


Question 9.
An electric bulb gives only light.

Answer

Answer: False


Question 10.
The electromagnet weakens the cell quickly if left connected to it.

Answer

Answer: True


Question 11.
Positive terminal of cell should be connected to the positive terminal of other cell.

Answer

Answer: False


Question 12.
A bulb is an electric component.

Answer

Answer: True


Question 13.
Fuse works on magnetic effect of current.

Answer

Answer: False


Question 14.
LEDs are more efficient than incandescent bulbs.

Answer

Answer: True


Question 15.
Electric bell works on magnetic effects of current.

Answer

Answer: True


Question 16.
A electromagnet is a permanent magnet.

Answer

Answer: False


Question 17.
MCBs are preferred over electric fuse.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Fuse wire (a) Irreversible
2. Switch (b) Incomplete circuit
3. MCB (c) Complete circuit
4. CFL (d) High melting point
5. Open circuit (e) Heating effect of current
6. Closed circuit (f) Turns the circuit ‘ON’ or ‘OFF’
7. Electric heater (g) Indian Standard Institute
8. Electric bell (h) Low melting point
9. Heating element (i) Compact fluorescent lamps
10. ISI (j) Magnetic effect of current
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Fuse wire (h) Low melting point
2. Switch (f) Turns the circuit ‘ON’ or ‘OFF’
3. MCB (a) Irreversible
4. CFL (i) Compact fluorescent lamps
5. Open circuit (b) Incomplete circuit
6. Closed circuit (c) Complete circuit
7. Electric heater (e) Heating effect of current
8. Electric bell (j) Magnetic effect of current
9. Heating element (d) High melting point
10. ISI (g) Indian Standard Institute

Column A Column B
1. MCB (a) Pleating effects of current
2. Fleater (b) Turns the circuit On or OFF
3. Fuse (c) Magnetic effect of current
4. Electromagnet (d) A safety device to prevent short circuit
5. Switch (e) Circuit breaker
Answer

Answer:

Column A Column B
1. MCB (d) A safety device to prevent short circuit
2. Fleater (a) Pleating effects of current
3. Fuse (e) Circuit breaker
4. Electromagnet (c) Magnetic effect of current
5. Switch (b) Turns the circuit On or OFF

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Electric Current and Its Effects MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.