MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The pumping organ of our circulatory system is
(a) heart
(b) artery
(c) vein
(d) all of these

Answer

Answer: (a) heart


Question 2.
What is the state of the blood?
(a) Solid
(b) Fluid
(c) Gas
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Fluid


Question 3.
They are pipe-like, consisting of a group of specialised cells. They transport substances and form a two¬way traffic in plants. Which of the following terms qualify for the features mentioned above?
(a) Xylem tissue
(b) Vascular tissue
(c) Root hairs
(d) Phloem tissue

Answer

Answer: (b) Vascular tissue


Question 4.
The fluid part of the blood is known as
(a) membrane
(b) plasma
(c) RBC
(d) WBC

Answer

Answer: (b) plasma


Question 5.
The red pigment present in the RBC of the blood is
(a) haemoglobin
(b) WBC
(c) pulse
(d) none of these

Answer

Answer: (a) haemoglobin


Question 6.
Which blood cells are a significant part of the immune system of the body?
(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) All of these

Answer

Answer: (b) WBC


Question 7.
The cells in the blood which help in clotting are.
(a) Haemoglobins
(b) Platelets
(c) Red blood cells
(d) White blood cells

Answer

Answer: (b) Platelets


Question 8.
The part of human body which lacks sweat gland is
(a) scalp
(b) armpits
(c) lips
(d) palms

Answer

Answer: (c) lips


Question 9.
Which blood vessel carries oxygen-rich blood?
(a) Arteries
(b) Veins
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Arteries


Question 10.
The number of heart beats per minute is called
(a) pulse rate
(b) throbbing
(c) beating
(d) none of these

Answer

Answer: (a) pulse rate


Question 11.
What joins up to form veins which empty into the heart?
(a) Arteries
(b) Capillaries
(c) Red blood cells
(d) White blood cells

Answer

Answer: (b) Capillaries


Question 12.
The heart is located in the
(a) chest cavity
(b) stomach
(c) lungs
(d) all of these

Answer

Answer: (a) chest cavity


Question 13.
How many chambers does the human heart have?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Two

Answer

Answer: (b) Four


Question 14.
Name an instrumental device used to amplify the sound of heart.
(a) Stethoscope
(b) UV machine
(c) Both (a) and (b)
(d) Ultrasound machine

Answer

Answer: (a) Stethoscope


Question 15.
The absorption of nutrients and exchange of respiratory gases between blood and tissues take place in
(a) veins
(b) arteries
(c) heart
(d) capillaries

Answer

Answer: (d) capillaries


Question 16.
All organisms need food, water and …………. for survival.
(a) carbon dioxide
(b) oxygen
(c) nitrogen
(d) argon

Answer

Answer: (b) oxygen


Question 17.
Blood carries from the cells of the body to the heart.
(a) argon
(b) neon
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen

Answer

Answer: (c) carbon dioxide


Question 18.
The fluid part of the blood is called
(a) plasma
(b) RBC
(c) WBC
(d) blood platelets

Answer

Answer: (a) plasma


Question 19.
Red pigment in Red Blood Cells is
(a) haemoglobin
(b) plasma
(c) arteries
(d) veins

Answer

Answer: (a) haemoglobin


Question 20.
The cells in the blood which fight against the germs entering the body are
(a) RBCs
(b) WBCs
(c) platelets
(d) haemoglobin

Answer

Answer: (b) WBCs


Question 21.
The blood vessels which carry oxygen – rich blood from the heart to all parts of the body are called
(a) arteries
(b) veins
(c) RBCs
(d) WBCs

Answer

Answer: (a) arteries


Question 22.
The blood vessels which carry carbon dioxide-rich blood from all parts of the body back to the heart are called
(a) arteries
(b) veins
(c) RBCs
(d) platelets

Answer

Answer: (b) veins


Question 23.
The device used by the doctor to check up the heart beat is called
(a) anemometer
(b) thermometer
(c) barometer
(d) stethoscope

Answer

Answer: (d) stethoscope


Question 24.
The processes of removal of waste materials from the body is called
(a) digestion
(b) excretion
(c) respiration
(d) inhalation

Answer

Answer: (b) excretion


Question 25.
Which of the following is an excretory organ?
(a) Kidney
(b) Heart
(c) Lung
(d) Blood

Answer

Answer: (a) Kidney


Question 26.
Which of the following is an effect of sweat on the human body?
(a) It causes cooling.
(b) It causes heating.
(c) It causes freezing.
(d) It causes melting.

Answer

Answer: (a) It causes cooling.


Question 27.
Aquatic animals excrete cell waste mostly as
(a) ammonia
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen

Answer

Answer: (a) ammonia


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
The two upper chambers of the heart are called ……………..

Answer

Answer: atria


Question 2.
…………….. is the device used by doctors to feel the heartbeat of a patient.

Answer

Answer: Stethoscope


Question 3.
The rhythmic contraction and relaxation of the heart muscle is known as ……………..

Answer

Answer: heartbeat


Question 4.
The organ and organ system involved in excretion forms the ……………..

Answer

Answer: excretory system


Question 5.
The filtration of blood is done by the blood capillaries in the ……………..

Answer

Answer: kidneys


Question 6.
Urine gets stored in a sac called the ……………..

Answer

Answer: urinary bladder


Question 7.
Water and minerals are absorbed by plants through the ……………..

Answer

Answer: roots


Question 8.
The kidneys contain thousands of tiny filters called ……………..

Answer

Answer: nephrons


Question 9.
Blood is a ……………..

Answer

Answer: fluid


Question 10.
The circulation of blood was discovered by ……………..

Answer

Answer: William Harvey


Question 11.
The periodical filtration of blood through an artificial kidney is known as ……………..

Answer

Answer: dialysis


Question 12.
The straw-coloured liquid part of the blood in which cells float is known as ……………..

Answer

Answer: plasma


Question 13.
Phloem is a …………….. tissue.

Answer

Answer: vascular


Question 14.
In plants, the transportation of water and minerals is done by ……………..

Answer

Answer: xylem


Question 15.
Blood flows at a high pressure in ……………..

Answer

Answer: arteries


Question 16.
The fluid part of blood is called ……………………..

Answer

Answer: Plasma


Question 17.
……………………. is the instrument to amplify the sound of the heartbeat.

Answer

Answer: Stethoscope


Question 18.
The …………………….. cells in our body fight against germs.

Answer

Answer: white blood


Question 19.
…………………….. carry blood from the heart to all parts of the body.

Answer

Answer: Arteries


Question 20.
…………………….. carry blood from all parts of the body to the heart.

Answer

Answer: veins


Question 21.
…………………….. are the thinnest blood vessels.

Answer

Answer: capillaries


Question 22.
The number of heartbeats per minute is called ……………………..

Answer

Answer: Pulse rate


Question 23.
The waste dissolved in water is removed as ……………………..

Answer

Answer: Urine


Question 24.
The filtering of blood through an artificial kidney is called ……………………..

Answer

Answer: Dialysis


True or False

Question 1.
We need only oxygen for survival.

Answer

Answer: False


Question 2.
Right auricle receives oxygenated blood from the pulmonary veins.

Answer

Answer: False


Question 3.
There are two types of blood vessels.

Answer

Answer: False


Question 4.
Plasma is the fluid part of blood.

Answer

Answer: True


Question 5.
WBCs contain haemoglobin.

Answer

Answer: False


Question 6.
Pulmonary arteries bring oxygenated blood from lungs to heart.

Answer

Answer: False


Question 7.
Arteries have valve to prevent back flow of blood.

Answer

Answer: False


Question 8.
Arteries carry oxygen-rich blood from the heart to all parts of the body.

Answer

Answer: True


Question 9.
Veins carry carbon dioxide-rich blood from heart to all parts of the body.

Answer

Answer: False


Question 10.
The heart stops working while we sleep.

Answer

Answer: False


Question 11.
Blood transports food from the small intestine to the other parts of the body.

Answer

Answer: True


Question 12.
Doctors examine the heartbeat with the help of a device called stethoscope.

Answer

Answer: True


Question 13.
Urine is a waste of the body.

Answer

Answer: True


Question 14.
The root hair decrease the surface area of the root.

Answer

Answer: False


Question 15.
Our heart is roughly the size of our fist.

Answer

Answer: True


Question 16.
WBCs transports oxygen.

Answer

Answer: False


Question 17.
Pulse rate indicate the rate of heartbeat.

Answer

Answer: True


Question 18.
Pure blood is circulated through the left part of the heart.

Answer

Answer: True


Question 19.
Xylem helps in the transport of food in plants.

Answer

Answer: False


Question 20.
Hydra and sponges possess blood circulatory system.

Answer

Answer: False


Question 21.
Human urine consists of 95% water, 2.5% urea and 2.5% other waste products.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Pulmonary artery (a) Clotting
2. Platelets (b) Pushes blood into aorta
3. Right ventricle (c) Oxygenated blood
4. Uric acid (d) Human
5. Urea (e) Pushes blood into pulmonary artery
6. Ammonia (f) Fish
7. Left ventricle (g) Dialysis
8. Artificial kidney (h) Water and minerals
9. Xylem (i) Birds, lizards
10. Phloem (j) Food
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Pulmonary artery (c) Oxygenated blood
2. Platelets (a) Clotting
3. Right ventricle (e) Pushes blood into pulmonary artery
4. Uric acid (i) Birds, lizards
5. Urea (d) Human
6. Ammonia (f) Fish
7. Left ventricle (b) Pushes blood into aorta
8. Artificial kidney (g) Dialysis
9. Xylem (h) Water and minerals
10. Phloem (j) Food

Column A Column B
1. Vein (a) Fight against germs
2. Roots (b) Birds, snakes, lizards
3. WBCs (c) Humans
4. Uric acid (d) Carbon dioxide-rich blood
5. Urea (e) Absorb water
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Vein (d) Carbon dioxide-rich blood
2. Roots (e) Absorb water
3. WBCs (a) Fight against germs
4. Uric acid (b) Birds, snakes, lizards
5. Urea (c) Humans

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Transportation in Animals and Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.