MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Separation of Substances Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Separation of Substances Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Mixtures need to be separated because
(a) to remove undesirable substances
(b) to get desirable substances
(c) to obtain highly pure substances
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 2.
The method of separation used to separate stones from rice is
(a) handpicking
(b) threshing
(c) winnowing
(d) all of these

Answer

Answer: (a) handpicking


Question 3.
Butter is separated from milk by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) churning
(d) decantation

Answer

Answer: (c) churning


Question 4.
The separation of grains from husk is done by the process of
(a) handpicking
(b) sieving
(c) winnowing
(d) threshing

Answer

Answer: (c) winnowing


Question 5.
Threshing is done by
(a) beating
(b) animals
(c) machines
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 6.
Filtration is a method to separate the components of a
(a) solution
(b) mixture of a liquid and an insoluble substance
(c) both (a) & (b)
(d) pure substance

Answer

Answer: (b) mixture of a liquid and an insoluble substance


Question 7.
A solid is dissolved in water. Which one of the following methods can be used to separate it?
(a) Filtration
(b) Decantation
(c) Distillation
(d) Evaporation

Answer

Answer: (d) Evaporation


Question 8.
Petroleum contains
(a) petrol
(b) methanol
(c) oil
(d) water

Answer

Answer: (a) petrol


Question 9.
Which of the following method is used when there is a difference in size and colour of desirable and undesirable constituents?
(a) Handpicking
(b) Threshing
(c) Filtration
(d) Decantation

Answer

Answer: (a) Handpicking


Question 10.
The components of a solution of sugar in water can be separated by
(a) filtration
(b) crystallisation
(c) decantation
(d) sedimentation

Answer

Answer: (b) crystallisation


Question 11.
At water treatment plants, the river water is filtered by using
(a) filter paper
(b) porcelain filters
(c) cloth filters
(d) sand filters

Answer

Answer: (d) sand filters


Question 12.
The process of separating grains from the stalks is called
(a) handpicking
(b) threshing
(c) decantation
(d) evaporation

Answer

Answer: (b) threshing


Question 13.
Iodine can be recovered from tincture of iodine by the process of
(a) filtration
(b) distillation
(c) evaporation
(d) decantation

Answer

Answer: (c) evaporation


Question 14.
A mesh which is used to separate things on the basis of their difference in size
(a) sieve
(b) thresher
(c) filter paper
(d) none of these

Answer

Answer: (a) sieve


Question 15.
The process of conversion of water into vapour is called
(a) condensation
(b) evaporation
(c) sedimentation
(d) decantation

Answer

Answer: (b) evaporation


Question 16.
The process of separation of tea leaves by strainer is called
(a) filtration
(b) sedimentation
(c) evaporation
(d) condensation

Answer

Answer: (a) filtration


Question 17.
Which of the following mixtures cannot be separated by using water as solvent followed by filtration and evaporation?
(a) Sand and sugar
(b) Salt and chalk powder
(c) Sand and sulphur
(d) Blue vitriol and sand

Answer

Answer: (c) Sand and sulphur


Question 18.
The property which forms the basis of sieving is
(a) difference in weight
(b) difference in colour
(c) difference in shape
(d) difference in size

Answer

Answer: (d) difference in size


Question 19.
When no more salt dissolves in water at a particular temperature, then the solution at that temperature is called
(a) unsaturated
(b) saturated
(c) supersaturated
(d) none of these

Answer

Answer: (b) saturated


Question 20.
The separation of insoluble solids from liquids can be done by
(a) sedimentation
(b) decantation
(c) loading
(d) all of these

Answer

Answer: (a) sedimentation


Question 21.
An example of a heterogeneous mixture is
(a) fresh air
(b) fresh water
(c) sugar solution
(d) dirty water

Answer

Answer: (d) dirty water


Question 22.
………….. is a convenient method of separation.
(a) Handpicking
(b) Threshing
(c) Winnowing
(d) Sieving

Answer

Answer: (a) Handpicking


Question 23.
Thresher machines are also used to thresh large quantities of ……………..
(a) grain
(b) sugar
(c) salt
(d) sand

Answer

Answer: (a) grain


Question 24.
A separation funnel is a ……….. bulb to the stem of which is fitted a stopcock.
(a) wooden
(b) copper
(c) glass
(d) steel

Answer

Answer: (c) glass


Question 25.
Distillation is a method of obtaining pure …………….. from a solution.
(a) liquid
(b) solid
(c) gas
(d) all of them

Answer

Answer: (a) liquid


Question 26.
Water present in …………… is in the form of water vapour.
(a) soil
(b) moist
(c) air
(d) dry

Answer

Answer: (c) air


Question 27.
Common salt is recovered from sea water by the process of
(a) filtration
(b) evaporation
(c) sublimation
(d) decantation

Answer

Answer: (b) evaporation


Question 28.
When no more salt dissolves in water at a particular temperature, then the solution at that temperature is called
(a) unsaturated
(b) saturated
(c) super saturated
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) saturated


Question 29.
The process of conversion of water into vapour is called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) sedimentation
(d) decantation

Answer

Answer: (a) evaporation


Question 30.
Tincture of iodine is a weak solution of iodine in alcohol. Iodine can be recovered from tincture of iodine by the process of
(a) filtration
(b) distillation
(c) evaporation
(d) decantation

Answer

Answer: (b) distillation


Fill in the Blanks

Question 1.
Milk is a mixture of ……………., ……………. and …………….

Answer

Answer: milk-proteins, water, cream


Question 2.
……………. substance contains particles of only one type.

Answer

Answer: Pure


Question 3.
……………. and ……………. are the types of mixtures.

Answer

Answer: Heterogeneous, homogeneous


Question 4.
Pebbles can be separated from wheat by …………….

Answer

Answer: handpicking


Question 5.
……………. is used to separate husk from wheat.

Answer

Answer: Winnowing


Question 6.
Glass is a …………….

Answer

Answer: mixture


Question 7.
Common salt is obtained from sea water by …………….

Answer

Answer: evaporation


Question 8.
Compounds have ……………. melting points.

Answer

Answer: fixed


Question 9.
Cream is separated from milk by the process of …………….

Answer

Answer: churning


Question 10.
The method used to separate the components of different sizes in a mixture using a sieve is called …………….

Answer

Answer: sieving


Question 11.
The process of separating grains from the stalks is called …………….

Answer

Answer: Threshing


Question 12.
Fine sand can be separated from larger particles by …………….

Answer

Answer: sieving


Question 13.
Breaking of stalks from grains is done by a machine called …………….

Answer

Answer: threshers


Question 14.
Butter is a component of …………….

Answer

Answer: buttermilk


Question 15.
Mixture may be solid, liquid or …………….

Answer

Answer: gas


Question 16.
……………. is used for separating insoluble substances from a liquid.

Answer

Answer: Filtration


Question 17.
Sedimentation can be done more quickly by adding ……………. into it.

Answer

Answer: alum


Question 18.
The used tea-leaves are separated from tea by the method of …………….

Answer

Answer: filtration


Question 19.
The changing of liquid into vapours is called …………….

Answer

Answer: evaporation


Question 20.
Components retain their properties in a …………….

Answer

Answer: mixture


Question 21.
Peanuts can be separated from a mixture of wheat and peanuts by ………………

Answer

Answer: handpicking


Question 22.
Fine sand can be separated from larger particles by ………………

Answer

Answer: sieving


Question 23.
Compounds have ……………… melting points.

Answer

Answer: fixed


Question 24.
Mixture may be solid, liquid or ………………

Answer

Answer: gas


Question 25.
Butter is a component of ………………

Answer

Answer: milk


Question 26.
Sugarcane juice is a mixture of ……………… water and many other substances.

Answer

Answer: sugar


Question 27.
Separation of components is done to obtain a ……………… substance.

Answer

Answer: pure


Question 28.
Components retain their properties in a ………………

Answer

Answer: mixture


Question 29.
The solid left behind after filtration is called ………………

Answer

Answer: residue


Question 30.
The component dissolved in a solvent is called ………………

Answer

Answer: solute


True or False

Question 1.
Milk is a pure substance.

Answer

Answer: False


Question 2.
Evaporation is a continuous process.

Answer

Answer: True


Question 3.
Air is a mixture of gases.

Answer

Answer: True


Question 4.
Filtration can remove any solid substance which are dissolved in a liquid.

Answer

Answer: False


Question 5.
A mixture of chalk powder and water is separated by sieving.

Answer

Answer: False


Question 6.
A mixture of oil and water can be separated by decantation.

Answer

Answer: True


Question 7.
Rocks are pure substances.

Answer

Answer: False


Question 8.
Ink loses its properties when mixed in water.

Answer

Answer: False


Question 9.
Common salt is a pure substance.

Answer

Answer: True


Question 10.
Loading helps the suspended clay particles to settle down.

Answer

Answer: True


Question 11.
Separating a mixture of two solids by winnowing is based on the difference in their weights.

Answer

Answer: True


Question 12.
When no more solute can be dissolved in a given amount of solvent at a particular temperature, the solution is said to be unsaturated.

Answer

Answer: True


Question 13.
Grain and husk can be separated by decantation.

Answer

Answer: False


Question 14.
Handpicking can be used to separate pulses from a mixture of pulsed and pebbles in a plate.

Answer

Answer: True


Question 15.
Lemonade is a homogeneous mixture.

Answer

Answer: True


Question 16.
There are a number of useful minerals present in sea water.

Answer

Answer: True


Question 17.
The tap water is completely pure and fit for drinking.

Answer

Answer: False


Question 18.
When a mixture consists of heavier and lighter particles, the lighter particles are separated using winnowing.

Answer

Answer: True


Question 19.
Winnowing and threshing are same processes.

Answer

Answer: False


Question 20.
Decantation is generally preceded by sedimentation.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Purification of water (a) Threshing
2. Separating butter from curd (b) Alum
3. Separation of grains from stalks (c) Churning
4. Separating larger size impurities (d) Evaporation
5. Separation by wind (e) Handpicking
6. Separation of common salt from water solution (f) Winnowing
7. Separating iron particles from dust (g) Sedimentation
8. Separating bran from flour (h) Magnet
9. Conversion of water into liquids (i) Sieving
10. Setting of heavier components at bottom (j) Condensation
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Purification of water (b) Alum
2. Separating butter from curd (c) Churning
3. Separation of grains from stalks (a) Threshing
4. Separating larger size impurities (e) Handpicking
5. Separation by wind (f) Winnowing
6. Separation of common salt from water solution (d) Evaporation
7. Separating iron particles from dust (h) Magnet
8. Separating bran from flour (i) Sieving
9. Conversion of water into liquids (j) Condensation
10. Setting of heavier components at bottom (g) Sedimentation

Column A Column B
1. Handpicking (a) Separating bran from flour
2. Threshing (b) Separating larger size impurities
3. Winnowing (c) Separating grains from its stalks
4. Sieving (d) Settling of heavier components at bottom
5. Sedimentation (e) Separation by wind or by blowing air
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Handpicking (b) Separating larger size impurities
2. Threshing (c) Separating grains from its stalks
3. Winnowing (e) Separation by wind or by blowing air
4. Sieving (a) Separating bran from flour
5. Sedimentation (d) Settling of heavier components at bottom

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Separation of Substances MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.