MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Motion and Time Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Motion and Time Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The formula for distance is
(a) distance = \(\frac {time}{speed}\)
(b) distance = \(\frac {speed}{time}\)
(c) distance = \(\frac {1}{speed}\) x time
(d) distance = speed × time

Answer

Answer: (d) distance = speed × time


Question 2.
The distance travelled by the vehicles is recorded by
(a) monometer
(b) odometer
(c) speedometer
(d) motometer

Answer

Answer: (b) odometer


Question 3.
A bus travels 54 km in 90 minutes. The speed of the bus is
(a) 0.6 m/s
(b) 10 m/s
(c) 5.4 m/s
(d) 3.6 m/s

Answer

Answer: (b) 10 m/s


Question 4.
The clocks and watches which are used for measuring time are based on
(a) rectilinear motion
(b) circular motion
(c) periodic motion
(d) rotational motion

Answer

Answer: (c) periodic motion


Question 5.
The device which is used for measuring time intervals in sports activities is called
(a) wrist watch
(b) stop watch
(c) stop clock
(d) quartz watch

Answer

Answer: (b) stop watch


Question 6.
If the speed of an object along a straight line keeps changing, its motion is said to be
(a) uniform motion
(b) non-uniform motion
(c) linear motion
(d) none of these

Answer

Answer: (b) non-uniform motion


Question 7.
The most well known periodic motion is that of
(a) sundial
(b) stop watch
(c) simple pendulum
(d) sand clock

Answer

Answer: (c) simple pendulum


Question 8.
Which of the following is based on the study of the shadow cast by the sun?
(a) Simple pendulum
(b) Atomic clock
(c) Sun dial
(d) Quartz clock

Answer

Answer: (c) Sun dial


Question 9.
The most appropriate unit for expressing the speed of a space rocket is
(a) m/s
(b) km/s
(c) km/h
(d) km/min

Answer

Answer: (b) km/s


Question 10.
Swami walks to his school which is at a distance of 4 km from his home in 30 minutes. On reaching he finds that the school is closed and comes back in his friend’s vehicle to home in 10 minutes. His average speed in km/h is
(a) 8 km/h
(b) 24 km/h
(c) 16 km/h
(d) 20 km/h

Answer

Answer: (c) 16 km/h


Question 11.
When an object changes position with time, it is said to be in
(a) rest
(b) stationary
(c) circle
(d) motion

Answer

Answer: (d) motion


Question 12.
A motion in a straight line in a fixed direction represents a
(a) circular motion
(b) uniform motion
(c) non-uniform motion
(d) periodic motion

Answer

Answer: (b) uniform motion


Question 13.
A simple pendulum executes a
(a) periodic motion
(b) oscillatory motion
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 14.
The distance-time graph of an object under uniform motion is a
(a) curved line
(b) straight line
(c) circle
(d) parabola

Answer

Answer: (b) straight line


Question 15.
The S.I unit of speed is
(a) m/s
(b) km/h
(c) m/h
(d) km/s

Answer

Answer: (a) m/s


Question 16.
Which of the following measures the most accurate time?
(a) Sand clock
(b) Water clock
(c) Quartz clock
(d) Sundial

Answer

Answer: (c) Quartz clock


Question 17.
All oscillatory motions are
(a) rotatory motions
(b) rectilinear motions
(c) circular motions
(d) periodic motions

Answer

Answer: (d) periodic motions


Question 18.
The motion of the moon around the earth represents a
(a) periodic motion
(b) oscillatory motion
(c) curvilinear motion
(d) none of these

Answer

Answer: (a) periodic motion


Question 19.
Which of the following is the S.I unit of distance?
(a) km
(b) m
(c) cm
(d) mm

Answer

Answer: (b) m


Question 20.
The motion of the spikes in the wheels of a moving cycle is
(a) rectilinear motion
(b) circular motion
(c) oscillatory motion
(d) none of these

Answer

Answer: (b) circular motion


Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The time taken by the pendulum to complete one oscillation is called its ………………

Answer

Answer: time period


Question 2.
……………… is the SI unit of time.

Answer

Answer: Second


Question 3.
The distance moved by an object in a unit time is called its ………………

Answer

Answer: speed


Question 4.
Speed of the vehicle is shown by the instrument ……………… fitted on the vehicle.

Answer

Answer: speedometer


Question 5.
Distance time-graph representing a non-uniform motion of an object is of ……………… shape.

Answer

Answer: any


Question 6.
The distance-time graph for the motion of an object moving with a constant speed is a ………………

Answer

Answer: straight line


Question 7.
SI unit of speed is ………………

Answer

Answer: m/s


Question 8.
Motion of objects can be presented in a pictorial form by their ……………… graph.

Answer

Answer: distance-time


Question 9.
If an object covers 4 km in 4 minutes its speed is ……………… m/s and ……………… km/h.

Answer

Answer: 16.6; 60


Question 10.
In a simple pendulum, the metallic ball suspended by thread is called its ………………

Answer

Answer: bob


Question 11.
The metallic ball of the pendulum is called the ……………………..

Answer

Answer: Bob


Question 12.
The distance-time graph for the motion of an object moving with a constant speed is a …………………….. line.

Answer

Answer: straight


Question 13.
The S.I unit of speed is ……………………..

Answer

Answer: metre per second


Question 14.
The symbols of all units are written in ……………………..

Answer

Answer: Singular


Question 15.
The time period of a pendulum depend on its ……………………..

Answer

Answer: length


Question 16.
Hands of a clock represent …………………….. motion.

Answer

Answer: circular


Question 17.
Nowadays, clocks use …………………….. crystals to measure time.

Answer

Answer: quartz


True or False

Question 1.
Each and every object in this universe moves with a constant speed.

Answer

Answer: False


Question 2.
The motion of a spinning top is rotational motion.

Answer

Answer: True


Question 3.
The motion of earth around the sun is called rectilinear motion.

Answer

Answer: False


Question 4.
The smallest time interval which can be measured with commonly available clocks and watches is one second.

Answer

Answer: True


Question 5.
A sundial measures time by the position of the shadow cast by the sun.

Answer

Answer: True


Question 6.
Vehicles which covers more distance in small interval of time have slow speed.

Answer

Answer: False


Question 7.
Periodic motion is used to measure time.

Answer

Answer: True


Question 8.
The symbols of all units are written in singular.

Answer

Answer: True


Question 9.
All clocks make use of some periodic motion.

Answer

Answer: True


Question 10.
The basic unit of speed is km/min.

Answer

Answer: False


Question 11.
Rectilinear motion is a straight line motion.

Answer

Answer: True


Question 12.
Odometer measures the speed of a vehicle.

Answer

Answer: False


Question 13.
All oscillatory motions are periodic motions.

Answer

Answer: True


Question 14.
Distance-time graph for non-uniform motion is a straight line.

Answer

Answer: False


Question 15.
The speed of a train is expressed in m/h.

Answer

Answer: False


Question 16.
Clocks that measure very small time intervals are used for scientific research.

Answer

Answer: True


Question 17.
Second is the smallest unit of time.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Delhi (a) Shadow cast by sun
2. Sundial (b) Measuring distance
3. Quartz clock (c) m/s
4. Simple pendulum (d) Motion
5. Circular motion (e) Used for measuring speed
6. Odometer (f) Jantar Mantar
7. Soldiers in a march past (g) Linear motion
8. Unit of speed (h) Use electronic circuit
9. Speedometer (i) Earth
10. Change in position of body with respect to time (j) Periodic motion
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Delhi (f) Jantar Mantar
2. Sundial (a) Shadow cast by sun
3. Quartz clock (h) Use electronic circuit
4. Simple pendulum (j) Periodic motion
5. Circular motion (i) Earth
6. Odometer (b) Measuring distance
7. Soldiers in a march past (g) Linear motion
8. Unit of speed (c) m/s
9. Speedometer (e) Used for measuring speed
10. Change in position of body with respect to time (d) Motion

Column A Column B
1. Sundial (a) Use electronic circuit
2. Sand clock (b) Periodic motion
3. Simple pendulum (c) Regulated flow of sand
4. Quartz clocks (d) Shadow cast by the sun
5. Water dock (e) Regulated water flow
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sundial (d) Shadow cast by the sun
2. Sand clock (c) Regulated flow of sand
3. Simple pendulum (b) Periodic motion
4. Quartz clocks (a) Use electronic circuit
5. Water dock (e) Regulated water flow

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Motion and Time MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.