MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Physical World Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Physical World Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type

Question 1.
The aeroplane works on the scientific principle
(a) Laws of Thermodynamics
(b) Nuclear Fusion
(c) Electromagnetic Induction
(d) Bernoulli’s Theorem

Answer

Answer: (d) Bernoulli’s Theorem


Question 2.
Nuclear reactor works on the scientific principle
(a) Bernoulli’s Theorem
(b) Nuclear Fission
(c) Electromagnetic Induction
(d) Laws of Thermodynamics

Answer

Answer: (b) Nuclear Fission


Question 3.
Who discovered neutron
(a) Galileo
(b) Chadwick
(c) C.V. Raman
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Chadwick


Question 4.
Wave nature of electron was discovered by
(a) Roentgen
(b) Pauli
(c) de Broglie
(d) Einstein

Answer

Answer: (c) de Broglie


Question 5.
Atomicity of charge was discovered by
(a) Faraday
(b) Marie Curie
(c) Maxwell
(d) R.A. Millikan

Answer

Answer: (d) R.A. Millikan


Question 6.
Theory of relativity was discovered by
(a) Maxwell
(b) Faraday
(c) Einstein
(d) Pauli

Answer

Answer: (c) Einstein


Question 7.
Electric generator works on the scientific principle
(a) Laws of Thermodynamics
(b) Nuclear Fusion
(c) Bernoulli’s Theorem
(d) Electromagnetic Induction

Answer

Answer: (d) Electromagnetic Induction


Question 8.
Size of the nucleus is
(a) 10-10 m
(b) 10-14 m
(c) 10-9 m
(d) 10-12 m

Answer

Answer: (b) 10-14 m


Question 9.
The scientists wh” discovered natural radioactivity belonged to
(a) Italy
(b) Austria
(c) France
(d) England

Answer

Answer: (c) France


Question 10.
The scientist who discovered x-rays belonged to:
(a) Germany
(b) Japan
(c) England
(d) France

Answer

Answer: (a) Germany


Question 11.
The scattering of light by molecules was discovered by
(a) J. Bardeen
(b) Einstein
(c) C.V. Raman
(d) Newton

Answer

Answer: (c) C.V. Raman


Question 12.
The scientist who discovered the “Theory of Relativity” belonged to
(a) India
(b) France
(c) Germany
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Germany


Question 13.
Which of the following technology uses Newton’s second and third laws of motion
(a) Electric Generator
(b) Radio and Television
(c) Rocket Propulsion
(d) None

Answer

Answer: (c) Rocket Propulsion


Question 14.
Laws of electromagnetic induction were discovered by :
(a) Chadwick
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Faraday

Answer

Answer: (d) Faraday


Question 15.
Heat engine and refrigerator work on scientific principle :
(a) Electromagnetic Induction
(b) Bernoulli’s Theorem
(c) Nuclear Fusion
(d) Laws of Thermodynamics

Answer

Answer: (d) Laws of Thermodynamics


Question 16.
Who discovered cosmic rays
(a) J.J. Thomson
(b) Hess
(c) Lawrence
(d) Yukawa

Answer

Answer: (b) Hess


Question 17.
The scientist who discovered cosmic rays belonged to
(a) America
(b) Austria
(c) India
(d) France

Answer

Answer: (b) Austria


Question 18.
The study of the biological specimens are conducted at:
(a) Atomic level
(b) Ionic level
(c) Molecular level
(d) None

Answer

Answer: (c) Molecular level


Question 19.
The physical sciences deal with the study of:
(a) Living things
(b) Non-living things
(c) Both
(d) None

Answer

Answer: (b) Non-living things


Question 20.
The branch of science which deals with the study of stars is called
(a) Astronomy
(b) Geology
(c) Meterology
(d) Seismology

Answer

Answer: (a) Astronomy


Fill in the blanks:

Question 1.
……………… was discovered by Huygen.

Answer

Answer: Wave theory of light


Question 2.
……………… was discovered by Hubble.

Answer

Answer: Expansion of universe


Question 3.
……………… is always attractive while ……………… force can be attractive or repulsive.

Answer

Answer: Gravity, electromagnetic


Question 4.
Matter is mostly electrically ……………… thus the electric force is largely ……………… and the gravitational force ……………… terrestrial phenomena.

Answer

Answer: neutral, zero, dominates


Question 5.
Unification of weak and electromagnetic interactions was discovered by ………………

Answer

Answer: Abdus Salam


Question 6.
Abdus Salam belongs to ………………

Answer

Answer: Pakistan


Question 7.
The weak force are ……………… times stronger than the gravitational forces.

Answer

Answer: 1025


Question 8.
The electromagnetic force are ……………… times stronger than the gravitational forces and ……………… stronger than the weak forces.

Answer

Answer: 1036, 1011


Question 9.
The π-meson is the fieid particle of ……………… force while ……………… is the field particle of electromagnetic force.

Answer

Answer: strong, photon


Question 10.
……………… is the long range force while ……………… is the short range force.

Answer

Answer: electromagnetic force, strong force.


Question 11.
……………… is a central as well as a conservative force.

Answer

Answer: electromagnetic force.


True/False Type Questions

Question 1.
T.V. is based on the laws of thermodynamics and heat engine on electromagnetic waves.

Answer

Answer: False


Question 2.
Digital logic is the basis for Computer and Third law of motion is the principle of rocket launching.

Answer

Answer: True


Question 3.
The nuclear reaction is the basis of nuclear reactor and laws of thermodynamics are the basis of thermal power plant.

Answer

Answer: True


Question 4.
Newton’s laws of motion are used in laser and light amplification in rocket propulsion.

Answer

Answer: False


Question 5.
A. Einstein received noble prize for E = mc² and Raman for hydrogen spectra.

Answer

Answer: False.


Question 6.
Biological sciences deal with the study of living things.

Answer

Answer: True


Question 7.
Telephone was discovered by Grahm Bel.

Answer

Answer: True


Question 8.
Electric bulb and telegraphy were discovered by Edison.

Answer

Answer: True


Question 9.
Wave theory of light was discovered by de-Broglie.

Answer

Answer: False


Question 10.
Theory of nuclear forces was discovered by H. Yukawa.

Answer

Answer: True


Match Type Questions

Match the scientist’s name against his discovery.

Scientist Discovery
Faraday (a) Inelastic scattering of light by molecules
Bohr (b) Law of gravitation
Rutherford (c) Atomic theory
Chandwick (d) Expansion of universe
Maxwell (e) Theory of relativity
Einstein (f) Unification of light and electromagnetism
Hubble (g) Discovery of neutron
Dirac (h) Nuclear model of atom
Newton (i) Quantum Theory of hydrogen atom
Raman (j) Laws of electromagnetic Induction
Answer

Answer:

Scientist Discovery
Faraday (j) Laws of electromagnetic Induction
Bohr (i) Quantum Theory of hydrogen atom
Rutherford (h) Nuclear model of atom
Chandwick (g) Discovery of neutron
Maxwell (f) Unification of light and electromagnetism
Einstein (e) Theory of relativity
Hubble (d) Expansion of universe
Dirac (c) Atomic theory
Newton (b) Law of gravitation
Raman (a) Inelastic scattering of light by molecules

Match the technology in Column A to its related scientific principle in Column B.

Technology Scientific Principle
(1) Hydrolelectric power (a) Thermodynamics
(2) Computer (b) Amplification by population inversion
(3) Nuclear reactors (c) Digital logic of electronic circuits
(4) Steam engine (d) Fission of Uranium
(5) Aeroplane (e) Super conductivity
(6) Rocket Propulsion (f) Faraday’s laws of induction
(7) Radio and T.V. (g) Propagation of electro-magnetic waves
(8) Electric generator (h) Bernoulli’s principle
(9) Lasers (i) Newton’s law of motion
(10) Production of ultra high magnetic field (j) Conversion of gravitational potential energy into electric energy
(11) Particle accelerators (k) Motion of charged particles in electromagnetic fields
Answer

Answer:

Technology Scientific Principle
(1) Hydrolelectric power (j) Conversion of gravitational potential energy into electric energy
(2) Computer (c) Digital logic of electronic circuits
(3) Nuclear reactors (d) Fission of Uranium
(4) Steam engine (a) Thermodynamics
(5) Aeroplane (h) Bernoulli’s principle
(6) Rocket Propulsion (i) Newton’s law of motion
(7) Radio and T.V. (g) Propagation of electro-magnetic waves
(8) Electric generator (f) Faraday’s laws of induction
(9) Lasers (b) Amplification by population inversion
(10) Production of ultra high magnetic field (e) Super conductivity
(11) Particle accelerators (k) Motion of charged particles in electromagnetic fields

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.