MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Writing and City Life Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Writing and City Life Class 11 MCQs Questions with Answers

Fill in the blanks

Question 1.
When we talk about writing or a script, we mean that spoken sounds are represented in ………………..

Answer

Answer: visible signs


Question 2.
Regular exchanges are possible only when there was a ………………..

Answer

Answer: social organization


Question 3.
List of goods that were brought into Uruk was that of ………………..

Answer

Answer: oxen, fish and bread loaves


Question 4.
The writing used in Mesopotamian civilizations was in ………………..

Answer

Answer: Cuneiform


Question 5.
Ivanna was the goddess of ………………..

Answer

Answer: love and war


Question 6.
Mesopotamian country side saw repeated ……………….. over land and water.

Answer

Answer: conflicts


Question 7.
In the long run, the wheel enables ……………….. to mass produce.

Answer

Answer: a potter’s workshop


Question 8.
In Mesopotamia, cylindrical stone seals pierced down the centre were fitted with a ………………..

Answer

Answer: stick


Question 9.
Nomadic communities viz ……………….. and Aramaeans came down into prosperous agricultural land to graze their cattle.

Answer

Answer: Akkadians, Amorites, Assyrians


Question 10.
Moving narratives can be transmitted orally but ……………….. requires written texts that generations of scholars can read and build upon.

Answer

Answer: science.


Write false or true

Question 1.
The division of labour is not necessary in urban settlements.

Answer

Answer: False


Question 2.
Iraqi date-palm and poplar was the best suitable for manufacture of carts, cart wheels and boats.

Answer

Answer: False


Question 3.
An organized trade and storage is needed in order to supply raw material to the manufacturing industries.

Answer

Answer: True


Question 4.
The first Mesopotamian tablets written around 3200 BCE contained picture like signs and numbers.

Answer

Answer: True


Question 5.
There is no necessity for traasport in order to provide the masses with craft trade and services.

Answer

Answer: False


Question 6.
Enmerkar was interested in getting lapis lazuli and precious metals imported from Aratia.

Answer

Answer: True


Question 7.
It can not be inferred that in Mesopotamia, it was kingship that organized the trade and writing.

Answer

Answer: False


Question 8.
Temples were the first structures which gradually inspired Mesopotamian to settle in city and construct palaces as we see in Mari, the capital towm.

Answer

Answer: True


Question 9.
Steles are stone slabs with inscriptions or carvings.

Answer

Answer: True


Question 10.
The palace at Mari was spread on an area of 61.8 hectares.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column A Column B
(i) 1st Century CE (a) Cuneiform script developed
(ii) 2370 BCE (b) Mari and Babylon emerged as Urban Centres
(iii) 3000 BCE (c) First written clay tablet
(iv) 7000 – 6000 BCE (d) Sumerian replaced by Akkadian
(v) 1850 (e) Earliest temple built.
(vi) 2600 BCE (f) Akkadian and Cuneiform script remain in use.
(vii) 3200 BCE (g) Cunieform script deciphered
(viii) 5000 BCE (h) Sargon, king of Akkad
(ix) 2400 BCE (i) Beginning of agriculture
(x) 2000 BCE (j) Uruk developed into a huge city.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) 1st Century CE (f) Akkadian and Cuneiform script remain in use.
(ii) 2370 BCE (h) Sargon, king of Akkad
(iii) 3000 BCE (j) Uruk developed into a huge city.
(iv) 7000 – 6000 BCE (i) Beginning of agriculture
(v) 1850 (g) Cunieform script deciphered
(vi) 2600 BCE (a) Cuneiform script developed
(vii) 3200 BCE (c) First written clay tablet
(viii) 5000 BCE (e) Earliest temple built.
(ix) 2400 BCE (d) Sumerian replaced by Akkadian
(x) 2000 BCE (b) Mari and Babylon emerged as Urban Centres

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 2 Writing and City Life with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Writing and City Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.