MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following floats on water?
(a) Wax
(b) Marble
(c) Coin
(d) Eraser

Answer

Answer: (a) Wax


Question 2.
Which of the following is a matter?
(a) Air
(b) Steel
(c) Water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Which of the following is not a matter?
(a) Carbon
(b) Air
(c) Milk
(d) Sadness

Answer

Answer: (d) Sadness


Question 4.
Anything that has a mass and occupies space is called
(a) classification
(b) volume
(c) matter
(d) air

Answer

Answer: (c) matter


Question 5.
Which of the following has a fixed shape?
(a) Iron
(b) Oxygen
(c) Milk
(d) CO2

Answer

Answer: (a) Iron


Question 6.
Which of the following can be compressed easily?
(a) Stone
(b) Iron
(c) Steel
(d) Gas

Answer

Answer: (d) Gas


Question 7.
The process of grouping the things on the basis of similar properties is called
(a) roughness
(b) classification
(c) matter
(d) arrangement

Answer

Answer: (b) classification


Question 8.
The liquid that floats on water is
(a) milk
(b) coconut oil
(c) alcohol
(d) all of these

Answer

Answer: (b) coconut oil


Question 9.
Which gas is responsible for fizz in soft drinks?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (d) Carbon dioxide


Question 10.
Transparent materials allow the light to pass through them
(a) partially
(b) completely
(c) sometimes only
(d) not at all

Answer

Answer: (b) completely


Question 11.
Tables are made up of
(a) plastic
(b) wood
(c) leather
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 12.
Which of the following is transparent?
(a) Wood
(b) Stone
(c) Glass
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Glass


Question 13.
Which of the following is hard?
(a) Cotton
(b) Sponge
(c) Iron
(d) Mirror

Answer

Answer: (c) Iron


Question 14.
Which of the following is soluble in water?
(a) Salt
(b) Sand
(c) Chalk powder
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Salt


Question 15.
Purpose of sorting materials into groups is
(a) to study their properties
(b) convenience
(c) both (a) and (b)
(d) Mud

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 16.
An oily thin paper will be
(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) cannot be predicted

Answer

Answer: (b) translucent


Question 17.
Choose the opaque object from the following
(a) charcoal
(b) air
(c) glass
(d) water

Answer

Answer: (a) charcoal


Question 18.
Which object shines?
(a) Plastic toy
(b) Cotton shirt
(c) Steel spoon
(d) Stone piece

Answer

Answer: (c) Steel spoon


Question 19.
Which of the following gets reddish brown in colour on exposure to air?
(a) Gold
(b) Silver
(c) Iron
(d) Aluminium

Answer

Answer: (c) Iron


Question 20.
Which one of the following is soft?
(a) Iron
(b) Wood
(c) Cotton
(d) Stone

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 21.
A good example of grouping can be seen in a
(a) playground
(b) hospital
(c) supermarket
(d) storeroom

Answer

Answer: (c) supermarket


Question 22.
If no light can pass through an object, it is called
(a) transparency
(b) opaque
(c) translucent
(d) all of these

Answer

Answer: (b) opaque


Question 23.
Mustard oil and kerosene are the examples of in water liquids.
(a) miscible
(b) immiscible
(c) viscous
(d) sticky

Answer

Answer: (b) immiscible


Question 24.
Sugar and common salt can be dissolved in
(a) sand
(b) water
(c) air
(d) all of these

Answer

Answer: (b) water


Question 25.
All gases including air are ………… conductors of heat.
(a) good
(b) bad
(c) both (a) or (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) bad


Question 26.
Which of the following is a transparent substance?
(a) Wood
(b) Stone
(c) Glass
(d) Metal

Answer

Answer: (c) Glass


Question 27.
Which of the following is hard?
(a) Cotton
(b) Sponge
(c) Iron
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Iron


Question 28.
Which of the following is soft?
(a) Iron
(b) Wood
(c) Cotton
(d) Stone

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 29.
Which one of the following liquids is immiscible with water?
(a) Vinegar
(b) Glycerine
(c) Lemon juice
(d) Kerosene

Answer

Answer: (d) Kerosene


Question 30.
Which of the following is lighter than water?
(a) Iron
(b) Ice
(c) Stone
(d) Book

Answer

Answer: (b) Ice


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Wood is ………….. than rubber.

Answer

Answer: harder


Question 2.
Heavy substances ………….. in water.

Answer

Answer: sink


Question 3.
Earthen pitcher is an example of ………….. object.

Answer

Answer: round


Question 4.
Materials that have lustre are usually …………..

Answer

Answer: metals


Question 5.
An object can be made of different …………..

Answer

Answer: materials


Question 6.
Gold has a ………….. shine.

Answer

Answer: yellow


Question 7.
In a solution, the substance present in a small amount is called …………..

Answer

Answer: solute


Question 8.
Classification is done on the basis of some ………….. and …………..

Answer

Answer: similarities, differences


Question 9.
Iron is ………….. in appearance.

Answer

Answer: lustrous


Question 10.
Lemon juice is ………….. in water.

Answer

Answer: miscible


Question 11.
A liquid ………….. its shape on changing the container.

Answer

Answer: changes


Question 12.
Grouping of things is done for …………..

Answer

Answer: convenience


Question 13.
Water is called the ………….. solvent because it dissolves large number of thing.

Answer

Answer: universal


Question 14.
Different objects have different shapes and …………..

Answer

Answer: sizes


Question 15.
The object through which we can see is known as ………….. object.

Answer

Answer: transparent


Question 16.
Sand is ………….. in water.

Answer

Answer: insoluble


Question 17.
Different materials can be used to make …………..

Answer

Answer: same thing


Question 18.
A sugar syrup is a …………..

Answer

Answer: solution


Question 19.
………….. substances are those through which we can’t see anything.

Answer

Answer: Opaque


Question 20.
Water and milk are ………….. liquids.

Answer

Answer: miscible


Question 21.
A piece of glass is transparent but a piece of cardboard is …………..

Answer

Answer: opaque


Question 22.
Those materials which cannot be easily compressed, cut, bent or scratched are called ………….. materials.

Answer

Answer: hard


Question 23.
The aquatic animals use dissolved ………….. in water for the process of respiration.

Answer

Answer: oxygen


Question 24.
The ability of some materials to shine is called …………..

Answer

Answer: lustre


Question 25.
Wood is a material which is ………….. than water.

Answer

Answer: heavier


Question 26.
Sugar is soluble whereas sand is insoluble in ………………….

Answer

Answer: water


Question 27.
When two liquids dissolve in each other, they are known as …………………. liquids.

Answer

Answer: miscible


Question 28.
Materials in solid or liquid states can be good or bad conductors of ………………….

Answer

Answer: heat


Question 29.
Clothes, paper, wool, plastic, thermocol and bamboo are …………………. conductors of heat.

Answer

Answer: bad


Question 30.
Liquids have no definite shape but have a definite ………………….

Answer

Answer: volume


Question 31.
Placing or sorting similar things together is called ………………….

Answer

Answer: grouping


Question 32.
The ability of some materials to shine is called ………………….

Answer

Answer: lustre


Question 33.
Wood is …………………. than water.

Answer

Answer: lighter


Question 34.
Sand is …………………. in water.

Answer

Answer: insoluble


Question 35.
The materials through which objects can be seen but not clearly are called ………………….

Answer

Answer: translucent


True or False

Question 1.
Solids have neither a definite shape nor volume.

Answer

Answer: False


Question 2.
A hard substance can scratch a soft substance.

Answer

Answer: True


Question 3.
Grouping is a useful process.

Answer

Answer: True


Question 4.
Things made of gold and aluminium have no lustre.

Answer

Answer: False


Question 5.
All materials can be felt by one or more of our senses.

Answer

Answer: True


Question 6.
Iron is not a natural material.

Answer

Answer: False


Question 7.
Cardboard is translucent.

Answer

Answer: False


Question 8.
Carbon dioxide gas is soluble in water.

Answer

Answer: True


Question 9.
Mirror is transparent.

Answer

Answer: True


Question 10.
We can see clearly through an opaque object.

Answer

Answer: False


Question 11.
The amount of matter in any object is called its weight.

Answer

Answer: True


Question 12.
Ail objects are made up of same kind of materials.

Answer

Answer: False


Question 13.
Things can be grouped on the basis of their shape and size.

Answer

Answer: True


Question 14.
The heaviness of substances is also called density.

Answer

Answer: True


Question 15.
Honey is immiscible with water.

Answer

Answer: False


Question 16.
All objects around us are made up of one material.

Answer

Answer: False


Question 17.
If almost all the light can pass through an object, it is called transparent.

Answer

Answer: True


Question 18.
Sugar and salt can dissolve in water.

Answer

Answer: True


Question 19.
All gases including air are good conductors of heat.

Answer

Answer: False


Question 20.
Materials can be classified on the basis of their hardness.

Answer

Answer: True


Question 21.
Materials in a solid or liquid state are always bad conductors of heat.

Answer

Answer: False


Question 22.
Diamond is the hardest natural material known.

Answer

Answer: True


Question 23.
We can see partially through translucent materials.

Answer

Answer: True


Question 24.
Oiled paper is a translucent material.

Answer

Answer: True


Question 25.
Carbon dioxide gas is soluble in water.

Answer

Answer: True


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Glass, air (a) Translucent
2. Wax (b) Belt, Shoes
3. Oiled paper (c) Floats on water
4. Copper sulphate (d) Transparent
5. Wood (e) Soluble
6. Leather (f) Insoluble
7. Diamond (g) Metallic lustre
8. Chalk powder (h) Opaque
9. Sponge (i) Hard
10. Gold and silver (j) Soft
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Glass, air (d) Transparent
2. Wax (c) Floats on water
3. Oiled paper (a) Translucent
4. Copper sulphate (e) Soluble
5. Wood (h) Opaque
6. Leather (b) Belt, Shoes
7. Diamond (i) Hard
8. Chalk powder (f) Insoluble
9. Sponge (j) Soft
10. Gold and silver (g) Metallic lustre

Column A Column B
1. Float in water (a) density greater than water
2. Sink in water (b) density less than water
3. Diamond (c) Soft
4. Sponge (d) Hard
5. Sugar (e) Soluble
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Float in water (b) density less than water
2. Sink in water (a) density greater than water
3. Diamond (d) Hard
4. Sponge (c) Soft
5. Sugar (e) Soluble

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Sorting Materials Into Groups MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.