MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Social Responsibilities of Business and Business Ethics Class 11 Business Studies MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

Social Responsibilities of Business and Business Ethics Class 11 MCQs Questions with Answers

Objective Type Questions

Question 1.
Social responsibility is:
(a) Same as legal responsibility
(b) Broader than legal responsibility
(c) Narrower than legal responsibility
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Broader than legal responsibility


Question 2.
Business people have the skills to solve:
(a) All social problems
(b) Some social problems
(c) No social problems
(d) All economic problems.

Answer

Answer: (a) All social problems


Question 3.
Environmental protection can best be done by the efforts of :
(a) Business people
(b) Government
(c) Scientists
(d) All the people.

Answer

Answer: (d) All the people.


Question 4.
Which of the following can explain the need for pollution control:
(a) Cost savings
(b) Reduced risk of liability
(c) Reduction of health hazards
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 5.
Ethics is important for:
(a) Top management
(b) Middle-level managers
(c) Non-managerial employees
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 6.
Which of the following statement is correct:
(a) Increase in agricultural land due to land pollution
(b) Plantation nearby industries decreases the noise pollution
(c) Land pollution increases due to use of plastic bags
(d) Use of fertilizers, chemicals and pesticides increases air pollution.

Answer

Answer: (c) Land pollution increases due to use of plastic bags


Question 7.
Which responsibility of the business is not the responsibility of the business to the government:
(a) Following the pollution laws as set by the government
(b) Establishment of the industrial undertaking as per the government norms
(c) Providing after sales service
(d) Payment of the fees, tax, surcharge etc. with the honesty.

Answer

Answer: (c) Providing after sales service


Question 8.
Which work is ethical:
(a) Adulteration in goods
(b) Selling of duplicate goods with brand names
(c) Exploitation of the employees
(d) Honesty in dealing with customers.

Answer

Answer: (d) Honesty in dealing with customers.


Question 9.
Which business do not have social responsibility towards the customers:
(a) Making availability of good quality goods at the proper rate
(b) Disclosing truth in advertisement
(c) Providing share in profit
(d) No adulteration in the goods.

Answer

Answer: (c) Providing share in profit


Question 10.
Which one of the following is the social responsibility of the business:
(a) Giving fair return to the investors
(b) Fair remuneration
(c) Consumer based production
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 11.
Environment should be conserved by:
(a) Government
(b) Entrepreneurs
(c) Society
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
Business ethics are necessary for:
(a) General employees
(b) Middle level Employees
(c) High level employees
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 13.
If business is to operate in a society which is full of diverse and complicated problems, it may have:
(a) Little chance of success
(b) Great chance of success
(c) Little chance of failure
(d) No relation with success or failure.

Answer

Answer: (a) Little chance of success


Question 14.
That an enterprise must behave as a good citizen is an example of its responsibility towards:
(a) Owners
(b) Workers
(c) Consumers
(d) Community.

Answer

Answer: (d) Community.


Question 15.
Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to:
(a) Water pollution
(b) Noise pollution
(c) Land pollution
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 16.
Which of the following is capable of doing maximum good to society :
(a) Business success
(b) Laws and regulations
(c) Ethics
(d) Professional management.

Answer

Answer: (c) Ethics


Question 17.
Which of the following alone can ensure effective ethics programme in a business enterprise:
(a) Publication of a code
(b) Involvement of employees
(c) Establishment of compliance mechanisms
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Involvement of employees


Question 18.
Which is not the reason of water pollution:
(a) Disposal of human waste in rivers and canals
(b) Proper management of cleaning of the sewerage
(c) Use of harmful chemical in agriculture getting mixed in the water
(d) Smoke emitted from the burning of forest, oil refining industries.

Answer

Answer: (b) Proper management of cleaning of the sewerage


Question 19.
Which is not correct:
(a) The business should have only aim to achieve profits by any proper or improper way
(b) Business deals its social responsibility properly
(c) Proper behaviour with the others
(d) Black marketing of the goods is unethical.

Answer

Answer: (a) The business should have only aim to achieve profits by any proper or improper way


Question 20.
Which business do not have social responsibility towards the investors:
(a) Providing security to capital
(b) Ensuring fair dividend
(c) Proper use of die capital
(d) Giving proper remuneration.

Answer

Answer: (d) Giving proper remuneration.


Question 21.
Environment conservation means keeping environment free from…………:
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Noise pollution
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 22.
Which is ethical behaviour:
(a) Giving less remuneration to the employees
(b) Selling inferior goods
(c) Honest behaviour with the customer
(d) Polluting the environment.

Answer

Answer: (c) Honest behaviour with the customer


Question 23.
Demerit of pollution is :
(a) Savings in cost
(b) Less liability
(c) Bad health
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Bad health


Fill in the blanks

1. ……… are the basis of business world related to decision making policies of business.

Answer

Answer: Social obligation


2. Business Ethics is above the ……

Answer

Answer: Business


3. Business have some …….. towards society.

Answer

Answer: Liability


4. Business and society are ……. to each other.

Answer

Answer: Closely related


5. ……… reduces the hearing capacity.

Answer

Answer: Noise pollution


6. In ….. all the decision are implemented regarding social values and objectives.

Answer

Answer: Ethics


7. In business there is main motive of social welfare is ……… related to it.

Answer

Answer: Directly


8. ………. pollution is caused by running vehicle on the road.

Answer

Answer: Air


9. Industrial waste is a source of ……..

Answer

Answer: Soil pollution


10. The group of effective sub-system in which all the living being are lived is called ……..

Answer

Answer: Environment


True or false

1. Customer’s / Consumer’s are the king of market

Answer

Answer: True


2. Returning back of bad quality of goods are the example of social obligations.

Answer

Answer: True


3. Pollution control is a part of society.

Answer

Answer: True


4. There is no difference between policies and legislation.

Answer

Answer: False


5. Population is not a cause of pollution.

Answer

Answer: False


6. Business ethics are totally inspired with profit.

Answer

Answer: False


7. To protect atmosphere is not a social obligation.

Answer

Answer: False


8. Business legislation only can be in written form.

Answer

Answer: False


9. Environment pollution do not cause any harm in business.

Answer

Answer: False


10. Paying govt taxes is not a social duties.

Answer

Answer: False


Match the Columns

(A) (B)
1. Duties towards shareholder (a) Payment of taxes within time
2. Duties towards consumers (b) Paying fair wages
3. Duties towards government (c) Provide quality goods
4. Duties towards society (d) Preservation of environment
5. Protection of invested capital (e) Fare dividend
6. Code of conduct (f) Business ethics
7. Duties towards employees (g) Pollution control
8. CEPTS established (h) Water pollution
9. Liquid chemical element (i) Desert
10. Soil pollution (j) Duties towards investors
Answer

Answer:

(A) (B)
1. Duties towards shareholder (e) Fare dividend
2. Duties towards consumers (c) Provide quality goods
3. Duties towards government (a) Payment of taxes within time
4. Duties towards society (d) Preservation of environment
5. Protection of invested capital (f) Business ethics
6. Code of conduct (j) Duties towards investors
7. Duties towards employees (b) Paying fair wages
8. CEPTS established (g) Pollution control
9. Liquid chemical element (h) Water pollution
10. Soil pollution (i) Desert

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 6 Social Responsibilities of Business and Business Ethics with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 Business Studies Social Responsibilities of Business and Business Ethics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.