MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Air Around Us Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Air Around Us Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
What are the properties of air?
(a) It occupies space
(b) It is present everywhere around us
(c) It has no colour and is transparent
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
Moving air is called
(a) dust
(b) smoke
(c) wind
(d) nitrogen

Answer

Answer: (c) wind


Question 3.
Properties of oxygen gas is
(a) colourless
(b) tasteless
(c) odourless
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 4.
The composition of nitrogen gas in the atmosphere is
(a) 21%
(b) 78%
(c) 1%
(d) 0.01%

Answer

Answer: (b) 78%


Question 5.
Oxygen is a supporter of
(a) combustion
(b) nitrogen
(c) smoke
(d) dust

Answer

Answer: (a) combustion


Question 6.
Smoke is produced mainly by burning
(a) wood
(b) coal
(c) kerosene
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 7.
The two gases which together make up about 99 per cent of the air are
(a) nitrogen and carbon dioxide
(b) nitrogen and ozone
(c) nitrogen and oxygen
(d) carbon dioxide and oxygen

Answer

Answer: (c) nitrogen and oxygen


Question 8.
Air is considered to be
(a) a compound
(b) a mixture
(c) an element
(d) a solvent

Answer

Answer: (b) a mixture


Question 9.
Wind does not help in the movement of
(a) firki
(b) weather cock
(c) ceiling fan
(d) sailing yacht

Answer

Answer: (c) ceiling fan


Question 10.
Envelope of air that surrounds the earth is known as
(a) biosphere
(b) atmosphere
(c) ecosystem
(d) environment

Answer

Answer: (b) atmosphere


Question 11.
Mountaineers carry oxygen cylinder with them because
(a) there is no oxygen on high mountains
(b) there is deficiency of oxygen on mountains at high altitude
(c) oxygen is used for cooking
(d) oxygen keeps them warm at low temperature

Answer

Answer: (b) there is deficiency of oxygen on mountains at high altitude


Question 12.
Air is present in
(a) atmosphere
(b) soil
(c) water
(d) everywhere

Answer

Answer: (d) everywhere


Question 13.
Which of the following gas is used for breathing?
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Oxygen


Question 14.
Which components of air are harmful to living organisms?
(a) Nitrogen and oxygen
(b) Dust and smoke
(c) Oxygen and carbon dioxide
(d) Smoke and water vapour

Answer

Answer: (b) Dust and smoke


Question 15.
Weather cock shows the direction of moving of a place.
(a) air
(b) water
(c) smoke
(d) dust

Answer

Answer: (a) air


Question 16.
Which of the following gases is not found in the atmosphere?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (b) Hydrogen


Question 17.
The largest amount of gas in the air is
(a) nitrogen
(b) carbon dioxide
(c) argon
(d) oxygen

Answer

Answer: (a) nitrogen


Question 18.
The gas released by the green plants during photosynthesis is
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) helium

Answer

Answer: (b) oxygen


Question 19.
Air is considered to be
(a) a compound
(b) a solvent
(c) mixture
(d) an element

Answer

Answer: (c) mixture


Question 20.
The component of air which is utilised by the plants during photosynthesis is
(a) carbon dioxide
(b) oxygen
(c) nitrogen
(d) water vapour

Answer

Answer: (a) carbon dioxide


Question 21.
The envelope of air around earth’s crust is called
(a) wind
(b) atmosphere
(c) carbon dioxide
(d) wind

Answer

Answer: (b) atmosphere


Question 22.
Water is found in the air in the form of
(a) water vapour
(b) carbon
(c) dust
(d) smoke

Answer

Answer: (a) water vapour


Question 23.
The air over industrial cities has usually higher amount of which one of the following components than normal air?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Argon

Answer

Answer: (b) Carbon dioxide


Question 24.
The air in motion is called
(a) flood
(b) drought
(c) wind
(d) tide

Answer

Answer: (c) wind


Question 25.
Plants obtain nitrogen mainly from
(a) humus
(b) animals
(c) soil
(d) water

Answer

Answer: (c) soil


Fill in the Blanks

Question 1.
One of the component of air used to manufacture fertilisers on a large scale is ……………..

Answer

Answer: nitrogen


Question 2.
Air is a …………….. of gases.

Answer

Answer: mixture


Question 3.
…………….. is the layer of air around the earth.

Answer

Answer: Atmosphere


Question 4.
Major part of air is constituted by ……………..

Answer

Answer: nitrogen


Question 5.
…………….. gas helps in burning.

Answer

Answer: Oxygen


Question 6.
Gas that is commonly used in fire extinguisher is ……………..

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 7.
……………. air is used in tyres of vehicles.

Answer

Answer: Compressed


Question 8.
Plants along road side are mostly covered with ……………..

Answer

Answer: dust


Question 9.
…………….. portion of air is nitrogen.

Answer

Answer: 3/4th


Question 10.
Aquatic animals use dissolved …………….. in water for respiration.

Answer

Answer: oxygen


Question 11.
Oxygen helps in breaking down the digested food in the body to release …………….. gas.

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 12.
Oxygen gas is …………… in water.

Answer

Answer: soluble


Question 13.
Air is ……………..

Answer

Answer: transparent


Question 14.
……………. gas is vital for life.

Answer

Answer: Oxygen


Question 15.
…………….. gas does not support burning and cause suffocation if present in abundant.

Answer

Answer: Carbon dioxide


Question 16.
There is always some water vapour in the ………………….. around us.

Answer

Answer: Air


Question 17.
The layer of atmosphere extends upto …………………..

Answer

Answer: 300 km


Question 18.
Air is a ………………….. of several gases.

Answer

Answer: Mixture


Question 19.
The ………………….. we live in is surrounded by a blanket of air.

Answer

Answer: Earth


Question 20.
The air surrounding the earth is called as …………………..

Answer

Answer: Atmosphere


Question 21.
Air is present in ………………….. and …………………..

Answer

Answer: Water, soli


Question 22.
Aquatic animals use dissolved air in water for …………………..

Answer

Answer: respiration


Question 23.
The major part of air is …………………..

Answer

Answer: Nitrogen


Question 24.
Burning can occur only in the presence of …………………..

Answer

Answer: Oxygen


Question 25.
The organisms that live in soil also need ………………….. to respire.

Answer

Answer: Oxygen


True or False

Question 1.
We can see and feel air.

Answer

Answer: False


Question 2.
Air is a mixture of gases.

Answer

Answer: True


Question 3.
Open areas allow air to move here and there.

Answer

Answer: True


Question 4.
We breathe in CO2.

Answer

Answer: False


Question 5.
Process of preparation of food by green plants is known as photosynthesis.

Answer

Answer: True


Question 6.
Air in motion is called wind.

Answer

Answer: True


Question 7.
Plants do not respire.

Answer

Answer: False


Question 8.
The major part of air is nitrogen.

Answer

Answer: True


Question 9.
Oxygen constitutes 21% of the air.

Answer

Answer: True


Question 10.
We use oxygen gas for respiration.

Answer

Answer: True


Question 11.
Nitrogen gas helps in combustion.

Answer

Answer: False


Question 12.
Oxygen is soluble in water.

Answer

Answer: True


Question 13.
Traffic policeman wears mask to prevent inhalation of dust particles.

Answer

Answer: True


Question 14.
Presence of dust particles in air varies from place to place and time to time.

Answer

Answer: True


Question 15.
Air is found at certain places in the atmosphere only.

Answer

Answer: False


Question 16.
Air has a fixed percentage of water vapour.

Answer

Answer: False


Question 17.
Dust and smoke present in the air cause respiratory diseases.

Answer

Answer: True


Question 18.
Nitrogen is the most reactive gas of the air.

Answer

Answer: False


Question 19.
Plants do not need oxygen.

Answer

Answer: False


Question 20.
All organisms require nitrogen for photosynthesis.

Answer

Answer: False


Question 21.
The percentage of carbon dioxide in air is 0.03%.

Answer

Answer: True


Question 22.
Air in motion is called wind.

Answer

Answer: True


Question 23.
Our earth is surrounded by a thin layer of water.

Answer

Answer: False


Question 24.
Winnowing is more effective in moving air.

Answer

Answer: False


Question 25.
Air does not occupy space.

Answer

Answer: True


Match the following

Column I Column II
1. Nitrogen (a) Respiration
2. Mixture of gases (b) Thin layer of air surrounding the earth
3. Oxygen (c) Use wind power to rotate
4. Atmosphere (d) 78%
5. Windmill (e) Released in respiration
6. Carbon dioxide (f) Air
7. Smoke (g) Colourless, transparent
8. Air (h) Harmful
9. Compressed air (i) Used to fill tyres
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Nitrogen (d) 78%
2. Mixture of gases (f) Air
3. Oxygen (a) Respiration
4. Atmosphere (b) Thin layer of air surrounding the earth
5. Windmill (c) Use wind power to rotate
6. Carbon dioxide (e) Released in respiration
7. Smoke (h) Harmful
8. Air (g) Colourless, transparent
9. Compressed air (i) Used to fill tyres

Column A Column B
1. Nitrogen (a) 78%
2. % Oxygen (b) Supports burning
3. Carbon dioxide (c) 0.03%
4. Oxygen (d) Universal solvent
5. Water (e) 20.9%
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Nitrogen (a) 78%
2. % Oxygen (e) 20.9%
3. Carbon dioxide (c) 0.03%
4. Oxygen (b) Supports burning
5. Water (d) Universal solvent

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Science Air Around Us MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.