MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 10 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Water Resources Class 10 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Water Resources Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Bamboo drip irrigation is prevalent in which of the following states?
(a) Rajasthan
(b) Meghalaya
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (b) Meghalaya


Question 2.
Which of the following structures are known as ‘tankas’?
(a) Underground tanks for storing rainwater harvested from roof tops for drinking purpose
(b) Tanks constructed on rooftops for storing rainwater
(c) Tanks constructed in agricultural fields to store rainwater
(d) Tanks constructed to store floodwater

Answer

Answer: (a) Underground tanks for storing rainwater harvested from roof tops for drinking purpose


Question 3.
Which of the following rivers is not having any multipurpose river project?
(a) Satluj-Beas
(b) Mahanadi
(c) Narmada
(d) Yamuna

Answer

Answer: (d) Yamuna


Question 4.
Roof tap rainwater harvesting system in Rajasthan is known as:
(a) Guls
(b) Kuls
(c) Tankas
(d) Baobs

Answer

Answer: (c) Tankas


Question 5.
Which of the following is not a method of water haresting used in Rajasthan?
(a) Johads
(b) Khadins
(c) Guls
(d) Tankas

Answer

Answer: (c) Guls


Question 6.
On which one of the following rivers Mettur dam is constructed?
(a) River Kaveri
(b) River Krishna
(c) River Godavari
(d) River Mahanadi

Answer

Answer: (a) River Kaveri


Question 7.
How much of the earth surface is covered with water?
(a) About 1/4
(b) About 1/2
(c) About 3/4
(d) About 2/3

Answer

Answer: (c) About 3/4


Question 8.
Which of the following rivers is not having any multipurpose river project?
(a) Satluj-Beas
(b) Mahanadi
(c) Narmada
(d) Yamuna

Answer

Answer: (d) Yamuna


Question 9.
Which of the following is a source of Fresh water?
(a) Precipitation
(b) Surface runoff
(c) Groundwater
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Groundwater


Question 10.
In which one of the following states was rooftop rainwater harvesting practised?
(a) West Bengal
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Rajasthan


Question 11.
On which one of the following rivers the Tehri Dam is being constructed?
(a) Bhagirathi
(b) Yamuna
(c) Koshi
(d) Sutlej

Answer

Answer: (d) Sutlej


Question 12.
What is the contribution of hydroelectricity in the total generation of electricity?
(a) 52%
(b) 42%
(c) 32%
(d) 22%

Answer

Answer: (d) 22%


Question 13.
Salal Dam is built on which river?
(a) Chenab
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Satluj

Answer

Answer: (a) Chenab


Question 14.
Hirakud dam is built on which river?
(a) Chenab
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Satluj

Answer

Answer: (b) Mahanadi


Question 15.
Which of the following is not one of the reasons for criticism of multipurpose river valley projects?
(a) They create a rockier stream bed
(b) They create poorer habitats for the river’s acquatic life
(c) The reservoirs created in the floodplain submerge vegetation
(d) They help in generation of hydroelectricity

Answer

Answer: (d) They help in generation of hydroelectricity


Question 16.
In which of the following regions, people built ‘Guls’ and ‘Kuls’ for irrigation?
(a) Northern Plains
(b) Western Himalayas
(c) Coastal areas
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Western Himalayas


Question 17.
Tanka, a rainwater harvesting technique, is associated with which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) West Himalayas
(c) Gujarat
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan


Question 18.
What percentage of the total volume of world’s water is estimated to exist as oceans?
(a) 94.5%
(b) 95.5%
(c) 96.5%
(d) 97.5%

Answer

Answer: (c) 96.5%


Question 19.
Against the construction of which one of the following multipurpose projects was the Narmada Bachao Andolan launched?
(a) Sardar Sarovar
(b) Bhakra Nangal
(c) Rihand
(d) Tehri

Answer

Answer: (a) Sardar Sarovar


Question 20.
On which of the following rivers is Koyena dam built?
(a) Krishna
(b) Kaveri
(c) Ganga
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (a) Krishna


Question 21.
In which one of the following states palar pani is considered the purest form of natural water?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Chhattisgarh

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 22
Nagarjuna Sagar Dam is built on which river?
(a) Clenab
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Satluj

Answer

Answer: (c) Krishna


Question 23.
Which of the following is a reason for water scarcity in a region with sufficient water to meet the requirements of the people?
(a) Huge population
(b) Less rainfall
(c) Power requirement
(d) Pollution

Answer

Answer: (d) Pollution


Question 24.
Which of the following problems arises due to water pollution?
(a) Sedimentation of water bodies
(b) Water-borne diseases
(c) Discharge of industrial waste
(d) Spawning of aquatic life

Answer

Answer: (b) Water-borne diseases


Question 25.
Which of the following data shows the percentage of global precipitation that is received by India?
(a) 96.5 percent
(b) 30 percent
(c) 4 percent
(d) 2.5 percent

Answer

Answer: (c) 4 percent


Question 26.
Which of the following contributes approximately 22 per cent of the total electricity produced in India today?
(a) Solar power
(b) Hydroelectric power
(c) Industries
(d) Geothermal energy

Answer

Answer: (b) Hydroelectric power


Question 27.
Which of the following areas would you immediately associate with water scarcity?
(a) Deserts of Rajasthan
(b) The Ganga Plains
(c) Hills of North-Eastern India
(d) Coastal areas of Orissa

Answer

Answer: (a) Deserts of Rajasthan


Question 28.
Which of the following is one of the largest artificial lakes of ancient India built in the 11th century?
(a) Govindsagar Lake
(b) Hauz Khas
(c) Bhopal Lake
(d) Dal Lake

Answer

Answer: (c) Bhopal Lake


Question 29.
Which of the following hydraulic structures is built in river basins?
(a) Lakes
(b) Dams
(c) Tanks
(d) Water harvesting

Answer

Answer: (b) Dams


Question 30.
Which of the following hydraulic structures is not a feature of ancient times?
(a) Multipurpose river valley projects
(b) Dams built of stone rubble
(c) Reservoirs or lakes
(d) Embankments and canals

Answer

Answer: (a) Multipurpose river valley projects


Question 31.
Which of the following hydraulic structures was constructed by Iltutmish in the 14th century for supplying water to Siri Fort area?
(a) Water harvesting at Sringaverapura near Allahabad
(b) Bhopal Lake
(c) Tank in Hauz Khas, Delhi
(d) Irrigation work at Nagarjunakonda

Answer

Answer: (c) Tank in Hauz Khas, Delhi


Question 32.
Which of the following multipurpose projects is found in the Satluj-Beas river basin?
(a) Hirakud Project
(b) Damodar Valley Corporation
(c) Bhakra Nangal Project
(d) Rihand Project

Answer

Answer: (c) Bhakra Nangal Project


Question 33.
In which of the following areas can you find one of the oldest water-harvesting systems of India?
(a) Sringaverapura near Allahabad
(b) Kalinga, Orissa
(c) Bennur, Karnataka
(d) Nagarjunakonda, Andhra Pradesh

Answer

Answer: (a) Sringaverapura near Allahabad


Question 34.
On which of the following rivers is the Hirakud dam constructed?
(a) Satluj
(b) Beas
(c) Mahanadi
(d) Narmada

Answer

Answer: (c) Mahanadi


Question 35.
Which of the following state governments have raised the Krishna-Godavari dispute?
(a) Karnataka and Andhra Pradesh
(b) Gujarat and Rajasthan
(c) Maharashtra and Madhya Pradesh
(d) Karnataka and Maharashtra

Answer

Answer: (a) Karnataka and Andhra Pradesh


Question 36.
On which of the following issues did the Narmada Bachao Andolan first focus?
(a) Benefits of irrigation to landless farmers
(b) Environmental issues related to submergence of trees under the dam water
(c) Rehabilitation of the people displaced due to construction of the dam
(d) Economic issues of wastage of money for the construction of the dam

Answer

Answer: (b) Environmental issues related to submergence of trees under the dam water


Question 37.
On which of the following rivers are the Tilaiya, Panchet, Maithon, Konar and Bokaro dams located?
(a) Satluj
(b) Damodar
(c) Mahanadi
(d) Krishna

Answer

Answer: (b) Damodar


Question 38.
Which of the following environmental damages are not induced due to multipurpose projects?
(a) Water-borne diseases and pests
(b) Pollution resulting from excessive use of water
(c) Earthquakes
(d) Volcanic activity

Answer

Answer: (d) Volcanic activity


Question 39.
In which of the following areas are ‘guls’ and ‘kuls’ used to channel water for agriculture?
(a) Deccan Plateau
(b) Deserts of Rajasthan
(c) Western Himalayas
(d) Ganga Plains

Answer

Answer: (c) Western Himalayas


Question 40.
Which of the following river projects or groups of river projects provide hydroelectricity to the industries of Maharasthra?
(a) Pravara Project and Koyna Project
(b) Hirakud Project
(c) Nagarjuna Sagar Project and Tungabhadra Project
(d) Ghatprabha Project and Mettur Project

Answer

Answer: (a) Pravara Project and Koyna Project


Question 41.
Due to which of the following reasons are rooftop rainwater harvesting commonly practised, particularly in Rajasthan?
(a) To store water for irrigation
(b) To keep the house cool
(c) To store drinking water
(d) To clean the rooftops

Answer

Answer: (c) To store drinking water


Question 42.
Which of the following dams are part of Chambal Project?
(a) Maithon, Panchet, Tilaiya, Konar, Bokaro
(b) Pravara, Ramagundam
(c) Rana Pratap Sagar, Gandhi Sagar
(d) Sardar Sarovar Dam

Answer

Answer: (c) Rana Pratap Sagar, Gandhi Sagar


Question 43.
In which of the following states is the bamboo-drip irrigation system prevalent?
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) West Bengal
(d) Meghalaya

Answer

Answer: (d) Meghalaya


Question 44.
Who among the following proclaimed dams as the temple of modern India?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Mahtama Gandhi

Answer

Answer: (b) Jawaharlal Nehru


Question 45.
Which one of the following is not an adverse effect of dams?
(a) Interstate water disputes
(b) Excessive sedimentation of Reservoir
(c) Displacement of population
(d) Flood control

Answer

Answer: (d) Flood control


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 10 Geography Water Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.