Landscape of the Soul Class 11 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Landscape of the Soul Class 11 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul with Answers

Question 1.
Chinese art requires ………… participation of the viewer
(a) passive
(b) emotional
(c) active
(d) methodological

Answer

Answer: (c) active


Question 2.
How did the cave open?
(a) painter said a prayer
(b) with a magic spell
(c) “painter clapped his hands”
(d) with a command

Answer

Answer: (c) “painter clapped his hands”


Question 3.
“Antwerp, a master blacksmith called Quinten Metsys fell in love with a …………… daughter”
(a) emperor’s
(b) painter’s
(c) minister’s
(d) master’s

Answer

Answer: (b) painter’s


Question 4.
What is the essential third element ?
(a) Left Void
(b) Middle Void
(c) Yang
(d) Yin

Answer

Answer: (b) Middle Void


Question 5.
Where had the Master hidden the masterpiece for the Emperor to see?
(a) In a room
(b) behind a screen
(c) underground place behind
(d) a cupboard

Answer

Answer: (b) behind a screen


Question 6.
What is the role of man in between Heaven and Earth?
(a) He is in a path
(b) He is a sinner
(c) He is meant to do actions
(d) he becomes the conduit of communication

Answer

Answer: (d) he becomes the conduit of communication


Question 7.
What does Yin mean?
(a) water; horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool
(b) Mountain; vertically towards Heaven, stable, warm, and dry in the sun
(c) Neutral action
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) water; horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool


Question 8.
What did the Chinese Painter want the viewer to do?
(a) he wants the viewer to enter his mind
(b) he wants the viewers to admire his painting
(c) he wants them to imagine the scene
(d) he wants them to feel like they are inside of the scene

Answer

Answer: (a) he wants the viewer to enter his mind


Question 9.
What does the Chinese Landscape depict?
(a) They are not real and one can enter from any viewpoint
(b) they produce an actual viewpoint
(c) they are not imaginery
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) They are not real and one can enter from any viewpoint


Question 10.
What did the two forms of art depict?
(a) a perfect, illusionistic likeness in Europe, the essence of inner life and spirit in Asia
(b) a perfect, illusionistic likeness in Asia, the essence of inner life and spirit in Europe
(c) perfect art form in Asia and realness in Europe
(d) It depicted nothing

Answer

Answer: (a) a perfect, illusionistic likeness in Europe, the essence of inner life and spirit in Asia


Question 11.
Why didn’t the father approve of the love of his daughter and the blacksmith?
(a) due to his profession
(b) due to his caste
(c) due to his appearance
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) due to his profession


Question 12.
What do the books of Confucius and Zhuangzi teach?
(a) to guide his disciple in the right direction
(b) to not fear the superiors
(c) to not to suppress your thoughts
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) to guide his disciple in the right direction


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 English Landscape of the Soul MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.