ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress

Question 1.
Match each of the entries in column I with the appropriate entry in column II.
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 1
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 2

Question 2.
(i) From the following table, determines and q if x and y vary directly:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 3
(ii) From the following table, determine a and b if x and y vary inversely:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 4
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 5
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 6

Question 3.
It rained 80 mm in the first 20 days of April. What would be the total rainfall in April?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 7

Question 4.
Mamta earns ₹540 for a working week of 48 hours. If she was absent for 6 hours, how much did she earn?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 8

Question 5.
Navjot can do a piece of work in 6 days working 10 hours per day. In how many days can he do the same work if he increases his working hours by 2 hours per day?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 9

Question 6.
Sharmila has enough money to buy 24 bananas at the rate of ₹ 1·50 per banana. How many bananas she can buy if the price of each orange is decreased by 30 paise?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 10

Question 7.
A fort has rations for 180 soldiers for 40 days. After 10 days, 30 soldiers leave the fort. Find the total number of days for which the food will last.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 11

Question 8.
There are 100 students in a hostel. Food provision for them is for 20 days. How long will these provisions last, if 25 more students join the group?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 12

Question 9.
If 4 goats or 6 sheep can graze a field in 40 days, how many days will 4 goats and 14 sheep take to graze the same field?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 13

Question 10.
A tap can fill a tank in 20 hours, while the other can empty it in 30 hours. The tank is empty and if both taps are opened together, how long will it take for the tank to be half full?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 14

Question 11.
Three ants separately can gobble a grasshopper in 3,4, and 6 days respectively. How many days will they take together to finish off the poor chap? If the grasshopper weighs 63 gram, find the share of each.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 15
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 16

Question 12.
A and B together can do a piece of work in 12 days; B and C together can do it in 15 days. If A is twice as good a workman as C, in how many days A alone will do the same work?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 17
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 9 Direct and Inverse Variation Check Your Progress 18

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment