ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2

Question 1.
Can a polyhedron have for its faces
(i) 3 triangles?
(ii) 4 triangles?
(iii) a square and four triangles?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 1

Question 2.
Which are prisms among the following?
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 3

Question 3.
Verify Euler’s formula for these solids:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 4
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 5

Question 4.
Can a polyhedron have 15 faces, 30 edges and 20 vertices?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 6

Question 5.
If a polyhedron has 8 faces and 8 vertices, find the number of edges.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 7
Question 6.
If a polyhedron has 7 faces and 10 vertices, find the number of edges.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 8
Question 7.
Write the number of faces, vertices and edges in
(i) an octagonal prism
(ii) decagonal pyramid.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 9

Question 8.
Using Euler’s formula, complete the following table:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 10
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 17 Visualising Solid Shapes Ex 17.2 11

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment