ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions

Mental Maths
Question 1.
Fill in the blanks:
(i) The digit …………… has the highest place value in the number 2309.
(ii) The digit …………… has the highest face value in the number 2039.
(iii) The digit …………… has the lowest place value in the number 2039.
(iv) Both Indian and International systems of numeration have …………… period in common.
(v) In the International system of numeration, commas are placed from …………… after every …………… digits.
(vi) The bigger number from the numbers 57,631 and 57,361 is ……………
(vii) 1 crore = …………… million
(viii)The smallest 4-digit number with 3 different digits is ……………
(ix) The greatest 4-digit number with 3 different digits is ……………
(x) 15 km 300 m = …………… m
(xi) 7850 cm = …………… m …………… cm
(xii) The number 5079 when estimated to the nearest hundreds is ……………
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 1

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) The difference between the place value and the face of the digit 7 in the number 2701 is 693.
(ii) The smallest 4-digit number -1 = the greatest 3-digit number.
(iii) The place of a digit is independent of whether the number is written in the Indian system or International system of numeration.
(iv) In the International system, a number having less number of digits is always smaller than the number having more number of digits.
(v) The estimated value of 9999 to the nearest tens is 10000.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 2

Multiple Choice Questions
Choose the correct answer from the given four options (3 to 17):

Question 3.
The face value of the digit 5 in the number 36503 is
(a) 5
(b) 503
(c) 500
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 3

Question 4.
The difference between the place values of 6 and 3 in 76834 is
(a) 3
(b) 5700
(c) 5930
(d) 5970
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 4

Question 5.
The sum of the place values of all the digits in 5003 is
(a) 8
(b) 53
(c) 5003
(d) 8000
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 5

Question 6.
The total number of 4-digit numbers is
(a) 9000
(b) 9999
(c) 10000
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 6

Question 7.
The product of the place values of two-threes in 73532 is
(a) 9000
(b) 90000
(c) 99000
(d) 1000
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 7

Question 8.
The smallest 4-digit number having distinct digits is
(a) 1234
(b) 1023
(c) 1002
(d) 3210
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 8

Question 9.
The largest 4-digit number having distinct digits is
(a) 9999
(b) 9867
(c) 9786
(d) 9876
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 9

Question 10.
The largest 4-digit number is
(a) 9999
(b) 9876
(c) 9990
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 10

Question 11.
The difference between the largest number of 3-digit and the largest number of 3-digit with distinct digits is
(a) 0
(b) 10
(c) 12
(d) 14
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 11

Question 12.
If we write natural numbers from 1 to 100, the number of times the digit 5 has been written is
(a) 11
(b) 15
(c) 19
(d) 20
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 12

Question 13.
The number 28,549 when rounded off to the nearest hundreds is
(a) 28,000
(b) 28,500
(c) 28,600
(d) 29,000
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 13

Question 14.
The smallest natural number which when rounded off to the nearest hundreds as 500 is
(a) 499
(b) 501
(c) 450
(d) 549
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 14

Question 15.
The greatest natural number which when rounded off to the nearest hundreds as 500 is
(a) 549
(b) 599
(c) 450
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 15

Question 16.
The greatest 5-digit number formed by the digits 3, 0, 7 is
(a) 33077
(b) 77730
(c) 77330
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 16

Question 17.
In the International place value system, we write 1 billion for
(a) 10 lakh
(b) 1 crore
(c) 10 crore
(d) 100 crore
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 17

Value Based Questions
Question 1.
The distance between Anu’s home and her school is 4 km 850 m. Everyday she cycles both ways. Find the distance covered by her in a week. (Sunday being a holiday).
What are the advantages of cycling?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 18

Higher Order Thinking Skills (HOTS)
Question 1.
Is there any digit whose place value is always equal to its face value irrespective of its position in any number?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 19

Question 2.
Write all 4-digit numbers that can be formed with the digits2 and 5, using both digits equal number of time. Also find their sum.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 20
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 21

Question 3.
What is the difference between the smallest 6-digit number with five different digits and the greatest 5-digit number with four different digits?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 22

Question 4.
How many times does the digit 3 occur at tert’s place in natural numbers from 100 to 1000?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Objective Type Questions 23

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment