The DAV Class 8 Maths Book Solutions Pdf and **DAV Class 8 Maths Chapter 5 Worksheet 3** Solutions of Profit, Loss and Discount offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 8 Maths Ch 5 WS 3 Solutions

Question 1.

Rehana purchased a dress for ₹ 5400 including 8% VAT. Find the price of the dress before VAT was added.

Solution:

Let the price of the dress before the VAT added be ₹ x

∴ VAT = \(\frac{8}{100}\) × x

= \(\frac{2 x}{25}\)

∴ Price of the dress including VAT = x + \(\frac{2 x}{25}\)

= ₹ \(\frac{27 x}{25}\)

∴ \(\frac{27 x}{25}\) = 5400

⇒ x = \(\frac{5400 \times 25}{27}\)

⇒ x = 200 × 25

⇒ x = 5000

Hence, the required price is ₹ 5000.

Question 2.

Find the amount to be paid for the following items if 5% VAT is charged on each item.

(i) A bottle of hair styling gel at ₹ 185

Solution:

VAT on a bottle of hair style gel = \(\frac{5}{100}\) × 185 = ₹ 9.25

∴ Price of the bottle = ₹ 185 + ₹ 9.25 = ₹ 194.25

(ii) A laptop at ₹ 55,000

Solution:

VAT on the Laptop = \(\frac{5}{100}\) × 55,000 = ₹ 2750

∴ Price of the Laptop = ₹ 55000 + ₹ 2750 = ₹ 57750

(iii) A mobile at ₹ 36,200.

Solution:

VAT on mobile = \(\frac{5}{100}\) × 36200 = ₹ 1810

∴ Price of the mobile = ₹ 36200 + ₹ 1810 = ₹ 38010.

Question 3.

Raman purchased a music system at ₹ 48,000 including VAT. If the cost price of the music system was 7 40,000, how much VAT (in %) has he paid?

Solution:

Let the VAT = x%

C.P. = ₹ 40,000

⇒ ₹ 400x

∴ Cost of music system including VAT = ₹ 40,000 + 400x

∴ 40000 + 400x = 48000

⇒ 400x = 48,000 – 40000

⇒ 400x = 8000

⇒ x = \(\frac{8000}{400}\) = 20

Hence, the VAT = 20%.

### DAV Class 8 Maths Chapter 5 Value Based Questions

Question 1.

Mohit went to a shop and bought a shirt of ₹ 1,650 including 10% VAT. The shopkeeper did not give receipt to him.

(i) Find the amount of VAT not paid by the shopkeeper to the Government.

Solution:

Let the C.P. of the shirt be x such that

x + 10% of x = ₹ 1650

⇒ x + \(\frac{10}{100}\) × x = 1650

⇒ \(\frac{110 x}{100}\) = 1650

⇒ x = \(\frac{1650 \times 100}{110}\) = ₹ 1500

∴ Amount of VAT not paid by the shopkeeper to the Government = 1650 – 1500 = ₹ 150

(ii) Is tax evasion correct? Will you tolerate this?

Solution:

No, never.

(iii) Why it is important to pay tax?

Solution:

It is important to pay tax as the tax paid by us is utilised to develop infrastructure of the country.