The DAV Class 7 Maths Solutions and **DAV Class 7 Maths Chapter 5 Worksheet 2** Solutions of Application of Percentage offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 7 Maths Ch 5 WS 2 Solutions

Question 1.

A shopkeeper purchased a pair of shoes for ₹ 800 and spent ₹ 20 on its box. He sold it at a profit of ₹ 80. Find

(i) Actual C.P. of shoes

(ii) S.P. of shoes

(iii) Profit or loss%

Solution:

C.P. = ₹ 800

Amount spent on its box = ₹ 20

(i) Actual C.P. = ₹ 800 + ₹ 20 = ₹ 820

(ii) S.P. = C.P. + Profit

= ₹ 820 + ₹ 80

= ₹ 900

(iii) Profit % = \(\frac{80}{820}\) x 100 =\(\frac{400}{41}\)%

Question 2.

400 mangoes were purchased at ₹ 125 per hundred and sold at a loss of ₹ 100. Find the S.P. of one dozen mangoes.

Answer:

C.P. of 400 mangoes = \(\frac{125}{100}\) x 400 = ₹ 500

100 loss = ₹ 100

S.P. of 400 mangoes = C.P. – loss

= ₹ 500 – ₹ 100

= ₹ 400 400

Hence S.P. of 1 dozen mangoes = ₹ 12

Question 3.

A man purchased a cell phone for ₹ 2000. By paying ₹ 200 more, he replaces its body (case). If he sells the cell phone for ₹ 2500, find his profit or loss percent.

Solution:

C.P. of the cell phone = ₹ 2000

Cost of replacement of case = ₹ 200

∴ Actual C.P. = ₹ 2000 + ₹ 200 = ₹ 2200

S.P. of the cell = ₹ 2500

∴ Profit = S.P. – C.P.

= ₹ 2500 – ₹ 2200 = ₹ 300

∴ Profit % = \(\frac{300 \times 100}{2200}=\frac{150}{11}\) or 13\(\frac{7}{11}\)%

Hence the profit = 13\(\frac{7}{11}\)%

Question 4.

A man buys 5 dozen eggs at ₹ 36 per dozen. Out of which 5% got broken. He sold the remaining eggs for ₹ 48 per dozen. What was his total gain ?

Solution:

Cost of 5 dozen eggs = ₹ 36 × 5 = ₹ 180

Number of broken eggs = \(\frac{5}{100}\) × 60 = 3

Remaining eggs = 60 – 3 = 57

S.P. of 57 eggs = \(\frac{48 \times 57}{12}\) = 228

Total gain = ₹ 228 – ₹ 180 = ₹ 48

∴ gain % = \(\frac{48 \times 100}{180}=\frac{80}{3}\)% or 26\(\frac{2}{3}\)%

Hence the total gain = 26\(\frac{2}{3}\)%

Question 5.

Rahul buys an almirah for ₹ 2000 and spends ₹ 400 as its transportation charges. If he sells the almirah for ₹ 3000, determine his profit percent.

Answer:

C.P. of almirah = ₹ 2000

Transportation charge = 1400

Actual C.P. = ₹ 2000 + ₹ 400 = ₹ 2400

S.P. = ₹ 3000

∴ Profit = S.P. – C.P.

= ₹ 3000 – ₹ 12400 = ₹ 600

∴ Profit % = \(\frac{600}{2400}\) × 100 = 25%

Hence the profit = 25%