The DAV Class 6 Maths Solutions and **DAV Class 6 Maths Chapter 5 Worksheet 3 **Solutions of Percentage and its Applications offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 6 Maths Ch 5 WS 3 Solutions

Question 1.

Find gain or loss percent.

(a) C.P. = ₹ 900, S.P. = ₹ 1080

Solution:

C.P. = ₹ 900, S.P. = ₹ 1080

Here, S.P. > C.P.

∴ Gain = S.P. – C.P.

= ₹ 1080 – ₹ 900 = ₹ 180

∴ Gains % = \(\frac{\text { Gain }}{\text { C.P. }}\) × 100

=

= 20%

Hence, the required gain = 20%.

(b) C.P. = ₹ 2400, S.P. = ₹ 2250

Solution:

C.P. = ₹ 2400,

S.P. = ₹ 2250

Here, S.P. < C.P.

∴ Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 2400 – ₹ 2250

= ₹ 150

Loss % = \(\frac{\text { Loss }}{\text { C.P. }}\) × 100

∴ Loss % =

= \(\frac{25}{4}\) %

= 6 \(\frac{1}{4}\) %

Hence, the required loss = 6 \(\frac{1}{4}\) %.

(c) C.P. = ₹ 750, S.P. = ₹ 850

Solution:

C.P. = ₹ 750,

S.P. = ₹ 850 Here, S.P. > C.P.

∴ Gain = S.P. – C.P.

= ₹ 850 – ₹ 750 = ₹ 100

∴ Gain % = \(\frac{\text { Gain }}{\text { C.P. }}\) × 100

=

= \(\frac{40}{3}\) %

= 13 \(\frac{1}{3}\)%

Hence, the required gain

(d) C.P. = ₹ 10200, S.P. = ₹ 8670

Solution:

C.P. = ₹ 10200, S.P. = ₹ 8670

Here, S.P. < C.P.

∴ Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 10200 – ₹ 8670 = ₹ 1530

Loss % = \(\frac{\text { Loss }}{\text { C.P. }}\) × 100

∴ Loss % =

= 15%

Hence, the required loss = 15%.

Question 2.

A shopkeeper buys 30 chocolate bars at ₹ 15 each and sold all of them for ₹ 525. Find the profit percent he made. Solution:

C.P. of 1 chocolate bars = ₹ 15

C.P. of 30 chocolate bars = ₹ 15 × 30 = ₹ 450

S.P. of 30 chocolate bars = ₹ 525

Profit = S.P. – C.P.

= ₹ 525 – ₹ 450 = ₹ 75.

Profit percent = \(\frac{\text { Profit }}{\text { C.P. }}\) × 100

=

= \(\frac{50}{3}\) %

= 16\(\frac{2}{3}\) %

Hence, the required profit = 16 \(\frac{2}{3}\) %

Question 3.

A man buys a radio set for ₹ 900 and sells it for ₹ 972. What is his profit or loss percent?

Solution:

C.P. of radio set = ₹ 900

S.P. of the radio set = ₹ 972

Here, S.P. > C.P.

∴ Profit = S.P. – C.P.

= ₹ 972 – ₹ 900

= ₹ 72

∴ Profit percent = \(\frac{\text { Profit }}{\text { C.P. }}\) × 100

=

= 8 %

Hence, the required profit = 8%.

Question 4.

Mr. Gupta purchases a house for ₹ 2,50,000 and spends ₹ 50,000 on repairs. If he sells it for ₹ 4,00,000 find his gain percent.

Solution:

C.P. of house = ₹ 2,50,000

Money spent on repairs = ₹ 50,000

∴ Total C.P. = ₹ 2,50,000 + ₹ 50,000

= ₹ 3,00,000

S.P. of the house = ₹ 4,00,000

Gain = S.P. – C.P.

= ₹ 4,00,000 – ₹ 3,00,000

= ₹ 1,00,000

Gain percent = \(\frac{\text { Gain }}{\text { C.P. }}\) × 100

=

= 25%

Hence, the required gain = 25%.