The DAV Class 6 Maths Book Solutions and **DAV Class 6 Maths Chapter 16 Worksheet 2 **Solutions of Statistics offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 6 Maths Ch 16 WS 2 Solutions

Question 1.

Given below is the pictograph showing the number of vehicles passing through a busy crossing in Delhi at different times of a particular day.

Now answer the following questions:

(a) How many vehicles passed the crossing from 7 a.m. to 9 a.m.?

Answer:

From 7 a.m. to 9 a.m., the number of vehicles passed the crossing is 60.

(b) How many vehicles passed the crossing from 11 a.m to 1 p.m.?

Answer:

Number of Vehicles passed the crossing from 11 a.m. to 1 p.m. is 65.

(c) During which time of the day was traffic maximum?

Answer:

Maximum traffic passed through the crossing is from 9 a.m. to 11. a.m.

(d) How many vehicles passed the crossing from 3 p.m. to 7 p.m.?

Answer:

Number of vehicles passed through the crossing from 3 p.m. to 7 p.m. is 90.

Question 2.

The following pictograph shows the number of books in different subjects in a library.

Now answer the following questions:

(a) How many science books are there in the library?

Answer:

8 × 20 = 160 books.

(b) Which subject books are maximum in the library?

Answer:

Science and English books are maximum in the library.

(c) What is the total number of books in the library?

Answer:

32 × 20 = 640 books.

(d) What is the total number of English and Hindi books?

Answer:

14 × 20 = 280 books.

(e) How many more English books are there than Mathematics books?

Answer:

160 – 140 = 20 books.

Question 3.

The number of different trees in an orchard are given below. Draw a pictograph to represent the given data. The first column is done for you.

Tree | Number of trees |

Peach |
250 |

Apple |
350 |

Peas |
150 |

Guava |
200 |

Papaya |
100 |

Answer:

Question 4.

Quantities of different varieties of sweets sold on a festival day in a shop is given below. Prepare a pictograph. Also form any 2 questions on the pictograph.

Sweets | Quantity (K.g.) |

Pista Burfi |
120 |

Laddoo |
80 |

Kaajoo |
60 |

Gulab Jamun |
70 |

Rasgulla |
40 |

Answer:

Two questions on pictograph are:

(i) How much sweet was sold on a festival?

(ii) Name the sweet which was sold the most?

Bar Graph

Representation of given data using bars or rectangles is called Bar graph.