The DAV Class 6 Maths Book Solutions Pdf and **DAV Class 6 Maths Chapter 1 Worksheet 3 **Solutions of Natural Numbers and Whole Numbers offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 6 Maths Ch 1 WS 3 Solutions

Question 1.

Fill in the blanks to make the following statements true.

(a) 1794 + 624 = 624 + _____

Solution:

1794

(b) (287 + 163) + 800 = 287 + (_____ + 800)

Solution:

163

(c) 432 + _____ = 111 + 432

Solution:

111

(d) 97 + 561 = _____ + 97

Solution:

561

(e) (200 + 1020) + 3303 = _____ + (200 + _____)

Solution:

3303, 1020

(f) 0 + 268 = _____

Solution:

268

(g) 469 – 0 = _____

Solution:

469

(h) 1238 – _____ = 1238

Solution:

0

(i) 29487 + _____ = 29487

Solution:

0

Question 2.

Replace (*) with the appropriate digit.

(a)

Solution:

(b)

Solution:

(c)

Solution:

(d)

Solution:

Question 3.

Add 718662 to 360895. Now add 360895 to 718662. Are the two results same?

Solution:

The both results are the same.

Question 4.

Add the following numbers by re-arranging them. (Use property here)

(a) 786 + 342 + 214

(b) 479 + 2000 + 21

(c) 225 + 725 + 275 + 275

(d) 67 + 1376 + 624 + 933

(e) 637 + 908 + 363

(f) 2062 + 547 + 938 + 353

Solution:

(a) 786 + 342 + 214

= 786 + (342 + 214)

= 786 + 556

= 1342

(b) 479 + 2000 + 21

= 2000 + (479 + 21)

= 2000 + 500

= 2500

(c) 225 + 725 + 275 + 275

= (225 + 725) + (275 + 275)

= 950 + 550

= 1500

(d) 67 + 1376 + 624 + 933

= (67 + 933) + (1376 + 624)

= 1000 + 2000

= 3000

(e) 637 + 908 + 363

= (637 + 363) + 908

= 1000 + 908

= 1908

(f) 2062 + 547 + 938 + 353

= (2062 + 938) + (547 + 353)

= 3000 + 900

= 3900

Question 5.

Subtract the following and check your answer by corresponding addition.

(a) 29435 – 17005

Solution:

Check:

∴ 29435 – 17005 = 12430

29435 = 12430 + 17005

29435 = 29435

Hence verified.

(b) 100000 – 62581

Solution:

Check:

∴ 100000 – 62581 = 37419

100000 = 37419 + 62581

100000 = 100000

Hence verified.

(c) 75691 – 45512

Solution:

Check:

∴ 75691 – 45512 = 30179

75691 = 30179 + 45512 75691 = 75691

Hence verified.

(d) 77426 – 71236

Solution:

Check:

∴ 77426 – 71236 = 6190

77426 = 71236 + 6190

77426 = 77426

Hence verified.

Question 6.

In a school, the number of students is 5637. If 142 students took admission during that year, find the total number of students in the school.

Solution:

Number of students = 5637

Number of admitted students = 142

∴ Total number of students = 5637 + 142 = 5779.

Question 7.

The price of a car is ₹ 3,76,866. If it is increased by ₹ 42049 find the new price of the car.

Solution:

Price of car = ₹ 3,76,866

Increased price of the Car = ₹ 42049.

∴ Total price of the Car = ₹ 3,76,866 + ₹ 42,049 = 376866

Hence, the total price of the Car = ₹ 4,18,915.

Question 8.

A club organises a trip to Disney World. The cost of the whole package is ₹ 1,83,420. The club gives a discount of ₹ 47,632. What is the cost of the package after the discount?

Solution:

Cost of the package = ₹ 1,83,420

Discount = ₹ 47632 .

∴ Net cost of the package = ₹ 1,83,420 – ₹ 47632

Hence, the net value of the package = ₹ 1,35,788.

Question 9.

Rahul deposited ₹ 57,630 in the bank. After a week, he withdrew ₹ 19,211. What is the current balance in Rahul’s account?

Solution:

Money deposited = ₹ 57,630

Withdrawal = ₹ 19,211

∴ Balance in Rahul’s account = ₹ 57,630 – ₹ 19,211

Hence, the balance in account = ₹ 38,419.

Question 10.

A garment factory produces 33,000 trousers every year. Out of these, 12309 are for men and 9538 are for women. Find the number of trousers produced for children.

Solution:

Trousers for children = 33000 – (12309 + 9538)

= 33000 – 21847

= 11153

Hence, the number of trousers produced for children = 11153.

### DAV Class 6 Maths Chapter 1 Worksheet 3 Notes

**Operations on Whole Numbers:**

1. Addition:

(i) a + b = b + a

(ii) a + (b + c) = (a + b) + c

2. Subtraction:

(i) a – b = Whole number if a > b

(ii) b – a = Not a whole number if a > b

3. Multiplication:

(i) a × b = b × a

(ii) a × (b × c) = (a × b) × c = (a × c) × b

(iii) a × 0 = 0 × a = 0

(iv) a × 1 = 1 × a = a

4. Division:

If a and b are any two whole numbers, then

(i) a ÷ b = may or may not be a whole number

(ii) 0 ÷ a = 0

(iii) a ÷ 0 = meaningless

(iv) a ÷ 1 = a

**Distributive property:**

a × (b + c) = a × b + a × c

Example 1:

Add 38, 65 and 94 in three different ways.

Solution:

(i) 38 + 65 + 94 = 38 + (65 + 94)

= 38 + 159

= 197

(ii) 38 + 65 + 94 = (38 + 65) + 94

= 103 + 94

= 197

(iii) 38 + 65 + 94 = 65 + (38 + 94)

= 65 + 132

= 197

Example 2:

Subtract 34 from 97

Solution:

97 – 34 = 63 or

97 = 34 + 63

Example 3:

Multiply 8, 9

Solution:

Using distributive property

8 × 9 = 8 × (10 – 1)

= 8 × 10 – 8 × 1

= 80 – 8

= 72

Example 4:

283 × 98

Solution:

283 × 98 = 283 × (100 – 2)

= 28300 – 283 × 2

= 28300 – 566

= 27734

Example 5:

Solve: 38 × 55 + 42 × 55

Solution:

38 × 55 + 42 × 55 55 × (38 +42)

= 55 × 80

= 4400

Example 6:

Divide 2853 by 62 and check the answer.

Solution:

Check:

Dividend = Quotient × Divisor + Remainder

2853 = 46 × 62 + 1

2853 = 2852 + 1

∴ 2853 = 2853