The DAV Maths Book Class 5 Solutions and **DAV Class 5 Maths Chapter 7 Brain Teasers** Solutions of Multiplication and Division of Decimal Numbers offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 5 Maths Ch 7 Brain Teasers Solutions

Question 1.

Tick (✓) the correct answer.

(a) 4562 ÷ _____ = 4.562

(i) 10

(ii) 100

(iii) 1000

(iv) 10000

Solution:

As the decimal point moves two places toward the left we divide it by 100.

So, option (ii) is correct.

(b) 2.5 × 1000 × .1 = _____

(i) 25000

(ii) 2500

(iii) 250

(iv) 2.500

Solution:

2.5 × 1000 × .1

= \(\frac{25}{10}\) × 1000 × \(\frac{1}{10}\)

= 250

So, option (iii) is correct.

(c) The product of 0.2, 0.02, 0.002 is-

(i) 0.08

(ii) 0.008

(iii) 0.000008

(iv) 0.00008

Solution:

0.2 × 0.02 × 0.002 = 0.000008

(decimal moves 6 places left)

So, option (iii) is correct.

(d) The decimal form of \(\frac{9}{25}\) is-

(i) 0.36

(ii) 3.6

(iii) 3.06

(iv) 36

Solution:

So, option (i) is correct.

Question 2.

Find the product of the following:

(a) 8.05 × 16

(b) 14.89 × 2.6

(c) 7.8 × 0.005

Solution:

(a)

(b)

(c) 7.8 × 0.005

78 × 5 = 390

7.8 × 0.005 = 0.0390

(Put decimal point after counting the decimal places in multiplicand and multiplier).

Question 3.

Find the quotient for the following division questions.

(a) 1.5 ÷ 12

Solution:

1.5 ÷ 12

Dividend = 1.5

Divisor = 12

Q = 0.125

(b) 122.455 ÷ 0.05

Solution:

122.455 ÷ 0.05

Dividend = 122.455

Divisor = 0.05

Q = 2449.1

(c) 3622 ÷ 45.275

Solution:

3622 ÷ 45.275

Dividend = 3622

Divisor = 45.275

Q = 80

Question 4.

Convert into a decimal number.

(a) \(\frac{3}{20}\)

Solution:

\(\frac{3}{20}\)

(b) 5\(\frac{1}{50}\)

Solution:

5\(\frac{1}{50}\) = \(\frac{251}{50}\)

(c) 7\(\frac{3}{8}\)

Solution:

7\(\frac{3}{8}\) = \(\frac{59}{8}\)

Question 5.

If 504 ÷ 12 = 42 and 504 × 12 = 6048, find the value of:

(a) 5.04 × 12

Solution:

5.04 × 12 = 60.48

(Place decimal point 2 places to the left)

(b) 50.4 × 12

Solution:

50.4 × 12 = 604.8

(Place decimal point 1 place to the left)

(c) 0.504 × 0.12

Solution:

0.504 × 0.12 = .06048

(Place decimal point five places to the left)

(d) 5.04 ÷ 12

Solution:

5.04 ÷ 12 = 0.42

(Place decimal point two places to the left)

(e) 50.4 ÷ 12

Solution:

50.4 ÷ 12 = 4.2

(Place decimal point one place to the left)

(f) 0.504 ÷ 12

Solution:

0.504 ÷ 12 = .042

(Place decimal point three places to the left)

Question 6.

Fill in the boxes.

(a)

Solution:

3.5 × 10 = 35

(decimal point moves 1 place right side)

(b)

Solution:

1.5 × 1000 = 1500

(decimal point moves 3 places right side)

(c)

Solution:

7.5 × 100 = 750

(decimal point moves 2 places right side)

(d)

Solution:

95.65 × 1 = 95.65

(product remains the same)

(e)

Solution:

53.09 ÷ 10 = 5.309

(decimal moves 1 place left side)

(f)

Solution:

1.98 ÷ 100 = .0198

(decimal moves 2 places left side)

(g)

Solution:

356.4 ÷ 1000 = 0.3564

(decimal moves 3 places left side)

(h)

Solution:

13.8 ÷ 10 = 1.38

(Decimal moves 1 place left side)

(i)

Solution:

0 ÷ 3.6 = 0

(0 divided by any decimal number is 0)

(j)

Solution:

19.85 × 1 = 19.85

(If a no. multiply by 1, the product is the number itself)

Question 7.

Divide 1010.101 by 1.01

Solution:

Question 8.

3.5 kg toffees are to be distributed among some children if each child has to be given 0.5 kg. toffees. How many children get the toffees?

Solution:

Quantity of toffees to be distributed = 3.5 kg

Quantity to be given to each child = 0.5 kg

No. of children get the toffees

7 children got the toffees.

Question 9.

Mr Ajay purchases 3 kg tomatoes at ₹ 15.50 per kilogram and 5.5 kg. potatoes at ₹ 22 per kilogram. Find the total amount spent in all.

Solution:

1 kg tomatoes cost = ₹ 15.50

3 kg tomatoes cost = ₹ 15.50 × 3 = ₹ 46.50

1 kg potatoes cost = ₹ 22

5.5 kg potatoes cost = ₹ 22 × 5.5 = ₹ 121

Total amount spent = Cost of tomatoes + cost of potatoes

= ₹ 46.50 + ₹ 121

= ₹ 167.50

Question 10.

Which of the following has 15 as a quotient?

(a) 0.075 ÷ 0.5

Solution:

(b) 0.075 ÷ 0.005

Solution:

(c) 0.75 ÷ 5

Solution:

Additional Questions

Question 1.

Find the product.

(a) 0.012 × 9

Solution:

0.012 × 9

(b) 0.56 × 14

Solution:

0.56 × 14

(c) 0.76 × 28

Solution:

0.76 × 28

(d) 1.001 × 30

Solution:

1.001 × 30

(e) 3.01 × 945

Solution:

3.01 × 945

Question 2.

Find the product of the following:

(a) 0.012 × 0.01

Solution:

0.012 × 0.01

(b) 0.75 × 3.4

Solution:

0.75 × 3.4

(c) 0.170 × 5.6

Solution:

0.170 × 5.6

(d) 9.378 × 100

Solution:

9.378 × 100

(e) 0.11 × 1000

Solution:

0.11 × 1000

(f) 70.16 × 10

Solution:

70.16 × 10

Question 3.

Divide the following:

(a) 7.86 ÷ 2

Solution:

(b) 9.085 ÷ 5

Solution:

(c) 9.1 ÷ 13

Solution:

(d) 0.95 ÷ 0.19

Solution:

(e) 1.69 ÷ 1.3

Solution:

(f) 6.25 ÷ 2.5

Solution:

Question 4.

Solve the following:

(a) 7.8 ÷ _____ = 1

Solution:

7.8 ÷ 7.8 = 1

(b) 0 ÷ 3.17 = _____

Solution:

0 ÷ 3.17 = 0

(c) 3.78 × 100 = _____

Solution:

3.78 × 100 = 378

(d) 9.376 × 0 = _____

Solution:

9.376 × 0 = 0

(e) 1.019 × _____ = 1.019

Solution:

1.019 × 1 = 1.019

(f) 3.6 × 1.3 = 1.3 × _____

Solution:

3.6 × 1.3 = 1.3 × 3.6

(g) 9.08 ÷ _____ = 1

Solution:

9.08 ÷ 9.08 = 1

(h) 7.39 ÷ 1 = _____

Solution:

7.39 ÷ 1 = 7.39

Question 5.

Manik-bought oranges cost ₹ 25 per kg. He bought 3.4 kg oranges. Find the cost of oranges.

Solution:

Cost of 1 kg of oranges, = ₹ 25

Cost of 3.5 kg of oranges= ₹ 25 × 3.5 = ₹ 87.5

The cost of oranges is ₹ 87.5.

Question 6.

Convert into decimals.

(a) \(\frac{1}{2}\)

Solution:

(b) \(\frac{3}{8}\)

Solution:

(c) 2\(\frac{7}{4}\)

Solution:

(d) 3\(\frac{1}{25}\)

Solution:

Question 7.

Rakhi bought 25 packs of plastic colours for ₹ 56.25. Find the cost of 1 pack of plastic colours.

Solution:

Cost of 25 packs = ₹ 56.25

Cost of 1 pack = ₹ 56.25 ÷ 25

1 pack of plastic colours costs ₹ 2.25.

Question 8.

Complete the following:

(a) 316.32 ÷ _____ = 1

Solution:

316.32 ÷ 316.32 = 1

(b) 27.367 ÷ 1 = _____

Solution:

27.367 ÷ 1 = 27.367

(c) 0 ÷ 317.576 = _____

Solution:

0 ÷ 317.576 = 0

(d) 0.018 × 0 = _____

Solution:

0.018 × 0 = 0

(e) 718.18 × 1 = _____

Solution:

718.18 × 1 = 718.18

Question 9.

Find the product of the following.

(a) 0.8 × 0.08 × 0.008

Solution:

0.8 × 0.08 × 0.008 = 0.000512

(b) 0.02 × 0.001

Solution:

0.02 × 0.001 = 0.00002

(c) 18.96 × 13

Solution:

18.96 × 13 = 246.48

(d) 27.36 × 7.6

Solution:

27.36 × 7.6 = 207.936

Question 10.

If 130 ÷ 10 = 13 and 130 × 10 = 1300, find the value of:

(a) 1.30 × 10

Solution:

1.30 × 10 = 13

(b) .013 × 10

Solution:

.013 × 10 = 0.13

(c) 0.13 × 10

Solution:

0.13 × 10 = 1.3

(d) 1.30 ÷ 10

Solution:

1.30 ÷ 10 = 0.13

Question 11.

Fill the grid given below.

(a)

Solution:

(b)

Solution: