The DAV Class 5 Maths Book Solutions Pdf and **DAV Class 5 Maths Chapter 2 Worksheet 4** Solutions of Operations on Large Numbers offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 5 Maths Ch 2 Worksheet 4 Solutions

Question 1.

Solve the following word problems.

(a) A uniform set costs ₹ 1,325. What will be the cost of 567 uniform sets?

Solution:

We have to multiply the cost of one uniform by to total number of uniforms, to find the cost.

Cost of 1 uniform set = ₹ 1,325

Cost of 567 uniform sets = 1325 × 567 = ₹ 7,51,275

₹ 7,51,275 is the cost of 567 uniform sets.

(b) One packet contains 385 sweets. How many sweets can be packed in 52,690 packets?

Solution:

1 packet contains sweets = 385

52,690 packets contain sweets = 385 × 52,690 = 2,02,85,650

2,02,85,650 sweets can be packed in 52,690 packets.

(c) A rocket travels 7,59,600 km in 240 hours. How many kilometers will the rocket travel in one hour?

Solution:

To find the distance travelled in one hour, we have to divide the total distance by total hours.

In 240 hours a rocket travels = 7,59,600 km

In 1 hour a rocket travels = 759600 ÷ 240 = 3165 km

The rocket travelled 3165 km in one hour.

(d) Mr Mohan earns ₹ 19,750 every month. How much will he earn in 8 years?

Solution:

To find his earnings we have to multiply.

In one month he earns = ₹ 19,750

8 years = 12 × 8 = 96 months

In 96 months he earns = 19750 × 96 = ₹ 18,96,000

He will earn ₹ 18,96,000 in 8 years.

(e) During floods, 43,725 villagers became homeless. The government put up tents, each tent housing 265 villagers. How many tents were put up?

Solution:

1 tent housing villagers = 265

Tents required for 43,275 villagers = 43725 ÷ 265 = 165

165 tents were put up.

### DAV Class 5 Maths Chapter 1 Value Based Questions

Question 1.

(a) How much money is left in Rohan’s father’s bank account?

(b) How much money is left for repairing the house?

(c) Which value is exhibited by this act?

Solution:

(a) Total amount in bank account = ₹ 1,75,845

Withdrawn for repairing house = ₹ 85,975

Money left in account = ₹ 89870

₹ 89,870 is left in Rohan’s father’s bank account.

(b) Money withdrawn = ₹ 85,975

Money given for paying bill = – ₹ 4575

Money left for repairing = ₹ 81400

₹ 81,400 is left for repairing the house.

(c) Helpful and kind.

Question 2.

(a) How much money was donated by all the schools?

(b) Suppose you see an old woman on the road shivering with cold. What will you do to help her?

Solution:

(a) Each school donated = ₹ 25365

38 schools donated = 25365 × 38 = ₹ 963870

₹ 9,63,870 is donated by all the schools.

(b) I will donate her warm clothes and blankets to protect her from the cold and also give her some food to eat.

Word Problems

We need to multiply and divide in various situations in our daily lives.

Example 1.

Sanjay runs 4,620 meters daily in the morning. How many meters will he run in 1 year? Convert your answer into kilometres.

Solution:

Distance travel in one day = 4,620 m

Distance travel in 365 day = 4,620 × 365 = 16,86,300 m

Sanjay runs 16,86,300 meters in one year.

Converting meters into kilometers.

1000 m = 1 km

16,86,300 metre = 1686300 ÷ 1000

= 1686.3 km or 1686 km 3 m

Example 2.

A box contains 154 pencils. How many boxes are needed to pack 1,08,878 pencils?

Solution:

Total no. of pencils = 1,08,878

No. of pencils in one box = 154

Number of boxes needed = 1,08,878 ÷ 154 = 707

707 boxes are needed to pack 1,08,878 pencils.