The DAV Books Solutions Class 5 Maths and **DAV Class 5 Maths Chapter 14 Brain Teasers** Solutions of Bills offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 5 Maths Ch 14 Brain Teasers Solutions

Question 1.

(a) What is a bill?

Solution:

Bill is a slip of paper on which a shopkeeper notes down the requirements of a customer and calculates the total cost of items purchased.

(b) How is the bill useful in case of a defective item?

Solution:

A customer can exchange it easily by showing the bill.

Question 2.

You are given a bill below. Fill in the blanks:

Solution:

1. 5 × ₹ 175 = ₹ 875

2. 3 × ₹ 30.50 = ₹ 91.50

3. 360.00 ÷ 2 = 180.00

4. ₹ 68.50

Total = (₹ 875 + ₹ 91.50 + ₹ 360 + ₹ 68.50) = ₹ 1,395

Question 3.

Rahul got the following bill from the Raj Sweet Shop. Rahul finds some errors in this bill. Find out those errors.

Solution:

The amount calculation of Pista Burfi is wrong. It should be ₹ 360.

The amount calculation of Jalebi is wrong. It should be ₹ 240.

The amount calculation of Gulab Jamun is wrong. It should be ₹ 560.

Hence calculation of the total is wrong.

Right total amount = ₹ 2,150

Question 4.

Look carefully at the bill given below and answer the questions that follow:

(a) From which shop were the above items purchased and when were they purchased?

Solution:

Pai & Company, On 7 November 2014

(b) Where is this shop located?

Solution:

Calicut (Kerala)

(c) How many items were purchased from Pai & Company?

Solution:

4 items

(d) What is the cost of one comic?

Solution:

₹ 30

(e) What is the cost of five greeting cards?

Solution:

₹ 125

(f) If I want to buy three pilot pens, how much should I pay?

Solution:

₹ 150

(g) What is the total cost of the items purchased?

Solution:

₹ 360

Question 5.

Anil purchased the following items from the Aggarwal Namkeen Comer on 6 July 2014. Prepare a bill for these items. If Anil gave the shopkeeper one hundred rupee note, how much balance would he get back?

(a) Three packets of potato chips at ₹ 20.50 per packet.

(b) Two packets of cream biscuits at ₹ 10.50 per packet.

(c) Six pastries at ₹ 35 per pastry.

(d) One Pepsi for ₹ 20.

Solution:

If he gave a 100 rupee note, then he has to give ₹ 212.50 more to clear the balance.

Question 6.

Prepare a bill for the following items purchased from Raj General Store, Paschim Vihar, Delhi on 11 January 2014. Find the total amount to be paid.

(a) 1\(\frac{1}{2}\) kg sugar for ₹ 60.

(b) 500 grams urad dal for ₹ 45.50.

(c) One bottle of jam for ₹ 95.00.

(d) Five packets of biscuits for ₹ 125.

Solution:

Total amount to be paid = ₹ 325.50.

Additional Questions

Question 1.

Name different types of bills.

Solution:

Gas bill, electricity bill, water bill, ration bill, mobile bill, etc.

Question 2.

Write the steps to prepare a bill.

Solution:

- Step 1: Write the name of the shop, its location, phone number, and date of purchase of items.
- Step 2: Make five columns – item number, name of item, quantity, rate, and amount.
- Step 3: Enter the name of the item, rate, and quantity.
- Step 4: We calculate the amount for each item.
- Step 5: We find the total cost of items purchased.

Question 3.

Look carefully at the bill given below and answer the questions that follow:

(a) From which shop were the above items purchased and when they were purchased?

Solution:

Sai Namkeen Corner, On 8th May 2015.

(b) Where is the shop located?

Solution:

It is located in Delhi.

(c) How many items were purchased?

Solution:

Four items were purchased.

(d) What is the cost of 1 pastry?

Solution:

Cost of 1 pastry = ₹ 35.

(e) What is the total cost of items purchased?

Solution:

Total cost = ₹ 333.50

(f) If I want to buy 4 pastries, how much should I pay?

Solution:

Cost of 4 pastries = 4 × ₹ 35 = ₹ 140

Question 4.

Fill in the blanks and complete the bill.

Solution:

Amount of book = 1 × ₹ 170 = ₹ 170

Amount of Note books = 10 × ₹ 7.50 = ₹ 75

Total Amount = ₹ 162 + ₹ 220 + ₹ 170 + ₹ 75 = ₹ 627

Question 5.

Find out the errors in the following bill.

Solution:

The amount of Pista Burfi is wrong, the amount of Kaju Burfi is wrong, amount of Gulab Jamun is wrong so, the total is also wrong.

Question 6.

Prepare a bill for the following items purchased from Manik General Store, Dilshad Garden, Delhi on 25 June 2015. Find the total amount to be paid.

(a) 1\(\frac{1}{2}\) kg Arhar dal for ₹ 120.

(b) 500 gm chana dal for ₹ 45.50.

(c) One bottle of ketchup for ₹ 110.00.

(d) Two packets of soap for ₹ 40.

Solution:

Total amount to be paid = ₹ 315.50