The DAV Books Solutions Class 5 Maths and **DAV Class 5 Maths Chapter 11 Brain Teasers** Solutions of Profit and Loss offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 5 Maths Ch 11 Brain Teasers Solutions

Question 1.

Tick (✓) the correct answer.

(a) If selling price = ₹ 6,085, profit = ₹ 1,289 then cost price is-

(i) ₹ 7,374

(ii) ₹ 7,264

(iii) ₹ 4,796

(iv) ₹ 4,804

Solution:

S.P. = ₹ 6,085

Profit = ₹ 1,289

C.P. = S.P. – Profit

= ₹ 6,085 – ₹ 1,289

= ₹ 4,796

Option (iii)

(b) If there is a loss in a transaction, which of the following is true?

(i) S.P. > C.P.

(ii) S.P. < C.P.

(iii) S.P. = C.P.

(iv) None of these

Solution:

S.P. < C.P.

i.e. Option (ii)

(c) If cost price = ₹ 4,273, profit = ₹ 729 then, selling price is-

(i) ₹ 4,996

(ii) ₹ 5,002

(iii) ₹ 4,902

(iv) ₹ 5,992

Solution:

C.P. = ₹ 4,273

Profit = ₹ 729

S.P. = ₹ 4,273 + ₹ 729 = ₹ 5,002

Option (ii)

(d) Which of the following is true?

(i) S.P. + L = C.P.

(ii) S.P. -L = C.P.

(iii) C.P. – G = S.P.

(iv) S.P. + G = C.P.

Solution:

S.P. + L = C.P.

i.e. Option (i)

(e) If C.P. = ₹ 2,500, Transport Charges = ₹ 75, Gain = ₹ 225 the S.P. is-

(i) ₹ 2,350

(ii) ₹ 2,800

(iii) ₹ 2,725

(iv) ₹ 2,275

Solution:

C.P. = ₹ 2,500

Transport Charges = + ₹ 75

Actual C.P. = ₹ 2,575

Gain = ₹ 225

so S.P. > C.P.

S.P. = ₹ 2575 + ₹ 225 = ₹ 2,800

Option (ii)

Question 2.

Fill in the blanks.

Solution:

(a) C.P. = ₹ 750

Transport Charges = ₹ 30

Actual C.P. = ₹ 750 + ₹ 30 = ₹ 780

S.P. = ₹ 900

Since S.P. > C.P., Profit will occur

Profit = SP. – C.P.

= ₹ 900 – ₹ 780

= ₹ 120

(b) C.P. = ₹ 10,200

Transport Charges = ₹ 75

Actual C.P. = ₹ 10,200 + ₹ 75 = ₹ 10,275

S.P. = ₹ 10,075

Since C.P. > S.P., Loss will occur

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 10,275 – ₹ 10,075

= ₹ 200

Question 3.

Fill in the blanks.

Solution:

(a) Cost Price = ₹ 410

Selling price = ?

Profit = ₹ 75

Selling price = C.P. + Profit

= ₹ 410 + ₹ 75

= ₹ 485

(b) Cost Price = ₹ 3,400

Loss = ₹ 250

Selling Price = C.P. – Loss

= ₹ 3,400 – ₹ 250

= ₹ 3,150

(c) Cost Price = ₹ 70,800

Selling Price = ₹ 75,000

Since S.P. > C.P., Profit will occur

Profit = ₹ 75,000 – ₹ 70,800 = ₹ 4,200

(d) Selling Price = ₹ 890

Profit = ₹ 110

Cost Price = S.P. – Profit

= ₹ 890 – ₹ 110

= ₹ 780

(e) Selling Price = ₹ 4,850

Loss = ₹ 1,050

C.P. = S.P. + Loss

= ₹ 4,850 + ₹ 1,050

= ₹ 5,900

Question 4.

Sushil bought six dozen bananas at ₹ 35 per dozen. He sold all the bananas for ₹ 300. Did he have a gain or loss and how much?

Solution:

C.P. of 1 dozen bananas = ₹ 35

C.P. of 6 dozen bananas = ₹ 210

S.P. of 6 dozen bananas = ₹ 300

Since S.P. > C.P. Sushil makes a profit

Profit = ₹ 300 – ₹ 210 = ₹ 90

A profit of ₹ 90 will occur.

Question 5.

A man purchased seven stools and eight tables. The cost of one stool was ₹ 150 and the cost of one table was ₹ 280. If he sold all the stools and tables for ₹ 3100, find his gain or loss.

Solution:

Cost of 1 stool = ₹ 150

Cost of 7 stools = 150 × 7 = ₹ 1050

Cost of 1 table = ₹ 280

Cost of 8 tables = 8 × ₹ 280 = ₹ 2240

Total cost price of 7 stool & 8 tables = ₹ 1050 + ₹ 2240 = ₹ 3,290

S.P. of all the stools and tables = ₹ 3,100

Since S.P. < C.P. So loss will occur to man.

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 3290 – ₹ 3,100

= ₹ 190

Question 6.

An engineer spent ₹ 24,500 to assemble a computer. He sold it at a profit of ₹ 8,250. At what price did he sell it?

Solution:

C.P. of computer = ₹ 24,500

Profit = + ₹ 8,250

S.P. = ?

S.P. = C.P. + Profit

= ₹ 24,500 + ₹ 8,250

= ₹ 32,750

Question 7.

A man sold a bag for ₹ 75, at a loss of ₹ 12. Find the cost price of the bag.

Solution:

S.P. of bag = ₹ 75

Loss = ₹ 12

C.P. should be greater than S.P.

Cost Price = S.P. + Loss

= ₹ 75 + ₹ 12

= ₹ 87

Question 8.

Three dozen oranges were sold for ₹ 120. If there was a loss of ₹ 9, find the cost price of one dozen oranges.

Solution:

S.P. of 3 dozen oranges = ₹ 120

S.P. of 1 dozen oranges = ₹ 120 ÷ 3 = ₹ 40

Loss = 9

So C.P. > S.P.

C.P. = S.P. + Loss

= ₹ 40 + ₹ 9

= ₹ 49

Question 9.

Fill in the blanks.

(a) If the cost price of an article is greater than the selling price, we have a _________

Solution:

Loss

(b) Selling price = Cost price – _________

Solution:

Loss

(c) Cost price = Selling price – _________

Solution:

Profit

(d) Cost price + _________ = Selling price.

Solution:

Profit

(e) Selling price + _________ = Cost Price.

Solution:

Loss

Additional Questions

Question 1.

Solve the following questions.

(a) C.P. = ₹ 340, S.P. = ₹ 550, Profit = ?, Loss = ?

Solution:

C.P. = ₹ 340

S.P. = ₹ 550

Since S.P. > C.P. we have a profit

Profit = S.P. – C.P.

= ₹ 550 – ₹ 340

= ₹ 210

(b) C.P. = ₹ 50, S.P. = ₹ 49, Profit = ?, Loss = ?

Solution:

C.P. = ₹ 50

S.P. = ₹ 49

Since S.P. < C.P. we have a loss

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 50 – ₹ 49

= ₹ 1

(c) C.P. = ₹ 176, S.P. = ₹ 150, Profit = ?, Loss = ?

Solution:

C.P. = ₹ 176

S.P. = ₹ 150

Since C.P. > S.P. loss has occurred

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 176 – ₹ 150

= ₹ 26

(d) C.P. = ₹ 2,340, ₹ S.P. = ₹ 2,130, Profit = ?, Loss = ?

Solution:

C.P. = ₹ 2,340

S.P. = ₹ 2,130

Since C.P. > S.P. we have a loss

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 2,340 – ₹ 2,130

= ₹ 210

(e) C.P. = ₹ 46.50, S.P. = ₹ 41.75, Profit = ?, Loss = ?

Solution:

C.P. = ₹ 46.50

S.P. = ₹ 41.75

Since C.P. > S.P. we have a loss

Loss = C.P. – S.P.

= ₹ 46.50 – ₹ 41.75

= ₹ 4.75

Question 2.

Find the selling price of the following.

(a) A shopkeeper purchased a toy bus for ₹ 275 and sold it at a gain of ₹ 25. Find the selling price of the bus.

Solution:

C.P. of toy bus = ₹ 275

Gain = ₹ 25

Since gain occurs S.P. > C.P.

S.P. of bus = ₹ 275 + ₹ 25 = ₹ 300

(b) C.P. = ₹ 1120, Gain = ₹ 50, S.P. = ?

Solution:

C.P. = ₹ 1120

Gain = ₹ 50

Since gain occurs S.P. > C.P.

S.P. = ₹ 1120 + ₹ 50 = ₹ 1170

Question 3.

Deepak sold a tape recorder for ₹ 1,700. He made a profit of ₹ 170. Find the cost price of the tape recorder.

Solution:

Deepak has made a profit of ₹ 170.

So the cost price will be less than S.P.

Selling Price = ₹ 1700

Profit = – ₹ 170

Cost Price = ₹ 1700 – ₹ 170 = ₹ 1530

Thus, the C.P. of the tape recorder is ₹ 1530

Question 4.

Sahil sold a toothpaste for ₹ 95 at a loss of ₹ 12. Find the cost price of the toothpaste.

Solution:

Sahil has made a loss of ₹ 12.

So the cost price should be more than the selling price.

Selling Price = ₹ 95

Loss = ₹ 12

Cost Price = ₹ 95 + ₹ 12 = ₹ 107

Thus C.P. of toothpaste is ₹ 107

Question 5.

Find S.P. if C.P. = ₹ 3,500, transport charges = ₹ 75, Gain = ₹ 220.

Solution:

C.P. = ₹ 3,500

Transport Charges = ₹ 75

Actual C.P. = ₹ 3575

As gain occurs so S.P. > C.P.

S.P. = C.P. + Gain

= ₹ 3575 + ₹ 220

= ₹ 3795

Question 6.

Fill in the blanks.

(a) If the C.P. of the article is less than the selling price we have a _________

Solution:

Gain

(b) Cost Price = Selling Price + _________

Solution:

Loss

(c) Selling price – Gain = _________

Solution:

Cost Price

(d) Cost Price – _________ = Selling Price.

Solution:

Gain