DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

The DAV Class 4 Maths Solutions and DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions of Capacity offer comprehensive answers to textbook questions.

DAV Class 4 Maths Ch 7 Brain Teasers Solutions

Question 1.
Tick (✓) the correct answer.
(a) The unit to measure the length of a railway track is-
(i) metre
(ii) centimetre
(iii) kilometre
(iv) gram
Answer:
(iii) kilometre

(b) 3 m 3 cm = __________ cm
(i) 33
(ii) 303
(iii) 330
(iv) 3300
Answer:
(ii) 303

(c) For a family of three, rice needed for one meal is __________
(i) 4\(\frac{1}{2}\) kg
(ii) 1500 g
(iii) \(\frac{1}{4}\) kg
(iv) 1000 g
Answer:
(iii) \(\frac{1}{4}\) kg

(d) Which of following is not sold by measuring capacity?
(i) milk
(ii) petrol
(iii) apples
(iv) oil
Answer:
(iii) apples

(e) The smallest unit of weight is-
(i) milligram
(ii) gram
(iii) centimetre
(iv) millimetre
Answer:
(i) milligram

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 2.
Which unit of measurement will you choose to express the following?
(a) length of a railway track
(b) Weight of an apple
(c) ink in a pen
(d) height of a 10-year old boy.
Answer:
(a) km
(b) gram
(c) ml
(d) cm, m

Question 3.
Fill in the blanks.
(a) 7 kg = __________g
(b) 10 m = __________cm
(c) 72 l = __________ml
(d) 2 kg 5 g __________g
(e) 3 m 3 cm = __________cm
(f) 9 l 352 ml = __________ ml
(g) 7050 ml = __________l __________ml
(h) 325 cm = __________m __________cm
(i) 1575 g = __________kg __________ g
(j) 7 km = __________m
Answer:
(a) 7000
(b) 1000
(c) 72000
(d) 2005
(e) 303
(f) 9352
(g) 7 l 50 ml
(h) 3 m 25 cm
(i) 1 kg 575 g
(j) 7000

Question 4.
Find the sum of:
(a) 3 kg 520 g, 7 kg 95 g and 11 kg
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 1
21 kg 615 g

(b) 11m 70 cm, 9 m 95 cm and 16 m 2 cm
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 2
37 m 67 cm

Question 5.
Find the difference of:
(a) 49 kg and 31 kg 286 g
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 3
17kg 714 g

(b) 13l 479 ml and 9l 293 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 4
4l 186 ml

Question 6.
A basket contained 65 kg 750 g of fruits. Out of which 42 kg 150 g are apples, 9 kg 750 g are pears and rest are mangoes. Find the weight of mangoes.
Answer:
To get the wt. of mangoes, we have to subtract the wt. of apples and pears from total wt.
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 5
13 kg 850 g of mangoes.

Question 7.
A tall tower is painted in red, white and black colour, 25 m 50 cm is painted black, 15 m 75 cm is painted red and 10 m 25 cm is painted white. Find the height of the tower.
Answer:
To get total height we have to add the length of colours. m cm
Length of black colour = 25m 50cm
Length of red colour = 15m 75cm
Length of white colour = 10m 25cm
Height of tower = 51 m 50 cm
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 6
51 m 50 cm is the height of tower.

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 8.
For a family of three, how much of each given item would you buy for one meal? Circle your answer.
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 7
Answer:
Paneer – 600 g
Potatoes – 400 g

Additional Questions

Question 1.
Convert the following into millilitres.
(a) 19 l 10 ml
Answer:
19 1 10 ml
= 19 × 1000 ml + 10 ml
= 19010 ml

(b) 90 l
Answer:
= 90 × 1000
= 90,000 ml

(c) 101 l 37 ml
Answer:
= 101 × 1000ml + 37 ml
= 101037 ml

Question 2.
Convert the following into litres.
(a) 177800 ml
(b) 7580 ml
(c) 90003 ml
Answer:
(a) 177800 ml
= 177800 – 1000 l
= 177 l 800 ml

(b) 7580 ml
= 7580 – 1000 l
= 7 1 580 ml

(c) 90003 ml
= 90003 ÷ 1000
= 90 1 3 ml

Question 3.
Add:
(a) 126 1 26 ml and 39 1 36 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 8
165l 062 ml

(b) 60 1 7 ml and 80 1 230 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 9
140l 237 ml

(c) 76 1 152 ml, 36 1 56 ml and 50 1 36 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 10
162l 244 ml

Question 4.
Subtract:
(a) 36 l 56 ml and 96 l 78 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 11
60l 022 ml

(b) 156 l 840 ml and 130 l 970 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 12
25l 870 ml

(c) 15 l 480 ml and 96 l 20 ml
Answer:
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 13
80 l 540 ml.

DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions

Question 5.
A shopkeeper ordered for 90 l 70 ml of milk. But he received only 87 1 26 ml of milk. Due to leakage in packet of milk, some milk got wasted. Find the amount of milk got wasted.
Answer:
To get wasted milk we have to subtract
Quantity of milk ordered = 90l 070ml
Quantity of milk he received = 87l 026ml
Milk got wasted = 3l 044 ml
DAV Class 4 Maths Chapter 7 Brain Teasers Solutions 14
3 l 44 ml of milk.

Question 6.
Fill in the blanks.
(a) 72 l 36 ml = __________ ml
Answer:
72036

(b) Unit of measuring petrol = __________
Answer:
Litre

(c) The smallest unit of capacity = __________
Answer:
millilitre

(d) The biggest unit of capacity = __________
Answer:
kilolitres.

11 Scientifically Proven Health Benefits Of Green Apples

Leave a Comment