The DAV Class 4 Maths Book Solutions and **DAV Class 4 Maths Chapter 4 Worksheet 6 **Solutions of Division offer comprehensive answers to textbook questions.

## DAV Class 4 Maths Ch 4 WS 6 Solutions

Question 1.

Solve the following word problems.

(a) The cost of nine cycles in ₹ 13,725. Find the cost of one cycle.

Answer:

Cost of 9 cycles = 13,725

Cost of 1 cycle = 13,725 = 9 = ₹ 1,525

Thus, cost of one cycle is ₹ 1,525

(b) There are equal number of students in each class. In 24 classes, there are 1,104 students. How many students are there in each class?

Answer:

In 24 classes, number of students = 1,104

In 1 classes, number of students = 1,104 ÷ 24 = 46 students

Thus, number of students in each class is 46.

(c) A book has 3,125 pages. Reema reads 25 pages daily. In how many days will she finish the whole book?

Answer:

No. of pages read by Reema in 1 day = 25

No. of days required by

Reema to finish the book= 3125 ÷ 25 = 125 days

Thus, Reema will finish the book in 125 days.

(d) 11,424 candles are packed in 24 boxes. How many candles are there in each box?

Answer:

Candles present in 24 boxes = 11,424

Candles present in 1 box= 11,424 ÷ 24 = 476 candles

Thus, 476 candles are there in each box.

(e) The product of two numbers is 7,695. If one of them is 57, find the other.

Answer:

Product of two number = 7,695

One number given =57

Let the other number = x

57 × x = 7695

x = \(\frac{7695}{57}\)

= 135

Hence, the other number is 135.

(f) 42 books can fit on one shelf of an almirah. How many shelves will 4,116 books require.

Answer:

Number of books in 1 shelf = 42

Number of shelves required by 4116 books = \(\frac{4116}{42}\)

= 98 shelves

Thus, 98 shelves will be required by 4,116 books.

(g) A 75 m ribbon is cut into 15 pieces of same length. What is the length of each piece?

Answer:

15 pieces of ribbon have length = 75 m

1 pieces of ribbon have length = \(\frac{75}{15}\)

= 5 m

Length of one-piece of ribbon 5 m.

### DAV Class 4 Maths Chapter 4 Value Based Questions

Question 1.

If there are 32 children in the orphanage, what is the value of each gift?

Answer:

Cost of 32 gift pack is = ₹ 3,360

Cost of 1 gift pack is = 3360 ÷ 32

= ₹ 105

Question 2.

How would you like to celebrate your next birthday?

Answer:

Do it yourself.

Question 3.

Suggest two different ways in which you can celebrate your birthday.

Answer:

Do it yourself.

### DAV Class 4 Maths Chapter 4 Worksheet 6 Notes

Word Problem

Division in daily life

E.g. The annual salary of Raman is ₹ 3,32,352. Find his monthly salary.

Answer:

Raman’s annual salary = ₹ 3,32,352

One year =12 month.

His monthly salary = 3,32,352 ÷ 12 = 27,696

Thus, monthly salary is ₹ 27,696.