Wind Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find Wind Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

Wind Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

Wind Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
‘The wind blows out weak fires’. What does the expression ‘blows out weak fires’ mean?
Answer:
This expression implies that friendship is mostly among equals. Wind who is very strong does not behave in a friendly way with the weak. It destroys the weak things.

Question 2.
‘Make the heart steadfast’. Explain.
Answer:
The poet advises that while facing wind, one should have a strong heart and a strong physique. Wind is not friendly with weak characters. The weak fire is blown out, whereas the strong fire is ignited by wind.

Question 3.
How does the poet describe the wind in the poem ‘Wind’?
Answer:
The poet describes wind in two forms. One is fierce and violent that destroys everything. It is not friendly with the weak characters. It blows them out completely. The second form of wind is cool and slow. It brings comfort and happiness to the world.

Question 4.
According to the poet, what are the things which are destroyed by the wind?
Answer:
According to the poet, the wind is not friendly with the weak characters. It troubles them more. It destroys their crumbling houses, doors, rafters, wood, bodies, lives, hearts and their crops.

Question 5.
‘We praise him every day’. Explain.
Answer:
‘We praise him every day’. Here ‘him’ stands for the wind. We praise the wind every day because it provides us strength and life. We cannot think of life without air. As long as wind is our friend, it is praiseworthy.

Question 6.
How does the wind deal with the weaklings?
Answer:
The wind makes fun of the weaklings. It teases them. It destroys the weaklings. The wind winnows and crushes them. The weak are not able to withstand the power of the wind.

Question 7.
‘He won’t do what you tell him’. Who is ‘he’? Why does he not obey him?
Answer:
In this line, ‘he’ stands for ‘wind’. The wind does not obey man because it is so powerful that it cannot be controlled.

Question 8.
Wind comes softly’. Why does the poet want wind to come softly?
Answer:
The poet wants wind to come softly. A strong wind is very destructive. It victimises the small and the weak. So, the poet desires it to come softly.

Question 9.
Explain the poet’s attitude towards the wind.
Answer:
The poet highlights the destructive as well as the constructive aspects of the wind. As a friend, the wind is very important in our life. As a destructive force, it teases and victimises the weaklings.

Question 10.
‘He makes strong fires roar and flourish’. Explain.
Answer:
The poet explains how the wind helps the strong ones and teases the weaklings. A strong wind makes the strong fires roar and flourish. It becomes bigger and more powerful.

Question 11.
‘Practise to firm the body. Make the heart steadfast’. Explain.
Answer:
The poet advises that while facing wind, one shoulcHiave a strong heart and a strong physique. Wind is not friendly with weak characters. The weak fire is blown out, whereas the strong fire is ignited by wind.

Wind Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
Wind, come softly.
Don’t break the shutters of the windows.
Don’t scatter the papers.
Don’t throw down the books on the shelf.
There, look what you did—you threw them all down.
You tore the pages of the books.
You brought rain again.

(a) In the above lines the poet is talking to the ……………
Answer:
wind

(b) The two powerful and destructive activities of the wind are
(i) ………….
(ii) …………….
Answer:
(i) breaking the window shutters
(ii) scattering the papers

(c) The poet wants the wind to be always active and loud. (True/False)
Answer:
False

(d) …………. in the above lines is the opposite of ‘gather’.
Answer:
‘Scatter’

Question 2.
You’re very clever at poking fun at weaklings.
Frail crumbling houses, crumbling doors, crumbling rafters,
crumbling wood, crumbling bodies, crumbling lives,
crumbling hearts
the wind god winnows and crushes them all.

(a) The wind is very clever because it pokes fun at the …………….
Answer:
weak

(b) The wind is powerful enough to houses, doors, etc.
Answer:
crumble

(c) In the last line, the poet is addressing the wind as ‘God’. (True/Fasle)
Answer:
True

(d) ………….. means the same as ‘separates or sifts’.
Answer:
‘Winnows’

Question 3.
He won’t do what you tell him.
So, come, let’s build strong homes,
Let’s joint the doors firmly.
Practise to firm the body.
Make the heart steadfast.

(a) …………. will never obey you.
Answer:
The wind

(b) As a preparation, we should build …….. and firmly close the doors.
Answer:
strong homes

(c) We all need to make our bodies strong and hearts firm. (True/False)
Answer:
True

(d) …….. in the above lines means same as ‘resolute’.
Answer:
‘Steadfast’

Question 4.
Do this, and the wind will be friends with us.
The wind blows out weak fires.
He makes strong fires roar and flourish.
His friendship is good.
We praise him every day.

(a) ‘He’ in the above lines has been used for the wind. This literary device is called ………….
Answer:
personification

(b) The wind has the capability to ……….. and the strong fires.
Answer:
flourish, roar

(c) The poet wants us to defame the wind eVtery day as his friendship is good. (True/False)
Answer:
False

(d) ………….. is the antonym of ‘friendship’.
Answer:
‘Enmity’