The Laburnum Top Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill

Here we are providing The Laburnum Top Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill, Extra Questions for Class 11 English was designed by subject expert teachers.

The Laburnum Top Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill

The Laburnum Top Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How does the Laburnum tree appear in September?
Answer:
Leaves become yellow, the seeds fall.

Question 2.
How does the laburnum tree appear in September? Does the arrival of the goldfinch bring about a change in it?
Answer:
The laburnum tree looks yellow and still in September afternoon sunshine. It bursts into activity and life when the goldfinch arrives. There is plenty of sound and movement in its branches.

Question 3.
Describe the laburnum top.
Answer:
The laburnum tree is silent and quiet. Its leaves are yellowing and seeds fallen. It stands in yellow September light.

Question 4.
Why did the goldfinch enter the thickness of the laburnum tree? Quote the line/ words which support your answer.
Answer:
To feed her young ones; the relevant line/words are ‘the engine of her family’ and ‘she stokes it full’.

Question 5.
What happened when the goldfinch came to the laburnum tree?
Answer:
There was sound, activity and movement when the bird came, there was plenty of chirping. She went in to feed her chicks and the whole tree seemed to vibrate with the fluttering of wings and the shrill sound of her chicks.

Question 6.
How is the tree transformed during the bird’s visit? Write the line that shows this transformation.
Answer:
The tree is silent, still and empty before and after the bird’s visit. When the bird comes, there is sound of chirping, fluttering of wings and the whole tree comes alive. The line is ‘the whole tree trembles and thrills’.

Question 7.
In the poem ‘Laburnum Top’, what is the bird’s movement compared to?
Answer:
The bird’s movement has been compared to that of a lizard. Her movement is smooth and clean like a lizard’s.

Question 8.
Why is the image of the engine evoked by the poet in ‘The Laburnum Top’?
Answer:
The image of the engine has been evoked by the poet in The Laburnum Top to show the stirrings and the sounds and energy that can be seen when the goldfinch enters the thick leaf cover in the laburnum tree and feeds her chicks.

Question 9.
What do you notice about the beginning and end of the poem ‘The Laburnum Top’?
Answer:
The tree was silent before the goldfinch came. It became silent again after she left.

Question 10.
What do you like most about the poem?
Answer:
The poem is about the laburnum tree which is still and silent and losing its leaves. It bursts into life when a goldfinch comes to feed her chicks. After her departure, the tree becomes empty and silent again. The life and energy that the bird brings to the tree is its most attractive feature of the poem.

The Laburnum Top Extra Questions and Answers Reference-to-context

Read the extracts given below.

Question 1.
The Laburnum top is silent, quite still

In the afternoon yellow
September sunlight,
A few leaves yellowing, all its seeds fallen.

Answer the following.

(i) In these lines the poet is describing
(ii) The scene depicted here is of a laburnum tree in and its stillness.
(iii) The mood in these lines is of
Answer:
(i) a laburnum tree.
(ii) September sunlight
(iii) serenity arid stillness

Question 2.
Then sleek as a lizard, and alert, and abrupt,
She enters the thickness, and a machine starts up
Of chitterings, and a tremor of wings, and trillings—
The whole tree trembles and thrills.

Answer the following.

(i) ‘She’ in the second line is …………..
(ii) The ‘machine’ referred to in the second line is the nest of the goldfinch where feed and flutter.
(iii) The whole tree trembles and trills because of lizard. [True/False]
Answer:
(i) a goldfinch
(ii) chicks
(iii) False

Question 3.
It is the engine of her family.
She stokes it full, then flirts out to a branch-end
Showing her barred face identity mask

Answer the following.

(i) The word ‘engine’ has been used to describe ‘her family’ because of the energy, movement and
sound the generates.
(ii) She stokes the engine by feeding her family as needs stoking.
(iii) The first line contains a …………..
Answer:
(i) bird family
(ii) an engine
(iii) metaphor