MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Metals are
(a) shiny
(b) hard
(c) sonorous
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 2.
Non-metals are
(a) non-ductile
(b) non-sonorous
(c) non-malleable
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
Which of the following is a non-metal?
(a) Aluminium
(b) Oxygen
(c) Iron
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Oxygen


Question 4.
Metalloids possess the properties of
(a) metals
(b) non-metals
(c) both metals and non-metals
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both metals and non-metals


Question 5.
The most reactive metal is
(a) copper
(b) zinc
(c) potassium
(d) gold

Answer

Answer: (c) potassium


Question 6.
Non-metals are
(a) generally gases
(b) generally liquids
(c) generally solids
(d) generally solid and gases

Answer

Answer: (d) generally solid and gases


Question 7.
Which of the following metal is stored in kerosene?
(a) Sodium
(b) Magnesium
(c) Phosphorus
(d) Zinc

Answer

Answer: (a) Sodium


Question 8.
Metal oxides are
(a) neutral
(b) basic
(c) acidic
(d) all of these

Answer

Answer: (b) basic


Question 9.
The non-metal which is liquid at room temperature is
(a) bromine
(b) chlorine
(c) iodine
(d) carbon

Answer

Answer: (a) bromine


Question 10.
Which substance is used for making pencil lead?
(a) Sulphur
(b) Silicon
(c) Graphite
(d) Aluminium

Answer

Answer: (c) Graphite


Question 11.
Which non-metal is used in making glass?
(a) Graphite
(b) Sulphur
(c) Silica
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Silica


Question 12.
Which metal is used in wrapping materials?
(a) Aluminium
(b) Zinc
(c) Copper
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Aluminium


Question 13.
The metal found in liquid state is
(a) mercury
(b) silver
(c) calcium
(d) sodium

Answer

Answer: (a) mercury


Question 14.
The most ductile metal is
(a) silver
(b) gold
(c) copper
(d) aluminium

Answer

Answer: (b) gold


Question 15.
Non-metals
(a) react with water
(b) do not react with water
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) do not react with water


Question 16.
Which of the following metals are soft enough to be even cut with a knife?
(a) Sodium
(b) Potassium
(c) Lithium
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 17.
Which is the hardest substance?
(a) Gold
(b) Diamond
(c) Aluminium
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Diamond


Question 18.
Metals react with acids to produce respective salts with evolution of
(a) hydrogen gas
(b) oxygen gas
(c) CO2 gas
(d) none of these

Answer

Answer: (a) hydrogen gas


Question 19.
In displacement reactions
(a) a more reactive metal displaces a less reactive metal.
(b) a less reactive metal displaces a more reactive metal.
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a more reactive metal displaces a less reactive metal.


Question 20.
Which of the following non-metals are used in fertilisers?
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 21.
When non-metal reacts with water
(a) hydrogen gas is formed
(b) carbon dioxide gas is formed
(c) non-metals generally do not react with water.
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) non-metals generally do not react with water.


Question 22.
The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called
(a) malleability
(b) ductility
(c) conduction
(d) expansion

Answer

Answer: (a) malleability


Question 23.
Which one of the following is a metal?
(a) C
(b) N
(c) Na
(d) O

Answer

Answer: (a) C


Question 24.
Which of the following does not show the property of malleability?
(a) Iron
(b) Graphite
(c) Aluminium
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Graphite


Question 25.
Which one of the following is a good conductor of electricity?
(a) Iron
(b) Plastic
(c) Wood
(d) Glass

Answer

Answer: (a) Iron


Question 26.
The property of a metal by which it can be drawn into wires is called
(a) conductivity
(b) malleability
(c) ductility
(d) flexibility

Answer

Answer: (c) ductility


Question 27.
The metals that produce ringing sounds are said to be
(a) malleable
(b) sonorous
(c) lustrous
(d) hard

Answer

Answer: (b) sonorous


Question 28.
The solution of ash of magnesium ribbon in water is
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer

Answer: (b) basic


Question 29.
When sulphur dioxide is dissolved in water
(a) sulphur is formed
(b) sulphur trioxide is formed
(c) sulphuric acid is formed
(d) sulphurous acid is formed

Answer

Answer: (d) sulphurous acid is formed


Question 30.
What is the chemical formula of sulphurous acid?
(a) H2SO4
(b) SO2
(c) SO3
(d) H2SO3

Answer

Answer: (d) H2SO3


Question 31.
Sodium metal is stored in
(a) water
(b) alcohol
(c) kerosene
(d) ether

Answer

Answer: (c) kerosene


Question 32.
Which one of the following metals reacts vigorously with oxygen and water?
(a) Sodium
(b) Iron
(c) Calcium
(d) Magnesium

Answer

Answer: (a) Sodium


Question 33.
What is the chemical formula of copper sulphate?
(a) CuSO4
(b) CuCO3
(c) CuCl2
(d) CuO

Answer

Answer: (a) CuSO4


Question 34.
Which gas is produced when metals react with acids?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Question 35.
Which one of the following does not react with acids?
(a) Cu
(b) Ni
(c) Cr
(d) O

Answer

Answer: (d) O


Question 36.
Which one of the following gas burns with a ‘pop’ sound?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Chlorine
(d) Hydrogen sulphide

Answer

Answer: (b) Hydrogen


Question 37.
Which one of the following is applied on wounds as an antiseptic?
(a) Sodium
(b) Iodine
(c) Brass
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Iodine


Question 38.
Which one of the following is a very reactive non-metal?
(a) Sodium
(b) Potassium
(c) Carbon
(d) Phosphorous

Answer

Answer: (d) Phosphorous


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Metals are ______ of heat and ______

Answer

Answer: good conductors, electricity


Question 2.
Iodine is a ______ having lustre.

Answer

Answer: non-metal


Question 3.
______ and ______ are kept in kerosene to avoid explosion.

Answer

Answer: Sodium, potassium


Question 4.
Non-metal oxides are ______ in nature.

Answer

Answer: acidic


Question 5.
_______ is more reactive than copper.

Answer

Answer: Zinc


Question 6.
Sulphur forms ______ oxides.

Answer

Answer: acidic


Question 7.
Magnesium forms ______ oxides.

Answer

Answer: basic


Question 8.
_______ is less reactive than iron.

Answer

Answer: Copper


Question 9.
All metals are hard except _______ and ______

Answer

Answer: sodium, potassium


Question 10.
Metals have generally_______melting and boiling points.

Answer

Answer: high


Question 11.
_______ are used in medicines as antiseptic.

Answer

Answer: Non-metals


Question 12.
The only liquid metal is ______

Answer

Answer: mercury


Question 13.
______ is non-metal used in breathing by all living beings.

Answer

Answer: Oxygen


Question 14.
The metal which produces hydrogen gas on reaction with dilute hydrochloric acid as well as sodium hydroxide solution is ______

Answer

Answer: aluminium


Question 15.
_______ reacts with cold water vigorously.

Answer

Answer: Sodium


Question 16.
………………….. metal is used in car batteries.

Answer

Answer: Lead


Question 17.
Zinc is used for galvanizing iron to protect it from …………………..

Answer

Answer: Rusting


Question 18.
Liquid ………………….. is used as rocket fuel.

Answer

Answer: Hydrogen


Question 19.
The oxides produced by the reaction of non-metals with oxygen are ………………….. in nature.

Answer

Answer: Acidic


Question 20.
Metals give ………………….. gas when they react with acids.

Answer

Answer: Hydrogen


Question 21.
………………….. is used in electroplating because of its high shiny appearance.

Answer

Answer: Chromium


True or False

Question 1.
Metals are non-sonorous.

Answer

Answer: False


Question 2.
Metals react with water.

Answer

Answer: True


Question 3.
Non-metals cannot be converted into wires.

Answer

Answer: True


Question 4.
The only liquid metal is bromine.

Answer

Answer: False


Question 5.
Sodium and potassium do not react vigorously with water and oxygen.

Answer

Answer: False


Question 6.
Basic solution turns red litmus into blue.

Answer

Answer: True


Question 7.
Graphite is a good conductor of electricity.

Answer

Answer: True


Question 8.
Generally, metallic oxides are basic and non-metallic oxides are acidic in nature.

Answer

Answer: True


Question 9.
Chlorine is not a non-metal.

Answer

Answer: False


Question 10.
Phosphorus is kept in water.

Answer

Answer: True


Question 11.
All metals exist in solid form at room temperature.

Answer

Answer: False


Question 12.
Rust formed on iron object is acidic in nature.

Answer

Answer: False


Question 13.
Aluminium is more reactive than copper.

Answer

Answer: True


Question 14.
Non-metals react with water to form a gas which burns with a ‘pop’ sound.

Answer

Answer: False


Question 15.
All the gases are non-metals.

Answer

Answer: True


Question 16.
Sodium is a very reactive metal.

Answer

Answer: True


Question 17.
Rust formed on iron objects is basic in nature.

Answer

Answer: True


Question 18.
All metals exist in solid form at room temperature.

Answer

Answer: False


Question 19.
Non-metals react with oxygen to from basic or neutral oxides.

Answer

Answer: False


Question 20.
Copper is less reactive than aluminium.

Answer

Answer: True


Question 21.
Sodium is a hard metal that cannot be cut with a knife.

Answer

Answer: False


Question 22.
Chlorine is a non-metal.

Answer

Answer: True


Question 23.
Non-metals can be drawn into wires.

Answer

Answer: False


Question 24.
Metals do not react with water.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Malleable (a) Can be transformed into wire
2. Ductile (b) For making crackers
3. Oxygen (c) Give sheets on hammering
4. Copper (d) For disinfecting water
5. Sulphur (e) All living beings inhale during breathing
6. Diamond (f) For making electric wires
7. Sonority (g) For making rails
8. Iron (h) Hardest non-metal
9. Chlorine (i) Ringing of bells
10. Platinum (j) Used in making ornaments
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Malleable (c) Give sheets on hammering
2. Ductile (a) Can be transformed into wire
3. Oxygen (e) All living beings inhale during breathing
4. Copper (f) For making electric wires
5. Sulphur (b) For making crackers
6. Diamond (h) Hardest non-metal
7. Sonority (i) Ringing of bells
8. Iron (g) For making rails
9. Chlorine (d) For disinfecting water
10. Platinum (j) Used in making ornaments

Column A Column B
1. Metallic oxide a. Turns red litmus into blue
2. Sodium b. Non-metal
3. A liquid non-metal c. Basic in nature
4. Chlorine d. Kept in kerosene
5. Basic solution e. Bromine
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Metallic oxide c. Basic in nature
2. Sodium d. Kept in kerosene
3. A liquid non-metal e. Bromine
4. Chlorine b. Non-metal
5. Basic solution a. Turns red litmus into blue

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Materials: Metals and Non-Metals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.