MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Synthetic Fibres and Plastics Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Synthetic Fibres and Plastics Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is natural fibre?
(a) Rayon
(b) Nylon
(c) Polyester
(d) Cotton

Answer

Answer: (d) Cotton


Question 2.
Which of the following is synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Cotton
(c) Silk
(d) Wood

Answer

Answer: (a) Nylon


Question 3.
The basic component of plant fibres is
(a) protein
(b) cellulose
(c) starch
(d) none of these

Answer

Answer: (b) cellulose


Question 4.
Raw materials for preparation of synthetic fibres are obtained from
(a) coal
(b) petroleum
(c) natural gas
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Which of the following is known as artificial silk?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Polyester
(d) Silk

Answer

Answer: (b) Rayon


Question 6.
In which year was nylon made?
(a) 1931
(b) 1964
(c) 1948
(d) 1950

Answer

Answer: (a) 1931


Question 7.
Which fibre is used as artificial wool?
(a) Acrylic
(b) Rayon
(c) Nylon
(d) Cotton

Answer

Answer: (a) Acrylic


Question 8.
Which of the following fibre has highest tensile strength?
(a) Cotton
(b) Silk
(c) Rayon
(d) Nylon

Answer

Answer: (d) Nylon


Question 9.
Common variety of polyester is
(a) terylene
(b) polymer
(c) viscose
(d) spinneret

Answer

Answer: (a) terylene


Question 10.
Polymers are made up of small units called
(a) layers
(b) molecules
(c) cells
(d) monomers

Answer

Answer: (d) monomers


Question 11.
Which of the following polyester is made by blending polyester and cotton?
(a) Terrywool
(b) Terrycot
(c) Terrysilk
(d) PET

Answer

Answer: (b) Terrycot


Question 12.
Wood pulp is used to make
(a) plastic
(b) wool
(c) jute
(d) rayon

Answer

Answer: (d) rayon


Question 13.
The property of materials by which they can be moulded into any shape is called
(a) conductivity
(b) elasticity
(c) plasticity
(d) none of these

Answer

Answer: (c) plasticity


Question 14.
Which of the following is a thermoplastic?
(a) Bakelite
(b) Melamine
(c) PVC
(d) All of these

Answer

Answer: (c) PVC


Question 15.
Which of the following are made from thermosetting plastic?
(a) Bottles
(b) Crockery
(c) Shoes
(d) Handbags

Answer

Answer: (b) Crockery


Question 16.
Polycarbonate is used to make
(a) compact discs
(b) straws
(c) bottles
(d) jars

Answer

Answer: (a) compact discs


Question 17.
Synthetic fibres are
(a) durable
(b) wrinkle free
(c) economical
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 18.
Plastics that retain their plasticity on repeated heating are called
(a) thermosetting plastics
(b) thermoplastics
(c) thermal plastics
(d) none of these

Answer

Answer: (b) thermoplastics


Question 19.
Which of the following is a characteristic of plastics?
(a) Electrical conductors
(b) Heat conductors
(c) Biodegradable
(d) Non-biodegradable

Answer

Answer: (d) Non-biodegradable


Question 20.
Plastic that can resist fire is
(a) bakelite
(b) melamine
(c) PVC
(d) duroplast

Answer

Answer: (b) melamine


Question 21.
Which of the following is an example of animal fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Silk
(d) Nylon

Answer

Answer: (c) Silk


Question 22.
Polywool is a mixture of which substances?
(a) Polyester + wool
(b) Polythene + wool
(c) Polycarbonate + wool
(d) Polyester + wool + cotton

Answer

Answer: (a) Polyester + wool


Question 23.
Plastic bags are generally made from which plastic?
(a) PET
(b) Polythene
(c) Bakelite
(d) Melamine

Answer

Answer: (b) Polythene


Question 24.
Which of the following is the strongest fibre?
(a) Rayon
(b) Nylon
(c) Acrylic
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Nylon


Question 25.
Which material is used for making bottles and jars?
(a) PET
(b) Polythene
(c) Bakelite
(d) Melamine

Answer

Answer: (a) PET


Question 26.
The raw materials used in making nylon are
(a) wood pulp
(b) cellulose
(c) coal, water and air
(d) all of these

Answer

Answer: (c) coal, water and air


Question 27.
The purest natural form of cellulose is
(a) rayon
(b) cotton
(c) wool
(d) silk

Answer

Answer: (b) cotton


Question 28.
Rayon clothes are comfortable to wear in
(a) winters
(b) rainy season
(c) both (a) and (b)
(d) summer

Answer

Answer: (d) summer


Question 29.
The first fully synthetic plastic was
(a) bakelite
(b) melamine
(c) teflon
(d) polythene

Answer

Answer: (a) bakelite


Question 30.
The non-stick coating on pans and other cooking utensils is made from
(a) rayon
(b) teflon
(c) melamine
(d) pvc

Answer

Answer: (b) teflon


Question 31.
Which of the following is not a part of 5R’s formula?
(a) Reduce
(b) Recycle
(c) Recover
(d) Reinvent

Answer

Answer: (d) Reinvent


Question 32.
Synthetic plastics lead to
(a) water pollution
(b) air pollution
(c) solid waste pollution
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 33.
The polymers in which smaller units are linked to each other in straight arrangement are called
(a) cross-linked polymers
(b) linear polymers
(c) branched polymers
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) linear polymers


Question 34.
A plastic which can be softened on heating and moulded repeatedly is called
(a) thermoplastic
(b) thermosetting plastic
(c) thermolabile plastic
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (a) thermoplastic


Question 35.
The synthetic plastic used for making insulation cover in electrical wires/cables is
(a) bakelite
(b) melamine
(c) polyvinylchloride
(d)polystyrene

Answer

Answer: (c) polyvinylchloride


Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Clothes we wear are made up of thin strands called ……………..

Answer

Answer: fibres


Question 2.
Fibres may be natural or ……………..

Answer

Answer: man-made


Question 3.
Raw materials for preparation of synthetic fibres are obtained from substances like …………….. , …………….. and ……………..

Answer

Answer: coal, petroleum, natural gas


Question 4.
…………….. are made up of small repeating units, joined together through bonds in linear pattern.

Answer

Answer: Polymers


Question 5.
Rayon synthesised for the first time in ……………..

Answer

Answer: England


Question 6.
Artificial silk is another name of ……………..

Answer

Answer: rayon


Question 7.
…………….. fibre is stronger than steel wire of same thickness.

Answer

Answer: Nylon


Question 8.
…………….. is the property of materials by which they can be moulded into any shape.

Answer

Answer: Plasticity


Question 9.
…………….. is an example of thermosetting plastics.

Answer

Answer: Crockery


Question 10.
Biodegradable plastics are being developed from plant materials such as …………….. and ……………..

Answer

Answer: cellulose, starch


Question 11.
Practicing 4R’s, i.e., …………….. , …………….. , …………….. , and …………….. should be encouraged.

Answer

Answer: Reduce, Reuse, Recycle, Recover


Question 12.
A device with holes which is used to make fibres is called ……………..

Answer

Answer: spinneret


Question 13.
Acrylic resembles ……………..

Answer

Answer: wool


Question 14.
Synthetic fibres do not absorb much ……………..

Answer

Answer: water


Question 15.
Synthetic fibres …………….. on heating.

Answer

Answer: melts


Question 16.
Cotton is a polymer of …………………..

Answer

Answer: cellulose


Question 17.
Nylon was prepared from water, air and …………………..

Answer

Answer: coal


Question 18.
All polymers/plastics are …………………..

Answer

Answer: insulators


Question 19.
The use of plastics can be reduced by using bags made of ………………….. or ………………….. instead of polythene bags.

Answer

Answer: paper, jute


Question 20.
Synthetic fibers do not absorb …………………..

Answer

Answer: water


Question 21.
Nylon was prepared first in …………………..

Answer

Answer: 1935


Question 22.
Polyethylene is a ………………….. of ethene.

Answer

Answer: polymer


Question 23.
The chemical name of teflon is …………………..

Answer

Answer: polytetrafluoroethylene


True or False

Question 1.
Rayon is a natural fibre.

Answer

Answer: False


Question 2.
Artificial silk is another name for silk.

Answer

Answer: False


Question 3.
Rayon synthesised for the first time in England.

Answer

Answer: True


Question 4.
Nylon was made in 1931.

Answer

Answer: True


Question 5.
Polyester is the strongest synthetic fibre.

Answer

Answer: False


Question 6.
Rayon is the first man-made cellulose fibre.

Answer

Answer: True


Question 7.
Synthetic fibres shrink a lot when washed.

Answer

Answer: False


Question 8.
Terylene is a common variety of polyester.

Answer

Answer: True


Question 9.
Terrywool is made by blending polyester and silk.

Answer

Answer: False


Question 10.
Nylon is used in combs and toothbrushes.

Answer

Answer: True


Question 11.
Bakelite and melamine are thermoplastics.

Answer

Answer: False


Question 12.
Synthetic fibres are moth and insect resistant.

Answer

Answer: True


Question 13.
If plastics are burnt, they evolve oxygen gas.

Answer

Answer: False


Question 14.
Jammu & Kashmir has banned the use of plastic bags.

Answer

Answer: True


Question 15.
Plastics are corrosive in nature.

Answer

Answer: False


Question 16.
Polyester is a synthetic material.

Answer

Answer: True


Question 17.
Synthetic fibers shrink a lot when washed.

Answer

Answer: False


Question 18.
Teflon can be repeatedly melted and moulded into new shapes.

Answer

Answer: False


Question 19.
Acrylic is used for making lenses and aircraft’s window screens.

Answer

Answer: True


Question 20.
Plastics are man-made material.

Answer

Answer: True


Question 21.
We should use more and more polythene bags.

Answer

Answer: False


Question 22.
PVC is a thermosetting plastic.

Answer

Answer: False


Question 23.
We get natural fibres from plants and animals.

Answer

Answer: True


Question 24.
Silk is the most expensive of all natural fibres.

Answer

Answer: True


Question 25.
Plastics are biodegradable.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Silk (a) Non-stick coating
2. Teflon (b) Rayon
3. Polymers (c) Natural fibre
4. Artificial silk (d) Grasim India
5. Largest producer of rayon (e) Small units joined together
6. Terylene (f) Thermosetting plastic
7. Acrylic (g) Polyester
8. Bakelite (h) Polyvinyl chloride
9. A single unit (i) Artificial wool
10. PVC (j) Monomer
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Silk (c) Natural fibre
2. Teflon (a) Non-stick coating
3. Polymers (e) Small units joined together
4. Artificial silk (b) Rayon
5. Largest producer of rayon (d) Grasim India
6. Terylene (g) Polyester
7. Acrylic (i) Artificial wool
8. Bakelite (f) Thermosetting plastic
9. A single unit (j) Monomer
10. PVC (h) Polyvinyl chloride

Column A Column B
1. Polythene a. Natural fibre
2. Fabric b. Bad conductor of heat and electricity
3. Plastics c. Choke respiratory system of animals
4. Polymers d. Made from fibres
5. Cotton e. Made from small units of monomers
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Polythene c. Choke respiratory system of animals
2. Fabric d. Made from fibres
3. Plastics b. Bad conductor of heat and electricity
4. Polymers e. Made from small units of monomers
5. Cotton a. Natural fibre

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Synthetic Fibres and Plastics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.