MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Heat Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Heat Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is a good conductor of heat?
(a) Iron
(b) Steel
(c) Aluminium
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
A device used to measure the temperature is
(a) transistor
(b) thermometer
(c) mercury
(d) none of these

Answer

Answer: (b) thermometer


Question 3.
Which of the following thermometers has a kink?
(a) Laboratory thermometer
(b) Clinical thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) Digital thermometer

Answer

Answer: (b) Clinical thermometer


Question 4.
What is the range of the temperature reading of a clinical thermometer?
(a) 35°C – 42°C
(b) -10°C – 110°C
(c) 0°C – 100°C
(d) 32°C – 42°C

Answer

Answer: (a) 35°C – 42°C


Question 5.
Which of the following thermometer contains mercury?
(a) Clinical thermometer
(b) Laboratory thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 6.
What is the range of the temperature reading of a laboratory thermometer?
(a) -10°C – 110°C
(b) 35°C – 42°C
(c) 0°C – 100°C
(d) -10°C – 100°C

Answer

Answer: (a) -10°C – 110°C


Question 7.
The transfer of heat from hotter body to colder body is called
(a) conduction
(b) induction
(c) convection
(d) radiation

Answer

Answer: (a) conduction


Question 8.
The process of transferring of heat without any contact between the source of heat and the heated object is called
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) induction

Answer

Answer: (c) radiation


Question 9.
The normal temperature of human body is
(a) 35°C
(b) 37°C
(c) 40°C
(d) 42°C

Answer

Answer: (b) 37°C


Question 10.
The materials which allow the heat to pass through them easily are called
(a) insulators
(b) conductors
(c) semiconductors
(d) poor conductors

Answer

Answer: (b) conductors


Question 11.
Which of the following is an insulator?
(a) Wood
(b) Iron
(c) Copper
(d) Zinc

Answer

Answer: (a) Wood


Question 12.
The air from the sea is called
(a) sea breeze
(b) land breeze
(c) wind
(d) none of these

Answer

Answer: (a) sea breeze


Question 13.
Which colour absorbs more heat?
(a) Black
(b) White
(c) Blue
(d) Red

Answer

Answer: (a) Black


Question 14.
What is the SI unit of temperature?
(a) Kelvin
(b) Celsius
(c) Fahrenheit
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Kelvin


Question 15.
Which one is filled in the bulb of a thermometer?
(a) Mercury
(b) Lead
(c) Copper
(d) Silver

Answer

Answer: (a) Mercury


Question 16.
A marble tile would feel cold as compared to a wooden tile on a winter morning, because the marble tile
(a) is a better conductor of heat than the wooden tile.
(b) is polished while wooden tile is not polished.
(c) reflects more heat than wooden tile.
(d) is a poor conductor of heat than the wooden tile.

Answer

Answer: (a) is a better conductor of heat than the wooden tile.


Question 17.
A beggar wrapped himself with a few layers of newspaper on a cold winter night. This helped him to keep himself warm because
(a) friction between the layers of newspaper produces heat.
(b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.
(c) newspaper is a conductor of heat.
(d) newspaper is at a higher temperature than the temperature of the surrounding.

Answer

Answer: (b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.


Question 18.
Sonu and Ria measured their body temperature Sonu found his to be 98.6°F and Ria recorded 37°C.
Which of the following statement is true?
(a) Sonu has a higher body temperature than Ria.
(b) Sonu has a lower body temperature than Ria.
(c) Both have normal body temperature.
(d) Both are suffering from fever.

Answer

Answer: (c) Both have normal body temperature.


Question 19.
Four arrangements to measure temperature of ice in beaker with laboratory thermometer are shown in Figure (a, b, c and d). Which one of them shows the correct arrangement for accurate measurement of temperature?
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers 1

Answer

Answer: (a)


Question 20.
Figure (a-d) shows the readings on four different thermometers. Indicate which of the reading shows the normal human body temperature?
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers 2

Answer

Answer: (c)


Question 21.
Land breeze blows from
(a) lower surface to upper surface
(b) sea to land
(c) upper surface to lower surface
(d) land to sea

Answer

Answer: (d) land to sea


Question 22.
Liquid used in thermometers is
(a) alcohol
(b) mercury
(c) water
(d) oil

Answer

Answer: (b) mercury


Question 23.
Liquids and gases transfer the heat by
(a) radiation
(b) conduction
(c) convection
(d) all of these

Answer

Answer: (c) convection


Question 24.
Metals are conductors of heat.
(a) average
(b) poor
(c) good
(d) some are poor conductors

Answer

Answer: (c) good


Question 25.
Woollen clothes
(a) keep us cool
(b) decrease the body temperature
(c) increase the body temperature
(d) keep us warm

Answer

Answer: (d) keep us warm


Question 26.
Degree of hotness or coldness is called
(a) temperature
(b) power
(c) heat
(d) energy

Answer

Answer: (a) temperature


Question 27.
Sunlight reaches the earth’s surface through
(a) convection
(b) radiation
(c) conduction
(d) radio waves

Answer

Answer: (b) radiation


Question 28.
Heat is
(a) a form of energy
(b) a type of matter
(c) sometimes energy and sometimes matter
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a form of energy


Question 29.
The normal temperature of human body is
(a) 37 K
(b) 37°F
(c) 37°C
(d) All of these

Answer

Answer: (c) 37°C


Question 30.
In solids, heat transfer takes place primarily due to
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer

Answer: (a) conduction


Fill in the Blanks

Question 1.
A reliable measure of the hotness of an object is known as ……………..

Answer

Answer: temperature


Question 2.
…………….. is used to measure the hotness or coldness of our body.

Answer

Answer: Thermometer


Question 3.
Boiling and melting point of water is …………….. and …………….. respectively.

Answer

Answer: 100°C, 0°C


Question 4.
The transfer of heat from hotter body to colder body is called ……………..

Answer

Answer: conduction


Question 5.
The normal temperature of human body is …………….. °C.

Answer

Answer: 37


Question 6.
…………….. is a good conductor of heat.

Answer

Answer: Iron


Question 7.
…………….. is the SI unit of temperature.

Answer

Answer: Kelvin


Question 8.
…………….. prevents mercury level from falling on its own.

Answer

Answer: Kink


Question 9.
The materials which allow heat to pass through them easily are ……………..

Answer

Answer: conductors


Question 10.
Plastic is a …………….. conductor of heat.

Answer

Answer: poor


Question 11.
The air from the land is called …………….. breeze.

Answer

Answer: land


Question 12.
…………….. surface absorb more heat.

Answer

Answer: Black


Question 13.
All hot bodies radiate ……………..

Answer

Answer: heat


Question 14.
The range of clinical thermometer is ……………..

Answer

Answer: 35°C to 42°C


Question 15.
Heat transfer in liquid and gas occurs through a process called ……………..

Answer

Answer: convection


Question 16.
The cold air blowing from the sea towards the land during the day is called ……………………..

Answer

Answer: sea breeze


Question 17.
Wool is a …………………….. conductor of heat.

Answer

Answer: poor


Question 18.
The hot bodies radiate ……………………..

Answer

Answer: heat


Question 19.
Clothes of dark colours are better …………………….. of heat than the clothes of light colour.

Answer

Answer: absorber


Question 20.
The hotness of a body is determined by its ……………………..

Answer

Answer: temperature


Question 21.
Laboratory thermometers …………………….. lack

Answer

Answer: kink


Question 22.
Digital thermometers do not contain ……………………..

Answer

Answer: mercury


Question 23.
Heat transfer by …………………….. does not require any medium.

Answer

Answer: radiation


True or False

Question 1.
We wear white clothes in summer to radiate heat from the body.

Answer

Answer: False


Question 2.
Sea breeze and land breeze occur due to convection currents set up in the air.

Answer

Answer: True


Question 3.
The heat from sun reaches us through convection.

Answer

Answer: False


Question 4.
Conduction is a process of heat transfer in which vibrating particles give energy to the neighbouring ones.

Answer

Answer: True


Question 5.
A reliable measure for the hotness of an object is called Kelvin.

Answer

Answer: False


Question 6.
The thermometer used to measure the temperature of our body is called a clinical thermometer.

Answer

Answer: True


Question 7.
A clinical thermometer reads temperature from 0°C to 30°C.

Answer

Answer: False


Question 8.
The average normal temperature of the human body is 98.6°F.

Answer

Answer: True


Question 9.
The maximum and minimum temperature of the days, reported in weather reports is measured by ‘maximum-minimum thermometer’.

Answer

Answer: True


Question 10.
The range of a laboratory thermometer is generally from -20°C to 100°C.

Answer

Answer: False


Question 11.
The ‘kink’ present in a clinical thermometer prevents the mercury level from falling on its own.

Answer

Answer: True


Question 12.
Mercury is a toxic substance.

Answer

Answer: True


Question 13.
Digital thermometers do not use mercury.

Answer

Answer: True


Question 14.
In every case, heat flows from a hot object to a hotter one.

Answer

Answer: False


Question 15.
Heat can cause expansion or combustion of an object.

Answer

Answer: True


Question 16.
Water at higher temperatures feels more hot.

Answer

Answer: True


Question 17.
Water and air both are good conductors of heat.

Answer

Answer: False


Question 18.
We prefer to wear-light coloured clothes in winter.

Answer

Answer: False


Question 19.
In convection, heat flows from one point to the other in such a way that there is actual motion of the particles of the medium.

Answer

Answer: True


Question 20.
Normal temperature of human body is 37°F.

Answer

Answer: False


Question 21.
Mercury is safe and non-toxic.

Answer

Answer: False


Question 22.
Land breeze blows during daytime.

Answer

Answer: False


Question 23.
Dark coloured clothes absorb more heat.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Sea breeze (a) Night time
2. Conductors (b) Day time
3. Insulators (c) Requires no medium
4. Thermometer (d) Poor absorbers of heat
5. Conduction (e) Requires fluid medium
6. Radiation (f) Wood, plastic, wool, air, water
7. Dark-coloured surfaces (g) Requires solid medium
8. Light-coloured surfaces (h) Metals
9. Land breeze (i) Good absorbers of heat
10. Convection (j) A device to measure the degree of hotness
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Sea breeze (b) Day time
2. Conductors (h) Metals
3. Insulators (f) Wood, plastic, wool, air, water
4. Thermometer (j) A device to measure the degree of hotness
5. Conduction (g) Requires solid medium
6. Radiation (c) Requires no medium
7. Dark-coloured surfaces (i) Good absorbers of heat
8. Light-coloured surfaces (d) Poor absorbers of heat
9. Land breeze (a) Night time
10. Convection (e) Requires fluid medium

Column A Column B
1. Insulator (a) Conductor
2. Metals (b) Rubber
3. Light coloured clothes (c) Winter
4. Dark coloured clothes (d) Clinical thermometer
5. Kink (e) Summer
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Insulator (b) Rubber
2. Metals (a) Conductor
3. Light coloured clothes (e) Summer
4. Dark coloured clothes (c) Winter
5. Kink (d) Clinical thermometer

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Heat MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.